Ik heb een vraagje over kleuren van de hond. Een blauw/grijze mechelse herder zou een gendefect hebbenen daarmee dus ook een krakter/gedras stoornis. Het is voornamelijk dat ze nog feller zijn dan de normale mechelse herders.
Nu heel eerlijk gezegd weet ik niet wat ik ervan moet vinden. Ikzelf kan best geloven dat het een gen defect is. Maar aan de andere kant zijn de grijze labradors ook gekruist met een weimeraner voor de kleur. En daardoor kan ook het karakter wat anders liggen.
Is het nou een echte gen defect (met eventueel karakter/gedrag stoornis?) of zit er in de lijn een ander ras gefokt?
Ik heb werkelijk geen idee.
Even een upjeberichtje voor je.
Anders eventueel fokkersmelding maken. Wellicht dat tussen de fokkers wel iemand zit die kan uitleggen hoe dat zit.
Ken je iemand met een blauw/grijze mechel of zelf een op t oog?
Mijn reu heeft al diverse blauwe nakomelingen (nu weer een paar van een 2tal weken oud) en dat zijn gewoon Mechelse gelijk andere.
Een blauwe kleur bij honden komt niet door een 'gendefect'. Het is een bepaald gen inderdaad, dat de kleur bepaalt, en de dillute (verdunning) die voor een blauwe kleur kan zorgen, komt onder invloed van bepaalde omstandigheden soms wel en soms niet tot uiting.
Dit heeft natuurlijk geen invloed op het karakter, maar het kan wel zo zijn dat er in bepaalde 'fellere' lijnen toevallig net wat vaker die dillute voorkomt. En dan krijg je dus uitspraken als 'de blauwe zijn feller dan de normale mechelse herders'. Of dat ook echt zo is weet ik niet, want ik zit niet in het herder-wereldje Maar het zal wel meevallen denk ik zo.
Deze kleurvererving wordt hier door iemand mooi uitgeled:
"Blauw is een verdunning. Het ligt op de D-locus en is enkelvoudig recessief.
Dat vererft als volgt:
D is geen dilute (verdunning)
d is wel verdunning
Als een hond D/d heeft, draagt hij dus verdunning, maar omdat het recessief is, heeft hij twee genen nodig om het te tonen.
Als een hond d/d heeft is het dilute, vurdund dus.
Zwart wordt het dan grijs, bruin wordt isabel (de kleur van een weimaraner).
Beide ouders moeten dus drager zijn om blauwe pups te krijgen, maar als beide ouders drager zijn, zie je dat niet in de ouders.
Pas bij de pups kan het naar buiten komen.
Theoretisch heeft van die pups dan 50% D/D, 25% D/d en 25% d/d.
Oftewel: 50% heeft en draagt geen dilute, 25% draagt het maar toont het niet en 25% draagt en toont het wel.
Dilute is een vaste eigenschap, ofttewel: het grijs wordt niet grijzer.
Wat wel kan veranderen is het sable patroon van de hond: het kan op de rug minder donker worden; normaal minder zwart, in dit geval mnder grijs.
De lichte pigmenten (rood in dit geval) worden nauwelijks door dilute aangetast. Daarin zie je dus weinig tot geen verschil met een non-dilute.
Dit soort dingen heeft niet met raszuiverheid te maken.
Kleur is ook niet gekoppeld aan karakter.
Wat wel zou kunnen is dat het in een bepaalde lijn vaker voorkomt en dat daar toevallig ook een bepaalde aanleg in zit.
Maar met de kleur op zich heeft zoiets niet te maken, dat is echt een sprookje. "
Heb er geen verstand van maar wat zijn die blauwe knap <3
Ik heb er zelf 1 op het oog.
Het gaat mij absoluut niet om het uiterlijk, deze pup kwam op ons pad, maar ik hoorde dit toevallig. Aan de ene kant klinkt het logisch (als er een ras ingefokt is heb je kans dat de pup het gedrag van dat ras heeft) Maar aan de andere kant leek mij mechelaar een mechelaar...
