Hey!
Ik heb even een account aangemaakt voor mijn probleem. Hopelijk kan iemand mij vertellen waar dit gedrag vandaan komt, en mij tips geven.
Mijn bordercollie van 1,5 jaar is sinds een tijd aggressief tegen voorbij gangers. Hij heeft ze nog geen kwaad gedaan. Ik weet ook niet of hij dat zal doen. Maar hij gromt naar ze, slaat valse toon aan en springt naar ze toe. Ik heb hem tot nu toe nog vast kunnen houden. Maar ik ben bang dat hij echt iemand grijpt als ik hem een keer niet vast kan houden. Het gekke is: dat hij dit gedrag alleen vertoont als ik met hem loop. Bij de rest van het gezin vertoont hij dit gedrag niet. Nu is het wel zo dat ik een speciale band heb. Ik heb emotionele problematiek. En Senna mijn bordercollie voelt mij zo goed aan dat hij mij dan altijd komt opvrolijken en troosten. Daarom denk ik dat het misschien beschermings gedrag is? Hebben jullie een idee waarom hij dit gedrag vertoont? En wat ik er aan kan doen?
Groetjes,
Anouk
Toevoeging: hij doet vooral agressieg tegen mensen die dichtbij Komen, of de wegvragen etc.
Houdt dan afstand, ga of naar de overkant, vergroot de afstand, is dat niet mogelijk, draai je om, het gaat er om dat de hond niet beloond wordt voor het gedrag......of het bescherming is, denk het niet, een hond die beschermt valt geen mensen aan, het kan onzekerheid zijn of angstig gedrag..........vergroot de afstand, jij ziet iemand aankomen... je kan met een bevriend iemand dit gaan oefenen, of je gaat naar een hondenschool en leg het uit waar je tegen aan loopt die helpen je daarmee, zodat het gedrag zich niet meer voordoet...als je met een bevriend iemand dit gaat oefenen, laat degene twee tot drie meter bij je vandaan lopen, zodat de hond niet in het nauw komt, leid je hond af, kijk of dat helpt....en laat je hond volgen....laat de hond als dat goed gaat zitten en laat degene naderen, een minuutje een praatje en je weg vervolgen, oefen dat met je hond...blijf zelf rustig en probeer de stres niet naar de hond toe.....niet makkelijk, maar je kan het zeker oefenen.
nee, het is meestal geen beschermingsgedrag. hij voelt zich simpelweg bedreigd door die mensen. hij zet agressie in om ze op afstand te houden
dat hij het alleen bij jou doet, kan zijn dat hij een negatieve ervaring heeft gehad toen jij met hem liep. of hij heeft er meer vertrouwen in dat de andere gezinsleden hem min of meer "beschermen" (met andere woorden, hij voelt zich dan niet of minder bedreigd)
oplossing: houd afstand. laat hem in ieder geval niet meer loslopen, want dat levert gevaarlijke situaties op (hij kan namelijk wel degelijk echt gaan bijten). leg vreemden uit dat hij afstand nodig heeft (dus dat ze 'm niet gaan aanhalen etc.). als je hond het vertrouwen heeft dat vreemden op een veilige afstand blijven, kun je stapje voor stapje de afstand steeds wat verder verkleinen.
Zit je op een cursus of sport met je border collie? Zelf vind ik advies geven zonder een hond of jou te ken niet mogelijk maar daar kunnen ze het waarschijnlijk wel tips geven. Helemaal als ze ervaring hebben met borders. Mijn tip zou dus zijn zoek een goede positieve trainer met ervaring met borders die je kan helpen. Als je wilt zeggen waar je woont kunnen border eigenaren misschien nog tips geven.
Het lijkt mij dat de hond zich niet veilig voelt in die situaties, niet dat ze jou wil beschermen, ze wil zichzelf beschermen omdat ze gedwongen in die situaties terechtkomt en dit niet wil of aankan.
Ik zou dus ook afstand houden, op een afstand dat ze niet meer reageert, dus desnoods terugkeren. Loop zelf tussen je hond en de voorbijganger in, de riem kort, en in twee handen zodat ze naast je loopt en niet onverwachts voor je langs kan schieten.
En daar waar het kan, haar aan de lange lijn houden, zodat ze lekker kan ontspannen door te snuffelen.
Misschien is een cursus BAT (behaviour adjustment training) iets voor jullie?
edit: sorry het gaat om een hij, niet om een zij
Turid Rugaas heeft ook een mooie methode om rust in de wandelingen te brengen, beschreven in haar boekje, help mijn hond trekt.
