Hallo iedereen,
Na de vakantie begin ik aan een tussen jaar om te ontdekken welke studie nou het beste bij mij past. Het liefst zou ik met dieren werken en nu vroeg ik me af of er ook studies etc. Zijn die met honden te maken hebben? Of welke banen zijn er ongeveer in de honden wereld?
Alvast bedankt voor de reacties
Het is wel bekend dat opleidingen op MBO niveau dierverzorging eigenlijk zonde van je tijd is.
Net zoals veel paardenmeisjes een paardenopleiding doen, en er niets mee kunnen behalve stallen mesten en alles aanvegen.
Zulke opleidingen worden meestal gezien als pretopleidingen waar je verder niets mee kan.
Zoals bv dierenartsassistente, er zijn er maar enkelen die echt werk hierin vinden.
Maar als je passie echt hier ligt, dan zal ws niets je tegen houden, denk ik.
Banen in de hondenwereld in loondienst, dat zullen wel banen zijn waar je niet voor het salaris of promotie mogelijkheden hoeft te gaan.
Of misschien kun je op lange termijn iets voor jezelf beginnen?
Een eigen hondenschool, therapeut, een eigen trimsalon o.i.d.
Over welk niveau heb je t dan? Mbo, Hbo, uni?
Ik denk als je studies zoekt waarmee je echt met de dieren werkt dat je vooral bij MBO studies moet kijken. Maar zoals Sylvia al zei zijn het niet vaak studies waar je super veel mee kan voor later.. HBO (of hoger) studies gaan vaak over dieren, maar je werkt niet met dieren. Heb zelf 1,5 jaar Diermanagement gestudeerd in Leeuwarden, ben nauwelijks in contact geweest met echte dieren.
Sorry maar wat hier gezegd word over de Dierverzorging opleiding is niet helemaal waar het ligt er maar net aan waar je hem doet.
waar ik op school zit hebben we 4 tot 5 uur in de week praktijk les en zijn we echt met de dieren bezig hoe moet je ze vervoeren, wat als ze ziek zijn, stallen uit mesten + voeren en nog veel meer.
verder hebben we 2x 2 uur vaktaken waar we veel dingen leren over de dieren.
En heb ik 2 dagen in de week het hele jaar stage.
maar waar een vriendin Dierverzorging hebben ze geen dieren op school tja dan leer je veel minder met de dieren.
Voor welk niveau zoek je een opleiding ?
Mijn schoondochter doet de opleiding paraveterinair en heeft vorig jaar 1 dag per week stage gelopen in een dierenwinkel, dit jaar bij een vogelopvang en komend jaar bij twee dierenartsen. Hierbij heeft ze ook nog twee volle stageweken en heeft ze drie maanden 1 dag per week mee gekeken in een dierenziekenhuis in Leeuwarden. Op school zijn allerlei dieren en ook mag er af en toe een huisdier meegenomen worden. Dus genoeg praktijkervaring maar toch zal het niet makkelijk zijn om een baan in deze richting te vinden dus mijn schoondochter gaat na dit jaar verder en dan waarschijnlijk richting lerares paraveterinair.
Mocht je HBO hebben zou je bv ook eerst fysiotherapie kunnen doen en dan door studeren voor dierenfysiotherapeut. Dan kan je (voor zover ik er verstand van heb) zowel paarden als honden behandelen. En dan werk je dus wel echt met de dieren + je bent breed opgeleid.
Maar daar moeten dan wel net je interesse's liggen
Werken in de dierensector, je moet het echt willen en kunnen.
Echt heel veel mensen willen in de dierensector werken en zo zijn er ook echt heel veel opleidingen en dus ook heel veel sollicitanten per vacature.
Wil je een beetje opvallen dan staat de opleiding in Barneveld wel goed aangeschreven en heb je misschien net een heel klein streepje voor op andere sollicitanten.
Ik heb zelf de opleiding paraveterinair afgerond en toen jaren werkzaam geweest in een asiel en ook bij dierenartsen een dag in de week. Je moet er voor zorgen dat je eruit springt tijdens je stage dan heb je de meeste kans op een baan.
Ook heb ik een cursus trimmen gedaan en heb ik mijn abhb certificaat. Maar met deze opleiding heb ik nooit iets gedaan.dat was uiteraard wel de bedoeling, maar ben net daarvoor (voordat ik mijn ''eigen'' trimsalon kreeg bij het asiel) gillend de dierensector uit gerend.
