Hallo mensen, Ik wil na de zomervakantie een kangal aanschaffen, dus ik probeer zoveel mogelijk info erover te krijgen, ik weet dat ze genoeg moeten bewegen genoeg ruimte etc. Ik kan alles bieden naar die hond die ik wil kopen, dus dat is geen probleem, nu wil ik graag weten want ergens las ik dat ze bij 1,5 jaar gedragsverandering krijgen, wat is dit precies? Vallen ze de baas dan aan? Of wat gebeurt er? Dit is trouwens mijn 1ste hond. Hoop graag serieuze reacties, Bedankt.
Waarom wil je een Kangal en wat voor ruimte heb je voor hem/haar?
Die gedragsverandering is vaak dat ze zelfstandiger worden. Dus ook zelfstandig gaan handelen.
Konden ze eerst heel goed met andere honden, zul je zien dat ze nu ook best eens ruzie kunnen zoeken.
Luisterden ze eerst meteen naar je, zullen ze nu eerst jouw oordeel in twijfel trekken.
Ze durven dan inderdaad tegen je in te gaan, maar aanvallen zou ik het niet noemen.
Voor deze honden heb je een natuurlijk overwicht nodig, want fysiek ga je het niet redden van ze.
Wat maakt dat je denkt dat je ze aan kunt?
Een kangal? Als 1e hond?
Ik vind het nogal een risico hoor.
Een volwassen kangal kun je als mens maar ternauwernood of niet de baas, fysiek dan. Je zult het dus van een goede samenwerking met zo'n hond moeten hebben.
En dat betekent dat je heel goede basiskennis, raskennis, inzicht in honden gedrag én zelfkennis nodig hebt.......
Waarom dit ras.....waarom , ik citeer Tamara; waarom denk je dat je dit aankunt?
Buiten wat de bovenstaande al zeggen waar ik het mee eens ben heb ik een vraag aan jou Aslan
Je zget alles te kunnen bieden en wat is dat alles dan in jou ogen?
Ga eens naar goede fokkers van dit ras en verdiep je daar eens in het karakter van deze honden, bij fokkers haal je goede informatie vandaan...
Ik weet niet of je het nieuws al hebt gehoord. Maar de anatolische herder staat op de lijst van hoog risico honden. Dat houdt in dat er mogelijk heel veel gaat veranderen als je een hond aanschaft van die lijst.
Misschien dat dit je keuze kan beïnvloeden. Maar met deze maatregelen die gaan invoeren zou ik persoonlijk wel kiezen voor een stamboom (FCI) gefokte hond.
https://www.rtlnieuws.nl/nederland/verplichte-gedragscursus-voor-21-soorten-risicohonden
Een kangal ( of anatolische herder) zijn van oorsprong honden die zelfstandig met hun schapen rondtrekken. Ze groeien daarom vaak ook op tussen de schapen ipv zoals hier de meeste honden in het gezin.
Zo'n hond ziet dan zijn schapen als zijn roedel en zal deze beschermen tegen andere honden,wolven of andere dieren die het op zijn schapen hebben voorzien.
Dus ze weten hoe ze zichzelf en zijn roedel moeten verdedigen.
Daarnaast opereert hij dus vooral alleen, geen herder of iemand bij zijn kudde schapen. Dus dit geeft ook al aan dat dit ras behoorlijk eigenzinnig is, trekt graag zijn eigen plan en is zeker geen volgzame hond en durft idd best wel eens tegen je in te gaan.
Het is een hond dat van oorsprong hele dagen met zijn schapen op pad is. Het is dus ook een hond die hier in Nederland graag veel buiten is, maar dan bedoel ik niet hele dagen in een tuin niets te doen. Het zijn werk honden dus ze zijn graag aan het werk. Je zal ze dus behoorlijk veel bezig moeten houden om ze tevreden te houden. Een ontevreden of gefrustreerde hond kan ook een gevaarlijke hond worden...
