Nee, geen saarloos of een malamute, maar een echte wolf!
Oh leuk, maar hij zal wel doodgereden worden, veel te klein hier in Nederland.
De veluwe schijnt groot genoeg te zijn voor een roedel, heb ik eens gelezen. In duiven, vlakbij Arnhem is er paar jaar geleden 1 doodgereden, maar daarvan weten ze niet zeker of het een wolf was.
Ik had het ook gelezen inderdaad.
Hij schijnt ook te zijn gezien waar wij altijd wandelen, maar of dat echt waar is weet ik niet.
Ik denk dat zo'n beest erg schuw is voor mensen, dus ik denk dat de kans erg klein is dat je hem tegenkomt.
Not in my backyard!
Enige keren per jaar wordt in Nederland een wolf gesignaleerd:
augustus 2017 Groningen; 2 schapen gedood door een wolf; door DNA onderzoek vastgesteld.
14 maart 2017 langs de A28 ter hoogte van Veeningen een wolf dood aangetroffen
3 maart 2017 langs de A28 tussen Hoogeveen en Meppel een wolf dood aangetroffen
https://www.wolveninnederland.nl/nieuws
Nou nee. Een roedel wolven bestaat uit 2 ouderdieren en 2 tot 4 jongen. Zij hebben voor 1 roedel een natuurgebied van 250 vierkante kilometer nodig om aan voldoende voedsel te komen.
De Veluwe is 912 vierkante kilometer. Lijkt dan inderdaad ruim voldoende. Alleen bestaat de Veluwe niet alleen uit natuurgebied. Het grootste aaneengesloten natuurgebied op de Veluwe is de Hoge Veluwe. En die is maar 55 vierkante kilometer groot. De rest van de Veluwe bestaat uit dorpen, steden, landbouw grond, weides en stukken natuur die doorsneden worden door wegen, waar huizen en bedrijven verspreid in staan. De gehele natuur op de Veluwe wordt intensief gebruikt voor diverse vormen van recreatie zoals wandelen, fietsen, paardrijden, kamperen, picknicken en andere activiteiten van de mens.
De behoefte van 250 vierkante kilometer is echter berekend op uitgestrekte en vrijwel verlaten natuurgebieden zoals het Zwarte Woud in Duitsland, Rusland, Finland, Afghanistan en Alaska. Dat kan je onmogelijk 1 op 1 vergelijken met de Veluwe.
In Italië is een vergelijkbaar gebied waar wolven zich hadden gevestigd. Dat bleek toch een probleem te zijn omdat de wolven zich snel aanpasten aan de aanwezigheid van de mens en zijn schuwe natuur wel heel snel volledig kwijt was. Dat 'dierenliefhebbers' de wolf actief gingen opzoeken en zelfs voeren hielp natuurlijk niet erg mee. Het gevolg was dat er veel incidenten kwamen. Door mensen gehouden dieren zoals vee maar ook huishonden werden door de wolven aangevallen en er zijn zelfs incidenten met mensen en kinderen geweest. De wolf is uiteindelijk uit dit gebied verdreven/afgeschoten.
Het is een bekend gegeven dat wandelaars met honden het meeste risico lopen op een aanval door wolven. De wolf ziet dat de hond als een indringer in zijn territorium en valt deze aan. Staat er dan een mens bij of komt dat mens zelfs de hond te hulp, dan wordt ook dat mens aangevallen. In Alaska gebeurt het ook met enige regelmaat dat buiten gehouden honden in de nacht worden gedood door wolven.
