Hoi allemaal
Even mijn verhaal, Ik werk in een kinderopvang en heb daar de vraag gekregen om langs te komen op regelmatige basis met mijn hondje om de kinderen kennis te laten maken.
Ik vind dit ook wel een goed idee en heb 2 van de 4 chihuahua's die dat goed zouden kunnen en fijn vinden. Ook de sheltie komt ervoor in aanmerking.
Ik zou wel maar 1 hond per keer meebrengen. Dit gebeurt op mijn vrije dag en zou max een half uurtje duren. Uiteraard blijf ik bij de hond en de kinderen.
Ik heb ondertussen ook al info gezocht ivm aai-honden in rusthuizen en met kinderen. En nee ik heb geen cursus gevolgd en mijn honden ook niet. Ik ga er wel mee naar de hondenschool waar we gehoorzaamheid, agility en doggy dance doen. Ik krijg wel de kans om in januari te beginnen met dergelijke opleiding/ workshop
Graag zou ik nog enkele tips willen waar ik zeker op moet letten om het voor zowel de hond als de kinderen een aangenaam half uurtje te hebben. Waar moet ik me zeker op voor bereiden?
Alvast heeeel erg bedankt!
Dat als je van je werk dat verzoek daadwerkelijk hebt ontvangen en het dus niet toch zelf bedacht hebt, je voor die uren betaald dient te krijgen (WTF op je vrije dagen?!?) incl. reiskosten en je werkgever even moet checken of hun verzekering het dekt mocht één van jouw honden toch de tandjes in een kindje zetten. Ook een Chihuahua kan voor littekens in een kindergezichtje zorgen als het nét op de verkeerde plek bijt.
Verder zal je werkgever na moeten gaan of er kinderen met astma en/of allergieën zijn voor wie zo'n bezoek dus niet zulke leuke gevolgen heeft.
Ik heb aan het KDV hier in de straat gevraagd of ik mijn pup bij hen mocht socialiseren met kinderen. Maar nee, dat zagen zij niet zitten ivm de wet en regelgeving rondom KDV's. Er waren zelfs ouders geweest die geklaagd hadden dat zij met de kinderen in het bosje achter waren geweest waar veel honden loslopen.
Liz geeft goede punten. Je kunt inderdaad een vergoeding vragen als een dergelijke situatie niet al in je contract ondervangen is.
En zorg er inderdaad voor dat alle ouders het weten, het ermee eens zijn, en dat jij of je hondjes op geen enkele manier de dupe worden/aansprakelijk zijn mocht er ooit iets gebeuren. Een hond loopt een kindje omver, stapt op een hand, bijt van zich af... uiteraard probeer je het zo veel mogelijk te voorkomen maar zorg dat je jezelf juridisch beschermt mocht het mis gaan.
Maak de groep klein; maximaal 3 kindjes per keer en maximaal 10 minuten per groepje bijvoorbeeld, en als een kindje die dag te druk is heeft ie pech. Ook kun je op die manier kinderen die bang zijn of waarvan de ouders het niet goed vinden, weg houden bij de hond. Zorg dat de hond die mee gaat schoon is, kinderen hebben nog geen sterk imuunsysteem. Een absoluut worm- en parasiet vrije hond is ook heel belangrijk, regelmatig testen dus! Geen likjes in de gezichten, alle kindjes direct na het contact met de hond handen wassen/desinfecteren.
Wat ik ook zie gebeuren is dat de hond overdonderd kan zijn van de omgeving. Neem ze van tevoren even mee op een moment dat er geen kinderen zijn zodat ze in alle rust kunnen verkennen.
Neem een (schoon!) speeltje mee zodat er niet alleen geaait hoeft te worden. Daar kan een hond nogal kriegelig van worden lijkt mij, en kleine kindjes zijn er niet altijd even goed in. Ook kun je kunstjes laten zien of oefenen met de kindjes.
Al met al, denk ik dat als alles goed geregeld is het een succes kan worden. Maar voor het zover is...
Naast dat het gewoon op het verzoek van de werkgever en dus werk is, is het juridisch de verantwoording van de werkgever wanneer het een onderdeel van het werk (en dus betaald) is.
Valt het buiten het werk, en dus onbetaald of met een 'vergoeding', dan is Linda aansprakelijk voor alles wat mis kan gaan.
Het blijven dieren, hoe lief ze ook zijn en kinderen van die leeftijd zijn onvoorspelbaar in hun gedrag. Bijvoorbeeld tóch even snel dat oogje voelen... of te hardhandig zijn.. en hap. Zelfverdediging van je hondje maar juridisch zit jij (of je werkgever als het werk is) fout.
Leuk idee, maar ik ging dat niet op m'n vrije dag altijd maar vrijwillig doen.
