Hoi allemaal! Ik zit al dagen te piekeren over wat voor soort hond ik als eerst wil nemen. Tot nu toe vind ik namelijk de herdershonden het beste. Vooral de Hollandse herder kort haar (maar ook de Mechelse en Duitse) maar ik weet nu niet of ik geschikt ben voor zo'n hond. Ik ben namelijk niet een erg actief persoon, kan het wel zijn. Ik heb dus al een paar dagen research zitten doen en heb overal gelezen dat het erg actieve honden zijn die veel beweging nodig hebben mentaal en fysiek. Aan de eigenaars van deze honden, hoe actief is uw hond? Ik weet al over de honden die uit de werk lijnen komen, geen zorgen, in denk er ook niet over zo een te nemen. Ik las ook ergens dat de lang haar iets rustiger is en geschikter als familiehond? Ook las ik dat de herders die voortkomen uit wat rustigere ouders bankhonden kunnen zijn, zo een wil ik dan wel het liefst. Nogmaals dus, ik ben helemaal dol op de hond, maar niet zo erg op hoeveel beweging ze dus hebben. Met vriendelijke groetjes :)
Elke hond, welk ras dan ook heeft beweging nodig.
Gemiddeld moet je bij elke hond wel rekenen op minimaal anderhalf uur wandelen per dag (liefst ook dat ze los kunnen of aan de lange lijn zodat ze zich kunnen uitleven en hond kunnen zijn)
Dit buiten de gewone uitlaatrondjes om.
En als je zoals jij kiest voor een werkhond, dan moet je daar inderdaad ook iets mee.
Een sport, activiteit wat je met de hond gaat doen.
Alle honden willen ook wel bankhangers zijn, ook de super actieve honden.
Als je er maar genoeg mee doet, dan zijn ze voldaan en willen ze graag bankhangen.
Wat trekt je dan zo aan in de herdershond dat je voor deze hond gekozen hebt?
Je kan via de rasverenigingen eens kijken om met wat wandelingen mee te gaan. Dan kun je zowel verschillende honden van dezelfde rassen zien, met eigenaren spreken over ervaringen.
Wellicht kan dat helpen in een juiste keus uit de rassen qua welke het best bij jou past.
Ook qua de verschillen in show en werklijnen
Wij hebben ook een redelijk actief ras, een boxer. Ik weet heel anders dan een herder maar die heeft ook z'n beweging nodig. Wij wandelen gemiddeld 2 uur per dag met onze hond. 3x ongeveer 20 min door de wijk en 1x per dag 1 uur waarbij die los kan banjeren en spelen met andere honden. Daarvoor pak ik vaak de auto om naar een mooi losloopgebied te gaan.
Daarbij nemen we hem overal mee naartoe zoals op bezoek bij vrienden, uiteten, etc. We gaan naar de hondenschool en straks behendigheid doen. Hij gaat 2x in de week met een uitlaatdienst mee omdat ik dit voor z'n sociale gedrag belangrijk vindt en we gaan vandaag kijken voor een kick bike. Met dit alles is die thuis super rustig en een hele grote knuffelbeer en de rondjes door de wijk zijn ook gemoedelijk. Als ik merk dat die wat onrustiger is in huis geef ik hem thuis nog iets te doen aan bijvoorbeeld een snuffelmat of gevulde kong.
Kortom een grote actieve hond heeft absoluut uitdaging nodig. Dat moet je leuk vinden en tijd voor hebben en nemen. Zeker de eerste jaren dat je hond nog jong en actief is. Past dit niet bij je, kies dan een kleinere en meer gemoedelijke hond.
Wat Sylvia ook al zegt, iedere hond heeft beweging nodig van chihuahua tot de border collie, wel de een iets meer dan de ander.
Ik kan alleen uit ervaring over mijn eigen kruising Duitse herder praten. Zij had toen ze jonger was toch iedere dag wel een stevige wandeling nodig en ze was ook gek op speuren en balspelletjes. Zeker geen hond om de hele dag op de bank te hangen dus.
Ik snap zeker dat iedere hond beweging nodig heeft, ik ben dus wel bereid elke dag minstens anderhalf uur met de hond naar buiten te gaan, ermee spelen en hem dus vermoeien. Maar ik weet dus niet of de herdershonden die ik wil daar genoegen aan hebben. Ik zou tuurlijk ook paar keer in de week naar een cursus of training gaan als hij daar behoefte aan heeft. Ook denk ik erover iets te doen met sporten, flyball lijkt me erg leuk en van jongs af aan wou ik al een keer mee doen aan een crufts wedstrijd met mijn eigen hond :)
Herders hebben voldoende beweging nodig. Als je van het bankhangen bent en de hond weinig beweging wilt of kunt geven kun je beter voor een klein hondje gaan of voor een kat. Het zou sneu zijn een jonge grote hond maar binnen te laten en Alleen te houden voor gezelligheid.
Wat een stom advies.
Mijn kleine hondjes moeten er net zoveel uit als een grote hond hoor.
Denk zelfs dat veel kleine hondjes nog energieker zijn dan grote honden.