Maar er zijn toch nauwelijks aanvallen door wolven op mensen bekend? Slechts 23 gevallen sinds 1998 wereldwijd? Mmm. Ja. Wanneer je je verdiept in die materie dan blijkt het niet zo eenvoudig om een aanval van een wolf op een mens als dusdanig geregistreerd te krijgen. Zo'n registratie moet aan bepaalde eisen voldoen. Zo moet bewezen zijn dat de wonden door een wolf veroorzaakt zijn voor de dood van het slachtoffer. Tot zo ver right. Maar de wolf die de aanval heeft gepleegd moet worden getoond en een match hebben met DNA. Lastig wanneer het ten strengste verboden is om op een wolf te jagen en dan moet je ook nog eens de juiste te pakken hebben. Wanneer die wolf besmet blijkt met het hondsdolheidvirus wordt de aanval niet geregistreerd. Tenslotte eisen sommige landen nog dat er getuigen zijn van de aanval terwijl de meeste aanvallen van wolven op mensen worden gepleegd op mensen die alleen lopen, vaak met een hond. Meestal zijn die getuigen dus niet aanwezig. Ergo; Er zij veel meer aanvallen van wolven dan er in de boeken staan als dusdanig.
Als laatste: Wie op de Veluwe woont, in een klein dorp of aan de rand van de natuur, is bekend met de problemen die er spelen met de wilde zwijnen. Naast schade aan gewassen en tuinen vallen er met regelmaat slachtoffers onder honden. Zeer zelden wordt er ook een mens aangevallen door een wild zwijn. Wanneer een prooidier als een wild zwijn al problemen geeft, moet je niet aan een dodelijke jager willen beginnen. Hoe spannend en avontuurlijk het ook klinkt in je Vinex woning in de Randstad.
Roodkapje en oma wandelen er ook.Hein,
Ik vind het zó bijzonder dat er nooit scherpe foto's gemaakt kunnen worden als het om een wolf in NL gaat. Altijd maar van die vage foto's.
Het zal mij benieuwen of het om een echte wolf gaat of om een wolfhond. Ik sta er nog wat sceptisch tegenover. Eerst maar een duidelijke foto.
Dat viel mij inderdaad ook op.
Sowieso vreemd omdat iedereen tegenwoordig een scherpe foto kan schieten, maar de wolf kan er schijnbaar niet scherp op...
Camera pakken, inzoomen, snel reageren.... snel een goede foto nemen is niet altijd zo makkelijk!
Hier een stukje over Karin die de foto nam op de NOS-site: https://nos.nl/artikel/2198828-karin-maakte-de-foto-van-de-wolf-op-de-veluwe.html
Heel bijzonder vind ik ook hoe haar hond op de wolf reageerde:
De Arnhemse was met haar man en haar hond aan het wandelen, toen ze het dier op zo'n 100 meter zag. Ze merkte aan de reactie van hun Duitse herder Duke dat er iets aan de hand was.
"Hij reageerde onderdanig toen we de wolf in de verte zagen", vertelt ze tegen Omroep Gelderland. "Hij kroop naar achteren. Dat doet hij nooit bij andere honden, dan is hij nieuwsgierig."
Karin pakte haar toestel vlak voor de wolf wegliep. "Toen we de kiekjes op de computer bekeken, zagen we pas dat het een wolf kon zijn."
Zo'n reactie zit kennelijk genetisch ingebakken bij honden. Dat ze een wolf herkennen ook al hebben ze er nooit een gezien, of de laatste voorouder die er een zag zat al zover terug.... Of is het "ziet er uit als hond, maar de geur klopt niet?"
Ik vind het super. Mensen doen veel te spastisch over roofdieren. We passen ons maar aan, het is niet moeilijk, in andere landen kunnen mensen het ook. Recreanten stellen zich erop in, boeren nemen voorzorgsmaatregelen.
Als een wolf uit zichzelf naar ons land komt, is het blijkbaar goed vertoeven. Ook zal het helpen met het bijhouden van de wildpopulaties, alle herten en zwijnen waar een teveel van is en die we continu moeten afschieten. Genoeg prooi.
Ik heb een 300mm lens op mijn camera. Maar dat betekent niet dat ik een goede gezichts close up kan maken van een koe die 30m verder in de wei ligt. Dan al krijg ik er een heel stuk schouder bij. Tel daarbij op dat de wolf waarschijnlijk nog verder is dan 30m en niet iedereen überhaupt een 300mm lens heeft... Dan vind ik het dus helemáál niet vreemd dat die foto's wazig zijn.