Ik denk dus dat ze jouw onzekerheid voelt en daardoor ook onzeker is, en ik vind wel dat een hond beschermend kan zijn als het baasje onzeker is of niet goed in het velletje zit.
Het kan dus beide, ik zou goed op jezelf focussen tijdens wandelen, goed doorademen en proberen wat zelfverzekerder te voelen.
Ik heb het zelf gehad met mijn hond, ik heb dus echt aan mezelf moeten werken tijdens het lopen, ik keek altijd of er niks kon gebeuren en was daar ook tijdens lopen mee bezig.
Met wat oefeningen ben ik daar van af gekomen en deed mijn hond het niet meer.
Natuurlijk moet je goed oppassen nu, je wil niet dat hij iemand bijt.
Honden hebben wel sommige zaken in hun leven die van bepaald belang zijn, waarvoor ze bereidt zijn om in conflict te gaan.
Als jouw hond je zo aanvoelt kan dit inderdaad best zijn dat hij niet wil dat vreemde mensen te dicht bij je in de buurt komen.
Dus is het inderdaad van belang dat je zorgt voor voldoende afstand tussen de hond en vreemde.
Het is ook mogelijk te trainen en de hond aan te leren dat wanneer jij aangeeft dat het ok is, hij ook niet zo heftig reageert.
Maar dan heb je begeleiding nodig van iemand die echt voldoende kennis heeft. Een specialist in gedrag. Niet iemand die het de hond zomaar eens eventjes wil afleren. Want dan bestaat het risico dat er meer kwaad wordt aangericht dan goed.
Ik denk ook zeker dat dit beschermingsgedrag is.
Wat je hier aan kunt doen is meer afstand nemen in zijn 'troost gedrag' laat zien dat je sterk genoeg bent voor jullie tweeën. Een BC is een ras dat juist heel erg anticipeert op het gedrag van de geleider.
En ja hij zal je goed aanvoelen maar dit betekent voor hem 'zwakte'mijn baasje heeft mijn hulp nodig. Probeer geestelijk boven hem te staan, vanuit kracht en niet uit zwakte.
Helaas kan hij jouw emotionele problematiek niet oplossen maar hij kan wel een hulp voor jou zijn om te leren uit kracht te handelen.
Als je het voor hem doet, doe je het ook voor jezelf..
Met zijn gedrag, wilt hij een ander weg hebben.
Meestal komt dat uit onzekerheid.
Van een vreemde weet je nooit hoe ze zullen reageren, dat maakt een ontmoeting met vreemden spannend.
Zijn gedrag, is niet om jou te beschermen, maar kan wel komen, omdat jij hem niet beschermd.
Als jij de boel niet regelt, zal hij dus zelf de vreemden moeten weg jagen.
Misschien, doordat jou familie heel zeker is en jou hond, veilig langs vreemde begeleid, zodat hij zich veilig voelt.
Misschien samen met hun gaan lopen
Ik vind het altijd weer knap hoe mensen zonder de hond, jou of de situatie te kennen heel stellig beweren dat dit onzekerheid is. Borders kunnen om allerlei redenen uitvallen, overprikkeling, verveling, onzekerheid, te weinig leiding krijgen, te veel onder druk gezet worden, pijn, een slechte ervaring, gewoon een grote mond, drijfgedrag, nipgedrag, ga zo maar door. Allemaal op te lossen met begeleiding van iemand die jullie eerst samen rustig observeert en dan pas met een mening klaar staat. Goed nieuws, meestal is het wel af te leren. Wel belangrijk dat deze trainer verstand heeft van het ras. Ik ken er wel een paar maar weet niet waar je woont.
Het is ook maar meedenken, meer is het niet, ik heb iest soortgelijks met mijn hond meegemaakt, dat deel ik dan.
Omdat hij bij anderen niet doet is dit het eerste wat de meeste van ons denken.
Ik zou zeggen, ga lekker naar een hondenschool, dat is leuk en wie weet leer je er ook nog wat.
Dat is heel simpel, lees onderzoeken, die naar uitval gedrag zijn gedaan.
Dat samen met mijn eigen ervaring met uitvallende honden, een speciale cursus, waar dit continu bevestigd wordt.
Bijna altijd uit onzekerheid.
Cursus wordt nu al 2 jaar wekelijks gegeven. Soms zelf 2 cursussen per week. Max 5 honden. Rekenmaar uit hoeveel dat zijn.
