Op nos.nl staat een artikel over een bacterie bij BARF....
ga even kijken als je je hond rauw voer geeft...
ik kan het artikel niet kopiëren helaas...
Ik ga wel even kijken.
Onderzoekers van de universiteit van Wageningen hebben in rauw hondenvoer een schadelijke bacterie gevonden. Het gaat om Brucella suis, die volgens de onderzoekers gevaarlijk is voor honden, maar ook voor mensen. Honden kunnen door de bacterie problemen krijgen aan hun gewrichten en geslachtsorganen. Mensen krijgen verschijnselen die lijken op griep, zoals langdurige aanvallen van koortsgolven die maar moeilijk te bestrijden zijn. Sommige mensen hebben de bacterie hun leven lang bij zich en hebben er ook altijd last van. Ook varkens zijn zeer gevoelig voor de bacterie. De NVWA benadrukt dat het gaat om één geval. Er zou een beperkt risico zijn op verspreiding. Rauw hondenvoer De bacterie werd door Hendrik Jan Roest van de Wageningen Universiteit ontdekt in het rauwe hondenvoer, ook wel Barf genoemd. Dat staat voor 'Bones And Raw Food'. ". Ik was heel verbaasd, en geloofde eerst ook niet dat het om de Brucella suis ging", zegt de microbioloog. De alarmbellen bij de universiteit gingen af toen een hond ziek werd door het eten van het voer. Het dier moest uiteindelijk worden geëuthanaseerd. Onderzoek in Wageningen wees uit dat de bacterie afkomstig is van hazen, die naast ander slachtafval ook ik het rauwe hondenvoer waren verwerkt. . Het bedrijf in Nederland had een container met 30 ton hazen op het terrein staan.
Ook bij de faculteit Dierengeneeskunde in Utrecht schrikken ze van de vondst van de bacterie. Veterinair expert Paul Overgaauw vindt het vooral zorgwekkend dat niet bekend is in hoeveel hondenvoer de besmette hazen zijn verwerkt en waar ze zijn gebleven. ". Ik had wel verwacht dat het vlees teruggeroepen zou worden, en dat zowel dierenartsen als huisartsen gewaarschuwd zouden worden om hier alert op te zijn. De bacterie is moeilijk te traceren, en artsen zijn er niet op bedacht dat het om deze bacterie kan gaan als mensen of honden ziek worden, omdat hij al sinds 1973 niet meer voorkomt in Nederland." Klein besmettingsrisico De NVWA ziet geen reden om groot alarm te slaan. In een reactie zegt een woordvoerder ervan uit te gaan dat het risico op besmetting zeer klein is omdat het tot nu toe slechts om één geval gaat. Er is daarom volgens de dienst geen aanleiding om actie te ondernemen. De twee wetenschappers uit Wageningen en Utrecht erkennen dat het gevaar van besmetting gering is, maar zeggen dat áls het gebeurt, de impact enorm is. Microbioloog Roest: "Ik vind dat ik mijn verantwoordelijkheid als wetenschapper moet nemen en moet waarschuwen." Ook veterinair expert Overgaauw gaat daarin mee: "Het is een ziekte die moeilijk te diagnosticeren is, dus de verspreiding kan nu een hele tijd doorgaan zonder dat iemand in de gaten heeft wat er aan de hand is. En welke winkels hebben het verkocht? Het is duidelijk dat als deze ene hond besmet is, er meer gevallen moeten zijn. " Carnivoren Petra Riedijk heeft een webshop voor rauw hondenvoer. Zij geeft het rauwe hondenvoer ook aan haar twee honden. ". Mensen geven dit voer aan hun honden omdat ze ervan overtuigd zijn dat het beter voor de dieren is. Uiteindelijk is een hond een carnivoor, en dus gedijt hij het beste op vlees." Volgens de eigenaresse van de webshop moet er goed wetgeving komen voor voer voor dieren. "Daar zijn we al een tijd mee bezig, maar er is veel geld mee gemoeid en er zijn grote belangen. . Het is heel moeilijk om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen. Ik hoop dat de NVWA ervoor kan zorgen dat duidelijk wordt welke bedrijven gegarandeerd kwaliteit leveren."
In HAAS, waarschijnlijk van buitenlandse herkomst...
Dierenartsen zijn bezorgd over de trend om huisdieren 'natuurlijk' voedsel te geven zoals rauw vlees en botten. Dierenartsen zeggen in de Volkskrant dat dieren ernstig ziek kunnen worden door de voedingshypes van hun baasjes. In het ergste geval moeten ze zelfs worden afgemaakt. Dierenartsen merken steeds vaker op dat mensen dierenvoeding uit de winkel afwijzen. Ze kiezen liever voor natuurlijke varianten als rauw vlees, botten of een glutenvrij of vegetarisch dieet. Vooral rauw vlees en botten zijn ronduit gevaarlijk voor honden en katten, omdat ze darmklachten, vergroeiingen en botbreuken kunnen veroorzaken. Ook krijgen de dieren niet alle benodigde vitaminen en mineralen binnen. "Er ontstaat vaak een welles-nietesdiscussie in de spreekkamer waarbij de bloeddruk van beide kanten hoog oploopt", zegt een specialist in de huisdiergeneeskunde in de krant. Hij voegt eraan toe dat dierenartsen "slechts het topje van de ijsberg" zien, en dat het om een wijdverspreid probleem gaat.