Nou ja, ik hoop dat de wolf zo slim is dat hij terug naar Duitsland gaat, hier is de mens een te grote vijand voor hem.
Sorry mensen, ik zal aan Obi vragen of hij zich niet nog eens ZO vies wil maken en vervolgens op de veluwe rond gaat banjeren.....
Ik vind dat veel mensen vaak bang zijn aangelegd. Onbekend maakt onbemind en de wolf is dusdanig vreemd hier in de natuur dat mensen zich al zorgen maken om niets. In veel landen wonen wolven en mensen naast elkaar. Aanvallen doet een wolf niet zomaar. Dat idee is ontstaan door verhaaltjes en sagen. En dat ze kleinvee eten....tja....dat doen vossen ook. Daar is het een roofdier voor. Wolven zullen niet gauw nodeloos doden. Slechts om te eten. En....kijk hier....Romeo uit Alaska....inmiddels doodgeschoten door onwetenden maar deze wolf kwam jaren lang bij de mensen langs om met hun honden te spelen.... https://youtu.be/G9XnsKfLDXw
En ja....ik heb ook kleinvee midden in het bos ergens op de Veluwe. De wolven zijn wat mij betreft gewoon welkom. Heb hier "tamme" reeën, een kauwtje, een das en een vos gehad die tot op enkele meters afstand vertoefden. De vos was zelfs zo brutaal dat hij in het kunstlicht s avonds verscheen om bij de pony's te komen kijken als je er mee bezig was. Heb deze dieren nooit gevoerd maar wat is er mooier als de natuur zich zo aandient???
Romeo is een slecht voorbeeld omdat hij zeer onnatuurlijk gedrag vertoonde.
Vossen bijten kippen dood, geen schapen, paarden, koeien of honden. De eerste keer dat een vos een volwassen mens aanvalt moet ik ook nog ergens lezen.
Voor een wolf is een hond een indringer in zijn territorium. Daarom zijn er relatief veel aanvallen op honden door wolven. Nee, niet omdat die honden achter de wolven aangingen maar vaak gewoon thuis, aangelijnd aan hun kennel.
Dat de sprookjes angst voor wolven aanpraten klopt wel. Maar veel mensen schieten nu door de andere kant op door te stellen dat wolven zo schuw zijn en nooit een mens iets aan zullen doen.
Verder blijf ik bij mijn eerste post. De Veluwe is geen Alaska of Rusland. 250 km vrijwel verlaten gebied of 250 km platteland dat dé trekpleister is voor in de natuur recreërende toeristen... In Italië ging het ook fout in zo'n gebied.
Wilde zwijnen zijn prachtig totdat ze je weiland vernielen. Hier ook iemand die op eigen erf werd aangevallen door een wild zwijn. Ook honden zijn hier regelmatig de dupe van wilde zwijnen. Ze worden simpelweg opengereten met ernstige verwondingen tot gevolg. Maar....als je weet waar ze lopen en je blijft er bij weg is er niks aan de hand. Als ze jongen hebben moet je er helemaal niet bij in de buurt willen komen.
De Galloways die hier lopen versperren in het bos weleens de doorgang naar huis. Wist je dat de kuddes rond de 50% uit stieren en 50% uit koeien bestaat? En dat de meeste dieren die alleen of met 2 a 3 stuks rondlopen vaak oudere stieren zijn die niet meer in de kudde komen? Dat je deze dieren op minstens 100 meter moet omzeilen om een aanval te voorkomen en zelf veilig te kunnen passeren? Ze kunnen vanuit het niet aanvallen. Zou niet de eerste keer zijn.
Zwijnen, reeën en herten hebben geen natuurlijke vijanden. Daarom moet er geregeld afschot zijn. Om een teveel en ziekten te voorkomen maar ook om nog meer verkeersongevallen te te voorkomen.