Maakt absoluut niet uit welk ras, van chihuahua, schipperke, herders, kruisingen, Borders, staffords etc etc Ze hebben allemaal éën ding gemeen: dezelfde leerprincipes!
Een overprikkelde hond, hapt meestal in de lijn, je handen of voeten, vrijwel niet in vreemden.
Verveling, dan ga je een taakje verzinnen, fietsers drijven vb is anders dan uitvallen.
Daarbij kan de hond nippen om de fiets te stoppen, is geen uitvallen.
Door een slechte ervaring, kan een hond idd onzeker worden. uitval gedrag idd dus door onzekerheid.
Pijn lijkt me in dit geval niet, waarom dan slechts bij één baas!
Ik lees dat je zelf geen ervaring hebt met het opossen van uitval gedrag?
Ik heb niet alle reacties gelezen, maar als jij je niet prettig voelt met die mensen, kan je hond daar op reageren. Misschien is er een keer wat gebeurt?
Lastig om op afstand te zeggen wat je moet doen. Misschien sowieso lastig voor jou om in je eentje daar wat aan te doen.
Ik zou toch een goede GT vragen langs te komen en dan daar eens mee aan de slag te gaan. Of met iemand wandelen die je op afstand gade slaat, wat doe jij anders dan andere gezinsleden? Vaak ziet een ander al meer dan je zelf misschien door hebt.
Helemaal mee eens
Enigste tip voor nu ga zo snel mogelijk werken met een muilkorf om zo schade te voorkomen, het hoeft maar 1x mis te gaan en de rede maakt echt niet uit waarom je hond het doet maar dit wil je gewoon niet.
http://www.doggo.nl/artikelen/hondentraining/muilkorftraining-in-9-simpele-stappen/
En ga op zoek naar een goede gedragstherapeut die jullie goed kan helpen.
Uiteraard een goede gt langs vragen.
Zeker kan niemand weten hoe de situatie van ts is, zonder daar geweest te zijn.
In de praktijk gaan mensen pas naar een gt, als ze eerst zelf via allerlei fora naar oplossingen hebben gezocht.
Ze vinden een goede gt gewoon te duur!
Pas na, meestel aan aantal bijtincidenten, als het gedrag dusdanig bevestigd is, dat het alleen maar lastiger is er aan te werken, wordt er overwogen om goede hulp in te schakelen, helaas.
Wat de rede ook mag zijn, een hond valt pas uit, als hij dusdanig hoog in de agressie ladder zit.
Pijn, kan ook een rede zijn.
Voordat hij uitvalt, laat een hond allerlei signalen zien.
Geen een hond, volgt netjes het rijtje, ze laten allemaal hun eigen signalen zien. Hoe hoger in de ladder, hoe meer stres.
Als er een vreemde aan komt, zie je heel vaak, een hond gaan snuffelen. Dat is niet snuffelen om snuffelen, je ziet de ogen richting de hond, of mens gaan, die hij eng vind, oversprong gedrag.
Als je bij de eerste signalen, afstand neemt, zorg je dat je hond laag in de stres ladder blijft en zal je zonder problemen, op een grote afstand om de belager heen kunnen lopen.
Redene voor uitval gedrag is vrij wel altijd, een belager op afstand willen houden.
(Door verveling, een grote mond, drijf gedrag, etc komt een hond niet dusdanig hoog in de stres, dat ze daardoor uitvallen.
Door overprikkeling, zal een hond zich juist richten, op iets wat vertrouwd is.)
Een belager op afstand houden, omdat je nooit weet hoe een vreemde reageert. Het naderen van een vreemde, zorgt voor onzekerheid, een onvoorspelbare situatie.
Als de hond slechte ervaringen heeft, is dat een bevestiging, dat vreemde gevaarlijk kunnen zijn.
Als je elke keer bij het zien van een vreemde in een veilige grote boog er om heen loopt, wordt voor je hond, de situatie wel voorspelbaar.
Ik lees toch duidelijk reacties met: 'Ik denk dat..' en 'het kan zijn dat..' en zulk soort verwoordingen. Niemand beweert stellig iets, mensen geven hun mening, hun gedachten. En zo ziet TS dat dit gedrag allerlei oorzaken kan hebben, en daardoor kijkt ze nu mss met andere ogen naar zichzelf en naar de hond tijdens het wandelen.
