Vrijdag is het dan zo ver, we mogen hem eindelijk ophalen! Alle spullen zijn gehaald en de pup is natuurlijk meer dan welkom, maar omdat het onze eerste pup is weten we niet echt wat we moeten verwachten em vinden we het wel een beetje spannend. Dus wat zijn jullie ervaringen en gouden tips voor de eerste nachten en weken met de pup?
Gefeliciteerd!!
Wat voor soort hond is het??
Ja ik zou hem lekker bij je op de slaapkamer laten de komende week.
Een lekker mandje bij je bed met eventueel wat papieren plas papier voor als hij 'moet'.Hij zal in heb begin zijn zusjes en broertjes missen dus zorg dat je een plek kan creëren waarin hij zich veilig voelt.Geef hem wat extra aandacht maar zorg ook voor voldoende rust en wil niet te veel.
In huis kan je een ruimte afzetten voor hem afzetten zodat hij zijn rust kan vinden of als je ff niet op hem kan letten.
Ik zou ook zeker een puppy cursus gaan doen..
Inderdaad de eerste weken naast het bed in een bench of doos.
De eerste week geen spannende dingen met de pup doen, laat hem rustig een weekje zijn nieuwe huis/tuin/buurt kennen.
Dan heeft hij al veel nieuwe indrukken om te verwerken.
En daarna, ga om de dag iets met hem doen qua socialisatie, naar het bos, winkel etc.
Maar de dag daarna heeft hij weer een dagje thuis/tuin/eigen buurtje nodig om de indrukken te verwerken.
Je zal merken dat je de eerste tijd voornamelijk bezig bent met de zindelijkheid van de pup.
Ik vind een pup in huis de eerste 3 weken redelijk slopend
Laat de pup de eerste weken niet alleen, of zorg voor oppas.
's nachts neem ik ze bij me, zodat als ze wakker worden, ik er mee naar buiten kan. Zonder veel poespas trouwens, buiten, plassen, weer binnen en verder slapen. Geen tralala rond maken dus, 'd nachts wakker worden moet geen feestje zijn
Overdag doen ze direct mee in de routine van de volwassen honden..
Belangrijkste de eerste week is in mijn ogen rust.
Zo min mogelijk prikkels, nieuwe dingen en beweging (in de zin van wandelen).
Probeer dus te beginnen met het voer dat de fokker voerde, ga alleen en kort naar buiten voor een plasje en een poepje en houd bezoek/kijkers buiten de deur.
De overgang van het nest naar een baasje is voor een pup enorm. Nieuw ritme, nieuwe geuren, nieuwe dingen, nieuwe geluiden, zindelijkheidstraining, aan de lijn lopen en 's nachts helemaal alleen. Alsof jij uit je gezin wordt gerukt en gedropt in een grote stad in China; zoek het maar uit, geen reisgids, geen Chinees geld, geen dak boven je hoofd, geen eten en je verstaat niemand. Dan heb jij ook minimaal een week nodig voor je enig inzicht hebt in je nieuwe situatie. Dat je de pup in het nest bezocht hebt maakt jou nog niet vertrouwd voor de pup. Je bent nog steeds een vreemde.
Verwacht dus nog niets van je pup en gun hem die week om vertrouwd te raken met de meest basale dingen in en om jouw huis.
Maak je huis puppy-proof. Een pup heeft nog ongelukjes en vaak ontdekken ze alles nog met hun tandjes. Zorg dus dat je pup nergens bij kan dat gevaarlijk is, ruim speelgoed en kleine dingentjes waarin hij kan stikken op. Zet giftige kamerplanten in een kamer waar de pup niet komt. Dure vloerkleden vervangen door een tijdelijk goedkoop tapijt dat weg kan als je pup helemaal zindelijk is. Een gladde vloer is slecht voor de gewrichten van je pup; voor een habbekrats koop je een stuk rest-tapijt om je laminaat of tegels te bedekken. Denk ook aan losliggende snoeren; werk die weg voor je pup zich elektrocuteert.
Gebruik je een bench leg je pup daar dan direct (eerst buiten even plassen en poepen natuurlijk) bij thuiskomst in met het deurtje dicht. Blijf er niet bij zitten maar ga iets anders in huis doen. De reis was vermoeiend voor je pup. Een nestdoek met de vertrouwde geur van het nest, een metalen kruikje (niet te heet!!), iets veiligs om op te kauwen en een kleed over je bench heen en je pup zal waarschijnlijk direct in de bench in slaap vallen en zo het eerste stukje van de bench training al achter de rug hebben. Let op: de rest van de benchtraining doe je juist met het deurtje open!
Voordeel van een bench in de eerste periode is dat het frustraties aan beide kanten voorkomt. Voor de zindelijkheidstraining moet je echt constant op je pup letten en dat is gewoon onmogelijk. Je moet toch naar de wc, eten koken e.d. Op die momenten kan je pup dan even kort in de bench. Ook kan je met een bench je pup direct leren 'alleen' te zijn want die paar minuten dat jij op de wc zit voelt voor de pup al als 'alleen'. De vuilnis buiten zetten is een nog grotere stap omdat je dan werkelijk even het huis verlaat. Door zo al heel jong rustig op te bouwen voorkom je verlatingsangst. Voer je puppy in de bench en gebruik de bench nooit als strafplek. Voor een time-out gebruik je dan beter een andere plek.