Dank je wel, Willemijn, voor het overnemen van het artikel.
Geen merk er bij.. gaat het nou om kvv toch? Laat ik nou net haas kvv besteld hebben, van Alroda. Maarja geen idee waar die het vlees vandaan halen.
Ah heb het al op facebook gevonden, die komt uit Nederland.
Oh wat een paniek weer!
Heel Facebook ook al plat!
Ze noemen in het artikel voorverpakt vlees Barf.. ze weten dus het verschil met kvv niet eens!
Het onderzoek is gedaan door universiteit Wageningen, waar werden die ook alweer door gesponsord? Oh ja, royal canin.
vervolgens brengen ze ook nog salmonella ter sprake, totaal niet gevaarlijk voor een hond gezien hun hoge zuurtegraad in de maag!
Het is allemaal weer wat, geen vlees meer, geen eieren meer.
ik heb de honden net beide maar een stuk komkommer gegeven
Het wordt in de media helaas meteen alweer een heksenjacht op alles dat BARF en KVV is... Meestal staat er op de verpakking welke dieren zijn verwerkt in een soort versvoer...
De bacterie blijkt gezeten te hebben in hazen die geïmporteerd werden uit Zuid-Amerika. Daar komt de bacterie nog volop voor. Deze hazen werden naast ander slachtafval ook in het rauwe hondenvoer verwerkt. Het gaat hierbij om grote hoeveelheden, omdat het anders niet rendabel is. Dus vrezen deskundigen dat er binnenkort veel meer ziektegevallen zullen optreden, want die hazen zijn verwerkt in een onbekend aantal porties.
Het gaat om haas uit zuid-amerika, welk merk het precies is dat is nog nergens benoemt. Ik zou gewoon even geen haas geven indien je niet zeker weet waar dit vandaan komt.
Wat ik wel frapant vind, toen enkele jaren terug per abuis een giftige stof in tientallen brokvoeders terecht was gekomen in amerika waarna duizenden zakken voer werden teruggehaald, werden niet hondenbrokken in zijn geheel in kwestie gesteld, maar werd slecht gewezen naar de leverancier van de grondstof in de brok die deze giftige stof had toegevoegd.
Nu ook met de eieren, stellen wij niet de gezonheid van eieren in kwestie maar kijken we slechts naar het bedrijf die het gif erin had vermengd.
En dan nu, de rauw voer wereld, haas uit zuid amerika die een ziekte met zich mee heeft gebracht, en in plaats dat er wordt gekeken naar de leverancier hiervan, zie je nu gelijk overal op social media dat niet de leverancier in kwestie wordt gezet, maar gelijk de hele rauwvoer wereld.
Wat een aparte denkwijze heeft men toch.
Je mag je toch afvragen hoe het in godesnaam mogelijk is dat er karkassen die besmet zijn met een ziekte (waar hele specifieke richtlijnen voor bestaan bij uitbraken), afkomstig uit een land waar deze ziekte endemisch is en dus in grote delen van de populatie van hazen te vinden is, gewoon mag worden ingevoerd om hier vernietigd te worden of kan worden verwerkt tot diervoeder...
Het wordt weer angstwekkend..... de hond is eind 2016 afgemaakt, geen zieke honden meer geweest tot nu toe........ Volgens de NVWA zou het vooralsnog on één geval gaan en is het risico op verdere verspreiding beperkt. Bij honden veroorzaakt de bacterie problemen aan hun geslachtsorganen en gewrichten. Mensen die besmet zijn krijgen last van langdurige koortsgolven die moeilijk onder controle te krijgen zijn. Ook varkens zijn zeer gevoelig voor de bacterie. Onderzoeker Hendrik Jan Roest van de Wageningen Universiteit ontdekte de bacterie in het rauwe hondenvoer. Dit voer wordt ook wel Barf genoemd, wat staat voor 'Bones And Raw Food'. Bij het bedrijf dat het hondenvoer produceerde bleek dat zij naast ander slachtafval, ook hazen hadden gebruikt. Onderzoek wees uit dat de bacterie van deze dieren afkomstig was. , ,De partij hazenvlees is inmiddels vernietigd. Maar het is onduidelijk in hoeveel rauw hondenvoer nog de bacterie zit'', aldus Roest. Hij noemt het voeren van rauw vlees aan honden 'een risico'. ,,Behalve deze Brucella Suis bacterie kunnen er ook andere ziekmakers inzitten. Ik adviseer hondenbezitters goed na te denken wanneer ze rauw vlees aan hun dier willen voeren.''
Is goed, is aan jou, je bent oplettend geweest.
Woh, ben je het vergeten dat verleden jaar de komkommer een beurt gehad heeft, geen komkommer meer eten was het advies......