Hoe mooi zou het zijn als er een roedel wolven zou lopen om dit in stand te houden?
En...Liz....woon jij ook op de Veluwe en ken je zelf de problemen mbt wild? Ik snap dat er voor en tegenstanders zijn. Dat houd je toch. Maar weet dat de wolf hier 100 jaar geleden nog gewoon voor kwam. Dat het dier zich niet zou kunnen vestigen zou moeten blijken maar dat regelen deze dieren zelf wel. Als mens zullen we toch weer eens wat toleranter moeten zijn richting de natuur. Alles is tegenwoordig ikke, ikke, ikke. Als wij maar veilig zijn, als wij maar eten hebben, als Onze honden maar niet aangevallen worden.... Zolang dat hier nog niet is gebeurd is er geen probleem. Alleen bangmakerij en egoïsme.
Hoe regelmatig worden schapen en paarden aangevallen door loslopende of ontsnapte honden? Gebeurt vaker dan je denkt. En hoe vaak worden mensen of kinderen door een hond gebeten? Die enkele wolf van nu zoekt dat niet op. Die blijft lekker op afstand mits in het nauw gedreven. Het is alleen jammer dat er meteen mensen op aan trekken en de rust van dit dier verstoren om het op de foto te kunnen zetten. Nu al fietsen er toeristen rond om een glimp te kunnen opvangen. En de media vaart er wel bij. Ik denk dat de kans op een roedel alleen daarom al ontzettend klein blijft en de wolf inderdaad door het gejaag platgereden wordt omdat het verdreven wordt uit een natuurgebied.
100 jaar geleden was Nederland niet wat het nu is. En toen al is de wolf niet voor niets vertrokken/afgeschoten.
Een deel va de problematiek van de overpopulatie aan wilde zwijnen en herten/reeën is te danken aan de natuur/dierenliefhebbers en dat zal ook gaan gebeuren met de wolven zouden zij zich hier vestigen.
Ook wilde zwijnen zijn van nature schuwe dieren die mensen mijden. Ze slapen zelfs overdag. Maar de druk van de mens op de natuur zorgt ervoor dat zij opgeschrikt worden en aan het rennen gaan, ook overdag. Bij wilde zwijnen zijn vooral loslopende honden buiten de paden en mensen die het zo avontuurlijk vinden om buiten de paden te treden daarvan de oorzaak. De overpopulatie wordt deels ook veroorzaakt door het voederen in de winter. Want beelden zoals van de Oostvaartseplassen trekken de liefhebbers niet. Ook voor de natuurwandelingen om wild te spotten wordt veel gebruik gemaakt van bijvoeren.
Wolven kunnen de populatie doen krimpen. Klopt. Maar zij zullen ook meer beweging veroorzaken bij het wild wat het wild hun gebieden uit zal jagen richting gebieden waar zij niet welkom zijn. Wegen, akkers, bebouwd gebied. De problematiek die wij hier kennen (ja, ik woon op de Veluwe aan de rand van de natuur) bewijst dat het scheiden van natuur en niet-natuur niet sluitend werkt. Met enige regelmaat hebben wij hier groepen wilde zwijnen in de wijk, hekken en wildroosters ten spijt. De wolf zullen wij dus ook niet kunnen isoleren in een bepaald gebied. Zij leggen per dag afstanden van 50 km af.
Net als met zwijnen zal de populatie wolven snel groeien door een overschot aan voer. De balans zal de andere kant op gaan slaan waarna wolven andere bronnen van voeding zullen gaan zoeken. Je mag raden wat dat zal zijn in een bewoond gebied wat de Veluwe gewoon is.
Net als in Italië toen zal de schuwheid van wolven rap verdwijnen. Er is geen plek waar zij zich van de mens kunnen terugtrekken om over de liefhebbers die hen actief gaan zoeken (en voeren) maar te zwijgen. Een wolf die mensen niet mijdt maar opzoekt is gevaarlijk. Uitzonderlijke uitzonderingen als Romeo daargelaten.
