Grote hond, kruising of raszuiver?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

Maatjegezocht (Gast)

Even een vraag. Ik hoor en lees dat grote hondenrassen (berner sennen, newfoundlander, DD, leonberger enz) vaak veel mankementen hebben. Problemen met hun huid, ogen, afwijking aan de ogen enzovoort.   Ik heb vroeger ook een grote hond gehad, en nu zou ik weer graag een grote hond willen. Ik hoef niet per se een raszuivere hond met stamboom en weet ik het wat, maar ik lees en hoor dat bij kruisingen (bijvoorbeeld leonberger x berner sennen) er vaak weer problemen komen omdat dat vaak boerderijhonden zijn en er niet getest is op medische afwijkingen. Maar is die angst wel terecht?  Ik let verder wel goed op of het geen broodfokker is, en dat de pups in huis opgroeien. Maar ik hoef wat ik net al zei dus niet per se een raszuivere hond.

honden page profiel Claudia en Tibetaantjes Sarah en ChenpoClaudia en Tibetaantjes Sarah en Chenpo

honden foto van Claudia en Tibetaantjes Sarah en Chenpo

Er zijn ook grote rassen die minder bekend zijn en doorgefokt waar het gelukkig niet zo erg is.
Mijn ras bv de Tibetaanse Mastiff.
Daar doe ik bv de rasinfo voor.
Al zou ik niet willen zeggen dat dat een ras voor iedereen is hoor maar wie weet is het een match.

Wat ideeën zouden ook zijn bv een herplaatser of een hond van groot ras of kruising uit het asiel te nemen waar al wat van bekend is qua gezondheid. De punten die u hierboven noemt kloppen wel dus dat is zeker uitkijken. Ik ben zelf van een stamboomhond ook al is het niet voor de show en geteste ouders. Op de stamboom is bv te zien wat de HD is van familieleden in de lijn als die getest zijn. En clubfokkers houden zich aan de testen en fokreglement van de rasvereniging.

Anoniem (Gast)

Stamboom geeft ook geen garantie. Omdat er z5i veel geld omgaat bij de hondenfokkers word je bedonderd waar je bijstaat...

honden page profiel --

honden foto van -

Als je een ras wilt waarbij die afwijkingen bekend zijn, zal ik als ik jou was juist voor een hond met stamboom gaan. Ouderdieren zijn getest en je kan aan de hand van die stamboom ook weten wat de gezondheid is van de hele bloedlijn. Daarnaast heb je ook meer zekerheid over wat voor karakters eruit kunnen komen. Het is dus niet zomaar een zinloos papiertje wat velen dus wel denken. 

 

Anders kun je een herplaatser of een asielhond nemen. Pretnesten en oepsnesten (meerderheid is uiteindelijk een pretnest) zijn ook niet jovel als het gaat om de gezondheid van een hond. Niet-matchende honden worden vaak gekoppeld met alle gevolgen van dien, zowel voor de gezondheid als het karakter. Ik heb al een hoop ellende gezien; honden die lijden aan erfelijke afwijkingen, moeilijke karakters en zelfs honden die totaal uit verhouding zijn. 

 

Uiteraard zijn er uitzonderingen, maar ik zou het risico niet willen nemen. Daarnaast steun je ook die onverantwoorde praktijken. Door een asielhond of herplaatser te nemen, steun je die praktijken in ieder geval niet.

honden page profiel MartineMartine

honden foto van Martine

Omdat die boerderij honden ook niet getest zijn, zou ik ook zeker daar geen hond kopen.

 

Ik kies zelf voor een stamboom hond omdat de ouders in ieder geval getest zijn op HD en andere afwijkingen.  Als de ouders goede heupen hebben, zullen de pups minder kans hebben op heupafwijkingen.

 

Als je het geld voor een stamboom hond niet wil uitgeven, zou ik eerder voor een gezonde herplaatser gaan.

 

Zeer zeker nooit een hond kopen bij dierenhandelaars (supermarkten) en zeer op je hoede zijn bij advertenties op marktplaats bv.  Veel van die handelaren zijn zeer geslepen en doen alsof de pups  van een particulier nestje zijn, terwijl ze daar geplaatst worden.

