Hoi, Ik heb een hond die uit het buitenland vandaan komt, het is een schat van een hond maar hij is echt heel erg angstig. Wij hebben al best veel geprobeerd om hem minder angstig te krijgen, tot nu toe wil dat niet erg lukken helaas. Voor ons is hij nu trouwens totaal niet bang meer, in het begin wel maar dit was heel snel over. Zo had ik verwacht dat dit met de rest ook wel goed zou komen en dat hij na een tijdje minder angstig zou worden. Wij hebben de hond nu 1,5 jaar en we hebben er inmiddels 3 gedragstherapeuten bij gehad, momenteel zijn we bezig met een BAT cursus. Het hond valt heel erg uit naar echt alles wat hij ziet, een persoon op straat, een andere hond maar ook naar bijv koeien of katten doet hij dit. Echt bij vrijwel alles kan hij dit gedrag vertonen. Wat hij doet is gigantisch gaan blaffen echt heel hard en als hij de kans krijgt stormt hij er ook op af. Met dit gedrag heeft hij ook een aantal keer resultaat gehad waardoor het alleen maar erger is geworden. Ik probeer alles nu zo veel mogelijk te vermijden maar het is haast niet te doen aangezien hij echt op zoveel reageert, om te wandelen gaan we naar rustige plekken maar het probleem daar is weer dat er koeien in de wei staan waar tegen hij weer uit zijn dak gaat. Ik heb trouwens nog 2 honden welke gewoon normaal honden gedrag vertonen, een van die honden komt ook uit een asiel en heeft veel meegemaakt maar dat is nu een normale huishond met een kleine rugzak, hij heeft een paar rare dingetjes die hij eng vind etc maar dat vormt eigenlijk weinig problemen. Als de hond waar het probleem over gaat zo gaat blaffen worden de andere twee honden wel druk doordat hij zo uit zijn dak gaat, niet echt handig en dan is hij erg sterk. Vaak hoor je van mensen dat het niet aan de hond ligt maar aan de eigenaar en het aan de opvoeding ligt etc. Ligt dit gedrag aan mij? Dolgraag zou ik willen dat hij normaal gaat doen maar hoe dan? Het is natuurlijk makkelijk gezegd dat je je hond dan maar moet opvoeden maar met deze hond lijkt het niet erg te lukken. Ik zit op het moment best wel met mijn handen in het haar, uitlaten is geen ontspannen wandeling meer maar constant op de omgeving letten of er iets of iemand aankomt. Vandaag had hij echt een hele slechte dag waardoor ik best wel gefrustreerd raakte wat natuurlijk niet goed is maar ik weet gewoon niet meer wat ik moet doen om dit gedrag te verhelpen. Soms denk ik de laatste tijd zelfs wel is of het wel eerlijk is tegenover de hond om hem zo angstig en dus stressvol leven te laten lijden, als hij niet zonder angst uitgelaten kan worden etc. In huis reageert hij ook snel op geluiden etc van bijtenaf of als hij bijv iemand langs ziet lopen blaft hij ook Verder is het ij huis een schat en kruipt hij het liefst op schoot ( heel fijn 38 kg op schoot haha) Iemand tips? Ervaringen? Alles is welkom en alvast bedankt
Naar hè om je hond zo te zien.
3 Gt's en nog niks opgeschoten? Of is het juist erger geworden na de GT's?
Het resultaat staat of valt wel met de kennis en opleiding van een GT hoor. Nu je BAT doet ben je in ieder geval op een goede weg.
Of het aan jou ligt kan ik niet zeggen,ik heb jullie niet bezig gezien. Het kan zeker een combinatie zijn hoor,maar hoeft zeker niet.
Ik denk dat je niet te veel naar allerlei mensen moet luisteren hoor, vaak hebben ze er zelf de ballen verstand van en zitten zelf niet eens in zo'n situatie...of bezitten niet eens een hond hahaha.
Heb je weleens gedacht aan iets kalmerends? Zylkene bijv. dat kun je bij de dierenarts krijgen,maar tegenwoordig ook al gewoon bestellen bij websites.Dat is een natuurlijk middel dat het stofje uit de moedermelk bevat wat een pup/hond kalmeert,het moet wel even inwerken.
Of L- Theanine,ook natuurlijk en kalmerend,werkt goed op angst (weet ik uit eigen ervaring) mag je gewoon aan de hond geven, Telizen heet het voor honden,maar is aan de prijs,dus je kan en mag ook LTO3 geven,daar hebben mensen en mensen met honden ook al baat bij gehad.
Vaak kan zo'n middel je hond goed/beter op weg helpen,dan krijgt de hond ook de kans om iets te gaan leren én anders te ervaren en goede ervaringen op te doen.Eerst moet die angst en stress wat kunnen zakken voor een hond iets kan leren.
Is het voor jou mogelijk om de hond apart uit te laten? Of met hem alleen te wandelen in het bos/park..plek waar minder prikkels zijn?
Bij een buitenlandse hond weet je niet echt wat die heeft meegemaakt en in welke omstandigheden deze geleefd heeft voor die bij de stichting terecht kwam waar jij hem vandaan hebt. Als een hond zo angstig is heeft deze enorm veel meegemaakt waardoor hij dan ook vrij lang voor allerlei situatie's angstig blijft maar met de juiste training kan dit wel enigzins verholpen worden ook al gaat dat niet van een leien dakje en vraagt het veel inzet en doorzettingsvermogen.