Nederland is simpelweg te dichtbevolkt voor een goede samenleving met de wolf. Bangmakerij of realisme?
Niet 'mits' maar 'tenzij'.
Net als wilde zwijnen. Toch kan je tegenwoordig hier de natuur niet meer in zonder het risico te lopen een wakkere groep wilde zwijnen tegen het lijf te lopen midden op de dag. Pas nog een hond aangevallen middenop de heide waar ze van nature niet of nauwelijks komen. Oorzaak? Teveel druk van de mens in hun leefgebied.
Of teveel wilde zwijnen....
https://www.wolveninnederland.nl ziet het toch anders. ze praten niet specifiek over de veluwe, maar er kunnen toch aardig wat roedels in nederland verblijven. Schijnbaar passen ze zich ook aan aan landschap, dus lijkt me de veluwe niet ondenkbaar. Ik woon aan een klein bos, daar komt geen wolf, maar we hebben wel reeën, ook leuk!
Och ik hoop dat hij/zij het red in overvol Nederland.
Waar ik woon, in Nedersaksen (wat iets groter dan Nederland maar veel minder inwoners) zijn 14 roedels zeker.
https://www.wolfsmonitoring.com/monitoring/territoriale_vorkommen_in_niedersachsen/
Dit is een interessante site waar alles gedocumenteerd is, vanaf 2006 toen de eerste roedel, wolven uit Polen afkomstig, waargenomen is. Er werken alleen al in Nedersaksen 100 mensen vrijwillig rond het thema wolf.
Er wordt oa regelmatig voorlichting gegeven aan de mensen.
Zelf ben ik blij dat de wolf terug is, maar het heeft wel consequenties, ik durf niet meer alleen een groter bos in, wolven of zwijnen wil ik geen van beide tegenkomen. Ga ook nergens meer van de paden af, waar ik vroeger niet bij nadacht.
Je hond hier door de bossen laten rennen is verboden en ook gevaarlijk.
Er zijn anders zat verhalen van honden die aangevallen zijn door wolven. Joggers met een wat oudere hond die achter hun aan sukkelde. Ze keken om en een wolf viel die hond aan.
Mensen in Alaska die hun hond 's avonds aan de bosrand uitlieten. Honden gingen het bos in en kwamen nooit meer terug.
Daarnaast ook verhalen van een wolf die op een honden uitlaat veld kwam om met de honden te spelen.
Ik denk dat alles afhangt van hoe makkelijk de hond als prooi is en hoeveel voedsel er voor de wolf is. En dat laatste kan in Nederland misschien relatief snel een probleem worden.
Dan vertrekken ze ook weer bij onvoldoende voedsel. Of trekken de dorpen in, worden afgeschoten en vertrekken dan wel. Maar ik denk dat het zover echt niet komt met zoveel bewoond gebied.
Ik geloof het zeker, maar in Alaska heb je een gevaarlijk kat die honden pakt als ze denken dat ze in gevaar zijn, en beren, dus dat hoeft niet de wolf te zijn.
Als de wolf op de veluwe komt dan komen er acties, te veel huisjes op de veluwe, te veel vuilnisbakken waar ze als ze honger hebben op af komen, mensen gaan klagen, wolven worden of afgeschoten of gevangen en verplaatst, maar een beetje mens schiet ze gewoon dood.
Ik hoop dat de arme wolf snel weer terug gaat waar hij vandaan komt, hier is het niet veilig voor hem.
Ze zijn beschermd en mogen niet afgeschoten worden in Nederland.
Vertrekken zullen ze niet snel. Eerder zullen ze andere voedselbronnen aanbreken die ruim voor handen zijn.
De felste tegenstanders zijn hier de jagers, die natuurlijk een flinke concurrent hebben als er wolven in hun "revier" komen.
Ja en die zeggen pang! kuch....ik was het echt niet.
Sommige boeren ook trouwens, in Spanje waren ze ook doodgeschoten, maar niemand had het gedaan natuurlijk.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?