Een egel is nog beschermd ook maar ja zou er geen traan om laten als ze uitgestorven zijn door loslopende honden
Romeo had vorig jaar een egel te pakken. Ik liep met hem aangelijnd naast mij, in het donker vanuit het park, mijn tuin in en hij stond heel trots voor mij, met de egel in zijn mond. In mijn tuin lukte het me de egel "te redden", maar ik zag overal bloed. Dat bloed was van mijzelf, terwijl ik dacht dat Romeo de egel en misschien zichzelf verwond had. Ik moest het diertje bij de stekels vast pakken en dat is best moeilijk en pijnlijk. Het diertje heb ik in een doos gelegd op zacht keukenpapier en de dierenambulance gebeld, die het diertje naar de egelopvang brachten. Romeo had niets, ik heb zijn mond en lijfje goed gecontroleerd, de dierenarts voor advies gebeld, omdat egels vaak zelf beestjes op zich dragen. Ik bloedde enorm, heb alles ontsmet, pleisters geplakt. Romeo was niet gewond, wat ik me niet kon voorstellen, want ik dacht dat zijn mond vol stekels zou zitten en hield er rekening mee dat hij daar ziek van kon worden. Ook de volgende dag heb ik hem goed in de gaten gehouden. Romeo heeft wel nog gekeken of de egel echt niet meer in de serre en buiten onder de struiken zat. Want je weet maar nooit!
Hallo Bente,
Jij hebt het over roofdierengedrag bij jouw Jack-russelterriër maar ik denk dat dit niet helemaal juist is.
Jack-russels werden oorspronkelijk gefokt om vossen en dassen uit hun holen te jagen, in dienst van de mens dus.
Je hebt het hier dus veel eerder over aangeleerd en in gefokt jachtgedrag dan over oer- of carnivorengedrag denk ik.
Dit verklaart ook waarom jouw Jack-russelterriër zijn prooi waarschijnlijk alleen maar dood maakt zonder het daarna op te eten.
Desalniettemin blijft het lastig af te leren denk ik.
Gr, Peter
Ja oh ironie. Wij hebben over 2 weken een overhoop gereden (of door een hond gepakte?) egel naar de vogelopvang gebracht. Hij lag op het jaagpad en leefde nog. En andere mensen vinden het geen probleem dat hun hond een egel pakt. Dweilen met de kraan open. De ene doet moeite om iets te redden en de andere maalt er niet om dat zijn hond er op jaagt wel ja zeg...
Goed gedaan Machtel.
NEEEE de jack russell werd van oorsprong gefokt om in de zadeltassen van de jagers mee te rijden ,Bij het vossenhol gingen ze de gangen van de vos in om ze aan te blaffen (aanblaffen dus niet bespringen)Hun grotere broer de parson heeft langere benen en die gingen de vossen achterna ,dus de jacks mogen alleen aanblaffen ,wat niet wegneemt dat ze hier in het buitengebied ook jagen op ratten en er soms een te grazen hebben ,
Ook bij onze jachttrainingen is het de bedoeling dat ze aanblaffen niet aanvallen .
Ik denk dat je in de war bent met de boerenfox, Bente.
Die werden namelijk wel speciaal gefokt om op en rond boerderijen ratten, muizen en mollen te verdelgen (doden, niet opeten!).
Jack-russelterriërs werden gefokt om vossen en dassen uit hun holen te jagen i.d.d.
Gr, Peter
Afleren lukt niet maar ze luistert als de beste? Eh? Dat snap ik niet. Dit is wat ik een flagrante "tegenspraak" noem. Absurde logica.
De jack is, zoals eerder gezegd, gefokt om dassen en vossen uit hun holen te verjagen. Voor het opjagen dus van redelijk groot wild, en dus per definitie niet voor het doden ervan.
En je maakt ook een denkfout als je aanneemt dat een hond leert jagen op een jachtcursus. Wat je leert op een jachtcursus is namelijk hoe jij als baas de controle houdt over het jachtinstinct van je hond. Want - en dat zeg je bovendien zélf al - 'jagen iets is dat ze gewoon doet". Ofwel, ze jaagt al, dat hoeft je haar helemaal niet meer te leren!
Je hebt duidelijk de controle niet, maar toch laat je jouw hond los en accepteert dat "ze nou eenmaal jaagt"... Alleen is dat bij wet verboden:
Artikel 3.24 lid 5
Het is een ieder verboden zich in een veld te bevinden met een dier dat hem toebehoort of onder zijn toezicht staat en dat in het veld dieren opspoort, doodt, verwondt, vangt of bemachtigt.