Probeer alleen met de angstige hond te gaan wandelen. Laat niet via de leiband merken dat je zelf ook gespannen bent tegen dat je iemand jullie richting ziet uitkomen deze gespannenheid geef je onbewust door een je hond. Komt er iemand jullie richting uit leid de hond dan af door hem iets lekkers aan te bieden terwijl je verder wandelt.
Ga je met hem naar rustige plekken waar koeien staan leid dan zijn aandacht van de koeien af door tegen hem bezig te zijn toont hij dan minder aandacht aan de koeien beloon je hem.
Wat voor soort hond is het? Heb je enig idee welke rassen erin zitten? Dat kan een aanknopingspunt zijn om iets te gaan ondernemen met je hond waardoor hij een klik met zichzelf krijgt, met zijn sterkste drive. Dat zou je zowiezo eens kunnen testen met iemand die daar oog voor heeft. Voor een hond valt er dan vaak veel op zijn plaats als hij dat kan doen waarvoor hij natuurlijke aanleg heeft en dan komt er rust en stabiliteit in de kop en het lichaam. Je hond heeft iets nodig om zijn energie op een gestructureerde manier kwijt te raken.
Over wat een hond uit het buitenland heeft meegemaakt is meestal gissen. Soms kun je uit het gedrag iets afleiden, bepaalde angsten en gedragingen zijn duidelijk een gevolg van hoe een hond behandeld is, bijvoorbeeld ineenkrimpen als je een arm optilt of een stok of paraplu in je honden hebt en omhoog steekt. Maar jouw beschrijving doet me eraan denken dat hij nooit gesocialiseerd is, weinig van de buitenwereld heeft gezien. uit welk land komt hij eigenlijk?
Verder zou je eens contact kunnen opnemen met de Duinhonden, die geven cursussen en begeleiding voor buitenlandse honden met rugtassen
het is inderdaad heel erg naar om hem zo te zien, voor mezelf vind ik het ook erg vervelend omdat het uitlaten zo moeizaam gaat. Soms zie ik er gewoon tegenop om Noah uit te gaan laten. Maar voor de hond is het natuurlijk allemaal nog veel erger, ik zou zo graag leuke uitjes met hem en mijn andere honden maken maar dat gaat nu gewoon niet. Mijn andere honden zijn soms dus ook wel een beetje de dupe, ze komen alsnog niks te kort maar bijv een dagje naar het strand met mooi weer gaat gewoon niet met Noah dus blijven we thuis.
Bij een GT zijn we juist achteruit gegaan en bij een zijn we eigenlijk niet voor maar ook niet achteruit gegaan, deze GT stond trouwens wel goed aangeschreven maar deze methode bleek voor Noah niet te werken. Nu zijn we dan bezig met een BAT cursus en ik hoop echt dat dit gaat werken. Als ik dit niet werkt weet ik eerlijk gezegd niet meer wat ik dan moet doen. Je hebt tig gedragstherapeuten maar inmiddels ben ik al 1200 euro lichter, wat ik opzich niet erg vind maar als het dan geen resultaat geeft of zelfs erger word baal ik daar wel van.
Bij de BAT cursus die we nu doen heb ik in ieder geval al ontzettend veel dingen geleerd! Noah blijft wel blaffen naar alles wat hij ziet, we moeten deze prikkels zoveel mogelijk vermijden zodat hij eerst minder angst en stress gaat krijgen, echter is het heel moeilijk om dit allemaal te vermijden omdat hij echt op zoveel dingen reageert. Gaan we bijv naar de polder is het niet druk met mensen maar daar staan weer veel koeien en ander vee, met mooi weer zijn er ook heel veel fietsers dus vooral met mooi weer dagen is het moeilijk om hem normaal uit te kunnen laten. Ik ben soms blij dat het regent zodat ik even lekker een wandeling met hem kan maken, ondanks dat hij de wandelingen in de polder altijd spannend vind, hij schud zich uit, gaapt, tongelt, heft een potje, hij krabt zich zelf en thuis doet hij dat niet of heel weinig in ieder geval, gewoon alleen als hij is jeuk heeft, hij heeft geen vlooien ofzo en verder ziet zijn vacht er normaal uit. Ook moeten wij hem de route en het tempo zoveel mogelijk laten bepalen zolang dit veilig blijft natuurlijk, soms sta ik 80% van de wandeling dus stil. Met dingen vermijden probeer ik zoveel mogelijk door te gaan maar alles vermijden lukt echt niet, heel jammer want daardoor bouwt hij toch steeds weer stress op natuurlijk. Ik laat hem ook veel koekjes zoeken enzo zodat hij zijn neus moet gebruiken, dan zakt de stress weer weg en daarmee kan ik soms zijn aandacht ook weer afleiden. In huis of in de tuin doe ik ook wel wat hersenwerk met hem zodat hij toch een beetje wat te doen heeft nu hij veel minder uit gaat.
Hij krijgt momenteel Psytonic Strezz ter ondersteuning, hij krijgt het nu 2 weken ongeveer en ik merk nog niet echt effect maar het zal wel even moeten inwerken. Als dit niet werkt wil ik een ander merk proberen maar liefst heb ik iets wat niet in pil vorm is, dat is ook een van de redenen waarom ik voor psytonic stress gekozen heb, dit zijn druppels en kan ik makkelijk op een stukje worst geven. Pillen zijn echt een drama bij hem daarom wil ik dit liever niet dagelijks doen omdat hij daar dan ook weer stress door krijgt. Als ik een pil in een stukje worst doe eet hij de worst op en spuugt de pil uit, voor zijn ontwormingspil heb ik altijd een hele worst nodig haha. Achter in zijn bek doen vind hij echt niet prettig.
