Hoi allemaal,
Ik ga waarschijnlijk binnenkort verhuizen naar een zelfstandige woning en dan wil ik graag een hondje aanschaffen, echter komen daar natuurlijk wel een paar dingen bij kijken. Financiële situatie is in ieder geval geen probleem, maar ik ben voor een aantal honden allergisch en ik ga in een appartementencomplex wonen. Ik zal even iets meer uitleg geven.
Allergie: Wij hebben thuis altijd een schapendoes gehad, deze verloor haar in plukken en daar heb ik nooit last van gehad. Echter van bijvoorbeeld een kortharige husky krijg ik een enorme loopneus en jeukerige ogen. Hebben jullie ideeën van hondenrassen waar ik waarschijnlijk niet allergisch voor zou zijn? (Kreeg al van een aantal mensen waterhond te horen, wat is jullie mening daarover?)
Appartementencomplex: Ik ga dus in een appartementencomplex wonen, en huisdieren zijn hier wel toegestaan, maar ze mogen geen overlast veroorzaken. Nu zal mijn hondje echt wel eens een paar uurtjes alleen moeten blijven en het is dan ook de bedoeling dat ie niet het hele complex bij elkaar blaft. Ik snap heel goed dat honden blaffen en dat dit in hun natuur zit, maar ik hoopte dat er misschien honden zijn die vanuit hun ras weinig blaffen of makkelijk alleen kunnen zijn. Ik zal natuurlijk meer dan genoeg met hem spelen en wandelen wanneer ik thuis kom.
Asiel/herplaatsing/buitenland: Ik wil graag een volwassen hond kopen, liefst jongvolwassen, omdat ik niet de tijd heb om een pup zindelijk te maken. Ik zou wel op hondencursus kunnen gaan voor commando's etc, maar er zijn dagen dat ik niet lang genoeg thuis ben om een pup elke 2 uur uit te laten. Hoe denken jullie over een hond uit het asiel/herplaatser/uit het buitenland? Denken jullie dat dit een goede keuze is?
Ik hoop dat jullie mij kunnen helpen!
Alvast bedankt
Wij weten natuurlijk niet waar je allergisch voor bent. Je zult gewoon goede fokkers moeten afgaan. Kijk bij rasverenigingen, welk ras spreekt je aan en past bij jou en je situatie. Spreek af met een fokker die jou aanstaat en ga kijken of je allergie opspeelt of niet.
Fijn dat je informatie opzoekt voor de aanschaf van de hond
Wat betreft het alleen zijn, in principe is geen enkele hond daarvoor "gemaakt", maar we kunnen ze wel leren hiermee om te gaan (uitzonderingen altijd mogelijk).
Ook een herplaatser zal je dit geleidelijk aan moeten leren. Ookal konden ze bij de vorige eigenaar alleen zijn, wil dat niet zeggen dat het bij jou ook goed gaat.
Dit aangezien jouw huis (nog) geen vertrouwde omgeving is.
Mijn herplaatser had bijvoorbeeld verlatingsangst en hier is dus heel veel tijd in gaan zitten.
Dus vergis je daar niet in, een fijne oppas in de buurt kan hierbij een uitkomst zijn.
Wat voor hond spreekt je aan qua karakter? En hoe ziet een gemiddelde dag er voor jou uit?
Misschien kunnen mensen dan wat gerichter meedenken over welke rassen bij je passen.
Bedankt voor de reacties!
Ik moet zeggen dat ik onze schapendoes altijd geweldig heb gevonden. Die was mega enthousiast maar kon ook prima drie uur in z'n mand liggen en niks doen. Ik vond 't altijd wel leuk als ie bij me op de bank kwam liggen. Ik ben een keer naar een hondenshow geweest en daar was een Spaanse Waterhond en ik vond 'm echt ge-wel-dig! Maar ik heb een Australische herder ook altijd al heel leuk gevonden! Mijn hondensmaak loopt dus nogal uit elkaar, maar als mijn hond gezellig bij me op de bank komt liggen en een beetje leergierig is ben ik blij:)
Mijn dag is eigenlijk heel wisselend, in het ergste geval ben ik vroeg op, 2 tot 4 uur weg, uurtje thuis en dan weer 2 tot 4 uur weg. Maar meestal heb ik wel een dag in de week vrij, een lange dag en de andere dagen een uurtje of 3 weg. Mocht ik langer weg zijn dan die 2 tot 4 uur wil ik een hondenuitlaatservice inschakelen, want zo lang wil ik hem natuurlijk niet alleen laten.