Het kat advies is wel n goeie ben je lui neem een kat.
Van kinds af altijd herders gehad. Nu op dit moment rex, kruising mechelse en hollandse. Weet je iedere hond is anders dus ook iedere herder. Als je een hond neemt gaat daar veel tijd in zitten en dan bedoel ik niet alleen het wandelen. Dit geldt voor alle honden. Misschien heeft een herder wat meer uitdaging nodig , sporten/spelletjes , ze willen graag wat voor je betekenen (maar dat geldt ook voor veel andere honden). Rex is nu 7 maanden dus wandelen zit nog in de opbouw. Maar met een volwassen hond (herder) loop ik ongeveer 2 a 2,5uur per dag en in het weekend meer. Ik vraag me af waarom je zo graag een herder wil. Ken je misschien iemand met een herder?
Genoeg honden die met anderhalf uur per dag beweging hun pootjes mogen samen leggen met hun situatie... eventueel kun je kijken voor een wat oudere herplaatser, daar zijn er zat van die zo perfect gelukkig gaan zijn, herder keuze zat daarbij.
Of adopteer een wat oudere hond. Niet dat je daar minder mee hoeft te lopen, maar het energieniveau is rustiger, dus echt actief van alles ondernemen, sporten, cursussen, etc is allemaal wat minder nodig. Bovendien kosten de eerste twee jaar waarin je een pup naar volwassen hond begeleidt, enorm veel energie. Bovendien is van een volwassen herplaatser vaak al goed bekend wat het gedrag en de behoeften zijn zodat je goed kan kiezen. Herplaatsers genoeg te vinden, ook in Belgische asielen, en anders via rasverenigingen of stichtingen die buitenlandse honden plaatsen.
Hoe dan ook, lees je goed in over wat het betekent om een hond te hebben, raseigenschappen, gedrag, en hoe je daar allemaal mee om moet gaan. Je moet toch minstens drie en liever vier keer per dag naar buiten, waarvan minstens één keer om een wat langere wandeling te maken van een uurtje op een plek waar hij los kan, waarbij de hond kan snuffelen, lopen, zwemmen, evt met andere honden omgaan, blijft ook op oudere leeftijd van belang.
Kies alleen voor een hond als je zeker weet dat je hem of haar een goed leven kunt bieden en bereid bent daar tijd, geld en energie in te stoppen.
Hier een Hollandse herder korthaar. En ja.. ze zijn erg actief, je moet ze echt bezig blijven houden door middel van veel bewegen, hersenspellen, uitdaging, en het leukste zou zijn om een hondensport te beoefenen zoals schapendrijven, gehoorzaamheid, speuren of behendigheid. Doe je dit niet, gaan ze zich zelf vermaken, en dit kan zich uiten dmv slopen.
Het klopt dat de HH langhaar het rustigste is onder de Hollandse herders, maar.. ook deze hebben eigenlijk alles nodig wat een korthaar en ruwhaar ool nodig heeft. Doe je met de langhaar niets, kunnen zij net zo vervelend worden. En er zijn uitzonderingen, je hebt hele hypere langharen, ook hele rustige kortharen.
Van wat ik heb begrepen zijn duitse herders in principe het rustigst. Maar onderschat ze niet, herders zijn nu eenmaal werkhonden.. en die willen werken, of je nu een showlijn of werklijn pakt (Bij Hollandse herders bestaat er geen show of werklijn overigens, het zijn alleen werkhonden)
Mijn hond kan een echte bankhond zijn, vindt het heerlijk om te knuffelen, ligt het liefst op schoot. Maar wél nadat er veel met haar is ondernomen.
Ik zou dus gaan kijken naar een ander ras, kijk naar honden die iets minder beweging nodig hebben. Mijn zusje heeft een keeshondje, die kan gerust 6 uur wandelen, maar vindt een dag niks doen ook prima. ALLE honden hebben beweging nodig. Alleen nemen sommige genoegen met een kleiner rondje. Maar dan ga je wel snel richting de kleinere hondjes, die ook moeten kunnen rennen en wandelen. Dus of je kijkt naar een anders ras, of je past jouw leven wat aan en wordt wat actiever. Denk er ook aan dat herders, en ook veel andere honden, het liefst bij de baas zijn, dus veel en lang alleen zitten worden ze diep ongelukkig van.
Waarom neem je heen herplaatser? Een wat oudere herder zou wel genoegen kunnen nemen met iets minder beweging.
Je was me net voor... En inderdaad, herplaatsers zijn vaak zo vreselijk dankbaar en gelukkig omdat je ze een kans geeft, zeker herders!!!
Grootte van het ras maakt niet veel uit. Ons vorige hondje was klein, een japanse spits, en had gigantisch veel energie. Als we met haar in het bos hadden gewandeld dan lag ze op weg naar huis even te rusten in de auto om vervolgens weer vol aanwezig te zijn. Ze was altijd klaar voor actie en is tot hoge leeftijd heel actief gebleven. Waren wij wel moe na een wandeling van twee uur en zij stond alweer met een balletje klaar.
