http://www.tubantia.nl/binnenland/rashonden-wrakken-op-pootjes~a4f9e42a/
Een rashond is dus ongezond. Ik weet inmiddels dat er binnen de rasverenigingen ook rotte appels zitten. Kwestie van zelf veel onderzoek doen, vragen op diverse fora om te kijken of je een goede keuze maakt.
Quote: beter kun je kiezen voor een kruising...
Dus twee ongeteste ouderdieren die mogelijk alle erfelijke afwijkingen kunnen hebben, kunnen het presteren om gezonde pups op de wereld te zetten en een rashond, waar bij de goede fokkers, wordt getest op erfelijke afwijkingen en ervan worden vrij bevonden, zetten dus ongezonde pups op de wereld?
De krant maakt er een behoorlijke zooi van!
Niet te zwart wit zien, ze hebben het over de rassen die inderdaad gefokt worden op door de keurmeesters en fokkers mooi gevonden worden en wanstaltige lichamen hebben, pootjes krom, te plattesnuiten uitpuilende ogen, daarin hebben ze gelijk...maar er zijn genoeg rassen die zorgvuldig gefokt worden, en die niets mankeren.
Maar een leek wordt zo wel weer richting het onzorgvuldig fokken gedrukt.
Die lezen dit artikel en staan de volgende dag nog bij de grootste broodfokker op de stoep om zo'n schattige lieve kruising te kopen, zonder zich druk te maken om de ouderdieren, zonder zich in te lezen wat een stamboom nu precies inhoudt en wat het betekent als je de ouderdieren laat testen op erfelijke afwijkingen en wat die uitslagen betekenen.
Ik heb niks tegen zorgvuldig gefokte kruisingen. Maar dat moet het ras ten goede komen en dat gebeurt in de meeste gevallen niet.
Wij doen hier steeds onze uiterste best om uit te leggen dat kruisingen niet gezonder zijn dan rashonden en wat doet die stomme krant?
Ja pfff hoe vaak ik die discussie aan ga met mensen. Het verschil tussen een kruising en een bastaard snappen veel mensen niet.
Dit stukje ook; "Je kunt beter 450 euro uitgeven aan een rashond zonder papieren en een goede ziektekostenverzekering afsluiten, dan 1.500 euro aan een stamboom."
Tuurlijk klopt dit niet. Degene die dit artikel geschreven heeft moet toch echt beter zijn huiswerk doen...
Ze spreken van rashonden maar dan hebben ze het over met en zonder stamboom. Een rashond in mijn ogen heeft altijd een stamboom de rest zijn gewone look a likes.
Net zoals dit stukje; "Van de moederhond waren geen gezondheidsklachten bekend. Was het dan de vaderhond? Die had een stamboom."
Ze hebben het gewoon niet over testen. Ja mamma had geen gezondheidsklachten dus die zal het wel niet zijn geweest.
Ik walg van dit soort artikelen mensen hebben totaal geen idee waarover ze praten
Iemand in mijn omgeving wilde een kruising kopen. Afspraak gemaakt.
Ik gewaarschuwd dit en dat.
Die persoon geeft op google gezoch..br**fokker.
Afspraak afgezegd..gelukkig maar.
In dit geval meerdere honden.
Pupjes konden binnen andere niet.
En bv ook alleen fotos buiten niet gezellig binnen bij het gezin.
Ik vind dat geen maatstaf. De meeste echte fokkers hebben meerdere honden en binnen het gezin is niet altijd het beste voor de pups. Dat is ook onnatuurlijk; een wolf of wilde hond trekt zich terug al de pups geboren worden en die pups verblijven de eerste periode in een hol: rust.
Het lijkt zo alsof een hobbyfokker of gelegenheidsfokker beter zou zijn dan een professionele fokker. De laatste heeft echter het grote voordeel van veel kennis en ervaring de eersten hebben dat totaal niet. Die 'socialisatie' kan dus juist ook volledig verkeerd zijn gegaan.
Mijn zoon heeft een ras rottweiler zonder stamboom, de beide (aanwezige ouders) hadden wel een stamboom, die ze ook hebben gezien. Ik heb geen idee waarom de fokker geen stamboom bij de pups heeft aangevraagd. Maar met hun inmiddels drie jarige rottweiler is niets mis het is een lieve, gezonde hond.