Apart uitlaten is voor nu wel een mogelijkheid, hij gaat nu ook regelmatig apart mee een blokje om maar dan is de angst nog erger. Doordeweeks laat mijn man ze voor dat hij gaat werken en rondje in de wijk uit dit is rond 5 uur. Ik laat Noah rond 9 uur weer uit en ga daarna met de andere honden om beurten een rondje fietsen zodat Noah niet alleen achter blijft. Rond 2 uur weer een plasrondje alleen en dan rond het avondeten nog is en meestal gaan we dan rond half 9 naar de polder. Ik laat hem dus al gedeeltelijk alleen uit, alleen maar alleen uitlaten zou nu nog wel kunnen, momenteel werk ik niet omdat ik een auto ongeluk gehad heb en het werk wat ik deed is nu lichamelijk te zwaar, nu ben ik dus opzoek naar iets anders met lichtere werkzaamheden, zodra ik dit gevonden heb gaat het wel een stuk lastiger worden om alles apart te doen. Maar voor nu zeker een optie
Wij zijn trouwens bij de dierenarts geweest om hem te laten onderzoeken om uit te sluiten dat hij iets mankeert, voor zover ze kunnen zien mankeert hij helemaal niks lichamelijks ofzo.
Hij komt inderdaad bij een stichting vandaan, ik heb hem daar zelf niet geadopteerd maar via via is hij bij mij terecht gekomen. Het was eigenlijk niet de bedoeling nog een hond erbij te nemen maar goed we zouden hem tijdelijk opvangen. Echter is het echt een schat van een hond en met een van mijn andere honden is hij echt dikke maatjes, hoe zijn gedrag nu is is hij ook niet eens herplaatsbaar, wie wilt er een hond met zulke problemen... Met de stichting hebben we veel gedoe gehad omdat wij het niet vonden kunnen dat ze een onervaren persoon zo n hond meegeven. Bij deze man is hij ander halve maand geweest en daarna bij mij gekomen, ik snap echt niet dat ze zo n hond aan iemand meegeven die voor het eerst een hond neemt. De man had trouwens echt het beste met hem voor maar wist al helemaal niet wat hij ermee aan moest.Hij stuurt nog elke maand een berichtje hoe het met Noah gaat etc. en is blij dat hij hier terecht is gekomen. Echter weet ik het nu ook allemaal even niet meer. Met de stichting hebben we na veel ellende geen contact meer.
Dat hij veel heeft meegemaakt is wel duidelijk onder zijn vacht zitten ook veel littekens dus dat zegt al wel iets.
Ik probeer inderdaad zelf zo ontspannen mogelijk te lopen, maar als er bijv een hond aankomt denk je toch automatisch Ojee als het maar goed gaat, ik moet zeggen dat dit de laatste tijd wel beter gaat dat ik zelf ontspannen kan blijven lopen maar het lukt niet altijd.
Als hij koeien ziet krijg ik zijn aandacht niet meer bij mij, op een afstand van zo n 100 meter lukt dat nog wel daarna niet meer, we proberen dus steeds een stapje dichterbij te komen. De koeien zijn totaal niet bang voor hem, die komen juist naar het hek toe als hij zo uit zijn dak gaat, daardoor gaat hij nog harder tekeer om te proberen het weg te blaffen.
Wat er precies in zit geen idee, ik denk dat het echt een mengelmoesje is van van alles. Sowieso zit er wel iets van herder in denk ik maar verder weet ik het niet. Hij komt uit roemenie.
Tot nu toe heb ik niet echt kunnen ontdekken waar zijn drive ligt, bijv. apporteren doet hij niet, hij gaat er 1x achteraan en brengt het echt niet terug. Veel leuker vind hij het om de bal van mijn andere honden af te pakken en er heel hard mee in het rond te gaan rennen zodat ze hem achterna komen. Nieuwe dingen vind hij ook allemaal heel spannend heb ik bijv een nieuwe hersenwerk puzzel voor ze gekocht doet hij het allemaal heel voorzichtig en rustig en durft zelfs niet altijd alle klepjes en dingetjes open te maken. Als ik dat dan vergelijk met de andere honden is hij daar echt zo terughoudend in. Speeltjes doet hij niks mee, op welke manier je hem ook uitdaagt, heel af en toe pakt hij is iets vast maar dat is dan eigenlijk alleen als hij het steelt van een andere hond. Speuren is ook niet zijn beste kant. Hoe zou ik er achter kunnen komen wat zijn sterkste drive is?
De duinhonden ga ik onthouden, ik ben nu nog bezig met een BAT cursus dus die wil ik sowieso eerst afmaken, 2 dingen door elkaar gaan doen lijkt me niet handig.
Als je BAT volgt met je hond en hij reageert nog op wat dan ook, dan krijg je niet de goede begeleiding.
Het feit dat jouw hond reageert op .... betekend dat hij er zich niet goed bij voelt. Wat op zich dan weer aangeeft dat er niet voldoende afstand is tussen de hond en dat waar hij op reageert.
Vermijden moet je niet doen. Want je hond moet uiteindelijk leren wennen. Maar de afstand is heel belangrijk en ook individueel bepalend.
