Heerlijk je hebt een jonge hond met een concentratie van niveau kruik.
Wat ik vaak zie ook tijdens m'n lessen is dat mensen dingen saai vinden en dat zij snel de kop in de wind gooien terwijl honden het 9 van de 10 keer onwijs leuk vinden om samen met de baas te werken.
Gehoorzaamheid is als je een goede hondenschool/instructeur hebt verre van saai.
Vroeger was het saai, veel wachten en inderdaad veel verveelde hondjes en baasjes.
Nu veel meer motivatie training, veel meer actie waardoor je bijna de hele les bezig bent.
Tenminste ik verveelde me nagenoeg nooit tijdens gehoorzaamheid evenals m'n honden niet.
Het is maar net hoe je dingen aangeboden krijgt en hoe leuk je zelf dingen vind.
Zelfde als denkwerkjes, ja de ene hond heeft het heel snel door en wil graag wat meer afwisseling terwijl je de ander net zo blij maakt met 10x hetzelfde spelletje vullen maar dan vind de baas er niks meer aan.
Snap je een klein beetje m'n insteek...............
Misschien eens een paar lessen mantrailen of detectie speuren doen om goed het speuren aan te leren.
Helaas wil je geen hoopers doen maar zou er toch eens over nadenken het is echt een mooie opstap richting de behendigheid.
Trek je verder niet zoveel aan wat mensen zeggen of richtlijnen, ik liep ook altijd veel langer dan zou mogen deed ik dat niet had ik een stierlijk vervelde aussie in huis.
Laat haar lekker d'r gang gaan met wat ze leuk vind......is dat zo erg, vind je dat zelf of een ander?
Luister gewoon naar je eigen gevoel mensen hebben zoveel meningen en ervaringen maar past het wel bij jou?
Ook bij ons op de hondenschool zijn richtlijnen, zo moet een hond bij sporten die veel los zijn goed onder appel staan en niet een uur lang lopen keten op het veld.
Een hond moet 15 maanden zijn voor behendigheid uit bescherming voor de hond, mensen willen na de pup cursus hier het liefste al aan beginnen.
Een balletje gooien is toch zo erg niet mits het maar niet iedere dag en iedere wandeling gebeurt en beter die werper achterwege laten en niet gelijk gaan gooien als je hond koud uit de auto komt maar als je al even gelopen hebt.
Fietsen kun je al aan beginnen in een val van m'n fiets af tempo.
Of begin met clickertraining en allemaal "stomme" truckjes aanleren.
De meeste honden vinden dat erg leuk.
Kijk goed naar je hond en probeer je eigen "wat vind ik leuk" uit te schakelen...............moeilijk maar geeft je wel inzicht.
Voorbeeld, deed van alles met m'n aussie en alles vond hij leuk tenminste hij deed alles.
Zijn gaan mantrailen en zie een totaal andere hond die vol overgave aan het werk is en echt aan het werk dit heb ik bij geen 1 andere sport ooit gezien.
Op fb heb je ook van die groepen waar workshops worden aangeboden misschien is dat wat dat je wat kun snuffelen aan een sport?
Komt goed...........ene vergeet niet te genieten van je hondje!
Leuk topic. Ik volg even.
Het klopt wel.. nu al 4 jaar gehoorzaamheid met Kahlúa en we blijven het beide leuk vinden. Elk nieuw lesblok geven we dingen aan dat we willen leren, dus speuren, balansoefeningen, dorps of boswandelingen etc. Élke les is anders en altijd worden er weer nieuwe dingen aan toegevoegd, vorige week hingen er grote zeilen en vlaggen, en lagen er rare voorwerpen op de grond, heel anders, en dus is het voor de honden ook weer nieuw om zich met al deze extra materialen de concentreren. Of apporteren. Normaal doe je dit staand, soms moeten wij op een stoel of op de grond zitten, weer heel anders en het blijft variëren wat het zo leuk maakt. Toevallig zit ik in een groepje van 5, waarvan 3 bordercollies! Ze doen, en vinden het geweldig. 2 daarvan gaan na de gehoorzaamheid meteen door naar de behendigheid.
Zelf heb ik een pup van 5 maanden. Hebben net de puppycursus achter de rug. We gaan nu met hoopers beginnen. De hondenschool waar we hoopers doen, hanteert geen leeftijdsgrens. Vooral ook omdat hoopers niet belastend voor de gewrichten is, is het een ideale "hondensport" voor puppy's, vind ik. Wel natuurlijk hun grenzen respecteren, want ze worden wel aangezet tot nadenken en hun hersentjes gebruiken. En daar worden ze zooooooo moe van
Fijn dat ze bij jullie die leeftijdsgrens niet hanteren. Ik ben ook blij dat wij nu een hondenschool hebben gevonden waar ze niet te spastisch doen daar over en haar gewoon op haar eigen niveau laten meedoen.
