Dag allemaal,
Een poos geleden had ik een topic geplaatst over de vraag welke hond niet tot nauwelijks verhaart. En dan in combinatie met een dreumes. Nou zaten wij eerst te denken aan een pup als onze dreumes twee jaar zou zijn. Dit hebben we 'verzet' naar nog iets ouder. Maar nu zijn en blijven we ondanks alle voorgestelde hondenrassen verliefd op de sheltie. En dit al jaren.. Alleen is dit dus een hond wat wel zeker verhaart. Is dit door het goed laten ontwollen bij een trimsalon onder controle te houden? 1x per dag stofzuigen vind ik geen probleem, maar dan moet dat wel voldoende zijn. Niet dat het twee tel later weer een harige bedoeling is in huis. Wie heeft ervaring en tips? (:
Groetjes Janneke
Ik heb de grote variant de schotse herdershond en ik kan je vertellen je hebt altijd haren in huis.
In de rui periode een stuk meer en in deze periode weer wat minder.
Ook al zuig ik nagenoeg iedere dag, de haren blijven.
Ik heb me erbij neergelegd het is niet anders...........
Nou ja eigenlijk moet ik misschien iets duidelijker uitleggen waar het me precies om gaat. Voordat er ook maar een hond komt, laat ik eerst een allergietest voor de zekerheid doen. Maar ik heb onze Turkse Angora kat weg moeten doen omdat ik erg allergisch was door de pluizige lange vacht. Heel benauwd, pijn op de borst, gevoel van hart aanval, maar uiteindelijk dus door onze eerdere kat. Kortharigen heb ik minder last van. Nu heb ik altijd graag een sheltie gewild, maar ben ergens zo bang dat ik daar ook allergisch op reageer en weer een huisdier af zou moeten staan. Natuurlijk wil ik mij uitgebreid laten testen als dat kan, maar zie daar een beetje tegen op omdat er ook uit kan komen dat het voor mij gewoon niet haalbaar zal zijn.
Dus ergens hoopte ik eigenlijk een beetje op een ander antwoord haha.
maar goed, het gaat natuurlijk meer om de schilfers, maar had ergens gelezen dat dit bij langharige honden meer door het huis heen zwerfen.
Mijn sheltie verhaart nagenoeg niks. Wordt wel elke maand getrimd door de trimster, ik doe zelf tussendoor niks aan vachtverzorging. Hij is niet gecastreerd (dat schijnt ook een hoop te schelen).
In tegenstelling tot mijn half lange herder, die aaaaaltijd haar loslaat.
Elke dag stofzuigen doe ik hier niet eens, en het is altijd proper.
Gewoon een goeie trimsalon uitzoeken die werkt volgens de was/blaas methode en je hebt nagenoeg nooit haar in huis.
Het lijkt mij inderdaad een goed idee om sowieso even je allergie te testen (even bij mensen met Sheltie's langs? kijken hoe je je na een paar uur voelt?)
Het verharen of de lengte van de haren heeft niks met allergie te maken, het zijn zoals je zelf al zegt de huidschilfers.
Ik ben allergisch voor europese korthaar katten, maar niet voor mijn Maine Coons. Ragdolls ben ik dan wel weer allergisch voor. Lang of korte vacht maakt dus niet uit!
Ik kreeg ook atlijd een flinke allergische reactie van een vlinderhondje van een kennis. Verder nog nooit allergisch voor honden geweest.
Ik heb mijn bloed laten testen ooit op allergieën, maar dan namen ze algemeen 'hond' of 'kat'. Ik zou echt specifiek bij iemand met dat ras langsgaan, dan kun je het met zekerheid zeggen!
Shelties verharen naar mijn ervaring nauwelijks. Twee keer per jaar is het gemiddeld even een paar weken drama als ze in de rui zijn... Dan kun je blijven zuigen en borstelen. Maar met een waterblazer is dat ook eventueel redelijk onder controle te houden als je dit de aanschaf waard vindt. Verder is het één, hooguit twee keer per week even met de borstel erdoor en je bent klaar. Valt dus reuze mee op zich als je het goed onderhoudt al blijft het wel een hond natuurlijk.
