Een grote hond kan je lekker knuffelen, hij kan met zijn hoofd op je schoot liggen en dat is zo schattig
Een klein hondje kun je moeilijker knuffelen.. Maar je kan ze dan weer wel optillen
Ten eerste super dat je je zo inleeft in "het nemen van een hond"
Als werkende alleenstaande die 2 oudere spanjaarden heeft geadopteerd kan ik je zeggen dat het heel slim is om je nu al in te dekken voor als iets anders loopt dan je had verwacht
Ik had destijds 100% back up geregeld voor de eerste maanden
en dat was maar goed ook ..want 1 van mijn honden kon echt niet alleen zijn..de ander gaf geen kick
bij een herplaatser moet je er vanuit gaan dat je alleen zijn sowieso op nieuw moet aanleren...net als bij een pup
De hond is nieuw in de situatie...en je zal per dier moeten kijken hoe snel ze iets oppikken..als werkende kan je je daar beter op voorbereiden
Ook kan het een maand of 3 (of zelfs een jaar)duren voor je herplaatser zichzelf is en situatie vertrouwd als gewoon dat verschild per hond
dus back up hebben zodat je dingen kan reguleren voor het een probleem wordt ook altijd handig
Een pup gaat ook door allerlei fases dus eigenlijk niet anders
Katten..veel heb je zelf in de hand met de introductie en problemen voorkomen ..zorgen dat ze elkaar ruimte/rust geven ect
In nederlandse asiels krijgen honden geen katten test en staat meestal "kan niet met katten"
meestal betekend dat ...ze het niet weten dus
kan ook zijn dat de vorige eigenaar alles verkeerd aan heeft gepakt en het slechts die kat was waar ze niks mee konden
of echt een hond die elke kat opjaagt..of zelfs heeft verwond..
dat is een groot verschil
Mijn spanjaarden zijn in een hok met 20 katten gezet een paar uur lang(koekenbakkers..en ja spaanse waterhonden zijn leuk)
En ja hoor..ze kunnen met alle katten..ook die bij de oppas of vrienden op straat ect
Ik heb erg gezocht op zachtaardig karakter (en maat)
geen trouble makers
en ja dat heeft ook goed uitgepakt bij kinderen in mijn omgeving
maar vanzelfsprekend heeft het wel een tijdje geduurd voor ik daarop kon bouwen(het zeker wist ivm ik ze door en door kende door ervaring)
Een hond nemen is niet anders dan een kind nemen
Je weet nooit hoe het uitpakt(levende dingen hebben eigen inbreng)..maar veel daarvan heb je ook zelf in de hand
Dus zal je op alles voorbereid moeten zijn (min of meer)
hihi stuur elkaar als partners maar een voorbeeld noodsituatie appje
hond schreeuwt boel bij elkaar thuis..en jij hebt zo vergadering
wat doe je?
de hond is ontsnapt/kwijt/heeft iets raars gegeten bij de oppas
oppas belt af..terwijl je geen vrij kan vragen..en je hond kan nog niet alleen
Je zal altijd iets moeten verzinnen om het op te lossen
de rest komt vanzelf..en dat staat dan weer bol van alle dierbare mooie dingen
maar je wil niet weten wat ik me soms in bochten heb moeten wringen op mijn werk
Ik heb niet alle reacties gelezen dus sorry als ik dubbel post, maar ik moest gelijk denken aan Linda:
http://www.hondenpage.com/hondenforum/216665/linda,-pup-uit-oekraine,-zoekt-een-goed-huis.php
Een bijzonder hondje met een bijzonder verhaal:
http://www.hondenpage.com/hondenforum/215493/pups-zonder-moeder-in-oekraine.php
Ik denk/hoop dat ik de problemen die Roos benoemt allemaal heb ''gedekt'' door 2 oppassers (zodat als de ene niet kan, de ander kan inspringen) te hebben die allebei zelf vrijwel de hele dag thuis zijn en zelf ook allebei een hond hebben.