Of ik werd ervoor betaald, of ik neem m'n hond mee tijdens werktijd en kan 'm tijdens werktijd weer terugbrengen met onkostenvergoeding van de brandstof.
Daarnaast is het fijn om te weten of alle ouders hierachter staan en of er geen kinderen bang of allergisch zijn.
Ook op de andere groepen.
Er word een folder gemaakt om de ouder te verwittigen. Ik en mijn hondje gaan in een aparte ruimte met de kinderen en de ouders die het eventueel niet willen dat hun kind bij een hond komt deze kinderen gaan dus niet bij de hond zijn.
Zelf heb ik al een aansprakelijkheidsverzekering waar de honden ook in zitten. Op mijn werk kan ik daarover nog een wat info vragen.
De hond mee nemen tijdens mijn werkuren is geen optie.
Tips had ik eerder verwacht van wat te doen samen met de hond en de kinderen? Kan ik uitleg geven over de hond, is het enkel tonen hoe je best een hond kan benaderen, enkel strelen, trukjes doen ...?
Ik vind het een hartstikke leuk idee!
Misschien kun je Linneke hier van het forum vragen hoe zij het heeft aangepakt? Volgens mij doet zij ook zoiets met 1 van haar honden, maar dan met ouderen...
En volgens mij is er nog iemand op het forum die dit doet...,
ik weet alleen niet meer wie...?
Hoe dan ook, ik hoop dat diegenen zich melden,
en je wat bruikbare tips kunnen geven..
alvast heel veel succes...
Geef ze de allerbelangrijkste les mee:
Eerst aan het baasje vragen of ze mogen aaien en niet op dat baasje met hond afstormen om dat te vragen.
Bedankt, Liz en esther
De rest ook natuurlijk :-)
Dat is inderdaad een hele goede! Verder de kindjes de hond laten 'ontdekken', afhankelijk van hoe veel je hond kan hebben. Een hond heeft ook twee ogen, oren en een neus, alleen die zien er anders uit. Pootjes laten zien, kussentjes laten voelen. Hoe aai je een hond; met vlakke hand en niet slaan. Niet aan de oogjes komen, niet aan de oortjes of de staart trekken. Uitleggen dat hondjes snuffelen om iemand te leren kennen, want ze kunnen geen hallo zeggen. Kunstjes kun je laten zien, misschien ook door de kinderen laten doen. Maar toen mijn neefje (toen 5) Ziva ooit op commando liet zitten vond ze dat moeilijk omdat hij een beetje sliste en ze niet goed snapte wat hij bedoelde. Het kan dus verwarrend zijn voor de hond en een teleurstelling voor de kinderen...
Ik denk dat je daar al heel wat 'lessen' mee kunt vullen!
Ik denk dat het eerst belangrijk is om te kijken met welk doel je dit wil doen. Wat zijn de verwachtingen en wat mag je verwachten van 2 jarigen. Welke instructies kunnen ze cognitief begrijpen. Dat moet eigenlijk je basis zijn en vanuit daar ga je kijken welke “opdrachtjes” je met de kinderen en de hond gaat doen.
Kinderen zijn niet altijd even lief en voorzichtig met honden dus zou ik het niet met de chihuahua's doen en het gewoon bij de sheltie houden.
Het 1ste wat je de kinderen kan leren is hoe met een hond om te gaan. Wat mag niet en wat mag wel. Toon hen eerst een dingetje wat niet mag en nadien iets wat wel mag.
Leer hen wat hondjes leuk vinden en trucjes vinden ze ook steeds leuk.
Ik zou wel even vragen aan je werkgever of je hondensnoepjes mag meenemen ivm hygiëne.
Ik doe idd vrijwilligerswerk bij De Klinkaard. Dat is een woon- en zorgcentrum voor doven en slechthorenden met een bijkomende mentale en/of fysieke handicap. Dat vraagt om een andere aanpak dan bij een kinderopvang Ik neem de honden ook mee naar school en dat is helemaal anders. Kinderen zijn luider en drukker, een dove mentaal gehandicapte is stil en rustig maar kan opeens keihard roepen en uit het niets bv een knuffel geven die wat heviger is dan gewenst.
Sinds Kira er niet meer is ga ik met Nala en Lila, die kunnen daar tegen en schrikken daar niet van.
Nala en Lila met ons wandelmaatje Wesley:
https://www.licg.nl/honden/kind-en-hond-houd-het-veilig/
Als je kinderen van 2-2,5 jaar bij je hondje laat, dan moet je er bovenop zitten om ongelukken te voorkomen. Veel gedrag van zulke kleine kinderen is onvoorspelbaar en komt bedreigend over bij een hond. Neem elke waarschuwing van de hond (o.a. grommen, lip optrekken, oren naar achteren, staart en rug laag etc.) serieus en haal de hond weg uit de situatie, die dit veroorzaakt. Zorg dat de kinderen niets wat eetbaar is bij zich hebben of op de grond hebben laten vallen.