 

Ik zou altijd naar tests van de ouderdieren vragen, ook bij een particulier, deze zouden immers het beste voor hebben met hun dieren/pups...

honden page profiel Claudia en Tibetaantjes Sarah en ChenpoClaudia en Tibetaantjes Sarah en Chenpo

honden foto van Claudia en Tibetaantjes Sarah en Chenpo


Misschien toch goed te vertellen hoe het gaat met de heupfoto's. De DA checkt de chip dat de hond klopt. Maakt de foto's. De foto's gaan naar de Hirschfeld Stichting. Daar beoordeeld een commissie die foto's. Dat is anoniem. De uitslag wordt geregistreerd door de Raad van Beheer en gaat naar de eigenaar.
Ik denk dat rommelen daarmee in Nederland erg meevalt. Lijkt me lastig.

honden page profiel luzluz

honden foto van luz

Bij een kruising krijg je natuurlijk wel meer verassingen cadeau:

geen idee hoe hij gaat uitzien, het karakter heb je geen idee van of welke erfelijke afwijkingen hij heeft meegekregen van zijn voorouders.

Persoonlijk vind ik als je dergelijke honden koopt dat je een soort van Russische roulette speelt....

honden page profiel Shiva Shiva

honden foto van Shiva

 nog een reuzen ras liefhebber.

 

Je kan eens een kijkje nemen bij DAR (dit is een afkorting van stichting die DD's herplaatst). Zelf steun ik deze stichting omdat ze zo'n goed werk doen voor de DD's.

 

Ben erg tevreden over mijn twee kanjers (DD en kruising Sint-Bernard)

honden page profiel LoesjeLoesje

honden foto van Loesje

Als je pech hebt, heeft de kruising hond erfelijke aandoeningen van beide rassen.

Gast (Gast)

Kruising of stamboom zou voor mij niets uitmaken maar wel dat de ouders op alle erfelijke afwijkingen zijn getest en vrij bevonden wat bij het ras kan voorkomen.

En liefst ook nog de uitslagen van voorouders.

Uit twee HD vrije ouders maar een oma met slechte heupen kan de pup toch slechte heupen krijgen via oma. 

honden page profiel Witte DraakWitte Draakgoedgekeurde fokker

honden foto van Witte Draak

De reden waarom grote honden gevoelig zijn voor bepaalde aandoeningen is omdat er geselecteerd wordt op ongezonde eigenschappen, zoals extreme grootte waardoor de gewrichten zwaar worden belast; een losse huid waardoor bijvoorbeeld oogproblemen ontstaan, problemen met de lippen, of infecties in de huidplooien; en een hele diepe borstkas zodat de hond gevoelig is voor bijvoorbeeld een maagtorsie. 

 

Hoewel je bij rashonden met kleine populaties en weinig diversiteit ook te maken krijgt met de problemen die daardoor ontstaan, zijn de problemen die ik hierboven noemde ook aanwezig in kruisingen met een massieve zware bouw, losse huid, diepe borstkas. Ras of geen ras maakt dan niet uit. Een kruising tussen een mastiff en een bordeauxdog of een leonberger en een berner sennenhond is niet persé gezonder of minder gezond dan raszuivere honden van de betreffende rassen. Aan grote zware rassen kleven nu eenmaal bepaalde nadelen die niet rasspecifiek zijn, maar die samenhangen met de omvang en bouw van de hond. Ook moet je er rekening mee houden dan nagenoeg alle reuzenrassen een lagere levensverwachting hebben dan middelgrote rassen. En ook hier geldt dat de levensverwachting er niet persé op vooruit gaat als je twee rassen kruist die beiden een lage levensverwachting hebben. 

honden foto van Claudia en Tibetaantjes Sarah en Chenpo

De vraag is ook welke karaktereigenschappen zoekt de topic starter.
Mag de hond waaks zijn en eigenzinnig of liever een makkelijkere hond.
Dat moet ook passen.

honden page profiel Wilma en Dobby (RIP)Wilma en Dobby (RIP)

honden foto van Wilma en Dobby (RIP)

Stel, je hebt een Berner met genetische afwijkingen. En je kruist die met een Leonberger met genetische afwijkingen. Boerderij fok of niet, je hebt dan kans op de afwijkingen van beide rassen.


Als je een zelfde rashond neemt die getest is op erfelijke afwijkingen en de fokker daarvan zorgvuldig een mix heeft gekozen zodat een drager met een niet-drager gekruist wordt, dan heeft de hond minder kans op die afwijking.


Nee, niet op alles is te testen, en misschien is niet alles tegen elkaar weg te strepen, maar voor dingen als HD kan het wel minder risico hebben om een stamboomhond te nemen, mits ze er voor dat ras op testen.


Wat ze vroeger zeiden over kruisingen zijn sterker, dat geld alleen nog voor compleet onherleidbare types en dan mogelijk zelfs alleen nog maar voor honden die generaties op straat hebben moeten overleven - dan zijn de slechte genen er misschíen weer een beetje uit geselecteerd.

Volgende forumvraag: Onbetrouwbare stichting?
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^