Ach, een hond kan ook prima in het klaslokaal
Ik denk dat er in Floopy veel Cantabrische Waterhond zit (Perro del Agua del Cantabrico). Die zijn meestal wit en wat kleiner dan de Zuid-Spaanse Perro de Agua Andalus en genetisch verwant aan de Barbet en Franse Poedel. Voor een mannetje is Floopy dan wel iets te klein, dus er kan ook wel iets van poedel inzitten, maar de gedragsomschrijving is toch wel heel erg waterhond. (Ik ben trouwens verliefd geworden op de Spaanse Waterhond omdat Spaanse vrienden een Cantabrische waterhond hebben.)
Een groot voordeel bij Floopy is dat hij hier al geadopteerd is geweest en dat er heel veel over hem bekend is, de kans is ook groot dat hij al heel veel heeft geleerd en hij zich vrij makkelijk zal aanpassen. Over het algemeen zijn waterhonden gek op kinderen, en omdat ze die krulvacht hebben, is de kans op allergische reacties ook heel klein - af en toe mee naar school is dus helemaal niet zo een gek idee...
Inmiddels zijn we een maand verder en verheug ik mij steeds meer op de komst van een viervoeter. Ik lees vrijwel (in stilte :)) dagelijks de berichten van dit forum en lees alle leuke verhalen met plezier. Toch wacht ik nog steeds totdat de hectiek van de eerste weken werken weer voorbij zijn.
Omdat het nu wel vrijwel zeker is dat ik binnenkort serieus naar een harig huisgenootje ga zoeken én ik binnenkort jarig ben (en mensen mij beginnen te vragen naar wensen), vraag ik mij af: wat heb je eigenlijk allemaal nodig voordat je een hond in huis neemt?
Via Google kwam ik niet echt een (naar mijn idee) complete lijst tegen en aangezien jullie volgens mij de beste ervaringsdeskundigen zijn plaats ik mijn vraag hier maar weer!
Dat ligt er natuurlijk aan of je een pup of volwassen hond wil.
Volwassen hond:
-mand/bench 1 of 2
-voer-enwaterbak
-verschillende speeltjes, bv. flostouw, bal etc.
-mandje om speeltjes in op te bergen
-kussen en deken voor in mand/bench
-voer
-reisspulletjes: dekentje voor in de auto, reiswaterbakje, autoriem
voor een pup komt daar nog bij:
-puppyren
-tandspeeltjes
Halsband (met penning) en riem lijkt me ook wel belangrijk.
Een tuig is ook fijn en eventueel een jachtlijntje (met stop)
Wat kauwmateriaal, beloningsnoepjes, tekentang en anti vlooien spul.
Halsband, riemen van verschillende lengte want in het begin kan een lange lijn handig zijn bij het leren loslopen, tuigje...
Etensbak, drinkbak
Mand of lekker kussen
Stapel oude handdoeken om de hond na de regen of douchebeurt af te drogen
Ballen, speeltjes, knuffels - niet teveel, dat komt later wel en je weet nog niet wat hij leuk vindt en hoe hard hij evt sloopt.
Beloningssnoepjes, koekjes, gedroogd hart of paardenlong doen het bij mij goed
Iets om te kauwen, gedroogde pens, kophuid, gedroogde oren, etc
De rest komt allemaal wel, zoals juiste borstel, beste shampoo, etc.
Deze autogordel vind ik ideaal
O floopy is trouwens nog steeds beschikbaar volgens mij.
fietsen...
Nee, een bench is zelden echt nodig, de meeste honden zoeken uit zichzelf wel een plekje op om lekker rustig te liggen, en dat kun je ze net zo goed aanleren dat ze in hun mand moeten blijven. Alleen als honden slopen als je weggaat van huis kan het handig zijn, maar dan moet je het wel gaan opbouwen en dat kost vaak net zoveel tijd als een hond gewoon leren alleen thuis te zijn... De meeste honden die een asiel hebben meegemaakt worden trouwens diep ongelukkig van een bench. Ik heb ze dan ook eigenlijk nooit gebruikt.
De reden dat Floopy terug is, staat er ook bij: FLOOPY was zeer gelukkig geadopteerd. Door persoonlijke omstandigheden van de adoptante, zoeken wij voor FLOOPY een nieuw huis.
Floopy is 40 cm, dat is net niet echt klein, maar net klein genoeg om in een fietsmand mee te nemen of de trap op en af te sjouwen mocht dat nodig zijn. Misschien moet je toch eens gaan kijken?