Wil je een ras dat echt niet verhaard dan kun je beter kijken naar rassen die regelmatig getrimd moeten worden (zogenaamde hypo-allergene rassen hoewel dit uiteraard alleen geldt voor een allergie van de vacht niet huidschilfers). Dit kun je ook zelf doen (doen wij hier ook) al kost dat wel wat werk maar dan heb je geen haren in huis. Dit soort rassen verharen net zoals mensen dus daar zul je zelden wat van op de grond/ meubels vinden.
Bedankt allemaal voor de reacties. Daar kan ik wat mee. Ik denk dat ik binnenkort gewoon eens de stoute schoenen aan trek en ga kijken of ik bij een fokker mag kijken en snuffelen (:
@ Marijke: kwam er toen wel uit de test dat je wel allergisch was over het algemeen? Ondanks dat je niet allergisch bent voor alle rassen?
Ik zou ook echt bij mensen op bezoek gaan die shelties hebben.
Ik krijg een astmaaanval en ontstoken ogen als ik bij katten kom, maar in t bloed is geen enkele allergie te vinden.
Bij honden had ik een hele lage score (maar wel vreselijk allergisch voor een vlinder hondje).
katten kwam zeer allergisch uit, maar dus niet voor mijn Maine coons :-)
Ik weet niet in welke regio je woont en wat je zoekt in een fokker maar mocht je tips/adviezen nodig hebben in het sheltie wereldje dan mag je me altijd een PBtje sturen
En ik ben allergisch voor honden en scoorde 0 op knaagdieren, maar als er een muis door mijn plafond loopt, zit ik al onder de uitslag... de allergoloog vertelde me dan ook dat de bloedtest geen erg grote betrouwbaarheid biedt. Testen met plakkers of krasjes geven een grote zekerheid.
Mijn sheltie verliest ook niet veel haar. Vooral mensen met kortharige honden hoor je klagen over veel haar overal.
Ik borstel wel elke week.
Dus eigenlijk qua verharen valt het mee, mits juist verzorgd? Dat is al wel fijn om te horen. Dan denk ik niet dat ik mijn bloed laat testen, maar het gewoon in de praktijk ga ondervinden. Lijkt dan toch het betrouwbaarst te zijn (:
Ik heb twee shelties in huis. Om de drie a vier maand was ik ze en droog ik ze. Ze ruiven net zoals elke langharige hond. Echter zijn het eerder plukjes die je zo op raapt. Kortharige honden vind ik dan weer lastiger op gebied van ruiven omdat die haartjes overal tussen steken.
Ik borstel ze 1x per week even. Als je dagelijks even rond gaat met de stofzuiger is dat voldoende (althans hier toch). Ik vind dat ruiven bij de sheltie wel meevallen maar dat is persoonlijk voor iedereen.
Klopt inderdaad. Ga je op tijd naar de trimmer (ik doe dat nu wel zelf omdat ik materiaal heb staan). Valt dat best mee vind ik.
Welke regio woon je?
Dat is wel makkelijk als je zelf het materiaal en de handigheid hebt. Is dan 1x per maand naar de trimmer en dan 1x per week zelf borstelen voldoende?
ik woon vlak onder Zwolle.
Mijn honden zijn nog nooit naar een trimmer geweest. Wij doen gewoon alles zelf hier. Tijdens de puberteit zul je waarschijnlijk wat vaker moeten borstelen, evenals tijdens de rui periode. Maar verder voldoet één keer per week meestal prima en is in mijn ogen een bezoek aan de trimmer dan ook echt niet nodig. Kun je het echter niet zo frequent goed bijhouden (en is je hond bijvoorbeeld geholpen, dit kan voor vachtproblemen en dus ook meer zorg zorgen) dan is af en toe een afspraak met een trimmer wellicht wel handig.