Overigens gaat mijn vriend waarschijnlijk in de buurt wonen en die is ook gek van honden dus die wil zeker ook wel oppas spelen. (Maar aangezien iedereen altijd aangeeft dat je niet op vriendjes mag vertrouwen, de hondenuitlaatservice is dus ook een optie)
Hallo Amy,
Wat leuk dat je van plan bent een hondje aan te schaffen! Je allergie is natuurlijk zeker iets om rekening mee te houden. Geen enkele hond is 100% 'hypoallergeen', wel zit er zoals je zelf al zegt een verband tussen het vachttype en de mate van allergische reactie.
Over het algemeen geldt dat honden met een gekrulde vacht (denk aan waterhonden en poedels) erg goed gaan als je een allergie voor honden hebt, en dit geldt ook voor zeer lange vachten van verschillende gezelschaps- en herdershonden (denk aan de maltezer, havanezer, bearded collie en schapendoes) en voor naakthonden (zoals de American hairless terriër, de Peruaanse naakthond en de Chinese naakthond). Verder roepen ruwharige honden (zoals veel terriërs) doorgaans minder reactie op dan halflange en kortharige honden. Nog een voordeel trouwens van deze vachttypen is dat ze véél minder (of zelfs helemaal niet) verharen dan korte en halflange vachten, een eventueel nadeel is dat ze vaak wel vachtverzorging vragen.
Het lastige is dat het soms nog eens per individu kan verschillen, dus een garantie heb je nooit. Maar een Australische herder zou ik echt uit je hoofd zetten, want de kans dat dat verkeerd gaat is zeer groot.
Ik denk dat een waterhond of gewoon een leuke mix met een geschikte vacht (dat is dus echt een kwestie van uitproberen!) een uitstekende keuze is. En verstandig dat je voor een volwassen hond wil gaan, er zijn er duizenden die zitten te wachten op een fijne baas, dus keuze genoeg. Ik zou me niet beperken tot een specifieke groep, zo te lezen heb je weinig harde 'eisen' qua karakter en uiterlijk, dus jouw toekomstige hondje kan in principe overal vandaan komen (binnen- en buitenland). Ik weet dat er in bijvoorbeeld Spanje wel regelmatig waterhonden in de asielen zitten, maar ik zie ook veel kleine gezelschapshondjes met 'hypoallergene' vacht, en poedels. Ik zou dus alle websites in de gaten houden en zodra er een geschikt hondje voorbij komt op bezoek gaan en uitproberen hoe dat gaat met je allergie. Veel succes met je zoektocht!
Ik heb een waterhond, zelf vind ik het niet echt honden voor een appartement, waar je na het werk mee speelt en wandelt.
Het zijn echt wel energieke honden, werkhonden vooral.
Natuurlijk zou het wel kunnen als je dagelijks veel tijd aan de hond kan besteden en met hem naar buiten kan.
Hij moet dagelijks kunnen rennen, vaak zwemmen, sporten, werken.
Maar het zijn zeker geen honden voor eenvoudige blokjes om.
Misschien is een Spaanse waterhond wat? Ze hebben een anti allergenen vacht en ze zitten heel veel in Spanje in het asiel. Wel even inlezen in het karakter, maar zelf vind ik het wel leuke, vriendelijke en sociale honden.
Als je zorgt dat hij genoeg beweging krijgt kan dat prima op een appartement.