Nee, een bench is zeker niet nodig hoor! Maar het is een optie, dus vind het wel zo netjes het dan te vermelden. Zelf hebben wij ook geen bench.
Bij pups is het vaak wel nodig om in ieder geval een ruimte te hebben waar ze niks kunnen slopen. Of dat nou een bench is, een puppyren of een ''puppyproof'' kamer is net wat je zelf fijn vindt.
Bij een volwassen hond is mijn ervaring dat het meestal niet nodig is. Al had Puck het wel nodig, maar zij was dan ook nog maar een maand of 10. Dus niet echt volwassen. Zij vind/vond het trouwens echt niet erg, juist fijn. Als de bench weer tevoorschijn komt voor een nieuwe opvanger gaat ze er meteen in liggen.
Puck is buiten trouwens ook heel erg actief en totaal niet knuffelig. Daar heeft ze het dan veel te druk voor. Maar binnen is ze wel knuffelig.
Wij hebben zelf 2 grote honden (56 cm en 68 cm hoog), maar binnen zijn ze heel rustig. Dus ook met een niet zo'n groot huis zou je best een grotere hond kunnen nemen, maar dan moet je er genoeg mee doen, zodat ze binnen rustig zijn. Maar dat moet altijd natuurlijk.
Het lijkt me inderdaad wel wat makkelijker om een kleine hond overal mee naar toe te nemen. Al kan een grote hond meestal wel naast de fiets, maar bijvoorbeeld mee op bezoek of in de trein is een kleine hond iets praktischer.
Mijn vorige opvanger was toevallig net als Floopy 40 cm hoog. (wel een stuk grover gebouwd volgens mij) maar dat is echt nog wel klein vind ik. Dat past nog wel in een fietsmandje.
Wat betreft de spullen, zou ik het in het begin vooral niet overdrijven. Ik zou een tuig/halsband (bij angstige herplaatser beiden), riem, een speeltje (bijv van het merk kong) maar zeker niet te veel, voerbakjes (en natuurlijk voer), kluifjes (bijv gedroogde snacks) en een mandje/kussen. De andere dingen zou ik later kopen. Zo hebben wij bijvoorbeeld een hondje dat niet speelt met speeltjes, toch jammer als je daar dan een lading van hebt liggen. Ook een bench zou ik pas aanschaffen als je weet voor welke specifieke hond je gaat kiezen, zo durfde onze hond er niet in en het bleek uiteindelijk ook totaal niet nodig (ze was toen 9 maanden).
June is rond de 40-45 cm hoog en weegt een kleine 9 kilo, ik ben natuurlijk wat bevooroordeeld maar vind dit echt een ideaal maatje. Veel ligt natuurlijk ook aan de bouw, june staat bijvoorbeeld hoog op haar poten waardoor veel sporten, wandelen en snelheid totaal geen probleem zijn. Ik doe bijvoorbeeld canicross met haar waarbij ze met gemak 6 km loopt waarvan ze het merendeel ook daadwerkelijk trekt. Ik heb ook wel afstanden van 15 km met haar gelopen maar dat was zonder te trekken. Daarnaast is het ook een fijn formaat schoothondje.
Qua aanhankelijkheid verschilt dit denk ik erg per hond en heeft dat niet echt met de grootte te maken. Een kleintje neem je dan wel wat makkelijker even op schoot.
Wat ik persoonlijk een belangrijk argument vind voor en kleinere hond is dat deze over het algemeen ouder worden en dat deze minder gevoelig zijn voor bepaalde gewrichtsklachten (hierdoor kan je veel kleine honden bijvoorbeeld wel verzekeren voor HD). De gezondheid hangt natuurlijk ook erg af van het ras/type hond die je uiteindelijk neemt.
Mocht je trouwens beagles leuke honden vinden, dan zou ik dit zeker even bekijken: https://www.shhh.nl/onze-dieren/?wpvsoort=labhonden
Deze honden zijn gebruikt voor dierproeven in laboratoria en worden nu aangeboden voor herplaatsing. Als het karakter je ligt is een beagle denk ik ook een leuk 'tussenmaatje'. Als ik het goed heb betreft dit de 'marshall beagle' deze zijn speciaal gefokt voor in laboratoria, maar daar kunnen ze je bij deze stichting vast alles over vertellen.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?