Als een hondenschool wil is er gewoon best veel mogelijk voor onze 'probleemgevalletjes'. Net als bij de schapen. Domweg "Nee" zeggen en een harde lijn trekken voor iedere hond zonder te kijken naar het individu is gewoon niet slim.
Je zet een kind van zes jaar ook niet zelfstandig achter het stuur van een auto maar op een verlaten ruim privéterrein even bij paps of mams op schoot stapvoets mogen sturen kan geen kwaad.
Zo kan je dat met een pup ook aanpakken. Een deel van de sport aanbieden en maar eventjes, niet de volle les bezig.
Richtlijnen en aanbevelingen mogen geen hekken zijn waarmee je je opsluit. Je moet ze gebruiken om je eigen weg mee te vinden. Pups en pupers die snel moe zijn, daar haal je de drempel wat naar beneden. Hevigaards en sterke beren...daar kan de drempel wat naar boven. Ik vind het spijtig dat regels opvolgen bij jou en Elsa frustraties opwekt....doe dan ferm waar je zin in hebt!
En het moet ook niet altijd zo gek zijn hoor. Ik hoor mensen die fier zeggen dat ze 3uur gaan wandelen. Euh leuk voor jou...maar als het altijd hetzelfde rondje is, is het voor jouw hond DOODvervelend. 'Mag' je met Elsa bv nog maar 30min aan een stuk wandelen, geen probleem. Maar ga wandelen waar ze het nog niet kent. Ik kan mijn Pyxis uren los door het bos laten lopen en toch kan ze achteraf thuis nog zagen om iets te doen. Ga ik met haar 1uur wandelen in een nieuwe omgeving, laat ik haar ondertussen over hekjes springen, op banken zitten enz....dan is ze pompaf thuis!
En dat spelen met andere....pff....ik snap niet waarom dat niet zou mogen eigenlijk. Ik ben een grote voorstander van honden die met elkaar spelen. Maar het probleem is dat sommige onder spelen 'los laten en niet naar omkijken' verstaan en dan krijg je natuurlijk slechte situaties en die slechte situaties geven spelen nu blijkbaar een slechte reputatie.
Nu ga ik ook eens een linkje plaatsen, waar ik toch van opkeek.
http://www.moniquebladder.nl/wandelen/
Monique Bladder gaat uit van angstige en onzekere honden.
Ze mag hier es komen kijken: mijn honden bloeien helemaal open als elke dag nieuw is, nieuwe gebieden te ontdekken vallen en ze heerlijk vrij en lang hun gang mogen gaan.
Voorspelbaarheid = saai. Daar doe ik hen absoluut geen plezier mee, en dat laten ze me ook héél goed weten, ha!
Ze geeft in het artikel ook aan dat t voor stabiele honden prima is.
Dit artikel is er 1 in de reeks voor uitvallende honden.
Wat vind je van Rally-O? Ik had er nog nooit van gehoord maar mijn hondenschool biedt het aan. Misschien is het ook wel bij jou in de buurt?
http://www.hondenschool-stadspark.nl/rallyo.htm
Ik denk dat je het verhaal niet helemaal begrijpt. Niet ik ben degene die zich strak aan de regeltjes wil houden maar de hondenscholen en de mensen die kritiek hebben op wat ik met Elsa doe. Dat heeft helaas effecten. Deuren blijven dicht en andere deuren gaan dicht. En het is ook gewoon vervelend.
Ik heb geen tips nodig hoe ik moet wandelen met mijn hond of hoe ik haar met andere honden moet laten spelen. Dat gaat prima.
Het heeft ook niets te maken met een hond die moe zou moeten zijn thuis. Het gaat over levensvreugde, plezier, opgewektheid. Na dagen geen activiteiten buiten de standaard zaken raakt ze down. Niet haar blije zelfje.
Ik vergeet nooit wat onze fokker ooit zei.
Je hebt mensen die zeggen: ik heb een grote tuin, ik kan een hond aan.
Maar een tuin is voor een hond niets. Het is als een boek dat hij al gelezen heeft. Steeds diezelfde omgeving met af en toe eens een nieuwe geur van een overlopende kat, mus of muis. Het stimuleert hem dus helemaal niet meer.
Zo ook steeds dezelfde wandeling. Bij elk huis hangen diezelfde geurtjes, dezelfde honden die er keer op keer plassen met af en toe eens een nieuweling.