Ik werkte 10 uren per dag en kreeg maar voor 8 uur betaald. En was daarnaast ook nog2 aan het reizen. Ik werkte dan4 dagen voor32 uur op papier voor ongeveer 1100 euro per maand netto. Ik had altijd heel stuk maand over ipv geld. Elk dubbeltje moest ik3 keer omdraaien. Ook had ik nog naast mijn werk mijn pony waar ik5 dagen in de week ongeveer 3 uur per dag mee bezig was en ik nog een hondje meegenomen van mijn werk uiteindelijk. Werkdruk was belachelijk hoog, ik rende mee rot om alle verblijven schoon te krijgen en alle dieren van vier en medicatie te voorzien.vervolgens klanten helpen die zelden eens waren net onze manier van plaatsen. En daarna weer alle dieren verzorgen. Als je geluk had was je maar een uurtje langer bezig, als je pech had kwam de dierenambulance nog even met ziek die een was je pas3 uur later klaar. En je kreeg niets voor die over uren. De bekende druppel was dat ik mijn eigen dure trimcursus/opleiding zelf betaalde en naast mijn werk ik nog twee dagen stage moest lopen voor twee jaar (ik werkte toen dus bijna60 uur in de week voor 1100 euro haha dat doe ik echt nooit meer!) En toen zei het asiel doodleuk ''oh Ciska er zijn behoorlijk wat trimmers die een dagje als vrijwilliger bij ons willen gaan trimmen dus we gaan de trimsalon op vrijwilligers laten draaien...''
Maar ik heb er wel heel veel van geleerd, heb er geen spijt van gehad (ja alleen dat ik mezelf eerst helemaal stuk liet gaan voordat ik weg ging daar heb ik wel spijt van,ik had eerder weg moeten rennen)
Ik ga nooit, maar dan ook nooit meer terug de dierensector in. Of ik moet dat als vrijwilligers werk kunnen gaan doen, maar niet als enige inkomen.
Ik heb nu een baan in de techniek en verdien bijna het dubbele en vele betere werktijden en -druk. Het is gewoon een heerlijke leuke baan waar ik het gevoel heb dat ik gewaardeerd wordt en gezien wordt, veel mogelijk en alles is bespreekbaar. Nu heb ik sinds een jaar een vast contract daar en ik denk stiekem dat ik daar nooit meer weg ga (zoals heel veel werknemers daar )
Ik hou tijd over voor mezelf en mijn paardje en hond en ben veel relaxter (niet meer zo overspannen).
Je zou het ook nog wat breder kunnen zien. Ik zelf ga volgend jaar internationaal toeristisch managment doen. Daar leer je bijvoorbeeld veel over het in elkaar zetten van reizen enz. Deze studie is dan wel niet op dieren gericht, maar ik zal later ook reizen in elkaar kunnen gaan zetten die helemaal gericht zijn op baasjes en hun honden. Dan heb je voor je werk toch met honden te maken, je werkt er alleen niet rechtstreeks mee.
Ciska's verhaal moet je ter harte nemen, hands on werk in de dierensector is vaak slecht betaald en met een hoge werkdruk. Daar moet je goed over nadenken of je dat wel wil!
Je bent naar mijn mening beter af als je zoals Kirsten en Doortje creatief gaat denken. Waar liggen je interesses en hoe kun je die toespitsen op dieren?
Ik ben bijvoorbeeld met Bestuurskunde gestart om bezig te gaan met beleid en regelgeving in relatie tot dieren. De opleiding heeft in het geheel niets met dieren te maken, maar ik ben breed genoeg geïnteresseerd in actualiteiten en recht en politiek en beleid om er mijn eigen draai aan te kunnen geven.
En straks verder met genetica... En dat gaat natuurlijk heel specifiek over dieren!
Ik zeg: volg je hart, dat is het allerbelangrijkste. Maar je doet jezelf ook een enorm plezier als je zorgt dat je breed opgeleid wordt zodat je ook in andere sectoren dan de dierensector kan functioneren.
Oh, trouwens nog niet genoemd dacht ik, maar: hondentrainer. Daar kan je ook best aardig je geld mee verdienen.
Wat ambitieuzer maar zeker niet onmogelijk, een kennis van me heeft het ook gedaan vers van opleiding Diermanagement in Leeuwarden: een hondenschool starten. Heel lucratief.
Heel herkenbaar. Ik heb er dan geen opleiding voor gedaan maar ben er in gerold (en dat soort mensen zijn straks ook jouw concurrenten op de arbeidsmarkt).