Als je geen bench wilt gebruiken is een puppyren een goed alternatief.
Zindelijkheidstraining:
Elke 1,5 uur naar buiten.
Na het slapen/eten naar buiten.
Als je ziet dat je pup gaat zitten om te poepen/plassen; oppakken en naar buiten al is het blaasje al leeg.
Voor de nacht hield ik maximaal 2 uur aan. Dus laatste ronde om 24:00, dan de wekker om 2:00 en 4:00 en dan de ochtendronde om 6:00. Veel puppies geven aan dat ze naar buiten moeten door te piepen en janken. Maar niet allemaal. Doorgaans kan je de nachten snel opbouwen; zeker als je pup zelf aangeeft naar buiten te moeten. Mijn beide honden konden binnen een week de nacht doorslapen al was die nacht dan wel heel kort (van 0:15 tot 5:30).
Elsa is nu 4 maanden. Zindelijk maar nog een kleine blaas dus de nacht is voor haar van 0:15 tot 6:15. Overdag gaat ze nog elke 2,5 uur naar buiten.
Ieder zijn eigen ding natuurlijk maar persoonlijk ben ik er voorstander van om bij alles te bedenken of ik dat ook wil als zij eenmaal groot en volwassen is. Dus hier geen plas/poep plekjes in huis zoals een puppy-pad, een kattenbak, een grasbak, kranten, tuin of het balkon. Het kost wel meer inspanning maar zindelijk is dan ook direct echt helemaal zindelijk.
Bereid je maar voor op een vermoeiende, uitputtende periode met heel weinig slaap maar ook veel voldoening en vertedering. 2 maanden kiezen op elkaar, doorzetten en de lusten gaan de lasten zeker overschrijden voor hopelijk heel veel jaren.
Als de mogelijkheid er is kan je ook beneden slapen bij de hond.
Ik vind dat fijner omdat de omgeving (zijn slaapplek) al vertrouwd wordt.
Van mij mag je een vast plekje in de tuin maken, alleen daar en nergens anders....ook voor later als je hond ziek is of dat jezelf omhand zit....heb het eerste nachtje bij ogin geslapen, die sliep lekker door, de tweede nacht lag ik al in mijn eigen bed, makkelijke pup......het is zomer , je pup zal vaak buiten zijn, laat de pup daar niet alleen zodat tie niet overal gaat zitten.....plassen en poepen, een pup moet heel vaak naar buiten dan is een vast plekje in de tuin ideaal....conseqwent zijn dan weet je pup heel snel dat het daar mag en nergens anders.
Ik heb 5 nachten beneden geslapen maar hoorde hem eigenlijk nooit, hij sliep de hele nacht door, hoefde zelfs niet te plassen.
Slapen is nu nog een grote hobby van hem
Nog een tip.
S nachts een lekker kruikje van 40-50 graden en onder zijn nestkleedje wat hij meekrijgt. Voelt als slapen tegen je broertjes en zusjes.
40 50 graden?? dat is toch veel te warm?
Met dit weer zeker niet doen.
RUST. Voor jezelf en voor je pup!
Wij waren zo klaar voor onze Pyxis, 100 speeltjes, dekentjes, puppyplasmatten,.... Noem het op...wij waren er klaar voor.
1ste dag, gewoon neergezet en haar laten doen. Ze ging zo schattig van kamer tot kamer, snuffel snuffel...Echt gewoon laten doen. Niet achterna zitten, niet naar blijven loeren. En dan kwam ze langzaam zelf naar ons.
Die avond in een doosje naast ons bed, we waren er weer helemaal klaar voor, vroeg op, plasje doen tijdens de nacht.......euhm nope...helemaal niet. Onze spruit heeft heel de nacht doorgeslapen. Wij stressen voor niets
2de nacht net hetzelfde.
Ik bedoel dus maar, go with the flow. Niets moet! Alles op het tempo van de pup. Is hij op dag 2 nog niet klaar voor de tuin...who cares! Een hond is een levend wezen dat op zijn eigen tempo de dingen moet ontdekken, niet iets om je facebook mee vol te knallen met kunstjes en troffeeên.
Geniet ervan!
Iedereen nog heel erg bedankt, de eerste avonden zijn top gegaan! Geen enkele keer gehuild/gepiept :)
haha zie je wel :) Wacht maar binnen enkele maanden. Ik was ook zo klaar voor die 'pubertijd', ook daar niets van gemerkt! Soms kan je gewoon al het geluk van de wereld hebben
Niet als je hem wilt koken ,
Een pup van acht weken heeft echt geen kruikje nodig en zeker niet met dit weer of in al die cv huizen .
Fijn Donna dat alles goed gaat .
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?