Geef je hond de ruimte die hij vraagt. Hij zal wel aangegeven wanneer het ok is. Als je echt ver genoeg weg bent, blijf je gewoon ter plekke. Zorg dat je heel lekker voedsel/vlees bij hebt. Dit kan gekookte kip zijn, rauw rundsstoofvlees....
Nu bij de meeste van de honden die ik in behandeling heb gehad, ging het uiteindelijk om met voedsel te werken. Maar er waren ook zo'n angstige honden waarbij het niet ging om met voedsel te werken. Door te grote hoeveelheid stress zijn ze niet in staat om voedsel aan te nemen.
Het gaat er om de hond te leren dat van wat hij ook bang is, hij niet hoeft bang te zijn. Honden leren door te associëren. Als A gebeurt, dan volgt B ....
Nu afhankelijk wat de opgelopen trauma's zijn, gebeurt het ook dat er beschadiging in de hersenen ontstaat. Dit heeft dan ook weer effect op de leermogelijkheden en de manier waarop ze leren. Maar dat kan ik van hieruit helaas niet zien.
Ik kan daar zo verdomd boos over worden. Over die stomme opgeblazen zichzelf bedruipende geldaftroggelende idioten met ...ik ben toch zo geweldig goed. En uiteindelijk 2 zaken verwezenlijken. Een hond die geen baat ondervind of er nog op achteruit gaat en de mensen geld afhandig maakt terwijl ze niks waard zijn!
Eigenlijk zou het heel simpel moeten zijn. Put your money where your mouth is ! Breng je er niets van terecht, sorry geen centen!
.... Behalve je hond de goede afstand te geven om te laten wennen, geef hem ook de nodige ruimte door aan een lange lijn te wandelen. Hoe moeilijk het ook is, ik kan er niet genoeg de nadruk op leggen, je eigen gesteldheid. Wij zijn de radio, en zenden uit. Honden zijn de antenne en vangen de signalen op. Dus een glimlach op het gezicht en ondertussen stijf van de stress gaat niet veel effect hebben vrees ik.
Succes
Het is net alsof je hond na zijn puppytijd helemaal niet gescocialiseerd is. Dat wegrennen met een speeltje, zo van 'pak me dan als je kan' is heel basic puppy-speelgedrag. Er is dus in elk geval iets dat hij echt leuk vindt om te doen, dat is wel weer positief.
Dat je denkt dat er iets van een herder in zit, kan goed, dat wegrennen me speeltjes past daar ook wel bij, maar ook het uitvallen naar andere dieren, koeien, schapen, honden etc, zou er op kunnen wijzen dat hij iets van een veedrijver in zich heeft. Maar het kan evengoed jachtinstinct zijn. Weet je heel zeker of dit nu wel echt angst is?
Ik heb begrepen dat een hond die niet leert om met speeltjes te spelen in zijn puppentijd en dat meeneemt over zijn pubertijd omdat wij als baasjes dat blijven stimuleren, een hond dat daarna soms niet zo goed meer kan leren. Ik weet niet of dit helemaal klopt, maar het kan een verklaring zijn waarom de interesse voor speeltjes en ballen niet zo groot is. En sommige honden vinden er letterlijk geen bal aan om met speeltjes te spelen, zo een heb ik er ook.
Ik vermoedde al dat hij uit Roemenië komt, honden die daar vandaan komen hebben toch best vaak last van angst, meer dan Spanjaardjes - is mijn idee. Het heeft volgens mij te maken met de mentaliteit van de mensen in Roemenië die over het algemeen een soort ingebakken angst hebben voor zwerfhonden omdat er zoveel rabiës voorkomt en daarom zo niet vriendelijk naar honden zijn en met stenen gaan gooien etc; maar het ligt ook aan stichtingen die honden naar Nederland halen die daar minder of helemaal niet geschikt voor zijn... Het is goed bedoeld, ze willen zoveel mogelijk honden redden uit die vreselijke asiels daar, maar om dan hier mensen op te zadelen met een niet-sociale, angstige hond die baasjes veel geld gaat kosten, vind ik gewoon niet echt goed... Tenzij een ervaren iemand daar zelf heel uitdrukkelijk voor kiest en ook weet waar hij of zij aan begint. Aan de andere kant weet ik ook dat honden eenmaal in hun eigen 'thuis' met een paar weken van een angsthaas in een perfecte gezinshond kunnen veranderen... het blijft lastig om goed in te schatten.
Vermijden is niet helemaal het juiste woord wat ik gebruikt heb, ik bedoel eigenlijk meer het vermijden dat hij uitvalt en dus de situatie dusdanig creeeren dat de afstand groot genoeg blijft zonder uit te vallen. Dit zorgt alleen heel vaak voor moeilijkheden, dan loop ik ergens met Noah en ziet hij in de verte iets, dan wil ik dus een andere richting uitgaan maar dan komt er daar bijvoorbeeld iemand aangewandeld. Doordat hij op zoveel dingen reageert is dit best wel moeilijk om de afstand tussen alles groot genoeg te houden. Ik zou soms wel op een hutje op de hei met hem willen wonen haha, overigens woon ik in een rustig dorp hoor maar hier zijn wel de nodige fietsers,wandelaars,katten en andere honden, vooral met mooi weer is het erg lastig omdat het dan ook in de polder druk is met fietsers en wandelaars ook staan de meeste koeien nu nog in de wei, als die dalijk weer op stal gaan word het alweer wat makkelijker. Er lopen hier erg veel koeien in de buurt en ze verplaatsen vooral het jonge vee ook regelmatig van weiland soms kunnen we dus een week prima wandelen op een bepaalde plek maar als er dan weer koeien neergezet zijn kan ik niet meer naar die plek toe. In de cursus heb ik geleerd om 2 a 3 vaste wandelroutes aan te houden en dat gaat door het koeien probleem dus ook best wel lastig.