Mijn boerenfox heeft ook behoorlijk wat moorden op zijn naam staan helaas.
Maar die slimmerik wist donders goed dat ie het niet mocht en deed het ook nooit als ie los liep in het park of bos o.i.d.
Hij greep zijn kansen vaak stiekem, als ie in de tuin zat, 's avonds meestal.
En tegen de tijd dat ik er dan achter kwam was het kwaad al geschied en dus de moord al gepleegd.
Ik heb het altijd wel bestraft maar nooit echt af kunnen leren helaas.
Bepaalde rasgebonden eigenschappen zijn ook gewoon lastig af te leren.
Wat er in honderden jaren is in gefokt is nu eenmaal moeilijk volledig uit te bannen.
Inmiddels is ie met pensioen.
17 jaar oud, dus geen moordpartijen meer gelukkig...
Eens, het verstoort de natuur, zorgt voor heel veel stres en ontregeling, bij wilde dieren.
Tijdens het broedseizoen, zorgend voor veel leed, jongen, die verstoten worden, door dat ze opgejaagd zijn verdwalen, de impack van stres daargelaten.
Hoe simpel je dit als baaskan voorkomen:
Als dierenlief hebber, zorg ik niet alleen voor het welzijn van mijn eigen dieren, maar ook voor al het wild om mij heen
Dieren die planten eten, zijn planteneters ofwel herbivoren.
Dieren die andere dieren eten, zijn vleeseters ofwel carnivoren.
Dieren die zowel planten als dieren eten, zijn alleseters ofwel omnivoren.
Een hond is gedomestiseerd, een carnivoor, maar al lang geen roofdier meer.
Hij krijgt zijn vlees netjes in zijn bakje, hoeft hij niets voor te doen.
De vele zwerfhonden, leven van afval of wat mensen ze roestoppen, ook die hoeven niet meer op roofjacht.
Het jagen voor „de fun" op wilde dieren, is gewoon dierenleed, heeft geen andere functie.
Het is ook geen enkel probleem, dat je het niet kan afleren, jij als baas hebt alle controle over het gedrag van je hond, via :de honden lijn!
Jou hond en het leed wat hij veroorzaakt, jou verantwoording!
We hebben hier valken en haviken, marters, egels, kraaien, eksters: de ene eet de andere op that's life. Bij mij thuis is alles vrij, de natuur gaat zijn gang
Een verschil, roofdieren, doden hun prooi heel snel, bovendien, zij roven om te overleven.
Honden, jagen voor de funn, met hun volle buiken.
Kunnen niet op een normale manier snel prooi doden en veroorzaken alleen maar, onnodig leed.
Groot verschil: roven omdat je anders zelf doodgaat van de honger, of het roven van een weldoorvoed, gedomestiseerd dier.
Als ik Black zijn gang zou gaan, zou hij ook het liefst elke dag waterkipjes opjagen, hij is tenslotte ooit gefokt om waterwild op te jagen. (niet doden)
Daarom mag hij in het broedseizoen ook niet los bij het water.
Hij maakt geen waterkipjes dood, maar hij banjert door het riet en zou alle nesten kapot maken. Alles zou in ieder geval verstoord raken en kuikentjes zouden alle kanten opvliegen.
Maar om hem tegemoet te komen, heeft hij zijn balletje die hij uit het water kan apporteren.
Ik gooi het balletje op moeilijk plekken zodat hij het echt moet opzoeken, en terug brengen naar mij.
Dit vindt hij super leuk, zo leuk zelfs, dat hij de waterkipjes ervoor met rust laat als die toevallig langs zwemmen.
Je kunt een bepaald instinct van een hond, wat er ooit in is gefokt, best gebruiken voor iets wat hem evenveel voldoening geeft, maar geen schade berokkent aan andere dieren/vogels.
Ik ben het toch niet helemaal met je eens, Suzanne.
Bepaalde rassen (jachthonden veelal) hebben toch een genetisch bepaalde drive om achter (klein)wild aan te jagen.
Nogmaals; wat er ik honderden jaren is in gefokt is lastig te onderdrukken, zeker in handen van een onervaren baas.
En natuurlijk is dit geen oer- of roofdierengedrag maar eerder een in gefokte (voorgeprogrammeerde) raseigenschap, vergelijkbaar met b.v. het drijven van een border-collie.