Vandaag dus eerste x naar de kinder opvang. Pipa heeft dit super gedaan! Ik ben met een kindje of drie naar een aparte ruimte gegaan en ze laten zitten op de mat. Ik zat ook met Pipa op mijn schoot. Heb eerst de kindjes uitgelegd dat ze heel stilletjes en rustig moesten zijn en ze hebben dit ook flink gedaan. Zowel de kindjes als Pipa waren onder de indruk. ze liet haar aaien, Pipa ging zelf snuffelen, en gaf likjes op de handen. net of ze wist dat ze voorzichtig moest zijn. Heb een paar x gewisseld van kindjes, sommige waren bang, anderen wilden onmiddellijk aaien. Maar ze moesten flink hun beurt afwachten!
Na een uurtje heb ik afgerond en zijn we weer naar buiten gegaan.
Ben dan met Pipa nog een keer gaan wandelen rond het gebouw om beetje de stress af te laten en in de auto op weg naar huis ging ze direct liggen slapen dus was toch wel vermoeiend.
Leuk dat het een geslaagd uurtje was!
Ik ga met onze grote poedel ook op vrijwillige basis naar een verzorgingstehuis (ja, ook in mijn vrije uren en onbetaald ), en dat is superleuk!
Het is wel iets anders dan met kleine kinderen, maar wat ik het allerbelangrijkste vind is om goed te kijken naar je hond. Vindt die het nog leuk, is het niet te veel, te lang, etc. Ik hou dat altijd goed in de gaten, want de ene keer kan ze wat meer aan dan de andere keer. Dat is mijn tip
Ik loop inderdaad ook altijd nog een klein rondje als we weer buiten zijn, omdat ze zich in het tehuis toch vaak wat in moet houden, dus dat zou ik ook blijven doen.
Ik vind 2 tot 2,5 jaar wel erg jong om te leren omgaan, vaak zullen zij in hun enthousiasme heel erg opgewonden zijn, op die leeftijd is het ook moeilijk om dingen al goed uit te leggen en zij ook daadwerkelijk zullen luisteren denk ik. Mijn ervaring met zulke kleintjes is dat zij heel hard willen aaien en zo enthousiast zijn dat ze vreugdesprongetjes maken, kan voor de hond niet zo prettig zijn. Ik zou hen op een speelse manier introduceren, dus niet meteen de hond erbij nemen... bvb door een rollenspel te spelen. Een kindje is de hond en alle kindjes spelen en als de hond (kindje) komt snuffelen aan hun moeten zij rustig blijven en niets doen, gaat de hond (kindje) weer weg mogen zij weer verder spelen. Zo leer je hen spelenderwijs omgaan, leer hen ook dat aaien zachtjes moet gebeuren, veel kindjes slaan... Leid je hondje af met zijn neusje dat zijn hoofd bij jou blijft terwijl kindjes hem willen aaien en beloon hem. Leer de kindjes de hond belonen, zij zullen het heel leuk vinden als een hond een koekje uit hun hand komt nemen
Met kinderen van 2 - 2,5 jaar kun je geen rollenspel spelen. Ze spelen op die leeftijd nog niet eens met elkaar maar naast elkaar. Een rollenspel, hoe makkelijk je hem ook maakt, zullen ze dus helemaal niet snappen .
Neen rollenspel voor de kleintjes is al teveel gevraagd, hun rustig laten zitten en beurt afwachten was al een hele karwei.
Ik zat ook op de grond, en als Pipa het genoeg vond kwam ze op mijn schoot zitten :-)
Om dat dit de eerste x is dat ze kennis maakten met Pipa wil ik hun ook nog geen snoepjes laten geven. gewoon effe 10 min laten aaien op haar rug, bekijken, vertellen, pipa laten snuffelen. Dat was al genoeg. Zowel voor de kindjes, want velen hebben geen huisdier of hond, en voor Pipa zelf was het genoeg
Later kunnen we nog verder groeien, alles op zijn tijd :-)
Haha ja bedacht ik me ook net, als je zelf geen kinderen hebt heb je geen flauw idee hoe rijp kinderen zijn op die leeftijd haha, dat rollenspel had ik eens gezien bij iemand maar de kinderen waren inderdaad al een stukje ouder maar vond dat een hele toffe manier om kinderen te leren hoe met een hond om te gaan
Heb ook geen kinderen, maar werk met ernstig verstandelijk beperkte mensen met het niveau van die leeftijd en lager en zij leven ook naast elkaar ipv met elkaar, dus vandaar dat ik het wist.
Maar het rollenspel opzich is bij kinderen met een hogere leeftijd erg leuk en leerzaam!
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?