Ik vang zelf regelmatig honden op uit jet buitenland. Tot nu toe kunnen ze allemaal vanaf het begin zonder problemen alleen thuis blijven. Ze zitten vaak bijna altijd alleen in het asiel, dus zijn niet anders gewend. Natuurlijk zijn er uitzonderingen met verlatingsangst. Dus laat je goed informeren of zoek eventueel een hond die al in opvang is in Nederland. Dan kun je hem opzoeken en kun je veel informatie krijgen over hoe hij in huis is.
Ik kan het je iig aanraden om voor een buitenlander te gaan. Heb stage gelopen in een Spaans asiel, en er zitten zoveel leuke ongecompliceerde honden op een baasje te wachten.
In NL zitten ook veel leuke honden hoor, daar niet van.
Och kijk dit lieve meisje dan, een Spaanse waterhondmix (is al in Nederland in een opvanggezin): Linda
Allergieën zijn voor iedereen anders, dat is echt een kwestie van even flink je neus in de vacht steken als je bv een hond op straat tegenkomt. Het kan ook nog per hond verschillend zijn..
Als je een herplaatsertje wil, moet je wel rekening houden met het feit dat ook deze honden toch wel een week tot een maand gewenning nodig hebben. Je kan dus niet een herplaatser aanschaffen en die ineens vijf uur alleen thuislaten, ook al kan hij alleen zijn, dat betekent niet dat hij dat ook bij jou kan. Alleen zijn is iets wat je dan opnieuw moet opbouwen, en dit kost tijd.
Ook zou ik rekening houden met het feit dat veel herplaatsers gedragsproblemen hebben, wat lastig kan zijn om mee om te gaan.
Hier is een linkje naar een pup van iemand hier op HP, het hele verhaal kan je lezen:
http://www.hondenpage.com/hondenforum/215493/pups-zonder-moeder-in-oekraine:-6-maanden!.php
Misschien dat dat iets voor je is? Ik zou sowieso een pb’tje sturen.
bedenk dat een herplaatser in het begin (en misschien wel nooit) niet alleen kan zijn. (Kan ook met een niet herplaatser voorkomen trouwens) Dus ik zou wel voor back up zorgen in de vorm van een oppas.
Hoe lang zou de hond ongeveer alleen moeten zijn als hij eenmaal gewend is?
Een portugese waterhond lijkt me prima voor jouw allergieen, al zou ik voor alle zekerheid wel eerst een (uiteraard goede) fokker bezoeken. Maar het is natuurlijk wel een aktieve hond, die graag met zijn baas bezig is, ik heb er geen ervaring mee, of deze moeite hebben met alleen zijn.
Op de volgende hondenrassen zal je sowieso minder allergisch reageren, omdat deze geen haar verliezen, maar op geregelde tijden geplukt, geknipt of geschoren moeten worden.
http://www.allergieoplossingen.nl/allergievrije-honden/
Als je interesse voor een bepaald ras of een bepaalde hond hebt, ga dan eerst op bezoek en steek je neus enkele malen in de vacht van de hond. Een eventuele allergische reactie kan ook uren later komen.
Kijk eens op www.hhin.nl voor herplaatsers en www.ikzoekbaas.nl
of er een hond staat die je interesse heeft.
Voor een buitenlandse hond; volg de checklist van de Koninklijke hondenbescherming. Worden er honderden honden aangeboden dan zou er maar zo sprake van hondenhandel kunnen zijn.
https://hondenbescherming.nl/media/cms_page_media/11/Buitenlandse%20honden%20checklist.pdf
Website met veel info over buitenlandse honden
Verdiep je ook in de ziektes, die een hond uit Zuid Europa kan hebben of zelfs tot 7 jaar na adoptie kan krijgen, zoals Leishmania.
Info van het Medisch Centrum voor Dieren Amsterdam
https://www.mcvoordieren.nl/honden-uit-het-buitenland
Als mijn woonsituatie het op dit moment toe zou laten zou ik meteen ja zeggen Wat een schatje! Helaas zijn er waar ik nu woon geen huisdieren toegestaan :(
Ik realiseer me wel dat de mogelijkheid bestaat dat een hond niet alleen kan zijn, maar die kans is volgens mij niet ontzettend groot. Back up is altijd mogelijk :)
Na het wennen zou hij maximaal 4 uurtjes achter elkaar alleen zijn, langer vind ik persoonlijk ook echt niet leuk voor het beestje.