Leren kijken (en lezen) is het begin van verandering. Wat TS daarna doet is aan haar..
onzekerheid hoeft het idd niet altijd te zijn, maar iedere hond zal agressie pas inzetten als hij zich bedreigd voelt, of zijn resources bedreigd worden
Wat gebeurd er als je je bedreigt voelt, of je resources worden bedreigt: je wordt onzeker of angstig.
Vanuit die emotie (onzekerheid/ angst) wordt gereageerd.
Als je geen problemen hebt, (je je zeker voelt) als vreemden op je afkomen, of je bot wordt weggepakt, voel je je niet bedreigt, geen angst/ onzekerheid
Citaat van Monique Bladder uit linkje: het misverstand over agressie. Linkje is erg informatief!
In tegenstelling tot wat vaak gedacht werd/wordt, wordt agressie vaak gemotiveerd door angst. Dat zie ik in de praktijk, maar wordt ook gestaafd door beschrijvingen in de literatuur (2). Het zijn met name de honden die bang zijn in een specifieke situatie en zich dan bedreigd voelen, die agressie inzetten om aan die situatie te ontkomen. Voordat er gegromd, geblaft of gebeten wordt, zendt een hond vaak al meerdere signalen uit die aan de ander aangeven dat de hond zich niet prettig voelt. Hierover vind je meer informatie in dit artikel. En zoals zo mooi omschreven staat in dit filmpje; als er dan niemand luistert, moet een hond duidelijker communiceren dat hij zich bedreigd voelt.
Als ik niet lekker in mijn vel zit doet mijn hond dit ook. Ze houdt dan extra de mensen bij mij uit de buurt. Ik ben snel overprikkeld dus ik zit niet altijd lekker in mijn vel.Dus het is een vorm van beschermen, maar ja met 38 kilo herder niet echt wenselijk. Wat ik nu doe en echt helpt is als ik iemand tegen kom vriendelijk lachen en goedendag wensen dan doet ze het niet en is ze relaxt. Het is gewoon even je energie veranderen, klinkt raar maar het helpt echt.
Laika is er wel getraint op, om op jou letten.
Goed opgelost van jou!
Er is een verschil in of je een heel zekere hond hebt of een onzekere hond.
Een onzekere hond, heeft jou als baas nodig om zich aan op te trekken, jij bent zijn veiligheid.
Als je dan een keer niet lekker bent, en jij als steunpilaar weg valt, zal de hond zelf voor zijn eigen veiligheid moeten zorgen. Dan kunnen ze uitvallen. Dat is niet om jou te beschermen, maar om zich zelf te berschermen, omdat jou steun weg valt.
Het lijkt of de hond zijn baas beschermt, daar is hij te onzeker voor.
Heb je een zekere hond, zoals Laika, dan kan die zeker jou gaan beschermen, als je kwetsbaar bent.
Het hondje van mijn vriends moeder valt ook uit, alleen bij haar. Als wij met haar lopen doet ze dat niet.
Dat komt hier niet omdat ze wil beschermen, maar omdat ze zich zelf niet veilig voelt door gebrek aan begeleiding.
Als wij met haar lopen houden we de lijn kort als er een fietser of voorbijganger voorbijkomt en lopen tussen de hond en "het gevaar" in. Moeder gebruikt een flexi die ze altijd lang houdt, zodat de hond voorop loopt en geen sturing krijgt. Zodat ze het wel zelf moet oplossen in haar gevoel.
(Ze heeft al eens een fietser die viel door die te lange lijn, in de kuit gebeten hierdoor, die persoon deed aangifte en de hond moest een gedragstest tijdens een wandeling ondergaan, wat allemaal onnodig geweest was als ze goed begeleid was. Ik moet er niet aan denken wat er gebeurd was als ze daarvoor gezakt was, mijn vriend heeft die test, dan ook met haar gedaan, en niet zijn moeder, anders was ze zeker niet geslaagd)
Ja toen we Faro net hadden deed hij het alleen bij mij, we hebben toen een gt erbij gehaald en die heeft mij goede tips gegeven.
Ik moest zeg maar van lantaarnpaal tot lantaarnpaal lopen, en die palen goed bekijken, of nummerborden lezen, dus op iets heel anders focussen, en dan gewoon doorlopen.
En dat werkte, ik heb het heel lang geoefend, en daarbij wat meditatieoefeningen, ademhaling, en het was zo over.
Ik zou dit compleet anders aanpakken omdat jou hond jou wilt beschermen.
1) Even langs de dierenarts om zeker van te zijn dat je hond geen pijn heeft.
2) Jou hond wilt jou helpen...maak er dan een hulphond van.
