Onze hond van 10,5 maand is altijd al bijterig geweest. Nu is ze gisteren enorm uitgevallen naar mijn moeder. Ze wilde de trap op en mijn moeder duwde haar weg, en toen beet ze dus. Ze kan wel vaker een soort van uitval hebben. Wat is dit toch, en wat kunnen we er aan doen? Rangorde regels hanteren we uiteraard.
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Bijtende/uitvallende hond" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Ik heb dit probleem ook gehad bij mij toen puberende Morris. Ik dacht eigenlijk ook dat ik de rangorde regels goed toepaste. Morris was brutaal tegen ons bezoek en ook kon hij mij of mijn man af en toe even in de kont of elleboog happen als we weg wilde gaan. Ik heb een GT erbij gehaald. Het eerste wat ik te horen kreeg, was dat ik hem te veel onbewust verwende waardoor hij zich heel sterk voelde. Voorbeelden zijn, hij stond voor de deur, ik stond op om hem naar buiten te laten. Zijn bal rolde onder de kast, ik stond op om hem daar onderuit te pakken. Hij lag met een botje op de bank, botje viel op de grond. Ik raapte het botje op en gaf het terug. Ik kan nog wel meer voorbeelden opnoemen, maar lijkt mij niet nodig. Verder kreeg Morris altijd aandacht. Ook veel negatieve aandacht, maar dat maakte niet uit! Hij kreeg aandacht. Wat wij bij hem hebben gedaan, is dat wij zijn negatieve gedrag totaal zijn gaan negeren. Als hij echt te ver ging, dan kreeg hij een time out in de keuken! Verder zijn hoge plaatsen verboden geworden. Hij kreeg niet zomaar meer een koekje. Dat moest hij eerst verdienen. Dus hij werd niet meer verwend. Ons bezoek kreeg ook opdracht om Morris totaal te negeren. Vergeet niet dat je hond aan het puberen is en probeert hogerop te komen. Mijn advies is, haal er een GT bij en laat die kijken wat er mis gaat. Je kan dan aan de slag...in de hoop dat je dit gedrag om kan buigen.
Groetjes Monique
Soms heeft een gt of gd (deskundige) maar 1 of 2 sessies nodig, om al goed resultaat te boeken.
Het baasje wordt mee opgevoed en dat kan nu al,
en zou ik zo vlug mogelijk doen, om erger te voorkomen
en uw maatje de juiste signalen te geven.
En die hoge plaatsen, klopt, want het moment dat
de gt bij mij binnen was, zei hij dat geen van
mijn jongens bovenop de rand van de bank mocht liggen.
Soms dacht ik, ze zijn lekker rustig, liggen laten.
Nee hoor, eraf.
Zelfs als bv. de hond aangeeft op de bank te willen,
is het al genoeg dat u op de bank klopt en zo bepaalt
dat hij mag en niet de hond.
Of het baasje het eerst naar binnen en naar buiten,
en de hond na u.
Werkt ook heel goed.
Ik heb nog de neiging, precies wat monique meldt,
naar de serredeur te lopen, als een van mijn jongens
voor de deur gaat zitten en deze dan opendoen.
Zij bepalen het dan.
Maar dat is een overblijfsel van mijn oudste,
die vaak moest braken en dat zo aangaf.
GT werken we nu ook mee, alleen ik heb pas de volgende les over 1,5 week. Ik schrok hier zo van dat ik dacht ik post het even op het forum.
@Monique
Heel veel dingen die jij schrijft doen wij 'goed', maar ik zie idd ook dingen die wij nog kunnen verbeteren, zoals het eerste gedeelte wat je schrijft over bal onder de kast en dan pakken etc. En voor de deur staan en dan open doen. Hoe los je bepaalde dingen dan op. Bijv. als de bal onder de kast rolt, is het dan pech hebben?
@Machtel, dat voor de deur zitten. Mijn hond moest dan altijd plassen. Nu kan ze het langer ophouden, maar soms moet ze toch. Ik vind het dan moeilijk te bepalen of ze voor de deur zit omdat ze moet plassen of omdat ze gewoon naar buiten wil.
Hoe is jullie gezins situaitie!
Je zegt dat ze naar je moeder uit viel, maar woon je bij je ouders of was je moeder bij jou op bezoek!
Hoe reageerd je moeder verder op de hond?
Groetjes Veronique
Hmm handen moeten altijd positief gebruikt worden, van de hond afblijven als je hem ergens weg wilt hebben, lok hem dan gewoon met een vriendelijke vrolijke stem weg. Zorg dat zulke stressvolle situaties niet ontstaan. Blijf vooral met je handen van de hond af!
Het opvoeden van een hond kan m.i. het beste positief gebeuren, daarbij horen, respect en regelmaat en vooral veel rust.
Ik zou er zelf een gt bij halen die met kalmerende signalen werkt, dit werkt veel beter dan krampachtig roedelregels te handhaven en bang zijn dat je niet de baas in huis bent.
Regelmaat en vastigheid zijn idd belangrijk. De regels in huis bepaal je zelf, of hij nou het eerst eten krijgt, op de bank zit, het eerst de deur uitgaat is het punt niet. Het gaat erom elkaar te begrijpen, zodat miscommunicatie niet voorkomt met alle gevaren vandien.