Die hebben in de VS dus een enorme lawsuit aan hun broek hangen omdat ze (met nog een stel andere fabrikanten) de boel belazerd hebbenmet duur dieetvoer: https://iheartdogs.com/class-action-lawsuit-calls-prescription-pet-foods-a-scam
En dan wordt er gezegd dat er een strenge controle is op het verwerken van karkassen in dierenvoeding .
Ik kan er ook niet bij komen nee waarom hier niet meer controle op is...
Ook op journaal..ned 2 je kan bet terugkijken.
Ik ben so wie so niet helemaal happy met elke dag rauw en zelf compleet maken.
Moet ook wel gelijk zeggen dat ik ook niet happy ben met voeders zoals en helemaal al niet van RC of Peruna of 'weet ik veel' welk ander commercieel shit
Voor de darm flora krijgen ze af en toe vers vlees maar verder een heel goede verantwoordelijke brok zonder granen(Acana)
ahh het is weer komkommertijd bij de media
De kans dat je wat oploopt is dus uitermate klein...maar we geven er maar wel veel aandacht aan
Als ik zie wat een gemiddelde hond in zijn/haar leven naar binnen werkt zonder problemen
bv alles wat ze buiten vinden aan braaksel poep en zwaar bedorven etens resten of dood beest ...
kunnen die bacterieen in hun voer ook geen kwaad
Je moet er wel hygienisch mee omgaan in je keuken dat wel
en bv opletten dat er geen kleine kids kruipen op de voerplek
je wil niet weten wat er op je ah kippetje leeft
We hebben wel een boel geleerd sinds de middeleeuwen over hygiene gelukkig
Ik heb zoiets het is altijd iets, ook met mensenvoeding. Noem maar op
vlees met teveel antibiotica, vis met een parasiet (zalm) of nitraten en nitrieten en vuiligheid uit het water (pangasiusfilet), groenten uit eigen tuin gevaarlijk, teveel luchtvervuiling. Eieren met insecticide. Kippen tijdens de diocsine crisis, enz, enz, voort....
wat moet men nog geloven en wat kan er nog veilig gegeten worden
Helemaal mee eens
Dat is me toch iets te gemakkelijk afgedaan.
Een gemiddelde salmonella of zelfs e coli besmetting is toch iets anders. Ja, je hond( en jijzelf) kunnen er ziek van worden, maar na n paar dagen spugen en diarree knapt het meestal wel weer op.
Deze bacterie is gevaarlijk omdat je er niet direct doodziek van wordt. En tegen de tijd dat je de ziekteverschijnselen merkt ( bij je hond) zit die bacterie al all over the place. En leg je de link met het eten ook niet meer.
Dus ik vind het wel gevaarlijk, zelfs als de kans op besmetting klein is.
Mij persoonlijk raakt het niet, mijn hond krijgt alleen af en toe rauwe kip( voor menselijke consumptie bedoeld).
Maar het gaf mij dus wel te denken........
En rauwe kip is nu juist het gevaarlijkste wat er is, omdat het barstensvol multiresistente bacteriën zit die met antibiotica net aan onder controle worden gehouden... (tenzij je een eko-kip [al dan niet met fipronil ] hebt geeft, of een kip die van een hobbyboer komt).
Je kunt dan beter lam geven, die hebben alleen gras gegeten....
Laat ons hopen dat het lam gezond gras heeft gegeten he
Kip, voor menselijke consumptie bedoeld zit niét vol bacteriën.
Wat denk je hoe streng dat gecontroleerd wordt.
Maar inderdaad, zelfs daarbij geef ik alleen vrij rondlopen eco kip.
Dat doet aan de oorzaak van dit gestarte topic niks af trouwens.
Laat ik nu net vanavond de laarste 20p gram vam de 1 kilo rol haas moeten voeren aan wolf haha...
Het wordt niet makkelijk afgedaan, het wordt verkeerd afgedaan.
Het had nooit gemogen dat een leverancier van kvv hazenvlees importeert vanuit een land waarvan bekend is dat die bacterie daar is onder de hazen.
En de enige oplossing die het volk nu heeft is "boe, zie je nu wel? Vers vlees is slecht"
Neen, net als in de andere gevallen moeten de ogen op desbetreffende leverancier worden gezet, als ook op de regelgeving voor kvv die klaarblijkelijk zo laks is.
Maar om nu al het vlees af te schrijven zoals nu op social media gebeurd... Neen dat gaat nergens over, genoeg verantwoordelijke producten die hun vlees uitsluitend bij betrouwbare leveranciers afnemen die gewoon nette kvv's leveren. Neem nou Bandit, die doen alles zeer netjes, maar zal me niks verbazen als zulke nette merken óók een klap mee krijgen hiervan. Ookal waren het niet zij die het fout deden, maar een concurrent van hen.
En zo vele andere kvv merken die alles netjes doen, er doet 1 producent iets fout, en gelijk wordt de hele rauwvoer wereld er op aangekeken. Zo werkt het niet in mijn beleving, niet bij brok, niet bij onze eieren, en zo ook niet bij rauw hondenvoer.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?