Mowgli was een kruising uit een oeps nestje, de moeder Duitse herder en vader Berner Sennen (beiden met stamboom) waren elkaar tussen de landerijen tegen gekomen met o.a. Mowgli als resultaat. Mowgli was een gezonde, grote en sterke hond die pas op oudere leeftijd klachten begon te krijgen. De melkkliertumoren die uiteindelijk haar dood zijn geworden had iedere teef met of zonder stamboom kunnen krijgen.
Bij Mowgli komt mijn liefde voor kruisingen vandaan, het is denk ik in deze tijd moeilijker om een kruising te vinden die niet bij een broodfokker vandaan komt dan een rashond.
Maar zoals Willemijn al aangaf, ze hebben het hier voornamelijk over de rassen "die inderdaad gefokt worden op door de keurmeesters en fokkers mooi gevonden worden en wanstaltige lichamen hebben, pootjes krom, te plattesnuiten uitpuilende ogen, daarin hebben ze gelijk...maar er zijn genoeg rassen die zorgvuldig gefokt worden, en die niets mankeren."
waarom blijft men toch hardnekkig beweren dat je een kruising niet kunt testen?
Echt serieus... ik kan perfect een getest nest kruisingen met gekende afkomst op de wereld zetten hoor...
Zelf denk ik dat keurmeester hardnekkig zijn.
Daar is veel te verbeteren.
Als de wil er maar is.
Want de hond loopt de show goed door word goedgekeurd dus ze worden gefokt en gekocht.
Die franse buldogfen,herders,engelse buldogfen enzo te triest voor woorden.
In amerika wordt een buldog gefokt die niet kan lopen hijgt als een gek,heel fors,heel breed van voren.
Ben daar even de naam van kwijt.
Men wil het verbieden.
Wil je nou een soort van trofee van kijk mij nou..of wat
Het is inderdaad die vervloekte showwereld die honden doorfokt tot ongezonde herleidingen van wat ooit eens een mooi ras was.
Er staan een aantal rare dingen in het artikel, maar het is een feit dat een kruising minder kans* heeft op rasspecifieke aandoeningen.
*dat komt door heterozygositeit, wat zorgt voor een grotere genetische gezondheid. Hoe verder de kruising uit elkaar staat (greyhound x mastiff) hoe meer je hier de vruchten van plukt dan als rassen heel dicht bij elkaar liggen (Engelse springer x Engelse cocker).
Inderdaad met "gekende afkomst".
En het probleem met kruisingen is juist dat er totaal niks op papier staat wie de voorouders zijn.
Eens
Diesel komt ook uit geteste ouders. Nu 8 jaar, super sterk en gezond, nooit problemen mee gehad.
Helemaal mee eens zeker kan dit, Mowgli kwam ook uit geteste ouders.
Maar helaas komen veel modekruisingen zoals o.a. boomers vaak uit de broodfok vandaan. Kijk mp er maar op na, keuze genoeg aan de schattigste kruisingen het ene nest nog lieftalliger dan het andere. En vaak kun je bij een verkoper uit meerdere kruisingen kiezen dus zeker broodfok.
Een fokker, hobbyfokker of fokker van gelegenheidsnest - hoort haar/zijn verantwoording te nemen. Of er nu met stamboomhonden, look-a-likes of kruisingen gefokt wordt; de fokhonden (zowel reu als teef) dienen getest te zijn op veel voorkomende erfelijke aandoeningen binnen het ras of de kruising. Een dracht van een oepsnest dient afgebroken te worden, als er sprake is van onverantwoorde kruising qua bijv. grootte van de reu en teef en erfelijke aandoeningen.
Het fokken met rashonden of look-a-likes van kapot gefokte rassen zoals bijv. de Cavalier King Charles Spaniëls zou verboden moeten worden.
Een fokker moet zich ook verantwoordelijk voelen tegenover de pups om deze zo gezond mogelijk op de wereld te zetten en tegenover de toekomstige eigenaren wat betreft zorgen en kosten voor erfelijke aandoeningen, die grotendeels voorkomen kunnen worden door te testen.
Dit is door wetgeving vastgelegd. Een fokker kan voor de rechter ter verantwoording worden geroepen. Zie het volgende krantenartikel d.d. 1 juni 2017 en vermelding op de website van Dier & Recht; fokker van Boerboels is veroordeeld tot een boete van totaal bijna € 19.000. Fokker gaat in hoger beroep.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?