Niet te onderschatten denk ik : )
Gr, Peter
Ja, zelfde hier alleen was het bij ons zo dat ze als ze los liepen wel eens ineens wegschoten. Dan liep ik over een veld waar niet eerder schapen stonden, die daar dan ineens wel stonden, mét slecht hek waar de honden zo doorschoten. Of mochten ze los vanuut de voordeur (groot veld voor het huis gehad vroeger) en dan pakten ze vogels of muizen. 'S ochtends/s' avonds om vier uur hebben ze wel eens vossen gespot en gejaagt. Of een egel gepakt. Ja, dat gebeurt wel eens.
Moet ik ze dan vast doen? Terwijl ze verder helemaal goed luisteren? Omdat ze af en toe een klein beestje pakken of achter een vos aangaan?
@suzanne, we hadden slip lijntjes. Enkele stop. Omdat ze dus zoveel energie hadden dat ze naar alles wat bewoog blaften, het is niet zo dat ik ze op onveilige plekken losliet. Maar als je dan naar de polder gaat, en ze los mogen en eindelijk naar hun hartelust kunnen rennen, ga ik ze niet aanlijnen. Dan maar een muisje minder.
De grootste moordenaar is al overleden, dat was Snoopy. Muis is niet zo'n enorme jager meer, of nou ja, als er eenden langs het water zitten wil ze die nog eens in het water jagen, vliegen in de kamer gaat ze achterna en als een beest in haar buurt komt en niet weg kan pakt ze die. Verder kan het haar niets schelen. Buiten gaat ze er al jaren niet echt meer achter aan, behalve eenden dus.
Bente,
https://www.licg.nl/i45k/praktisch/wetgeving/wetgeving/loslopen-of-aanlijnen.html
Dit is misschien een handige link om eens door te nemen, want volgens mij realiseer jij je niet dat je de wet overtreedt door toe te laten dat jouw hond wild achtervolgd en/of - in jouw woorden - verscheurd.
Natuurlijk kunnen ongelukken gebeuren, maar wat jij doet zijn bewuste acties. Je weet dat jouw hond wild najaagt en je weet dat je in een gebied loopt met wild... Dat het dan eens fout gaat is te voorspellen wanneer je die loslaat.
Je geeft aan dat jouw hond luistert als de beste. Daar ga ik maar niet van uit, want dan bleef hij braaf bij je. Tenzij je hem aanspoort om op wild te jagen natuurlijk. Aanlijnen is niet zielig, desnoods gebruik je zo'n tienmeter lijn.
Mijn hond luistert ook goed, maar ik weet dat hij achter wild aangaat. Als ik een gebied betreed waarvan ik weet dat er dieren als herten, konijnen etc. rondlopen, dan lijn ik hem aan als verantwoorde baas. Olly lijdt er echt niet onder.
Wat betreft het feit dat een hond een roofdier is... Ja, het is een carnivoor, maar die krijgt zijn eten gewoon voor zijn neus geschoven zonder er iets voor te hoeven doen. Hij hoeft ook niet te jagen om te overleven. De natuur wordt verstoord, aangezien een leven wordt ontnomen zonder dat er ook maar iets nuttigs mee gedaan wordt.
Zorg voor een vergunning als je geen zin hebt in problemen of zorg ervoor dat jouw hond geen andere dieren lastigvalt. Easypeasy.
Heb je een vergunning of heb je de hond altijd netjes aan de lijn en gaat het dan mis, dan zijn mijn woorden onterecht tegenover jou ;).
Nouuu die van mij doden heel snel ratten ,vastpakken ,schudden loslaten gaat vlugger als een spuitje bij de dierenarts .
Of ze nu net gegeten hebben of nog moeten maakt dan echt niet uit .
Natuurlijk is het een instinkt, dat ontken ik niet.
Ik zeg, dat het jagen en doden nergens voor nodig is.
Hou je hond aan de lijn en ga op jachttraining met je jachthond.
Je zal met de natuurlijke behoeftes van je hond aan de slag moeten.
Ik heb schapendrijven gedaan met mijn collie.
Momenteel speuren en sport en spel, haalt ze net zo veel voldoening uit.
Geen enkel excuus om je hond op wilt te laten jagen!
Ik realiseer me dat het verboden is. Ik realiseer me ook dat hier enkel wat tegen gedaan word als je bv. jaagt op vossen, dassen, schapen enz, die ook echt te pakken krijgt en dan vilt. Het is niet zo dat er politie in de polder loopt die mij aan zal houden omdat er een muisje doodgebeten is.
als mijn honden aangelijnd zijn gaan ze niet rennen. Dan raken ze dus geen energie kwijt, kunnen ze nooit spelen enz. Sorry, maar daar neem ik geen hond voor. Dan maar een muisje minder voor het geluk van mijn hond.
maarja, ik HERHAAL: ze doet het nu niet meer zoals vroeger. Maarja, daar word nooit op gereageerd. Zolang sommige mensen (jij niet, zeg ik eerlijk) maar hun woede kunnen uiten op een forum.