Ik neem inderdaad al voer mee waar hij dol op is, hij eet wel gewoon dus dat is fijn!
Dat er mogelijk schade in de hersenen kan ontstaan schrik ik eerlijk gezegd wel van, dat had ik niet verwacht. Kan je dit laten testen ofzo ? En is er dan niks meer aan te doen of kan die schade weer herstellen? Hij kan soms wel echt een beetje dommig overkomen maar dit heeft hij al zolang ik hem ken, hij is ook heel erg lomp. Zijn bijnaam is dan ook Goofy.
Bepaalde gedragstherapeuten zouden zich inderdaad geen gedragstherapeut mogen noemen! Schandalig eigenlijk, je denkt goed te doen als je er aan begint het heeft 3 dagen effect dus het lijkt te werken maar helaas was het maar zo makkelijk dat het zo snel opgelost zou kunnen worden.
Wij laten hem uit aan een 5 meter lijn zodat hij wel wat ruimte heeft.
Mijn eigen gesteldheid is inderdaad minstens zo belangrijk! Ik probeer hier ook heel erg op te letten, het is niet zo dat ik stijf sta van de stress als ik hem uitlaat hoor maar soms denk ik wel Ojee als dat maar goed gaat. Ik weet dat het niet goed is maar dat zet je niet zomaar even uit helaas.
Geef jij zelf ook les?
even over BAT, waar ik zelf enthousiast over ben hoor, maar zou het niet zo kunnen zijn dat de hond nog niet toe is aan de echte training?
Lola viel ook naar alles uit in het begin, bij haar hielp steeds hetzelfde saaie rondje lopen, op tijden dat je bijna zeker wist dat je nauwelijks iemand tegen komt. Zij kreeg daardoor wat meer zelfvertrouwen dat wandelingen ook leuk en onstpannend kunnen zijn. Ik strooide ook regelmatig wat snoepjes waar ze dan naar kon snuffelen.
En thuis had ze dan weer veel tijd nodig om tot rust te komen van alle indrukken.
Zo hebben we dat in haar tempo steeds uitgebreid.
Met Jenna de herplaatser die ik nu heb en die nog steeds naar andere honden uitvalt als we te weinig afstand hebben doe ik een eigen versie van BAT en Turid Rugaas haar methode die ze beschrijft in haar boekje Help mijn hond trekt.
Dat er mogelijk schade in de hersenen kan ontstaan schrik ik eerlijk gezegd wel van, dat had ik niet verwacht. Kan je dit laten testen ofzo ? En is er dan niks meer aan te doen of kan die schade weer herstellen?
Gelukkig kunnen ook hersencellen zich vernieuwen en nieuwe betere"contacten" maken. Het zenuwstelsel heeft dan wel de juiste ingredienten nodig om te herstellen. Ik zou daarvoor een goed holistisch dierenarts consulteren. Acupunctuur en misschien supplementen zouden kunnen helpen.
Ik zag het aan Jenna, soms liep ze op straat en dook ineens uit het niets in elkaar tijdens een wandeling alsof iemand met stroom haar heeft geprobeerd op te voeden, ook tijdens de riem omdoen dook ze als verstart in elkaar. Dat heeft een hele tijd geduurd en is nog steeds niet helemaal weg, maar wel een heel stuk verbeterd.
Hij leek, vooral toen ik hem net had echt op een soort puppy in groot formaat, hij had echt veel puppy trekjes. Hij was ook niet zindelijk maar toen hij hier een paar dagen was was hij al zindelijk dus dat ging gelukkig heel snel! Ook kwa speelgedrag enzo leek het net een grote pup. Inmiddels is dit wel aardig weg getrokken.
Wegrennen met een speeltje vind hij erg leuk maar alleen als de andere hond hem achterna gaat anders stopt hij er al snel mee. Een van mijn honden rent hem achterna tot hij los laat, bij deze hond probeert hij het dus vooral om de bal af te pakken, de andere hond gaat hem niet achterna en wacht gewoon tot hij de bal weer loslaat wat dan vaak een paar meter verderop al is.
Ik denk wel echt dat het angst is en geen jacht instinkt, als hij bijvoorbeeld in de buurt van koeien komt maar op een afstand loopt waarop hij nog niet gaat blaffen laat hij ook veel stress/angst signalen zien.
Ik denk dat hij inderdaad niet geleerd heeft om met speeltjes te spelen, hij lijkt ook niet echt te weten wat hij ermee moet. Soms wilt ie wel is een touw beet pakken ofzo, maar dat is van korte duur. Hij kan een bal ook niet normaal in zijn bek houden, vaak verliest hij de bal ook als hij ermee aan het rennen is dat soort dingen. Zijn bek en tanden zijn trouwens nagekeken hoor dus daar zal het niet aan liggen.