Ik heb jaren met paarden gewerkt. Naast verzorgen en trainen ook de verzorging van de opfok (in het wild lopende jongelingen). Het was prachtig werk in de natuur. Maar ook fysiek erg zwaar (ik woog toen zo'n 40 kg minder dan nu LOL) en ook tijdens storm, vorst, regen gewoon buiten al deed ik dat nog liever dan werken in een hittegolf! Dat was pas echt zwaar.
Maar het verdient dus echt ruk. Als alleenstaande mama was het financieel gewoon niet haalbaar... met €600.- netto per maand. Ik werkte onder schooltijden en 2 van de 3 weekeinden 8 uur per dag.
Je concurrenten zijn hobbyisten, penny-meisjes en dierenliefhebbers die het voor een aalmoes, een keertje rijden of gewoon voor niets doen. Er valt alleen in het verdienen als je voor jezelf begint maar dan heb je vaak wel heel veel startkapitaal nodig.
Volgens mij werd er nergens gezegd dat je op de opleiding dierverzorging niks doet met dieren? Enkel dat de baankans nihil is en dat als je al een baan vind dat je dan 9/10 keer enkel bezig bent met voeren en poep scheppen.
Ik volg dit even, wat een interessant topic met al die ervaringen.
Ik zit zelf in het eerste jaar van het Hbo docent & kennismanager recreatie- & gezelschapsdieren, ik zit enorm te twijfelen of ik dit wel af wil maken. Maar ja, wat dan?
Ik zat te denken aan paraveterinair versneld in 2 jaar, dan heb ik tenminste een opleiding en de ervaring over dieren (daar krijg ik nu amper les in waardoor ik een stuk kennis mis om voor de klas te staan). Enorm moeilijk, want inderdaad geen werk in te vinden en anders als balie medewerker..
Ik lees hier nog wel even mee, wie weet kom ik ook op een idee.
Ik volg even.
Ik wou ook iets met dieren doen, maar dan in de genetica.
Maar dan zou ik eerst een mbo opleiding moeten doen voordat ik aan de opleiding kan doen die ik wilde.
Maar ik heb het niet gedaan, want bij mbo dieropleidingen is de baankans kleiner en het loon vrij laag, en ik wist niet of ik hbo zou halen en aangezien ik programmeren ook leuk vond, ben ik een opleiding gaan doen in het programmeren waarvan de baankansen een stukje groter zijn en het loon wat hoger ligt.
Maar die genetica opleiding of een andere hbo opleiding kan jij wel doen denk ik, omdat je een tussenjaar kan nemen.
Allemaal heel erg bedankt voor de reacties. Ik wist dat de loonkosten in de dieren sector erg laag lagen, maar ik wist niet dat er zo veel werkdrukbij kwam kijken voor zo weinig geld. Het is idd een goed idee om dan te gaan kijken naar iets anders, maar ik zou echt niet weten wat dan? Ik probeer al een jaar een studie te vinden zonder echt positief resultaat. Helaas heb ik ook niet iets wat ik echt heel goed kan zodat ik daar een studie op kan baseren. Meestal ben ik goed in heel kleine dingetjes en dan wordt het moeilijk om een studie te vinden die bij me past. Heeft iemand hier nog advies voor? Wat zou ik bv kunnen doen om erachter te komen wat ik echt goed kan of iets dergelijks.
Zet je interesses op een rijtje: wat vind je leuk en wat vind je zeker niet leuk. Denk niet alleen aan hobby's en interesses, maar ook aan algemene dingen en aspecten van je persoonlijkheid als
- hou ik van met mensen bezig zijn, of heb ik liever niets met mensen te maken?
- Werk ik graag alleen of in teamverband? Kan ik goed samenwerken of niet?
- Heb ik graag structuur en regels of heb ik liever vrijheid om zelf te bepalen hoe, wat en wanneer ik iets doe?
- Kan ik goed doen wat mij gezegd wordt, of ben ik liever degene die zegt wat er moet gebeuren?
- Ben ik precies en geordend, of juist chaotisch?
- Hou ik van regelmaat of vind ik dat saai en ben ik juist op zoek naar afwisseling?
Leer jezelf kennen, schrijf alles op.
Ga vervolgens naar studieadviseurs, het liefst op verschillende scholen met diverse opleidingen. Bespreek je interesses, talenten, voorkeuren, je persoonlijkheid, en kijk of er opleidingen zijn die bij jou zouden passen. Iedere school die iets voorstelt heeft studieadviseurs die (aankomende) studenten gratis kunnen bezoeken.
