Goedemiddag allemaal?
Ik zit klein beetje in dubio.
Mijn husky is bijna 16 maanden, lekker in de puberfase ????.
Nu is t zo dat ze momenteel heel (echt heel erg) trekt, heb wel cursus met haar gedaan, maar ondanks dat blijft ze erg trekken.
Nu zit ik er over te denken om een tuig aan te schaffen, maar las dat ze dan nog meer trekken.
Nu is t wel zo dat ze door haar halsband een redelijk kale nek krijgt, dus kan iemand mij met dit/deze problemen helpen?
Groet Nicolet & Angel
Ik heb een tuig en vind die juist fijner voor momenten als die het ineens op zijn heupen krijgt dan vind ik 40 kilo in een tuig beter. Voor die aan puberen was deed die het ook super aan de lijn maar nu gewoon bananen en zoek het maar uit mentaliteit vreselijk frustrerend.
Houden jullie binnen ook altijd de halsband om dan?? dat die kale plekken krijgt?
Is te zien welk tuig natuurlijk. Je hebt tuigen waarmee ze nog harder kunnen trekken (bv de Julius K9 die je overal ziet) maar wij hebben een Ruffwear met een ring op de borst. Trekt ze, dan trekt ze zich scheef. Ruffwear front range is wat wij hebben. Het tuig heeft ook een ring op de rug, maar als ik de lijn hier hang, dan kan ze weer met haar volle gewicht trekken. Dus zoek gewoon een tuig met ring op de borst.
Ik zou de halsband laten...is ook echt niet goed voor zijn nek en luchtpijp als hij zo trekt.
Let wel, een front range is geen correctie middel zoals bv een u-lead...je zal dus moeten blijven oefenen!
Ik hield de halsband idd altijd aan voor t geval ze zou ontsnappen konden de mensen mij bellen vanwege haar penning,maar sinds ik heb gemerkt dat ze kale nek kreeg heeft ze nu alleen halsband aan met uitlaten.
Maar zelfs met deze halsband trekt ze momenteel zo veel dat mijn arm bijna 2x zo lang is geworden ????en luisteren??? Ho maar dus weet echt even niet wat ik moet doen
je kan de halsband nog steeds aanlaten. Het ruffwear harnass bv zit niet aan de nek dus je kan beide makkelijk dragen. De lijn doe je dan aan het harnass vanvoor. Bij de ruffwear zit ook een klein zakje waar je een penning in kan steken...maar ik denk niet dat mensen deze zouden vinden...ik weet waar het zit en het is soms nog zoeken.
Thuis loopt Pyxis altijd 'naakt' rond. Het is geen wegloper :)
veel plezier in je zoektocht
Dat hangt af van de reden waarom ze trekt. Zo heb ik bij mijn beide honden het trekken gestopt door de halsband te vervangen door een goed zittend tuig (géén corrigerend tuig!) + flexilijn. Sommige mensen krijgen een hartaanval als ze dat horen, maar het werkte supergoed! Waarom? Omdat mijn honden heel erg gingen trekken uit frustratie: omdat ze hun eigen looptempo niet konden bepalen en niet genoeg zelfbeschikkingsrecht hadden aan een korte lijn, en omdat de halsband hen ergerde. Van zo vlug ik de bron van ergernis en frustratie weghaalde, ging het prima!
Dus kijk naar je eigen hond, en de reden waarom ze trekt, en begin van daaruit aan de oplossing te denken.
Een Husky is wel een hond die wíl trekken heb je weleens gedacht om met haar te gaan steppen of fietsen? Daar is het nu ook weer de ideale temperatuur voor,voor dit ras.
Ik denk ook dat als je haar eerst 10-15min laat rennen(op haar eigen tempo) dat ze dan ook beter "hanteerbaar"is als jij met haar wil wandelen én dan ook veel beter kan oefenen op het leren wandelen zonder trekken.
Ik zou altijd voor een tuig gaan, omdat een halsband dingen in de hals kan beschadigen.
slede hond achtigen trekken graag, een tuig met ronde ingnaaide stiksels zorgt voor de minste beschadiging.
Ik wandel de eerste km steeds met haar in zeer afgelegen gebied waar ze langzaam met volle aandacht rondsnuffelt.
Tegentrekken is het bevel voor haar: nu zal ik eens echt tonen wat trekken is. De meeste km is de leiband nu hangend los.