Hoi, ik bekijk het even vanaf de negatieve zijde. ..
Als je allergisch bent voor verschillende honden zou ik eerst kennis maken en je ervan te overtuigen dat je juist voor die hond niet allergisch bent. Het zou sneu zijn dat het hondje weer weg moet omdat je toch allergisch er voor zou zijn.
4 uur weg maximaal, 1 uurtje thuis, 4 uur weg.....voor mij zou dat een reden zijn om of niet voor een hond te gaan of een wat oudere hond te nemen....en zelfs dan zou ik het sneu vinden voor het dier dat in totaal 8 uur tegen muren aan kijkt zonder iemand te zien of te horen.
Blaffen....je hebt geen garantie dat ze in een appartementencomplex niet blaffen....wat vinden de omwonenden er van? Je kunt als je tijd genoeg hebt een hond wel leren dat hij niet bij alles aan slaat. Een hond die verlatingsangst heeft of ontwikkelt....tja....dan heb je op een dag niet alleen je buren op de stoep maar ook de politie....
Er wel eens bij stil gestaan dat als je hond ziek zou zijn je het dier soms geen uren alleen kunt laten en in dat geval dat je wel weg moet de hond zijn diarree misschien niet op kan houden? En s nachts een zieke hond die er soms -tig keer uit moet....terwijl je de volgende dag zelf wel weer op je werk moet verschijnen? En overdag in dat geval?
Nope....ik zou geen hond onder die omstandigheden willen hebben zonder back up van een adres waar het dier hele of halve dagen heen zou kunnen.
Een buitenlandse hond kan getraumatiseerd zijn. Sommige zullen nooit overal los kunnen lopen omdat ze dan de zwerfmodus aan zetten. Een jonge buitenlandse hond kan met 5 mnd ook wel eens nog niet zindelijk zijn. En een pup....die zou ik sowieso niet 8 uur op een dag alleen willen hebben liggen. Al die uren in een bench is overigens ook niks....
Overweeg goed hoe en wat en wat leefbaar is voor jou en een hond.
Ik snap dat je het ook van de negatieve kant moet bekijken.
Qua alleen zitten, die 8 uur op een dag is maximaal een dag per week, dus dat vind ik persoonlijk nog wel te doen. De rest van de week ben ik het grootste deel van de dag thuis.
Als de hond ziek is vind ik ook wel erg negatief bekeken, want een hond is niet 24/7 zijn hele leven ziek. Mocht het nodig zijn dat ik thuis moet blijven dan valt dat te regelen en er is altijd nog een back-up oppas.
Het huisregelement van het complex geeft aan dat huisdieren zijn toegestaan zolang zij niet overmatig veel overlast veroorzaken. Ik woon er nu nog niet dus over medebewoners kan ik niets zeggen.
Een pup was sowieso al niet het plan, en loslopen is afhankelijk van de hond. Ik denk persoonlijk dat als ie af en toe binnen een omheining los kan (bij mijn ouders, vrienden etc.) dat het geen ramp is als hij tijdens het wandelen niet los kan lopen.
Ik snap dat je de negatieve kant bekijkt, maar het is niet zo dat er niks te regelen valt.
