Mijn zoon en ik hebben besloten om na jarenlang die op de to-do-lijst hebben staan, om voor KK1 te gaan.
We willen dit op eigen kracht gaan doen, omdat het anders snel oploopt qua kosten. Alles gaat maal 2.
Samen gaat best leuk omdat we elkaar steeds bevragen en dat werkt enorm stimulerend.
We zijn druk bezig met het leren van de rassennamen en hebben een compleet kaartspel gemaakt met aan de voorzijde de foto en aan de achterzijde de namen en gegevens.
Ik heb een vraagje voor jou, want je zegt dat je het op eigen kracht doet maar hoe doe je dat dan? Boek kopen en niet naar de lessen gaan en alleen het examen? Wordt je niet verplicht gesteld om naar die lessen te gaan?
oh en volgensmij wordt de rassen kennis gewoon getoetst met foto en dat jij dan de juiste naam moet geven. ( of bedoel je dat niet?)
Wat leuk! Ik ga als alles doorgaat deze winter Kk1 doen, wel met cursus. Ik volg dus even mee :-)
Inderdaad het boek kynologische kennis kopen, reglement downloaden en de hondenencyclopedie met 400 rassen aangeschaft.
cursus is krap 200 euro, examen is ook krap 200 euro. Reisgeld niet gerekend. Cursus is halfuur rijden heen en half uur rijden terug dus 20 maal (want 20 lesavonden) een uur autorijden.
en dan tweemaal is gewoon een grote hap geld. Dus we besloten dat we zelf gaan leren, scheelt 400 euro. Nu moeten we het nog gaan halen
Nadeel is dat we niet precies weten wat gevraagd gaat worden, welke foto's getoond gaan worden, etc.
Vandaar onze vraag of mensen die het al gedaan hebben, ons iets kunnen vertellen.
We zijn je eeuwig dankbaar
Leuk dat jullie KK1 willen gaan doen!
Dat staat ook al zo lang op mijn to do list.
Ik heb me in het verleden er in verdiept en de boeken in huis gehaald.
Misschien heb je wat aan het lijstje boeken waar ik toen der tijd achter was gekomen wat ze aanraden.
Toepels nieuwe puppywijzer
Elementaire Kynologische kennis
Kynologische kennis 1
Kynologisch Lexicon
Geboorte van de hond van C. Naaktgeboren.
Hondenencyclopedie wordt volgens mij vaak de grote Honden Encyclopedie gebruikt van Esther Verhoef of Toepels.
Natuurlijk weet je niet welke foto's ze gaan gebruiken en moet je het altijd wel herkennen ;-)
Een tip kan zijn een app op je mobiel te downloaden. Heb ik tenminste gedaan. Er zijn leuke apps voor rasherkenning. Leuke quizzen :-)
Het moet wel heel pittig zijn het zelf te doen geloof ik :-( Succes!
Ik heb een boekenlijst gevonden online.
http://www.elfwdr.nl/kynopret/boekenlijst.htm
Ik heb 2 keer een rassenkennis examen gedaan, beide keren was via een dia voorstelling. Verschillende opleiding en verschillende scholen, zelfs een ander land ;-)
Top!
Klopt, inschrijven tot 29/9 maar eerst gaan we kijken hoe goed we het dan beheersen.
Ja dat scheelt wel heel veel geld! Misschien toch eens overna denken dan.
Ik heb afgelopen juli examen gedaan en met vlag en wimpel geslaagd. :) Wel cursus gedaan, maar bij ons was ie niet zo belachelijk duur... Ik heb alleen de helft moeten missen, omdat het allemaal wat onhandig uit kwam.
Rassenkennis gaat via diaslides. Je krijgt een foto te zien voor een paar seconden en dan heb je de tijd om de naam op te schrijven en dan komt de volgende afbeelding. Als ze allemaal zijn geweest, dan komen ze nog een keer opnieuw voorbij.
De afbeeldingen komen gewoon van internet af, zijn ook niet allemaal in stand. Je moet dus echt goed leren op de rassen, maar het is zeker te doen!
De KK1 is vooral heel veel stampen. De vragen worden af en toe wel tricky gesteld, zoals "de dracht van de teef duurt gemiddeld 62 dagen." Dat is dan fout, want het duurt gemiddeld 63 dagen. En zo zitten er allemaal van dat soort vragen in. Het zijn dus allemaal stellingsvragen en per onderwerp krijg je er 25. Je wordt ook per onderdeel beoordeeld en je mag compenseren. Een 5 voor voeding mag een 7 voor rassenkennis tegenover staan bijvoorbeeld.
Het examen zelf vond ik erg relaxed gaan. Je hebt alle tijd om het in te vullen en er is geen gehaast. Ik was zo ongeveer als laatste weg en ik had nog 20 minuten van de tijd over. En ik heb er echt héél langzaam over gedaan. Alles drie keer door gelezen, nog een keer gecontroleerd, aantekeningen gemaakt om mijn eigen gedachten goed te kunnen verwoorden, etc.
Wacht even... je kan het examen doen zonder de cursus gedaan te hebben? Als dat echt zo is, ben ik blij.
Ik lees op de site van de Raad van Beheer ook niet dat het een vereiste is om de cursus gedaan te hebben voor het KK1 of KK2 examen. Alleen voor het examen Exterieur en Bewegingsleer krijg je pas toegang als je ook de cursus gedaan hebt, daar wordt dit specifiek genoemd. KK1 en KK2 examens dus mogelijk zonder cursus!
Bedankt voor je ervaring Sanne! Ik wist bijvoorbeeld niet dat er alleen maar stellingvragen zijn.
Ik zou ook zeker het examen willen doen. Het boek heb ik al, dus het begin is er. Maar eerst wil ik alles goed beheersen uiteraard
Toen ik examen deed waren er wel een aantal foto's van de site van de Raad van Beheer, maar ook veel andere natuurlijk. Zoals mijn instructeur altijd zei, je moet de honden herkennen, geen plaatjes uit je hoofd leren.
Ik zelf veel gehad aan filmpjes van Engelse shows op Youtube en dan vooral de best of group verkiezingen. Daar krijg je heel duidelijk alle honden van die rasgroep in beeld. Let op, de Engelse indeling in rasgroepen is wel anders dan de Nederlandse. Maar dat is juist een leuke oefening, de Nederlandse rasgroep bij de hond zoeken.
Examen is inderdaad een diavoorstelling. 50 foto's, elk een halve minuut in beeld. In die tijd schrijf je de naam van het ras op en elk vijfde ras moet je ook de rasgroep erbij vermelden.
Let ook op rassen die verschillende variëteiten kennen, die moet je ook erbij zetten. Bijvoorbeeld Weimaraner langhaar en Weimaraner korthaar, of de kleur en grootte slagen bij de poedel. Grootte mag je er een slag naast zitten. Dus alle teckels zijn gewoon dwergteckels, met de verschillende haarvariëteiten erbij. (Deze tip werd gewoon op het examen zelf gegeven.)
Bij de stellingsvragen moet je aankruisen goed of fout en dat is vooral heel goed lezen en ook bedacht zijn op woorden als nooit en altijd. Als een stelling maar half goed is, is die dus fout.
Kynologische Kennis 2 kan ik niets over zeggen, maar Kynologische Kennis 1 kun je gewoon zonder cursus doen! Als je een beetje thuis bent in de hondenwereld en de biologie, dan is het heel goed te doen. :)
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?