Ik geloof ook niet dat we het groter moeten maken dan het is.
Het aantal zinloze moordpartijtjes van onze honden valt in het niet bij die van een ander gedomestiseerd huisdier; de kat.
Oké, een kat is minder gedomestiseerd dan een hond, en ook een stuk minder intelligent, maar toch.
Bovendien poepen ze ook nog in de tuin ; )
Dat een kat moord, wil niet zeggen dat een hond maar zijn gang mag gaan.
Elk dier wat door een hond wordt opgejaagd of gedood is er één teveel.
Betreft katten, die hou ik in mijn eigen katoroof tuin.
Ook voor hun is moorden niet nodig.
Niemand en dus ook geen dieren, hoeven overlast te hebben van mijn dieren.
Als een hond niet los kan kan hij gewoon niet los. Veel honden kunnen los en zijn er niet mindrr gelukkig door.
Bij ons 1 straat verder woont één andere Parson en die kan helemáál niet los, want die gaat achter alles aan en doodt het ook. Nou die mensen doen er verstandig aan om hem vast houden en hij is helemaal niet doodongelukkig.
Ik wil dadelijk een ras dat ook niet los kan waarschijnlijk. Nou dan niet....dan aan een lange riem en in de ren.
Mijn reactie was er één met een knipoog, Suzanne...
Gr, Peter
Ik geloof dat je niet beseft dat ook een beet (ivm ontsteking of mysasis) dodelijk kan zijn voor een schapen, en dat een schaap dat wordt opgejaagd door een hond zonder gevild te worden ook op veel andere manieren vermoord kan worden door een loslopende hond:
Je hebt natuurlijk boswachters die net zo goed boetes hierover kunnen uitdelen en over het algemeen zien ze het najagen al als een overtreding. Er zijn niet voor niets regels gesteld.
Ook als ze aan de lijn zitten, kunnen ze genoeg beweging krijgen lijkt me. Je kan met ze fietsen, hersenwerk doen etc. Ken zat honden (zoals husky's etc.) die elke dag aan de lijn zitten en toch de beweging en uitdaging krijgen die ze nodig hebben. Dan maar iets langer en vaker wandelen en eventueel een leuke sport ernaast doen. Omheinde veldjes zijn er ook waar ze kunnen rennen en spelen. En die tienmeter lijn vond ik persoonlijk ook erg fijn werken. Die liet ik gewoon los, zodat Olly kon lopen en rennen waar die wilde, maar ik kreeg hem zo ook heel snel te pakken.
Olly heeft uiteraard ook muizen gevangen in de tuin of een babyzwaan gedood terwijl die aan een korte lijn liep. Ongelukjes kunnen gebeuren, maar probeer het te voorkomen als je het kan voorkomen. Nu vind ik muisjes ook niet heel erg, gaat me meer om groter wild.
Als je hond vanaf kleins af aan gewend is los te lopen vind ik het zielig dat hij het niet meer mag. Al helemaal op een plek als de polder; bij ons komt daar geen hond tenzij het heel warm weer is. Mijn hond kan niet naast de fiets, want deze gaat dat niet draven maar gewoon keihard rennen wat natuurlijk blessures oplevert. Een sport of omheind veldje is ook geen optie aangezien mijn hond bang is voor andere honden vanwege een voorval in haar puppytijd. Ze mag dus ook alleen los op plekken waar geen andere honden zijn of als ik haar gemakkelijk terug kan roepen.
@j&o, dat is het dus, groter wild krijgen ze nooit te pakken. Ze gaan er achteraan maar na een meter od drie is een vos al snel weg zonder ook maar een schrammetje. Schapen gaan ze achterna als ze erbij kunnen maar die pakken ze ook nooit. Nou moet ik wel zeggen dat ik het ontzettend vervelend vind dat ze achter schapen aangaan omdat ik idd weet wat er allemaal kan gebeuren met een schaap, ik sta dan ook als een gek te schreeuwen en als ze toevallig mijn kant uit rennen pak ik haar beet bij wat ik pakken kan, al is het een staart. Het nare is dus dat de boeren er hier een handje van hebben de schapen continu te verplaatsen en dan met van die "hekken" die bestaan uit twee prikkeldraad lijntjes en palen. Terwijl je in de polder (bij ons dan tenminste) gewoon je hond los mag doen.
Ja, maar als je dat weet, dat ze steeds ergens anders kunnen staan, dan doe je toch je hond aan de lijn totdat je zeker weet dat je op een stuk bent waar ze niet staan?