Je hebt een husky... Doe je een sport waarbij ze wel mag trekken?
Heel leuk dat je een cursus hebt gedaan, overal zit een uitzondering maar doorgaans trekken ze graag hun eigen plan.
Ik zou persoonlijk kiezen voor een tuig. Dat zit voor een hond veel prettiger dan een halsband.
Ik zou ook kiezen voor een tuig, maar belangrijk is wel dat je je hond ook leert te wandelen zonder te trekken. Dan bedoel ik niet constant volgen, ze mag gerust voor of achter je lopen, maar dan zonder constante spanning op de riem.
Bij mijn eigen hond heb ik het volgende aangeleerd. Heeft ze een tuig om dan mag ze trekken, niet constant, maar als er een tijd spanning op de riem staat en ze wil trekken, is dit geen probleem.
Wandelen we met halsband, dan is het de bedoeling dat ze niet trekt. Dit heeft ze aardig door. Misschien een idee om dit zo aan te leren? Voor zover dit gaat met een husky :)
@alaska's finest:
Geen idee waarom ze zo trekt, momenteel begint ze al als we nog maar net op straat lopen.
Ze doet t ook als ze bekende ziet,andere honden ziet.. dan snap ik wel dat ze trekt maar ook dat kan ik niet stoppen.
@soraya:
Fietsen doe ik al met haar. T eerste stuk laat ik ook echt aan haar over zodat ze wat sneller moe is (wel in draf tempo trouwens en dat is ongeveer 5 min)Maar ook dan blijft ze trekken.
@Pascale&kahlua:
Ze hoeft ook niet perse naast me te lopen maar zodra ik haar wat langer de riem geef is t echt hond laat baas uit in plaats van andersom maar hou ik ze kort dan trekt ze ook.
Dus weet echt even niet wat ik hier aan moet doen. Doordat ze nu ook pubert trekt ze echt haar eigen plan met alles
Het zou kunnen helpen door haar voor de wandeling te laten ontspannend. Doe wat hersenwerkjes met haar. Dit vergt erg veel energie, ze moeten nadenken, puzzeltjes oplossen, of maak of koop een snuffelmat en laat haar lekker zoeken naar snoepjes, ook dit maakt ze moe. Zo is ze geestelijk al moe, en is de ergste energie er uit. Doe dit echter niet te lang, zeker niet in het begin. 5 minuten aan een puzzel is voldoende.
Om te achterhalen waar het om draait, zou je op een aantal dingen kunnen letten of uitproberen.
Enkele voorbeelden:
- Sommige honden trekken om zo snel mogelijk ergens te komen. Het trekken wordt dan beloond omdat ze hierdoor ook daadwerkelijk sneller bij hun bron van interesse komen.
In dit geval kan het helpen om te blijven stil staan als de hond trekt, of een andere richting in te slaan. Zodat het trekken niet meer beloond wordt. En dit blijven herhalen en herhalen.
Is je hond ook in andere situaties ongeduldig? Bijvoorbeeld als ie buiten wil, of je met z'n eetbak bezig bent? Dan kan je algemeen ook gaan inzetten op zelfbeheersing, je hond leren wachten.
- Sommige honden trekken omdat het looptempo niet overeenkomt met het tempo van hun mens. Om te achterhalen of dit het geval is, kan je haar het tempo laten bepalen en op haar ritme volgen, en zien wat er dan gebeurt. Wordt ze daar rustiger van? Gaat ze nog meer trekken?
- Trekken kan ook omdat de balans niet goed zit tussen wat de hond gegeven wordt en wat er van haar gevraagd wordt.
Daarmee bedoel ik: krijgt de hond genoeg voldoening, wordt er voldoende rekening gehouden met haar behoeften, krijgt ze genoeg uitdaging en mag ze zelf ook dingen bepalen?
Poolhonden die te erg beperkt worden, kunnen snel in protest schieten, wat zich kan uiten in trekken, opspringen, baldadig gedrag, e.d.
Meer inzetten op zelfbeschikkingsrecht en eigen beslissingen mogen nemen kan dan heel erg helpen.
- Sommige honden gaan trekken omdat de omgeving waar ze lopen te druk is, ze worden dan nerveus en onrustig. Maar ook het omgekeerde geldt: trekken omdat de omgeving veel te saai is, geen uitdaging biedt,... Dan kan je je routes veranderen, nieuwe wandelgebieden opzoeken, inspelen op meer/minder prikkels.