Ik woon niet thuis, mijn moeder was op bezoek. Ze is helemaal gek op mijn moeder. Als mijn moeder hier komt wordt ze helemaal dol. We moeten haar dan echt temperen (doen haar aan de lijn tot ze rustig is).
Dobry, net mijn moeder gesproken, en hoorde van haar dat ze mijn hond bij haar halsband pakte ipv wegduwde.
Dan toch denk ik dat het daar fout gaat, ze maakt geen deel uit van de roedel maar corrigeerd de hond wel (door haar weg te duwen omdat ze de trap op wil).
Dit hoort gedaan te worden door de baas en niet een gast (maakt niet uit welke relatie je hebt met de gast).
Ook heeft het enthousiasme tijdens de begroeting niets te maken met of de hond mensen mogen, kijk goed naar je hond hoe ze reageerd op andere mensen.
Wat doet ze, hoe ze doet en wanneer ze het doet.
Hoe is je moeder ten op zichte van de hond, hoe reageerd ze, wanneer reageerd ze en dat soort dingen.
Onze honden zijn tijdens te begroeting ook altijd erg blij, maar daarna als ze weer rustig zijn, kan ik aan hun gedrag zien of ze de mensen wel of niet mogen.
Het kan zijn dat ze angstig is, zonder dat ze dat wil laten blijken, dat voelt een hond namelijk altijd.
Ook hoort een gast geen commando's te geven en noem zo maar op. Ik zou in de tijd dat je nog moet wachten voordat de GT komt je hond goed observeren.
Wij hadden zo'n zelfde probleem is inmiddels opgelost, maar wel omdat we er een GT bij gehaalt hebben en die ons op bepaalde dingen heeft gewezen en ze ons heeft laten zien wat we verkeerd doen.
Als je wil weten wat ons verteld is stuur me maar een PB.
Groetjes Veronique
Dat ze altijd al bijterig is, lijkt me toch dat ze teveel prikkels heeft misschien?
Het is zo moeilijk te beoordelen, tot de GT komt (hoop dat het er een is die met kalmerende signalen werkt) zou ik vanaf nu alleen nog maar rustig/positief met de hond omgaan. Geen stemverhef of onverwachte bewegingen, niet naar de hond toelopen maar hem bij jou laten komen...etc. Vooral ook voldoende rust geven.
Misschien komen er nog meer tips die je tot die tijd kan doen.
Je hebt het over een gedragstherapeut en over de volgende les. Maar een goede GT geeft geen les, doen ze misschien ook wel, maar gedragstherapie is wat anders dan les van een instructeur. Een gedragstherapeut komt bij je langs, en bekijkt de situatie hoe die normaal in huis is. Aan de hand daarvan wordt gekeken hoe je het gedrag kan bijschaven. Daar komen geen lessen aan te pas.
Dus misschien toch een gedragstherapeut erbij halen die zo werkt?
@Daisy, ik stuur je een PB.
@Dobry, haar moeder was ook een bijter. Fokker zei dat het vanzelf over ging, maar goed, ik wil niet wachten tot het een keer echt mis gaat. Wat betreft de GT, daar heb ik veel vertrouwen in. Is een heel rustig persoon, die mijn hond ook heel rustig en positief benaderd. Ze is ook veel sneller rustig bij de gt. Ga ook trainen met haar als er bezoek komt, kan zij ook kijken wat er dan 'mis' gaat.
Wat betreft prikkels, ze bijt idd meer als ze moe is. Gisteren was ze ook best moe toen mijn moeder hier kwam.
@Nienke, ik bedoel het ook niet als echt les hoor. Ze komt hier idd thuis, en observeert heel veel en geeft mij aanwijzingen.
Hoi,
Je moeder pakte je hond aan de halsband, zeg je. Hoe pakte deze halsband? Via de zijkant of via de bovenkant? Via de voorkant van het lijf of via de achterkant?
Het kwam idd geval zeer bedreigend over en daardoor ging je hond uitvallen.
Tel daarbij misschien andere prikkels bij op. Jullie meer thuis, vuurwerk, pubertijd, hormonen etc.etc. en dan kan een hond zomaar gaan ontvlamen. Meestal zien wij de prikkels en signalen niet en daarom is het een aanval vanuit het niets maar om niets valt een hond niet aan.
Kortom er is iets wat de relatie heeft verstoord tussen jou hond en je moeder.
Ik hoop dat je hier iets aan hebt.
Groetjes van esther
@Esther, via de achterkant, ik denk bovenkant (ik zag het niet, was in de woonkamer). Ze is ook idd niet helemaal in haar doen, erg rommelig.
Dan was dat de trigger. Via de achterkant is het erg bedreigend, voel bij jezelf maar eens dat iemand ineens je van achter beet pakt bij de kraag van je jas dan voel je je ook bedreigd.
Dit gedrag kun je weer oplossen d.m.v. een voertje in je hand te doen, de halsband te pakken via de zijkant of onderkant en het voertje geven wanneer je aan de halsband zit.
Ik train dit altijd met mijn cursisten zodat de honden hier aan gewent raken.
Groetjes van Esther
Dit komt doordat het onderwerp niet meer recent is en in het hondenforum archief terecht ik gekomen.
Als je over "Bijtende/uitvallende hond" wilt praten in het hondenforum dan kun je het beste een nieuw onderwerp aanmaken
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?