Ik hem inmiddels al aardig wat buitenlandse en ook Nederlandse honden gehad of tijdelijk opgevangen twee keer eerder heb ik er een uit roemenie gehad maar die waren toch wel een stuk minder bang. Op het moment heb ik Noah uit roemenie een uit Frankrijk en een uit Portugal. Nooit eerder heb ik zulke problemen met een hond gehad vanuit het asiel, geluk misschien of misschien heeft hij wel gewoon een gigantische rugzak of heb ik niet genoeg ervaring om hem goed te begeleiden. De meeste ander honden waren ook angstig maar er waren erbij waarbij dat met 2 weken volledig weg was. Soms hielden ze wel wat kleine dingetjes waar ze wat angstig voor waren maar dit leverde geen grote problemen op. Zo is een van mijn andere honden bijv echt super bang voor de tuinslang maar dit ervaar ik niet als een groot probleem ofzo. Ik moet dan ook bekennen dat ik verwacht had dat dat met Noah ook wel goed zou komen, maar helaas is de angst nog niet weg.
Zoveel mogelijk honden vanuit het buitenland redden is misschien ook helemaal niet goed, ze kunnen misschien beter zorgen dat er zoveel mogelijk honden worden gecastreerd zodat er gewoon minder zwerfhonden komen. Noah komt vanuit een dodingsstation en hij komt ook bij een stichting vandaan waar ik zelf geen hond zou halen. Ik heb hem daar zelf dan ook niet vandaan maar dit is via via gegaan, over de stichting zal ik maar niet verder uitweiden er staan genoeg slechte ervaringen op het internet over die stichting. Waar de andere (opvang) honden vandaan komen leggen ze echt veel testen etc af voor de hond uberhaupt geplaatst word, ook word er echt goed naar het toekomstige baasje geluisterd wat deze van een hond verwacht en hierbij word een match gevonden. Er werden ook honden uit het buitenland gehaald welke hier alsnog een spuitje kregen omdat deze uiteindelijk gewoon toch niet te plaatsen zijn, erg sneu maar misschien wel beter.. Ik moet heel eerlijk zeggen dat ik er ook wel is over nagedacht heb of het niet beter zou zijn voor Noah om hem een spuitje te geven, niet dat ik van hem af wil ofzo absoluut niet! Het is echt een schat en ik zou hem niet willen missen maar is het eerlijk tegenover de hond? Zoveel angst en zoveel stress al zo lang... Toch lijkt hij ook nog wel echt plezier te hebben en gaat graag mee als je zijn riem pakt.
Ik heb trouwens nog even in zijn paspoort gekeken daarin staat bij ras mixed fila sao migual. En ooh wat erg ik heb een hele domme fout gemaakt Noah komt helemaal niet uit roemenie hij komt uit Portugal!! Sorry, ik was even in de war. Ze komen ook uit zoveel landen vandaan haha een van mijn andere honden komt vanuit roemenie
https://www.google.nl/search?q=fila+sao+miguel&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjm59-3-d7VAhUNaVAKHQiJBKsQ_AUICigB&biw=1366&bih=662#imgrc=LzQLci924U7rfM:
Kom ik weer met waarschijnlijk een domme vraag.....
Is dit echt angst? Ik bedoel nu.....ik zie wel vaker honden die zulk gedrag vertonen, in mindere mate weliswaar dan deze hond en dacht dat ze dan TE enthousiast waren?
Of iets spannend vinden? Niet bang zijn voor bv de koeien, maar uitdagen?
Ga me nu niet uitlachen.... ik vraag het me serieus af. Natuurlijk snap ik dat veel adoptiehonden een rugzak hebben....getraumatiseerd zijn.
(Ik heb geen ervaring met adoptiehonden. Nouja....een pupje via een stichting. Ruim 8-10 weken oud. Helaas bleek hij nog geen 5 weekjes...erg sneu.... is gelukkig wel goedgekomen met hem hoor, maar ik was gelijk genezen van stichtingen)
Ik hoop en duim dat het goedkomt. Ik snap dat wandelen op deze manier niet leuk en ontspannend is. Succes en sterkte.
Cão de Fila de São Miguel!!! Oh, maar dan is het gedrag wat je omschrijft niet zó vreemd. Ik zit ook meteen filmpjes te kijken op youtube, er is een Franstalige docu van een half uur, want dat zijn echte kuddedrijvers/bewakers. Niet zo vreemd dus dat hij sterk reageert als er koeien zijn, daar zit zijn drive. Eigenlijk zijn het meer Molossers die verwant zijn aan de Alano. De Cão de Fila de São Miguel is fel, zeer intelligent en en waaks. Zeer trouw en beschermend naar hun baas toe - en hun kudde. Het zijn werkhonden pur sang en eigenlijk niet echt geschikt als huishond.
Dat hij moeite heeft om een bal vast te houden - kan dat wijzen op een oud letsel? Het 'Fila' in de naam wijst namelijk op het het met de kaken tegen de grond kunnen vasthouden van een dolle stier of een veedief... Dus het is raar als hij dat niet kan.
Oh de docu is er ook in een Duitse versie, ik ben benieuwd of je bepaalde dingen beter kunt plaatsen als je dit ziet:
Er is een groot verschil tussen genetisch gedrag en aangeleerd gedrag. Dat is in bovenstaand filmpje ook heel duidelijk. En wordt ook nog eens benadrukt. Er wordt veel gezegd en geruchten verspreid. Meestal ontstaat dat door mensen die niet de juiste kennis hebben.
