Lieve hondenvrienden,
Wij hebben een 14-jarige cocker spaniel.
Vannacht heeft ze een soort van "aanvallen" gehad, ze ligt dan te galopperen/trekken met het hoofd achterover, reageert op niets meer en laat haar plas lopen. Dit is zeker 4 keer gebeurd. Laatste keer was om 5u vanochtend.
Tussen de aanvallen door loopt ze constant rondjes om de tafel, en drinkt voortdurend.
Volgens onze dierenarts heeft ze een soort van herseninfarct gehad (heeft ze vorig jaar ook gehad, maar hield toen een paar dagen het hoofd schuin. Dat doet ze nu niet). Ze hijgt dan enorm en heeft last v slijmen.
Daarna zijn het epileptische aanvallen geworden volgens hem, getriggerd door het herseninfarct.
Hij heeft haar behandeld met een Cortisonen injectie, pijstiller en valium. Maar pas uren na de eerste aanval had dit effect. Nu moet ze 3 weken Cortisonen.
Hij wil echter wachten met medicatie voor epilepsie, omdat we anders te veel door elkaar geven en niet meer weten wat er scheelt. Hart en longen zijn perfect voor zo een oude hond, dat is onderzocht.
Vandaag is ze enorm stil, trilt nog wat en slaapt constant. Eet nochthans wel. Zondert haar ook wel af, ondanks dat het een hond is die niet v je zijde wijkt. Mijn andere honden negeren haar, maar vannacht zouden ze haar aangevallen hebben.
Wie heeft hier ervaring mee en zou mij wat meer kunnen vertellen? De dagen voor de aanval was ze stil, hoorde ik haar darmen rommelen (doch geen diarree of misselijkheid) en rilde soms.
Alvast bedankt
Hè wat naar... Ik ben laatst naar een lezing van Paul Mandigers geweest: hij heeft heel veel ervaring met epilepsie bij honden.
Hij vertelde dat honden vrijwel nooit herseninfarcten krijgen. Deze aandoening komt zo zelden bij honden voor... Ik zou daarom met jouw beschrijvingen vanaf het begin eerder denken aan epilepsie.
Fijn dat je hond al wat rustiger is. Volgens Mandigers is het erg belangrijk om bij clusterende aanvallen (meerdere aanvallen achter elkaar) om snel te beginnen met medicatie. Hoe sneller er wordt gehandeld, hoe beter de resultaten.
Misschien kun je daarom contact opnemen met Paul Mandigers? Hij heeft al zoveel honden geholpen.
Sterkte!
Wat naar dat je oude Cocker zo geplaagd wordt door aanvallen.
Je omschrijving wijst volgens mij naar epilepsie. Ik herinner mij volgend filmpje, dat ik op tv zag, van een Ierse Setter met heftige epilepsie aanvallen
Elke aanval heeft grote impact op het welzijn van je Cocker. Ze heeft echt hersteltijd nodig.
Hier vind je veel info over epilepsie bij honden. Ik weet niet of het forum nog actief is.
http://www.epilepsiebijhonden.nl/home.htm
en http://www.causus.be/uitleg-per-soort-dier/honden/neurologie-en-neurochirurgie/epilepsie-definitie/
wat medicatie betreft:
citaat
Zodra de vermoedelijke diagnose van primaire epilepsie is gesteld en uw hond vaker dan eens per 6 weken een aanval heeft, wordt er een behandeling met medicijnen ingesteld.
einde citaat
Bron: http://www.epilepsiebijhonden.nl/behandeling.htm
In verband met de leeftijd van je Cocker zou ik goed opletten of haar leven nog hondwaardig is en of er nog voldoende tijd is, dat ze het wel naar haar zin heeft. Honden zijn bikkels en laten ongemak en pijn pas in een zeer laat stadium zien en dan moet dit zeer serieus worden genomen.
Je schrijft dat de andere honden haar hebben aangevallen, nu dat je dat weet, zorg dat ze veilig is voor de anderen, desnoods een traphekje ervoor , als je er niet bij bent.
Zorg dat ze veilig is.
Bedankt allemaal, ik neig ook naar epilepsie en zou liever hebben dat mijn dierenarts de medicatie zou opstarten.
Maar het moet idd hondwaardig blijven. De dierenarts en ikzelf vinden haar nog te goed voor het op te geven.
Wat betreft aanvallen: ik laat haar niet zonder toezicht alleen en gebruik idd een hekje als ik weg moet. De anderen zijn maar kleine drommels maar ze mogen haar onder geen beding extra last bezorgen.
Pfff ben echt bang voor de nacht. Tijdens een aanval kan ik doen wat ik wil, ze reageert dan nergens op.
Wat bedoelen jullie met herstellen na een aanval? Dat ze heel moe is? Of wat voelen ze dan?
Heb dat aanvallen hierboven wat krom verwoord, ze hebben dat niet gedaan maar ik denk wel dat ze het zouden durven. Ze geraken dan totaal overstuur.