En los laten lopen in de polder? Dat mag bij jullie? Dat bevreemdt me, het mag echt bijna nergens. Hier in de gemeente en omliggende gemeenten absoluut niet, en wel om een hele goede reden: Neospora Caninum.
Een boer hier in de omgeving heeft zijn hele veestapel moeten ruimen, zijn stallen reinigen/verbouwen en zijn land latenschoonmaken omdat iemand steeds zijn honden los liet in zijn weide. Heeft hem jaren en enorm veel geld gekost.
EEMNES - Melkveehouders in de polder vragen aan hondenbezitters om hun hond niet los te laten lopen in de polder, staat op de site van de gemeente Eemnes.'Loslopende honden kunnen ontlasting achterlaten in de wei, die besmet is met Neospora. Dit is een parasiet die voor honden veelal onschuldig is. Bij koeien is de parasiet de belangrijkste oorzaak van abortus. Daarnaast veroorzaakt Neospora afname van de melkgift', lichten de melkveehouders toe.'Een rund dat eenmaal is besmet met de parasiet, kan niet worden genezen en moet doorgaans uiteindelijk voortijdig worden geslacht. De financiële schade voor een bedrijf kan in de duizenden euro's per jaar lopen. Omdat behandeling van met Neospora besmette koeien niet mogelijk is, is preventie de enige mogelijkheid om Neospora terug te dringen.'De melkveehouders vragen daarom om honden in geen geval (los of aangelijnd) in een weiland uit te laten. 'Ook niet in weilanden waar geen koeien lopen, want ook gemaaid en ingekuild gras kan een besmettingsbron zijn.'De melkveehouders dringen er bij de hondenbezitters op aan om hoopjes ontlasting vooral zelf op te ruimen. bron: http://www.stichtingdierenfonds.nl/content/veehouders-honden-niet-los-laten-lopen-polder
En dit:
Neospora is een hele vervelende ziekte die bij vee tot abortus van kalveren kan leiden. Honden zijn vector in het overbrengen van deze ziekte. Ook als uw hond gezond lijkt, kan de hond wel de ziekte overdragen. Ook in het land waar geen vee loopt zijn honden verboden omdat daar voer wordt gewonnen en op die manier kan het vee toch besmet raken. Het is daarom heel begrijpelijk dat boeren heel voorzichtig zijn in het openstellen van hun land. Regel is dus: geen honden op de boerenlandpaden! Wij rekenen op uw begrip en medewerking. Lees ook over neospora op wikipedia.
Bron: http://www.boerenlandwandelen.nl/waarom-geen-honden/
Het is echt een mensen ding, dat een hond los zou moeten lopen.
Als je vind dat je hond moet rennen, is fietsen een mooie activiteit.
Fietsen is een rechtlijnige gecontroleerde belasting. Door het lopen op de harde bodem, versterk je bovendien de pezen en banden.
Je kan op jonge leeftijd, gaan opbouwen.
Wat honden veel leuker vinden, dan maar worden losgegooid en zich zelf, of met een balletje te vermaken is om actief met de baas aan de slag te gaan.
Op een bankje springen, er onder door laten kruipen. Over een slootje of tak springen, een heuvel op rennen, of je hond laten wachten, zelf naar boven gaan en je hond roepen, samen om een boom rennen, of je hond om de boom heen sturen, brokjes in een boomschors, het gras, vladeren enz verstoppen en laten zoeken. Een speeltje verstoppen en katen zoeken, samen muizenholletjes zoeken. (Dat vind Luca geweldig, de muizenholletjes zoeken en flink er aan gaan ruiken)
Zo veel wat je samen kan doen, wat veel meer voldoening oplevert voor je hond en je zelf en alles aan de lijn.
Snuffel en neuswerk vinden echt alle honden geweldig, is vele maken inspannender en geeft veel meer voldoening, dan maar losgooien.
Loslopen is prima, mits niemand hinder ondervind, van je hond.
Dus ook geen wilde dieren.
Wij hebben sinds anderhalf jaar een podenco/galgo mix in huis. Een klein zwerfhondje dat op 1 jarige leeftijd gevonden is met 9 nog blinde pups. Op één rondje uitlaten vangt ze soms wel 3 muizen die ze met smaak verorbert. Het gaat zo snel dat de muisjes geen tijd hebben om te piepen. Ze is er zeer bedreven in en heeft er waarschijnlijk op moeten overleven. Ze peutert ze soms ook uit het asfalt als er een overreden is.
We laten haar maar doen alleen niet in de bebouwde kom i.v.m. vergiftiging.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?