Natuurlijk moet je alles goed afwegen maar met de situatie die Amy schetst lijkt een hond mij zeker haalbaar. De meeste mensen met honden werken, en de meeste honden kunnen daar prima mee omgaan. Als je een hond treft die het alleen thuis blijven lastig vindt is het uiteraard een ander verhaal, maar ook dan pas je er als baasje een mouw aan (ik spreek uit ervaring: één van mijn honden heeft gigantische verlatingsangst gehad - inmiddels kan hij probleemloos vijf uurtjes alleen zijn). Als de hond 's ochtends een uitgebreide wandeling gehad heeft draait die echt zijn poot niet om voor een paar uren alleen zijn, die gaat gewoon lekker liggen slapen. En 's middags hetzelfde verhaal. Een voorwaarde is dan natuurlijk wel dat je, als je wel thuis bent, veel tijd uittrekt voor de hond en samen veel leuke dingen onderneemt. En misschien is het dan prettig om de hond bij je op de slaapkamer te laten slapen, zodat hij of zij niet 's nachts onnodig alleen is. Voor overdag is een goede oppas sowieso een hele fijne 'achter-de-hand' oplossing. Maar er zijn zoveel mogelijkheden, kijk bijvoorbeeld eens op de website van Max&Luna of stichting Oopoeh, of vraag eens rond bij vrienden en familie.
Blaffen lijkt mij ook iets om per individu te beoordelen, meestal weet je gauw genoeg of de hond een blafferig type is en in het geval van bijvoorbeeld een opvanggezin kunnen zij je er alles over vertellen. Als je het alleen zijn rustig opbouwt hoeven hier zeker geen problemen mee te ontstaan.
Buitenlandse honden zijn overigens láng niet allemaal getraumatiseerd of zwerverig! Veilig los kunnen lopen heeft totaal niets te maken met de herkomst van de hond, maar alles met het karakter en de opvoeding. Mijn uit Spanje afkomstige podencomix kan bijvoorbeeld perfect loslopen, zodra ik fluit staat ze al naast me. Terwijl er zoveel pups zijn die uitgroeien tot honden die absoluut niet los kunnen lopen. Daar zou ik de keuze in ieder geval zéker niet op baseren.
Ooo....1 dag per week 8 uur met een uur er tussen en back up in de buurt.....klinkt zo prima. Ik dacht de hele week..... Ik hoop oprecht dat je een leuke hond vind waar je niet allergisch op reageert
Nog een kleine aanvulling, vaak houden we voornamelijk rekening met de werktijden mbt het alleen zijn van de hond.
Maar vergeet niet het boodschappen doen, sociaal leven, sporten en de nachten.
Vooral als je alleen woont kan dit soms een aardige puzzel zijn.
Cody gaf al een goede tip met de hond meenemen naar de slaapkamer, scheelt weer en deze keuze hebben is voor de hond ook erg prettig.
Stel dat je voor een asielhond of hond van een stichting gaat, let er dan op dat je weg blijft bij stichtingen die gebruik maken van een bruikleencontract! Dan ben je namelijk geen eigenaar van je hond en mag je er geen beslissingen over maken.
Volgens mij is een hond officieel van jou als jij zijn paspoort hebt en alles betaald.
Dus dan kunnen ze je niks maken. Al blijft het wel een gedoe als er iets is natuurlijk. Dus het zou zeker niet mijn voorkeur hebben.
Dat zou je zeggen. Maar als er een geldig bruikleencontract is getekend, dan kunnen ze je dus wel wat maken. Helaas.
Zondag 29 oktober wordt er een symposium gehouden over juridische conflicten bij adoptie van honden. Voor wie interesse heeft.
Peter Koekebakker (Animal in Need) in Zuid-Spanje heeft ook nog Samson zitten, een waterhond-teef van een jaar of twee oud. Ook Andres is een hele leuke waterhond, wel wat jonger en heeft dus nog wel wat meer begeleiding nodig, maar waterhonden zijn makkelijk te trainen en kunnen over het algemeen goed een paar uur alleen thuis blijven.
Als je op Waterhond zoekt, zie je er nog meer, sommige zijn al in Nederland te bezoeken. Vaak geven de mixen ook geen allergieklachten.
Wat een heerlijke krullenbollen allemaal!
Animal in Need is een zeer goed aangeschreven stichting waarbij je in ieder geval niet bang hoeft te zijn voor 'bruikleencontracten'.
Heel erg bedankt voor de reacties allemaal!
Ik zal zeker goed uitpluizen bij welk asiel/stichting ik mn hondje ga halen, ik wil niet voor verassingen komen te staan!
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?