Het zijn zeker mooie honden, maar kunnen behoorlijk pittig zijn en dat kan in een druk Nederland best wel eens lastig zijn, daarnaast zijn ze dus lastig te trainen en best heel groot en sterk.
Denk goed na voor je hieraan begint, zeker als eerste hond!
Beste Aslan,
Het valt me op dat als er een Kangal/Anatool in een asiel komt, hij daar heel lang zit, omdat er nogal wat problemen met het gedrag zijn.
Er zitten diverse jonge volwassen exemplaren in de asiels en ze zijn nauwelijks herplaatsbaar.
Ik hoop dus dat je de adviezen hierboven ter harte neemt....
De opvang waar Moh heen gaat als ik werk hebben ook wel eens af en toe een afstand/asiel hond. Meestal zijn ze zo weg, paar dagen tot een paar weken. Nu hebben ze een anatolische herder en zij zit er al meer dan een jaar...
Anatooltjes.....
Persoonlijk vind ik het geweldige honden. Maar, het zijn inderdaad honden, die ondanks dat het geen immens veel voorkomend ras is, er toch een heel deel hun weg vinden naar het asiel. Spijtig genoeg.
Het zijn honden waar je een relatie mee opbouwt op basis van vertrouwen en respect. En al zeker geen kom hier, lig, zit, honden. Eens je hun respect hebt, gaan ze voor je door het vuur.
Het zijn geen knuffelaars. Ze zijn ZEER zelfstandig. Dus als jij wit zegt, en zij zwart? Zal het nooit wit worden.
De mijn kwam uit het asiel. En eens we goed met elkaar vertrouwd waren? Moest ik heel hard oppassen als ik met haar ging wandelen. Andere mensen (vreemde) werden niet in mijn buurt getolereerd en al zeker geen vreemde honden te dicht in mijn buurt komen. Die zou ze met plezier opeten. Onze buurman was eens zo dom om over te draad te kruipen om iets te komen vragen.
Dit zijn honden die niet eerst komen vragen, wat kom je doen. Dat is meteen in de aanval. Het zijn honden die hun pootje niet omdraaien om wolven en beren e.d. aan te vallen. Ik kan je verzekeren, de kracht dat daar in die honden zit.... niet simpel.
Als we met het gezin gingen wandelen en ik bleef achter? Veter vast doen, of zo. Dan ging ze geen centimeter meer vooruit. Het heeft ook heel lang geduurd voor ze met iemand anders van het gezin mee wilde gaan wandelen als ik er niet bij was. Duurde langer dan 2 jaar
Het zijn hele zware wakers. Dus als ze buiten zitten, houden ze ook geen rekening met de buren, wanneer ze blaffen. En dan doen ze ook. Vanaf zodra het begint te schemeren, veranderen ze van gedrag, ze blaffen ook direct bij het minste onraad. Dat de buren dan niet kunnen slapen, is niet hun probleem.
Als ze binnen zitten vormt dit geen probleem.
Wil je een Anatool?
Het zijn zo'n ongelooflijk geweldige dieren. Maar leer wat een hond is. Niet wat wij mens er van willen maken. Respecteer ze voor wat ze zijn (elke hond trouwens). Verdiep je in de hondentaal en hun signalen. Leer hoe honden in elkaar zitten, leer hoe zij leren, leer hoe intelligent ze zijn......
En je gaat één van de meest unieke relaties en een geweldig wezen in je leven leren kennen.
Althans zo was het toch voor mij.
Zo niet? Blijf eraf!
Een kangal (anatolische herder) is een reus van een hond. Het is een soort herdershond, en ze zijn beresterk. Dit omdat ze eventuele aanvallen van wilde dieren op de kuddes moesten kunnen voorkomen. Het zijn eigenlijk eerder bewakers.