Er zijn op veel plekken waar je een huishond kan trainen tot diverse hulphonden.
Ook voor jou emotionele probleem.
Dit is vaak in het weekeinde en je hebt daardoor ook je hond altijd thuis.
Dit soort lessen zijn ook goedkoper dan het uitbesteden van dit soort opleiding.
Niet alleen leer je daar hoe je je hond goed kan begeleiden.
Je hond ziet daar ook andere honden (en tevens een goed voorbeeld) die wel hun baasje/mens goed begeleiden.
Het is teamwork.
3) Een andere optie zou ringtraining zijn.
Dan is eigenlijk bedoeld voor het trainen van showhonden.
Maar zo leren ze dat andere mensen dicht achter hun kunnen lopen (met hond) en dat er niets gebeurd.
Koppel dat aan met positief trainen en je hond zal het snel oppikken.
Het is wel iets wat je levenslang zal moeten doen.
Je kan een hond wel een ding leren, maar herhaling is altijd nodig.
4) Het is een bordercollie...een werkhond.
Zorg ervoor dat je hond ook goed moe is.
Bv smorgens even de tuin in dat die kan plassen en/of poepen.
Dan 10 minuten fietsen en dan lekker uitlaten.
Als een hond veel opgekropte energie heeft, krijgen ze ook snel gedragsproblemen.
Kijk goed naar wat de behoefte is van jou hond.
Ze hoeven niet helemaal afgemat te worden, maar kijk naar wat jou hond nodig heeft qua energie.
Verder zijn er ook veel positieve trainingskanalen te vinden op Youtube.
Ik vind Kinopup een hele goede.
Je kan veel van die tips toepassen bij jou hond en zelfs jou hond, jou laten helpen (en andere in het gezin) bij werkzaamheden rondom het huis.
Ja, het duurt langer, maar een hond die zijn energie kwijt kan, is een stuk gelukkiger.
En natuurlijk het grootste probleem.
Jou onzekerheid...probeer er aan te werken.
Zet een doel voor jezelf op (met een hulpverlener of iemand die je vertrouwd)
Hier zijn een paar video's die je op weg kunnen helpen.
Let wel op..dit heb ik gemerkt met mijn eigen hond.
Op het moment dat ik voedsel bij me heb (zoals hondenkoekjes) moeten andere honden mij niet benaderen, want dan word het knokken.
Ik zorg er dus wel voor dat als ik naar een plek ga waar andere honden ook los lopen, ik geen voedsel bij me heb.
Na verloop van tijd, kan je bij klikkertraining het koekje vervangen door een aai en een "brave jonge".
Dit agressie-probleem kan ook ontstaan bij balletjes, speelgoed of takken.
Kom erachter wat jou hond triggerd en wees het probleem voor.
https://www.youtube.com/watch?v=jBN2_YuTclU
Deze video is heel goed omdat er ook met een bordercolie word getraind.
https://www.youtube.com/watch?v=voW2Vkq0u6Q
Verder wil ik je een boek adviseren die erg goed kan helpen.
Turid Rudgaas - My dog pulls. What do i do?
Je kan het bestellen via bol.com
Op een positieve manier, kan je het afleren.
Maar in alles...trainen, trainen en nog eens trainen.
Verwacht geen resultaat over een nacht ijs.
Er gaan weken tot maanden training in zitten.
Vele koekjes, terleurstellingen, en terugval.
Het is ook niet iets wat alleen jij doet trainen, maar dit is iets wat je met het hele gezin doet.
Clickertraining is ook geweldig om andere dingen aan te leren waar je goed om kan lachen.
Maak van je hond een clouwn, hulp in huishouding of leer je hond de deur achter de kond van de kinderen dicht te doen.
En leer je hond opruimen.....dat is balen voor de kinderen als de hond WEL de spullen opruimd die de kinderen laten liggen.
In alles, denk logisch na, pas je aan aan de gezondheid van de hond en wees creatief.
https://www.youtube.com/watch?v=PztO-OvzRyg
https://www.youtube.com/watch?v=SQtW9dqa-3o
https://www.youtube.com/watch?v=q8FfNQ_E0l0
Veel plezier ermee.
En een bijkomend leuk voordeel van al dit soort trainen?
Je traint zowel het zelfvertrouwen van je hond als die van jezelf.
Je word er zelf ook een stuk zekerder van.
Maar in alles...geef het tijd en energie om dit op te bouwen.
Het gaat niet over een nacht ijs.
Maar als je vol blijft houden, kan het zeer snel gaan.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?