Maar ik volg je WEL bij angstige honden. Voor hen is standvastigheid en vertrouwen opbouwen natuurlijk wel juist. Maar mijn Pyx is alles behalve angstig en als ik de verhalen van Elsa zo hoor heeft zij daar ook geen probleem mee :)
Laten we dit topic niet kapen door MB en angstige, reactieve of hond-intolerante honden alsjeblieft.
Dat is een heel ander onderwerp.
Ik vind bij mijn jagertje de vaste wandelroutes toch wel makkelijk.
Ze loopt altijd los maar heeft een geweldig jachtinstinct (stropen), totaal geen angst (was ze maar een beetje angstiger...)
Op die vaste wandelroutes (bossen) weet ik perfect op welke plaats ze de neiging heeft om te ver te gaan (zeg maar: opeens weg). Denk dat het paden zijn die reeën gebruiken. Dus daar kan ik mijn voorzorgen nemen.
Ze doet het altijd op dezelfde plekken, echt voorspelbaar.
Voor ons werken die vaste wandelroutes dus wel heel goed.
Lekker op je eigen gevoel af gaan. Je merkt zelf het best wat je hondje aan kan.
Ik ben met Joy (en alle andere honden) destijds ook op mijn gevoel af gegaan. Het fietsen ben ik langzaam op gaan bouwen vanaf 10 maand. En wat je zegt/schrijft: ""Fietsen is niks voor een border, daar beschadig ik haar mentaal mee" Hier leert ze wel degelijk controle mee en je kunt dr links en rechts commando's geven. Ook voor de opbouw van dr spieren is het niet verkeerd. Ook bij de schapen zal ze dr controle moeten houden bij de 'steady' of 'walk on' etc
Gehoorzaamheid vond die van mij destijds ook een drama.....totdat ik het aantrekkelijker maakte. Ik ben toen de gehoorzaamheid met bal gaan doen, bal onder de arm/oksel en dan op het goede moment met klicker of klickerwoord de bal laten vallen, dus belonen met de bal.... Hey !!! dan wordt het 'naast' lopen ineens heeeeel interessant Ik gebruik trouwens alleen ballen met een touwtje erdoor omdat je dan ook direkt met dr kunt spelen (tug and play).
Wil je agility gaan doen dan kun je je bedenken of je running contacts wilt gaan doen of de 2on2Off. Voor beide kun je nu al gaan trainen. De runnings contacts wordt veel gedaan tegenwoordig maar hier kun je zelf ook het beste snel in zijn. Ik doe dus de 2on2off Dit trainen kun je in een woonkamer of in de tuin doen. Hier vind je ook leuke voorbeeldfilmpjes over op Youtube. Ik ben met 14 à 16 weken al begonnen met de 2on2off.
Ook kun je al beginnen met richtingcommando's bijvoorbeeld.
Er zijn zo veel dingen die je kunt doen... ook op deze leeftijd... Ik vind dat je ook dagen extra veel kunt doen... aansluitend dan 1 à 2 dagen niets doen... Ook dit moet ze leren.
"Lekker op je eigen gevoel af gaan" en vervolgens mijn gevoel proberen om te buigen. Grappig.
Gehoorzaamheid vindt ze niet leuk. Ze doet het wel maar omdat het 'moet'.
Speuren is niet haar ding. Nada interesse. Kijkt om zich heen.. kijkt mij aan van: 'Wat wil je nou? Gaan we wandelen baas?' Maar iets doen? No way.
Ik heb nu ook zo'n hond bij de schapen gezien. Gewoon geen interesse. Zelfs met een schaap op 5 cm afstand van zijn neus, kon hij er niets mee. Kan je aan gaan trekken en duwen, balletjes en kilo's snoep gaan inzetten. De interesse is er gewoon niet.
Fietsen. Zal ze ook wel doen. Ze doet alles wat ik haar vraag als ze het snapt en kan. Maar mijn gevoel zegt dat het tegen alles wat Border is indruist. Mijn gevoel dus waar ik lekker op mag afgaan. En mijn verstand zegt ook: Niet doen. Gaat hem dus niet worden, wat men hier ook roept. Moet ik steeds weer uitleggen waarom ik dat gewoon een zeer slecht plan vind?
Nog één keertje dan:
Het probleem zit hem in de mentale uitdaging, niet de fysieke. Fietsen is een fysieke uitdaging, niet een mentale. Wat je bereikt is dus een hond met meer conditie die meer beweging en fysieke uitdaging nodig heeft. De valkuil bij de BC waar veel onwetende eigenaren intrappen. Meer fysiek en meer fysiek en nog meer fysiek want hij is niet moe (lees rustig) te krijgen. Dus we gaan hardlopen, fietsen, eindeloos wandelen, uren gooien met balletjes en frisbees maar de hond blijft maar vragen om meer. De beroemde nerveuze BC zonder stop.