En sommige honden trekken omdat ze dat leuk vinden . Dan zijn er gelukkig activiteiten zoals canicross, urban mushing, mountainboard, bikejoring e.d., waarin trekken mag!
Sommige honden gaan trekken omdat de omgeving waar ze lopen te druk is, ze worden dan nerveus en onrustig. Maar ook het omgekeerde geldt: trekken omdat de omgeving veel te saai is, geen uitdaging biedt,... Dan kan je je routes veranderen, nieuwe wandelgebieden opzoeken, inspelen op meer/minder prikkels.
Elk rondje is anders en loop meestal waar t rustig is om zoveel mogelijk te voorkomen dat ze nog meer gaat trekken,kom ik andere mensen tegen met een hond of ik verander van route of ik loop met een hele grote boog om ze heen,niet omdat ze agressief is maar puur omdat ik haar dan helemaal niet meer kan houden.
Vind dit zo vervelend want moet haar keer op keer corrigeren op fout gedrag wat ik helemaal niet wil. Ze mag best iets voor me lopen maar dan met een losse lijn in plaats van een strakke lijn
Tis een husky, hè...
Maar wat betreft tuigjes, ik heb van alles gebruikt voor verschillende honden, vond het vaak wel prettiger omdat je toch wat meer grip op je hond hebt- maar inderdaad zijn de meeste tuigjes met fleece of neopreenaan de binnenkant bij langharige honden een ramp wat betreft klitten en afbrekende haren.
Dat is ook weer niet de bedoeling, zie het nu in haar nek van de halsband, eer dat dat weer aangegroeid is ben je een half jaar verder. En fleece is voor een Husky ook niets,veelste warm.
Dus moet opletten dat er geen fleece en geen neopreenaan in zit.
Een tuig heeft zoveel voordelen, op onze hondenschool is een halsband verplicht, ik gebruik enkel voor de les een halsband, ik stap ook met het tuig naar daar en wissel dan. Hij weet goed het verschil; tuig = wandelen. Halsband = training. Trekken leer je af door stil te staan of de andere kant op te lopen, zorg dat hij nooit succes heeft. Raiko trekt niet meer met zijn tuig dan met een halsband (veel mensen beweren dat) een tuig is ook veel ontspannende wandelen vind ik, je hond krijgt nooit een 'snok' op die manier en wordt dus niet belast, je kan inderdaad met een halsband beter corrigeren maar dat is dan ook het enige pluspunt
Mijn honden dragen tuigjes van Kiwaq (voor sledehonden) en daar zit aan de binnenkant fleece, hoor. Fleece maakt dat de riemen niet schuren. Hoe comfortabeler een tuigje zit, hoe beter.
Hier meer uitleg over halsband en tuig:
Milly krijgt nu een halsband en riem, maar ik wil haar ook laten wennen aan tuigje, als ze wat ouder is. Ze gaat ook mee in de auto in autostoel en later op de scooter in mand, dan is een tuigje een must.je kunt met een halsband en riem wel beter corrigeren vindt ik.
Beter corrigeren? Loop je dan te rukken en te trekken als ze iets niet goed doet?
Dat vraag ik me ook soms af. Het is waar dat je met een halsband beter kunt corrigeren maar wat corrigeer je dan? Trekken leer je best af door stil te staan of om te draaien, daar hoef je geen correctie voor te geven vind ik
Er valt met 10 weken niets te corrigeren. Ik heb het over mijn ervaring met andere honden. Milly went nu aan de halsband en riem, en ik wil en hoef niets, alleen wandelen naar haar tempo???? en tuigje is puur voor haar veiligheid
Waarom kun je met een halsband dan beter corrigeren? Hoe moet ik dat voor me zien?
Bedankt voor de tip!
En welk tuig gebruikt u?
Ik voel beter aan met mijn vingers wat ze doet en kan dan door te praten Milly de goede kant op krijgen. Door een tuigje aan te doen, wordt de kracht over het hele lijfje verdeeld en dat vindt ik veiliger voor haar in de auto en scooter, ik kan dan niet meteen reageren. Ik houdt nu met mijn linkerhand de lus vast en met mijn rechterhand de riem. En Milly met haar bekje het onderste stukje, maar gaat al veel beter
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?