Hier komen verschillende studies uit. Daar lees je je over in. Daar heb je zelf dan een idee bij of het je iets lijkt en vervolgens ga je naar open dagen, meeloopdagen en spreek je met studenten. Vraag hen wat zij goede en zwakke punten van hun opleiding vinden, of ze tips en adviezen hebben, en of ze de opleiding zouden aanraden aan anderen.
Na dit alles zul je wel een goed idee hebben wat je wil gaan doen. Het klinkt heel wat, maar je hebt alle tijd
Veel succes!
Ook dat is niet helemaal waar tis maar net waar je gaat werken
Ik volg graag mee
Ik lees ook graag mee.
Ik heb ook net mijn diploma gehaald (havo) en ik begin ook niet meteen aan een opleiding maar ga nu ook eerst een tussenjaar in.
Werken met honden trekt me enorm, maar wat ik al wist is dat de baankans klein is en als je dan een baan hebt is het meestal op vrijwillige basis. De trainers op de hondenschool waar ik loop bijvoorbeeld zijn ook allemaal vrijwilligers, maar die werken dan ook niet full time in de honden sector, dit is voor hun gewoon iets wat ze leuk vinden om te doen en de opleidingen doen ze namens de club. Je wordt er gewoon voor uitgekozen.
Een kennis van mij heeft een kinderpraktijk aan huis en bezit een Witte Herder, deze heeft ze zelf opgeleid tot AAI hond en therapie hond, door middel van cursussen. Ze heeft zelf eerst de opleiding gedaan om met kinderen te kunnen werken en de opleiding docent en daarnaast veel cursussen. Dit lijkt mij wel erg leuk en ik denk dat er best wel vraag naar is!
Daarom zei ik ook 9/10 keer en niet 10/10 keer
Super tof! Ik volg momenteel een opleiding voor kindercoach en wil uiteindelijk ook gaan coachen met de hond samen. Hiernaast ben ik bezig met nog een cursus aroma/bachbloesemtherapie en een hbo Psychologie opleiding bij de Open Universiteit. Uiteindelijk wil ik dit allemaal gaan combineren en mijn eigen praktijk starten.
Super leuk zeg! Kindercoach of lifecoach spreekt mij ook wel erg aan om te gaan studeren
Waar volg jij de opleiding kindercoach als ik vragen mag?
Het is zeker super leuk en heel leerzaam! Ik volg de opleiding bij het Civas (thuisstudie) , deze is behoorlijk uitgebreid qua lesstof.
De opleiding is op HBO niveau, maar ik vind het wel aardig te doen, of eigenlijk best wel makkelijk. Ik vind het echte HBO een stuk pittiger.
Als je meer wilt weten mag je me wel een pb'tje sturen
Kleine updaten!:
Door al jullie goede advies ben ik even snel gaan brainstormen met mijn vader over mijn toekomst en wat ik nou echt graag wil. Ik blijf erbij dat ik toch graag in de dieren sector zou willen werken en heb bedacht dat het misschien beter is om het vanaf de ondernemers kant te bekijken. Waarschijnlijk wordt mijn studie dan ook iets in die richting.
Heel erg bedankt allemaal voor jullie help
Zelf ben ik bezig met de opleiding tot instructeur bij Dogvision. Mijn ervaring tot nu toe is dat er een schreeuwend gebrek is aan goed opgeleide instructeurs, maar niemand er voor wil betalen. Ik kan zo bij twee hondenscholen aan de slag, maar beide op vrijwillige basis. Staat bijscholing en gratis les met de hond tegenover.
Als je het geen probleem vindt om zelfstandige te worden, dan moet je er voor gaan. Ik ga later alle hobby's met elkaar combineren. Les geven, fotografie, trimmen van Goldens en het fokken van Goldens. In de hoop dat ik zo door alles bij elkaar te stoppen een aardig lopend bedrijfje krijg. ;)
Bijna precies mijn idee k ben van plan om een honden pension op te zetten waarbij ik later een dierenspeciaalzaak kan bijvoegen als daar genoeg vraag naar is. + als ik ruimte over heb wil ik die ruimte gaan verhuren aan bv trimmers en/of gt's of iets dergelijks. Fokken lijkt me ook echt geweldig om te doen! Als ik zou kunnen fokken zou ik dat met de shalom shepherd willen doen. Dat zijn gw zulke prachtige lieve dieren
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?