Als ik het zo lees, zijn het echt epileptische aanvallen die jou hond heeft gehad.
Alle dingen die jij schrijft het laten lopen van urine, het galopperen, veel hijgen en kwijlen doet mijn Aussie met epilepsie ook allemaal, als zij bijkomt uit een aanval is ze nog erg gedesoriënteerd, loopt rondjes door huis en drinkt heel veel, ook gaat mijn hond op zoek naar eten ( zo'n aanval kost heel veel energie ).
Hoe snel een hond uit een aanval komt is heel verschillend, sommige hebben dagen nodig en andere maar een paar uurtjes.
Wat wel vaak een punt is dat als honden op oudere leeftijd aanvallen krijgen dat er vaak wel een achterliggende oorzaak is.
Dit is een aanval van mijn aussie ( heftig filmpje om te zien )
Probeer in ieder geval een volgende aanval te filmen. Jammer dat er niet direct met medicatie begonnen wordt.
Sommige honden lijken baat te hebben bij cbd olie om een aanval te stoppen.
Heb je wel stesolid meegekregen?
hier maak ik me voornamelijk zorgen over ... ik weet niet dat het bij epilepsie hoort , .. hopelijk weet iemand anders te zeggen van wel.
je hond is oud en ze kunnen meer pijn hebben dan je zou vermoeden, mijn hond deed het zenuwachtig rondlopen ook, wel tot ze met haar hoofd tegen de muur stond en dan daar bleef staan (wat ik begrijp dat gelukkig niet bij u het geval is) .. de eerste duidelijke symptomen waren ook epilepsie aanvallen - deze werden veroorzaakt door een hersentumor. ik persoonlijk zou toch ook willen weten indien er niet te veel sprake is van afzien.
Het kan, als de aanval eigenlijk steeds maar door gaat.
Ja dat klopt, joco, ze moet herstellen van een aanval, ze is dan doodmoe, en fijn dat je een traphekje er tussen zet....
Oooo is goed, alleen maar goed dat je goed voor dr zorgt en we schrijven gauw iets wat verkeerd over komt....
Ik vind het ook vooral lijken op epilepsie, maar ik moet ook denken aan vestibulair syndroom, wat nog altijd vaak voor een hersenbloeding wordt aangezien:
He wat interessant. Nooit geweten dat honden vrijwel nooit een herseninfarct krijgen. Kan het ook geen tia zijn? Het hele oude hondje van een oom had het nl heel kort. Of werd sochtends wakker met een scheef hoofd en was dan wat wankel. Meestal trok dit weer bij.
Uiteindelijk 19 geworden. Maar zoals ik heb begrepen was het geen epilepsie. Hij kreeg niet de aanvallen bedoel ik hiermee. Het was iets snels. Hoofd achterover en dan was het alweer afgelopen.
Ik denk overigens dat Paul Mandigers een goede tip is voor TS. Hij zal vast weten wat het beste is qua behandeling.
Sterkte met je Cocker, hoop dat je nog lang van haar mag en kan genieten.
Bedankt allemaal,
Kai is erg slap. Heeft vannacht niet bewogen. Gelijk ze nu is is echt zielig. Voor de aanval was ze een oudje, maar tevreden.
Ik moet haar natuurlijk ook wel de tijd geven om te herstellen.
Kan een hond spierpijn hebben na een epilepsie aanval? En weinig eetlust + zich afzonderen?
Spierpijn. Jazeker. Tijdens een aanval verkrampen de spieren. Plus het schokken/stuipen is een enorme belasting ook voor de spieren.
Je hond heeft best wat aanvallen achtereen gehad. Na een aanval normaal erg dorstig en hongerig.
Echter nu na de nacht. Je hond is op qua energie. Epileptie is uitputtend. Wellicht zeker op oudere leeftijd dat je hond nu zo leeg is qua energie dat er geen puf is om te eten?
Drinkt hij/zij wel. Eventueel als dat kan natvoer prakken en iets verdunnen en aanbieden. Dat de hond t kan opslobberen. Kost wat minder energie. En bied het samen met water kortbij aan.
En hou even contact ook met de dierenarts praktijk. Althans dat zou ik doen.
Verder zou je wat al is aangeraden contact op kunnen nemen met Mandigers die is specialist op dit vlak.
Na zo'n zware aanval zeker. Paddy heeft zich de eerste weken na zijn grote aanval een week afgezonderd.
Is ze wel alert? Goed aanspreekbaar?
Ja Kai is zeker aanspreekbaar en kwispelt ook.
En contact met de dierenarts is er elke dag.
Wellicht is Kai inderdaad uitgeput. Ik ga zo eens proberen met een vleespapje, bedankt voor de tip!
En anders iets van Renske gestoomd, de meeste honden vinden dat erg lekker.
Vleespapje helemaal op :-) :-)
Wel traagjes maar op is op!
Super
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?