Zoals met alle grote honden moet je hem aankunnen. Als je minder weegt dan de hond of geen grenzen kan stellen moet je geen kangal nemen. Als je geen socialisatieproces van minimaal twee jaar (eigenlijk het leven lang, maar de eerste twee jaar zijn van extra belang) wil ingaan, niet doen. Het zijn geen makkelijke honden. Ze zijn heel zelfstandig, en hoewel het werkhonden zijn zullen ze eigenwijs zijn. Met eigenwijs bedoel ik "ik hoor een geluid maar de baas reageert niet, dus ik ga zelf maatregelen treffen". Eventueel bezoek kunnen ze aanvallen en dit zullen ze waarschijnlijk ook doen. Met kinderen KUNNEN ze heel lief zijn, maar als het te ver gaat kunnen ze ineens uithalen. Het alleen laten van een kind en hond, vooral de kangal, is TEN STRENGSTE AF TE RADEN. Ook kunnen deze honden vaak niet zo goed met andere honden. Verder hebben ze aardig wat beweging nodig (minimaal 1/2 uur per dag) en als je dit niet kan geven niet doen.
Kies een hond niet omdat je hem "stoer" vind. Kies een hond omdat zijn karakter je aanstaat.
Er staan meerdere kangals op ikzoekbaas trouwens.
Een Kangal als eerste hond?
Ik raad je dit sterk af om dit te doen. Ze zijn te zelfstandig, eigen gereid, dominant voor iemand zonder honden ervaring.
Overigens is het voor de meeste mensen geen juiste keus.Ook niet voor vele mensen met wat honden ervaring. Zijn gedrag vraagt om een begeleider die De Kangal in heel zijn hoedanigheid, accepteerd. De Kangal vraagt om veel ruimte, en een roedel om zich heen waar hij zich op gemak voelt, alleen dan mag je zijn wereld met 'm delen. Zijn wereld.
Ai, ik had niet gelezen dat het je eerste hond zou worden.. dan gewoon niet doen.
Je bedoeld 1a2 uur per dag neem ik aan. Zoals je het nu schrijft lijkt het dat je een half uur bedoeld.
Ja, dat bedoelde ik. Sorry, beetje onduidelijk getypt
Zoals gezegd ja, kangals zijn niet de meest makkelijke honden.
Kennissen van mij hebben een teef, in de jonge jaren heel aanhankelijk en lief maar toen ze eenmaal volwassen werd hebben ze heel wat te stellen met haar gehad.
ze hebben ook andere honden en tot 2 keer toe heeft de teef de andere honden aangevallen zodanig dat er een operatie nodig was en een hele poos heeft de kangal met een muilkorf moeten lopen in huis en hebben ze heel hard moeten werken samen met een gt.
Heb er niet zoveel contact meer mee dus weet niet hoe het nu gaat maar ik weet wel dat kangals voor onervaren mensen heel wat hond zijn.
Nou snap ik sowieso niet wat een mens moet in (bij wijze van spreken ) een vinexwijk met een piepklein tuintje met een ras dat gefokt is als beschermer van kuddes tegen gevaarlijke roofdieren in gebergte en landschappen
Ik heb wat verstand van Kangals, zelf kom ik uit sivas (turkije). Waar de kangal oorspronkelijk vandaan komt.
Kangals zijn zeer trouwe honden en offeren zichzelf zelfs op voor hun baas.
Je moet dus heel goed voor de hond zorgen en vaak bij hem/haar zijn om een sterk mogelijk band te creeeren. Je moet wel de pup de baas zijn en niet andersom, dan gaat het al mis.
Verder wou ik als tip geven dat je voor een kangal wel een grote tuin moet hebben (mijn mening).
Mijn neef had ook een kangal.
Hij heeft hem uit het asiel gehaald, hij was toen bijna 3 jaar.
Die hond was geweldig, gewoon een mega grote knuffel, wat een schat. Hij liep altijd los, ging overal mee naar toe. Deed geen vlieg kwaad, kon met alles en iedereen.
S'nachts sliep hij beneden onderaan de trap, en dan kwam er niemand naar boven, de baas werd wel bewaakt.
Dus er lopen ook wel hele makkele tussen, hij had enorm veel geluk met deze hond.
De hond is 12 jaar geworden.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?