En het is pas een kunst om die "plaat" weg te krijgen zonder geweld of dwang (zoals we 40 jaar geleden dachten over honden opvoeden en zoals veel hondenclubs nog denken).
Als je weet hoe honden denken (en neen,niet volgens de voorbij gestreefde rangordetheorie), dan kan je pas een hond opvoeden zonder hard te zijn. Je weet dan welke trucjes je kan gebruiken.
En waar staat ergens geschreven dat je honden zelf dingen moet laten bepalen??
Inderdaad Zusanne, nadenken over waarom doet die hond zo en trucjes zoeken om het proberen op te lossen.
Het grote verschil met honden opvoeden van vroeger: ze moesten gewoon luisteren, niemand vroeg zich af waarom die hond een bepaald gedrag vertoonde.
Dan heb je mijn tekst verkeerd begrepen. Mijn hond werd niet druk van het wachten of het parcours lopen, hij werd te druk omdat men vond dat ik op een andere manier moest gaan belonen. En dat is wat ik bij veel Duitse en Mechelse herders zie, ga je opkloppen, met een hoog stemmetje praten dan raken ze op een of andere manier overprikkeld. Maar blijkbaar mag ik dat niet zeggen of opmerken?
Mijn herder deed het trouwens erg leuk met Agility toen we elkaar weer begrepen (en de trainers ook zagen dat het toch iets anders werkte met een werklijn herder), maar ik merkte dat hij speuren, appel en manwerk toch leuker vond, dus ben ik daar toen verder mee gegaan.
Denk dat Zusanne het had over de hond in haar club en niet over jouw hond Blondie...
Ik citeer een stukje uit je eigen tekst, daar reageerde ik op:
Overigens vind ik een oplossing om een drukke stuiterende hond bij behendigheid weg te halen bij de baas en elders vast te leggen en verwachten dat hij daar rustiger van wordt ook best sneu eigenlijk.
Ik dacht dat omdat de opmerking erbij stond van "gek he dat je hond dan in je arm hangt". En al zou dat niet op mijn hond slaan, dan nog vind ik zelf dat je op dat moment een geleider moet leren omgaan met het gedrag op dat moment. Iets wat jullie zelf ook zeggen, dmv een andere manier van omgang het gedrag of de reactie om te buigen. Zelf zou ik er dan niet voor kiezen om de hond van het veld te halen en ergens apart weg te zetten aan een boom zoals zij beschreef.
De hond doet iets wat niet wenselijk is, en in mijn ogen dien je daar op dat moment op te reageren. De hond ietsjes korter bij de lijn pakken zodat hij niet meer op kan springen is volgens mij dan geen heftige correctie, hem laten afkoelen door een zit en even weg te lopen van de drukke situatie en zijn aandacht weer bij jou te krijgen en belonen als hij je die aandacht weer geeft lijkt me dat ook niet. Om daarna weer rustig bij de groep te gaan staan of juist nogmaals de oefening te doen en hem goed afsluiten leert een hond veel meer van dan wegsluiten van datgene wat je aan het oefenen bent.
Misschien schrijf ik wel dingen verkeerd op maar ik ben ook niet van het afstraffen van niet wenselijk gedrag en werk eigenlijk ook meer vanuit aandacht en ombuigen van bepaald gedrag.
Dan heb ik jou verkeerd gelezen/begrepen met het voorbeeld van de golden retriever.
Dat hangt natuurlijk af van het karakter van de hond.
Een echte opgefokte hond gaat niet eventjes mooi zitten als je het hem dat dan vraagt op zo'n moment. Het wordt voor hond en baasje een uitputtingsslag. en dat is voor geen van de twee leuk.
Wat voor één werkt, werkt daarom nog niet voor de ander.
Overigens denk ik dat een hond niks bijleert met hem heel kort bij de riem te houden. Hij zal de volgende keer net hetzelfde gedrag vertonen, doordat je geen rekening hebt gehouden waarom de hond een bepaald gedrag vertoont.
Je hebt niet één oplossing wat je kan toepassen.
Soms kan je gedrag ombuigen, soms kan je gedrag negeren en vragen wat je wel wilt, soms zal je toch echt een grens moeten aangeven.
Leren omgaan met het gedrag is niet handig.
Je zal met het gedrag aan de slag moeten. Dit doe je, door iets aan de oorzaak te doen.
Je zal naar de hond moeten kijken, wat zijn gedrag veroorzaakt.
De lijn korter te nemen, betekend druk op de lijn en dat kan juist voor nog meer opwinding zorgen. Bovendien, kan de hond de lijn, of je arm vastpakken, ook aan een korte lijn.
Het is symptoom bestrijden, je doet niets aan de oorzaak.
Deze drukke, hyper piep golden, zal moeten leren, welk gedrag wenselijk is en welk niet.
Gedrag wordt bij hem veroorzaakt, door het puberen, het uittesten van grenzen en sterk op prikkels reageren.
Op dat moment staat hij iet open voor een voertje, een zit of...
Als je hem een time out geeft bij het vervelende gedrag (uit de groep aan een paal zetten, een negatieve correctie) zal hij leren, dat dat de consequentie is, van zijn vervelende gedrag.
Zo slim zijn ze.
Bovendien, zorg je dat er even minder prikkels binnen komt, zodat hij tot rust komt.
Bij een ander, jack russel, een heerlijk werk hondje, die ook in de lijn hing, moest het baasje een zit vragen, vragen wat ze van hem verwacht. Bijten was gelijk over.
Oplossingen, zijn hond en situatie afhankelijk.
Een jonge DH werklijn, is heel anders, dan een jonge golden.
Groot verschil is er in opvoeden en trainen. Trainen is oefeningen leren. Opvoeden is grenzen stellen, laten zien hoe je wilt, dat je hond zich gedraagt.
Het opvoed gedeelte van de golden, veel belangrijker, dat de oefeningen, die doet hij wel.
In mijn ogen is opvoeden dan ook veel belangrijker, dat oefeningen leren.
Brokje voor zn neus, en ze doen alles wat je ze vraagt. Heel makkelijk.
Dat was niet met aguility, maar jonge honden cursus.
Met deze hond, zou ik geen aguility doen, maar eerder gaan speuren.
Dat vind ik voor echt elke hond een hele mooie activiteit.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?