@Noah
Wanneer je met je hond gaat wandelen en je wordt geconfronteerd met koeien op de wandeling? Zou ik proberen om op afstand te blijven, nog ver genoeg voor de echte stress verschijnselen beginnen. Nog voor de tekens moet je eens kijken of hij niet meer begint te plassen? Want daar begint de stress al. Wandel er niet voorbij, blijf ver genoeg van de koeien weg. Daar kan je dan effe blijven staan, geef op dat moment ook lekkers. Aah flinke jongen, goed gedaan (samen met het lekkers een positief gebeuren) en draai terug. Wandel rustig weg en spreek geruststellend tegen je hond.
De bedoeling van dit soort oefening, is dat hij gaat wennen aan de koeien zonder een hoogtepunt van angst te kennen door er telkens toch voorbij te moeten.
Uiteindelijk ga je voorzichtig de tijd om te blijven staan opbouwen. En ook beetje bij beetje dichterbij te gaan staan. Totdat je uiteindelijk met hem op een degelijke manier voorbij de koeien kan. Ik kan helaas (en al zeker niet van hieruit zeggen) hoe lang, hoe vlot enz dit kan duren.
Wanneer ik zo'n honden behandel ben ik er bij. Zodat ik kan analyseren en advies op maat geven ter plekke. En de eigenaar kan attent maken op specifieke zaken, aanleren op wat te letten en wat te doen op zo'n momenten.
Wat de beschadiging van de hersenen betreft....
Nee je kan het niet laten testen. Dit zijn zaken die vastgesteld worden dmv studies uitgevoerd door specialisten in de neuro wetenschappen. En helaas is dit niet omkeerbaar. Afhankelijk van de ernst en een aanpassing in het leren, wordt dit opgevangen door andere delen. Je kan het vergelijken met mensen en soldaten die trauma's tijdens de oorlog oplopen.
Maar ga er nu niet vanuit dat dit nu het geval is.
Van welke omgeving zijn jullie? Je mag dit ook via PB laten weten. Ik zit nu wel in het buitenland.
Het zou kunnen dat hij misschien nog niet toe is aan training maar training lijkt me toch wel noodzakelijk, hij zal tenslotte toch uitgelaten moeten worden.
Wij hebben 3 verschillende plekken waar ze uitgelaten worden, en ik probeer zoveel mogelijk op tijden te gaan dat er niemand is maar toch komen we soms wel iemand tegen.
Voer strooien doe ik ook regelmatig en werkt vaak goed!
Ik heb niet het idee dat hij echt helemaal gesloopt is van alle indrukken als we thuis komen.
Ik zal is kijken of ik het boek wat je noemt kan lezen, gaat het alleen over trekken aan de lijn? Hij trekt niet zo erg aan de lijn alleen als hij iets ziet dan hangt hij er echt in.
Moet je voordat je begint aan acupunctuur en supplementen enzo niet eerst zeker weten of er wel schade is opgelopen? Lijkt me ook niet goed voor het lichaam om het onnodig te belasten met allerlei supplementen. Ik ga me er in ieder geval is verder over inlezen, ik ben er niet bekend mee.
Met heel veel dingen is hij echt al stukken verbeterd, maar met blaffen naar dingen op straat is het op het moment erg dramatisch. Ik hoop dat het straks als het weer minder weer word beter gaat, dan is het toch een stuk minder druk op straat en staan veel koeien weer op stal.
Het is zo jammer dat je niet precies weet wat ze meegemaakt hebben, konden ze maar praten.
succes met Jenna!
Ik weet zeker dat hij dit niet doet omdat hij enthousiast is. Uitdagen is het denk ik ook niet, hij laat ook veel stress signalen zien als we te dichtbij komen dus als hij de koeien zou uitdagen zou hij deze signalen toch niet moeten laten zien lijkt me. Zelf denk ik dat het angst is maar hoe weet je dit zeker.. Sowieso is het een angstige hond, ook met dingen in huis etc. merken we dit, verschuif ik bijv. de prullenbak even om schoon te maken word de doorgang smaller en durft hij er niet tussendoor (hij past er dan gewoon doorheen) Pas was er een bezem omgevallen, durft ie niet over de steel heen te stappen, na heel veel aanmoediging deed hij het uiteindelijk wel maar vraag niet hoe. De andere honden kijken niet eens op van zulk soort dingen. Ook met nieuwe dingen is hij erg terughoudend, al heb ik bijvoorbeeld een nieuwe hondenpuzzel doet hij dit allemaal extreem voorzichtig, kent hij het eenmaal word hij wat losser.
Een rugzak heeft hij sowieso wel, hij zit ook vol met littekens.
Jeetje een pup van nog maar 5 weken... Gelukkig is alles goedgekomen!!
De docu ga ik nu kijken.
Dat hij dan op beesten reageert kan ik me voorstellen,hij reageert trouwens niet op alle beesten, maar wij hebben bijv. cavia's en die vind hij heel interessant als ik het hok ga verschonen. Als ze gewoon in der hok zitten laat hij ze gewoon met rust maar zodra ik ze eruit haal moet ik hem echt wegsturen want hij staat er het liefst met zijn neus boven op.
Maar hij reageert ook op mensen..
fel is hij niet, het stukje zeer intelligent herken ik totaal niet, alles behalve haha. Waaks is hij wel, dit vind ik geen probleem maar zodra ik zeg dat het goed is moet hij wel direct stoppen en dat is nu soms nog wel een probleem. Trouw is hij absoluut! In huis gaat het eigenlijk wel prima met hem, behalve dat hij snel reageert op geluiden van buitenaf gaat het goed. Of als een van de andere honden is een keer blaft ofzo gaat hij meedoen zonder dat hij weet waar hij naar blaft.