Maar alleen als een teef ook blauw draagt geeft hij het door of komen er sowieso grijze pups omdat hij grijs is?
Jaa ik weet het. Toen we gingen kijken moest ik goed kijken hoe zn karakter was, als ik mn hoofd niet mee had zat ie al hier.. Het is echt een knapperd!
Heb je misschien een fototje ben nu wel heel benieuwd
Aah oke. Fijn om te horen!
Nee, foto plaats ik nog niet. Zondag komt ie een dagje op proef, als alles goed gaat komt er een voor stel topic over hem
Hopen dat het klikt :3
Met ons klikt het, hij is echt nog een kleuter met puber streken. Hij vind me zelfs zo lief dat ie met zn klungelige poten iets te hard aan het rennen was en tegen me aan sprong en me een dikke lip bezorgd heeft met zn harde hoofd.
De vraag is hoe die met joy en de katten omgaat...
Hahaha klinkt heerlijk (: hoe oud is hij?
Hopelijk klikt het met Joy en de katten ook dat is natuurlijk minstens zo belangrijk (:
Op dat moment wat het minder heerlijk haha, maar daarna kon ik er wel om lachen haha. Leuke kennismaking in ieder geval. Hij is nu 18 weken. En jaa, wij wonen nu nog niet zo groot, dus ze moeten door 1 deur kunnen.
Echt nog een jonkie dus :D ik duim voor jullie dat de klik er is met Joy en de poezen
Heel even tussendoor hoor maar je zegt dat er 50% kans is op DD maar dat is toch 25% kans en juist 50% kans op Dd?
Inderdaad
Ja, dat klopt inderdaad Zoals je kon zien had ik dat stukje gekopieerd en gequote, dus het waren niet mijn woorden Ik had het stukje snel doorgelezen en die fout niet gezien, maar je hebt helemaal gelijk!
Oh ik dacht dat het jouw stukje was, valt me toch van je tegen.
Ik denk dat er wegens de mooie kleur wat minder streng op karakter geselecteerd is in het verleden. ZOals er wel meer honden het slachtoffer zijn van een bijzonder uiterlijk.
De blauwe/ grijze kleur bij de Mechelen verder komt vaker voor. Ik ken er twee van heel erg dichtbij beide reuen uit andere lijnen.
Reu 1 is de meest sociaalste hond ooit ook redelijk naar andere honden.
Reu 2 van de zelfde eigenaar vreed iedereen op. Kan niemand bij in de buurt komen als je niet de eigenaar bent maar zo zijn de ouders ook en grootouders.
In de af richting waar deze honden veelal voor gefokt worden aangezien het voor 98% x Mechelse herders zijn. Willen ze ze niet, vinden ze ze niet mooi. Daarom zie je ze weinig in de af richting. Een enkeling die het wel mooi vind en tegen de kritiek kan van zijn club en andere KNPV ers
Het gevaar zit hem dat een nest Mechelse herders speciaal gefokt zijn op karakter voor de politie/leger. Als daar een keer een blauwe pup in het nest zit en niemand in de af richting deze pup wil zal hij vaak geplaatst worden in een gezin en dan gebeuren er dus wel eens ongelukken. Gezien het karakter.
Ook een gezin kan actief met een hond bezig zijn in de sport.
Een heftige werklijn border is toch ook niet aleen geschikt voor herders....
Alles is wel gezegd geloof ik. Hoop dat alles goed gaat
In heel veel rassen, zo niet de meeste, komen kleurfoutjes voor. Recessieve genen komen soms aan het licht en zorgen opeens voor een gek kleurtje. Niks raars aan. Tenzij je op op kleurengenen test (dat kan namelijk) weet je nooit precies wat je hond allemaal voor genen bij zich draagt die invloed hebben op de vachtkleur, dat is gokken en afwachten.
Veel succes en plezier vandaag, ik hoop dat het klikt tussen de dieren
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?