Oké, dus kwestie van zelf consequent onderhouden eigenlijk.
zit er ook nog verschil qua vacht en verzorging tussen de Amerikaanse en Engelse lijn? En zijn er in Nederland ook fokkers die puur Amerikaans fokken? Het stabiele en opener zijn spreekt mij aan, aangezien er straks ook kinderen zullen komen spelen als ons zoontje ouder is.
Ik heb twee shelties die 50% Amerikaans zijn. De vader van mijn jongste (100% Amerikaan) komt van secret mystery. Die fokken ook Amerikaanse shelties. (Ook Engels). Evicarda fokt ook puur Amerikaans.
https://shetlandsheepdognl.wordpress.com
http://www.secretmystery.nl/home1.htm
Hebben inderdaad opener en stabieler karakter en dat merk ik zelfs al bij mijn twee half Amerikanen. Vriendelijk naar iedereen. Vooral mijn oudste die is gek op kinderen. Jongste is eerst wat afwachtend naar vreemde kinderen maar zeker niet angstig.
Onze allereerste was een grote colli, die moest ik toch alle weken grondig borstelen hoor.
Hij had ook veel onderwol die moets eruit zeker als je je sofa etc niet vol haar wilt
maar dat went, je draagt gewoon minder zwart.
Echt puur Amerikaans kom je in Nederland helaas nauwelijks tegen. Maar er zijn wel meerdere fokkers die Amerikaanse lijnen gebruiken. Evicarda en Secret Mystery inderdaad maar ook Van Noels Cottage (en ikzelf , maar ik heb helaas momenteel geen intacte teven hier rondlopen dus geen nestplannen voorlopig). Daarnaast zijn er ook dan ook nog fokkers die Amerikaanse invloeden gebruiken en daarmee gemixte combinaties hebben, daar zijn er veel meer van.
Qua karakterverschillen zijn de meningen verdeeld. Ik persoonlijk denk dat de echte puur Britse lijnen soms wel wat terughoudender kunnen zijn dan de mixjes en Amerikanen maar het verschil is echt minimaal. Bovendien zie je die puur Britse lijnen dan ook weer niet heel veel in Nederland omdat het merendeel toch mixjes betreft. Het belangrijkste hierin zijn toch de ouderdieren (en diens karakters) en de fokker en in hoeverre deze de pups socialiseert. Dit laatste kan zeker bij onzekere pups soms net dat kleine beetje meer zelfvertrouwen geven waardoor deze pups uiteindelijk toch iets vrijer zullen zijn dan anderen.
Over het algemeen hebben de Britse lijnen wel een andere vacht dan Amerikanen maar het één of het ander is niet altijd makkelijker. Hieronder zie je een beetje de verschillen in grote lijnen (al zul je zulk soort Amerikanen als in dit voorbeeld niet veel in Nederland voorbij zien komen omdat hier meer het mildere type in trek is).
Ah daar kan ik al wat mee. Ik ga de namen van deze fokkers in ieder geval op slaan in de telefoon :D Het duurt nog wel even voor we een pupje in huis willen halen hoor. Ons mannetje van bijna twee is geen beste slaper, dus dat moet eerst een stuk beter worden voordat er nog een nachtbraker bij komt.
Zou je niet eerst dmv bloed prikken controleren of je allergisch bent voor honden?
Want als jij je Turkse Angora kat hebt weg moeten doen, dan zou het zonde zijn voor zowel jezelf als die hond dat de hond uiteindelijk weg moet omdat je er allergisch voor blijkt te zijn...
Bloedtesten blijken dus niet zo betrouwbaar, dus ga eerst snuffelen bij shelties (:
Dat is helemaal waar. De krastest en de plaktest waarbij ze allergenen op je huid plakken zijn wél 100% betrouwbaar.
Als de seizoenen veranderen gaan veel Shelties in de rui (voor- en najaar), hoewel dit jaar het wisselende weer voor een totaal ander schema zorgde hier... Maar goed, je zou dus juist rond die periode eens kunnen gaan kijken ergens omdat ze dan zeg maar op 'hun ergst' zijn dus dat de ultieme test is.
Thanx voor de tips
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?