Hij is wel een mix en wat er verder inzit weet ik echt niet.
Hij kan een bal wel in zijn bek houden maar hij houd hem zegmaar best wel ver voorin zijn bek en hij heeft hem heel los in zijn bek liggen, daardoor verliest hij hem nogal is. Mijn andere honden zetten echt de tanden erop. Oud letsel zou mogelijk kunnen, zijn bek is wel nagekeken door een dierenarts. Verder kan hij gewoon prima eten, maar het zou natuurlijk wel kunnen.
Ik probeer inderdaad op voldoende afstand te blijven, soms lukt dit echter niet. Er staan nogal wat koeien hier in de polder dus soms is op afstand blijven lastig gezien de afstand die hij nu nog nodig heeft. Soms komt er ook iets anders vanaf een andere kant dus dan is het kiezen tussen meer afstand van datgene en dichterbij de koeien of andersom. Op zo n moment dat ik eigenlijk geen kant op kan strooi ik vaak voer op de grond zodat hij afgeleid is.
Plassen doet hij sowieso eigenlijk maar 1 soms 2 keer per wandeling. Tegenwoordig gaat hij wel vaker 2 keer moet ik zeggen, toen we hem net hadden was het als je geluk had 1 keer. Toen was hij helemaal snel afgeleid, als hij een geluidje ofzo hoorde ging hij al niet.
Ik probeer de afstand tussen de koeien en hem nu steeds ietsje kleiner te maken zodat hij er rustig aan kan wennen, ik beloon hem dan ook met voer en dat eet hij ook op.
Ik zal je een pb sturen!
Het boekje van Turid Rugaas is een stap voor stap methode waarbij rust in de wandelingen gebracht wordt. Het is dus niet alleen trekken, maar ook bijv. uitvallen e.d. Eigenlijk is het voor iedereen handig om dat eens door te nemen en er tips uit te halen. Net als haar boekje Kalmerende Signalen trouwens, ook voor iedereen een aanrader.
Wb de supplementen zou ik idd niet zomaar wat geven maar dit in overleg doen met een holistisch arts. Nou is het wel zo dat stress vitamines en mineralen kost, bovendien komen er veel stresshormonen in het lichaam die vaak niet snel verwijderd kunnen worden, vandaar dat iets van supplementen mij wel nodig lijkt, en acupunctuur altijd wel goed is ter ondersteuning.l
Zou je eens een filmpje kunnen maken als je in de buurt van koeien komt? Of iemand meenemen die een filmpje maakt?
Ik ben ook heel benieuwd wat dan Elianne zegt over zo'n filmpje, maar ook andere mensen hier die met bijvoorbeeld border collies of andere rassen werken met schapen of andere dieren.
Mijn honden staan ook meteen op scherp als ze schapen zien, woest kwispelen, oren naar voren, kop omhoog - wat je kunt interpreteren als stress-signalen - omdat de adrenaline begint te stromen en ze klaar staan om in te grijpen als dat nodig is, dat is hun drive... Mijn honden blaffen niet, maar ik ken enkele beaucerons, hollandse herders, mastins, een pyrenese herder en een mudi die dat wel doen...
Ik heb inmiddels wat meer flimpjes op youtube gezien, ook Portugese (ik kan het redelijk goed verstaan) en ben diep onder de indruk van deze prachtige hond, die toch ook zeer trainbaar lijkt in obedience en politiehondachtige trainingen.
Waarom ik dit zo interessant vind? Mijn eigen ervaring is dat je een 'klik' met een hond kunt krijgen, echt contact kunt maken en de band enorm versterken door dat te gaan doen waar de hond een natuurlijke aanleg voor heeft. Trainen en de controle houden wordt zo stukken gemakkelijker omdat de hond zich op jou gaat richten en graag wil werken met je en zich lekker voelt als hij dat kan doen wat zijn grootste passie is. Vanuit die klik wordt het ook makkelijker om ander gedrag om te buigen. Dit werkt in mijn ervaring soms beter als 'therapie' dan een GT...
NB: Noah, als je een profiel aanmaakt, wordt het makkelijker om foto's te delen via je profiel en evt privéberichtjes te sturen.
Om een alinea te maken, klik je trouwens twee keer op return, twee witregels ertussen zeg maar, dat is een eigenaardigheid van het systeem hier op HP...
misschien is het toch handig om hem na te laten kijken door een orthomanueel therapeut zoals bijv. dr Aharon.
https://www.kreupeldier.nl/veelgesteldevragen.php
Supplementen ga ik niet zomaar geven, ik geef het liefst gewoon zo min mogelijk eigenlijk maar als dit voor deze hond kan werken sta ik er wel voor open.
Acupunctuur vind ik nogal wat eerlijk gezegd, ik denk ook dat hij van zo n behandeling ook juist veel stress krijgt.
Ik zal is een filmpje maken!
Ik heb meerdere filmpjes bekeken, (ik versta helaas geen Portugees) en zie zeker niet alles terug in mijn hond, maar hij is ook een kruising natuurlijk..
Iets met zijn drive gaan doen zie ik zeker zitten maar door zijn gedrag zijn de mogelijkheden wel beperkter.
bedankt voor de tips!
Omdat hij verder totaal geen klachten lijkt te hebben vind ik dit niet echt nodig, als hij echt last zou hebben van zijn bek zou ik dat toch ook op andere manieren moeten merken.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?