Fysiek is de BC gebouwd op sprinten. Korte afstanden, snelle wendingen, grote tempowisselingen en korte rustmomenten. Wie ze echt heeft zien werken herkent dat. Met fietsen praat je over lange afstanden in één tempo en draf.
Een BC heeft behoefte aan een taak die denkvermogen vraagt, intelligentie, zelfwerkzaamheid en reactief vermogen. Echt feest is het als ze dat samen met een baas mogen doen. Een goede BC zal de commando's van zijn baas in de wind slaan als hij ziet dat er een betere manier is om de job te klaren. Hij voet namelijk niet klakkeloos de commando's van de baas op maar werkt zelfstandig samen. Op geen enkele wijze voorziet fietsen in deze behoefte van de BC.
Ik denk dat jij me ook snapt. Het gaat niet om het moe thuis komen en daar rustig zijn. Het gaat erom dat ze blij is en niet in de loop van de week afzakt naar een zak aardappelen op de bank die niet meer blij te krijgen lijkt tot het zaterdagochtend is en ze dol enthousiast is dat het EINDELIJK weer zaterdag is.
Ja hoor, ik snap dat helemaal. De innige tevredenheid bij je hond zien, dat diepe gevoel van voldaan te zijn, het ten volle zichzelf mogen zijn, het gevoel hebben dat het plaatje klòpt.
Is voor elke hond anders, en dus kan je alleen afgaan op wat Elsa aangeeft.
Het is jammer dat je je hierin beperkt voelt door anderen/andermans regels. Probeer dus een persoonlijke insteek te vinden: wat je -onafhankelijk van anderen- aan Elsa kan aanreiken wat haar voldoening schenkt.
Vanavond gaan we voor het eerst echt op visite ergens. Ik ben heel benieuwd hoe dat haar gaat bevallen. Ze kent de mensen en de honden wel dus ik hoop dat ze het leuk gaat vinden.
Eigenlijk is dat wat bij kinderen ook gebeurt, mijn zus en ik hadden alle A- en B-boeken in de bieb al gelezen toen we nog geen 8 waren, maar mochten geen C-boeken lenen, "want daar waren we te jong voor". Een week later mocht het nog niet. Toen hebben we onze bibliotheekkaart ingeleverd en gezegd, "als we geen nieuwe boeken mogen lenen hoeven we ook geen lid meer te zijn, doei". en hebben jarenlang geen boek meer aangeraakt... Of een klas overslaan, mocht ook niet, "want.... leeftijdsgenootjes" - waar je dan toch al weinig mee had want die waren te kinderachtig en hadden 9 van de 10 keer geen idee waar je het over had. Zo verlies je wel je interesse in school...
Voor honden is dat volgens mij niet veel anders, er zijn er die 'geestelijk vroegrijp' zijn, intelligenter ook, die moet je dus al op jongere leeftijd op een andere manier uitdagen, door zelf te laten denken, niet te veel herhaling, maar variaties op een thema laten uitvoeren. Opdrachten waarbijze zelf moeten denken -zoals met die clickertraining die al eerder genoemd is. Als het saai wordt, verliezen ze hun interesse.
(Een andere manier waarop honden hun interesse kunnen verliezen, is al ze overprikkeld raken, bijvoorbeeld door teveel lawaai om hun heen, teveel stressende andere honden, willen en niet mogen en dan te lang woeten wachten, te lang door moeten gaan omdat de baas dat graag wil, of omdat de treiner het wil - en niet ziet etc. Maar dat is volgens mij met Elsa niet aan de orde, en volgens mij kun jij dat perfect inschatten waneer ze aan haar taks zit.)
Klopt. Ik vraag nog heel erg weinig van haar. Druk kan ze ook nog niet goed handelen. Dus vooral proberen en dan beloond worden dat ze het probeert en de hemel in geprezen als ze het nog goed doet ook.
Verder veel knuffelen en samen kijken, lekker dicht tegen elkaar. Ik kan daar zelf ook erg van genieten. Vooral als ze dan af en toe even een kusje geeft.
Gisteren heb ik hulp gekregen van een vriendin!
Na een uitermate geslaagde wandeling waarbij we met een pup op zoek zijn gegaan naar de eigenaar en Elsa met meerdere honden heeft kunnen spelen en een beetje rennen (helaas doen de meeste honden dat laatste niet echt) heeft ze thuis dus wat verschillende denkspelletjes uit kunnen proberen. Waar ze daar eerder geen interesse voor had, deed ze het nu wel.
Ik mocht er twee lenen en daar gaan we vanaf morgen mee aan de slag. Eens kijken hoe snel ze dat ene trucje wat ze nu nog niet snapt doorheeft!
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?