Nu hebben we een witte herder en die ligt de rest van de middag lekker te slapen als ze flink heeft gewandeld. In huis is ze sowieso ontzettend rustig. Zij hoeft echt geen uren aan beweging per dag om tevreden te zijn maar dat zal bij een mechelse herder of echte werkhond wel anders zijn. Activiteiten waarbij ze haar hersenen moet gebruiken geven ook veel voldoening, ze raakt sowieso veel meer vermoeid van geestelijke uitdaging.
Dus een grotere wandeling van anderhalf uur en daarnaast aandacht in en rondom huis is voor onze hond prima. Mijn mening is dat dit soort herders vooral opleven bij het krijgen van aandacht en geestelijke uitdaging, samen bezig zijn met hun baasje of een gezinslid. We hebben ook nog drie kinderen dus de ene dag is er nu eenmaal meer tijd om te wandelen dan de andere. Maar er is dan ook altijd wel iemand die even een balletje wil gooien, touw trekken of commando's oefenen. Ze is echt onderdeel van ons gezin dus we houden ook veel rekening met wat leuk is voor haar. Als je niet heel veel tijd hebt zou ik in ieder geval niet voor een echte werkhond kiezen maar een hond die wat minder geestelijke stimulans nodig heeft.
Ik heb zelf een hollandse herder ruwhaar. Heb destijds aan de fokker aan gegeven dat ik er niks mee zou gaan doen, zoals pakwerk of ipo, maar dat het een huishond zou worden. De fokker heeft de hond voor ons gekozen en het was een schot in de roos, superhond voor ons gezin. Wel fiets ik er 2x per dag mee, mits het niet te warm is en ben 2 jaar lang 2x per week naar cursus met haar gegaan zodat ze goed luistert. Mocht het te warm zijn en we niet kunnen fietsen vind ze het ook prima dat we alleen een stuk wandelen. Tja, beweging hebben ze nodig, dat heeft elke hond. Maar mijn ervaring met de ruwhaar is dat het een relaxte hond is. En als ze haar beweging krijgt en de energie er uit kan is ze in huis een gezellige "bankhanger".
Er zitten erg veel herders in het asiel die dolblij met jou zouden zijn denk ik. Maar onderschat het niet, elke hond kost veel tijd en inzet.
Het gaat ook niet alleen om beweging, ook het hersenwerk is belangrijk maar vooral ook het samenzijn, samen dingen doen, van elkaar genieten.
Hoe zou de dagindeling van de hond er ongeveer gaan uitzien?
Mijn eerste Duitse herder was 4 jaar toen ik hem kreeg. Goed opgevoed en redelijk rustig in huis. Maar wel altijd klaar voor actie. De tweede was 2 1/2 jaar en zij was een tikkie drukker erg energiek en die moest ik toch altijd wel bezig houden. Nummer 3 heb ik van pup af aan en hij is ook altijd in voor actie op een leuke manier. In huis meestal wel rustig maar wil (net als de andere twee) graag wat doen met de baas. Ze zijn leergierig, graag bij je en willen gewoon graag dingen met je doen.
Mijn ervaring is dat als je genoeg met ze onderneemt, met name buiten ook veel interactie hebt en mentaal ze ook uitdaagt en wat laat doen, dan zijn ze tevreden en liggen heerlijk rustig bij je op de bank. Tot je weer in actie komt, want dan staan zij ook weer paraat!
Ik heb trouwens een Duitse herder uit werklijnen. Met de vorige 2 heb ik gesport en met de huidige doe ik (nog) niets, maar daar wil ik toch mee gaan beginnen eerlijk gezegd.
https://ikzoekbaas.dierenbescherming.nl/asieldier/hond/117806/dierenopvangcentrum-hengelo
Misschien is deze iets voor je? Iedere hond heeft gewoon basic beweging nodig natuurlijk. Uitlaatrondes en een grote ronde los/aan een lange lijn. Misschien is het leuk om cursussen te doen op de hondenschool, zijn jullie toch samen bezig en hoef je niet 10km te gaan hardlopen.
Weet niet hoeveel ervaring maxine al heeft met honden? Lijkt me namelijk vrij pittig een eenkennige herder. Staat ook bij dat die in de auto mee kan, mits er een bench aanwezig is. Omdat hij namelijk vreselijk onstuimig is en anders de auto zal afbreken in zijn enthousiasme. Mooie hond maar wel met flink wat 'huiswerk' als ik dat zo lees.
Valt best mee te werken denk ik.. Eenkennig zie ik niet per se als een enorm probleem, niet alle honden vinden alle andere mensen geweldig. Er zijn genoeg honden die liever niet geaaid worden op straat. Zolang hij niet meteen agressief of gevaarlijk reageert denk ik dat dat geen enorm probleem zal vormen. Met een pup weet je ook nooit hoe het uitpakt.
Maar je hebt inderdaad een punt, sommige dingen zijn lastig te trainen en als je er geen ervaring mee hebt of liever niet een hond wil waarvan deze dingen al bekend zijn dan is het verstandig om het misschien niet te doen.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?