Hee.
Ik vroeg me af hoe ik dit het beste kan aanpakken!
Ik heb een bijna 11 weken oude pup. Bij haar mama mocht ze gewoon op de bank en dus is ze dit gewend helaas. Ik wil niet dat ze op de bank komt. Alleen zodra ze even heeft gespeeld en ze is moe dan wil ze op de bank. Dan zet ik haar netjes weer op de grond en zeg nee! Alleen zodra ik dat doe begint ze in me handen echt hard te bijten en daarna begint ze te grommen en echt naar me opspringen om te bijten. Hoe kan ik dit goed corrigeren??
Het is een Amerikaanse bulldog dus ik wil dit gedrag absoluut niet als ze straks groter is. Ik was net echt even angstig voor haar en dat terwijl ze pas 11 weken oud is! Help.
Wat is de rede dat ze niet bij je op de bank mag?
Dat je er haar afzet en nee zegt, begrijpt ze gewoon niet.
Ze is moe, wilt gewoon lekker slapen, vast pakken, zal irritatie opwekken.
Wat je kan doen, is voorkomen, dat ze op de bank kan springen.
Leg een lekkere mand met een hele lekkere kluif naast de bank. Zo een lekkere kluif, dat ze vanzelf in haar mandje gaat.
Honden kijken gedrag af. Ze zien ons heerlijk en ontspannen op de bank liggen, een bank die naar ons ruikt. Voor hun echt een hele aantrekkelijke plek.
Volledig mee eens. Een hond verstaat nu éénmaal geen mensentaal. Trouwens honden liggen graag hoger ivm veiligheidsgevoel.
In principe vind ik het niet zo heel erg dat ze af en toe op de bank komt, lekker tegen me aan liggen.
Ze is nogal een stalker in huis en ze wou niet in de bench slapen. Sinds ze niet meer op de bank mag, ligt ze daar gelukkig wat vaker in, zodat ik ook wat dingen in huis Kan doen. Met het oog op dat ze straks ook een paar uurtjes in de bench moet als ik even weg ben ( is echt een slopertje) wou ik graag dat ze dat ook zou gaan zien als een veilige plek. Dat lukt nu aardig maar ze gaat er nog niet uit zichzelf heen. Het liefst ligt ze de hele dag bij mij op schoot! Af en toe vind ik niet erg maar niet continu. Ze slaapt nu ook meer nu ze in de bench slaapt dus ze vind daar ook wat meer rust.
Maar hoe kan ik dat grommen naar mij toe corrigeren? Als ze van mij op de bank mag is het prima maar nie't door te grommen naar mij, want dat vind niet echt bepaald fijn!
Het is voor hun een hondse en dus normale manier van communiceren.
Maar af en toe, dat snappen ze niet. Het is ja of het is nee.
En dan kan je beter vragen om ze tot bij jou komt, zodat je ze kan belonen met iets heel lekkers. Werkt voor beide heel wat aangenamer.
Een hond heeft ook bezigheid nodig. En ja ook zaken die ze mogen/kunnen slopen. Karton is daar een dankbaar materiaal voor. En heb je tegelijk een economische versnipperaar in huis.
Het slopen is normaal, omdat die handeling voor rust zorgt. Ben hen toch . Eierdoosjes, daar kan je dan nog iets lekkers insteken. En kunnen ze zich daar leuk mee bezig houden.
Als je ze niet op de bank wilt hebben, maak je een plekje naast de bank, een mand of vetbed, eenmaal goed gevonden op de bank is het als je het later toch niet wilt, moeilijk af te leren......wil ze toch op de bank, ga bij haar op de grond zitten geef een goed bot zodat ze afgeleid wordt van de bank.....en als ze gromt, negeer het , ze maakt de ongenoegen kenbaar, draai je om ....bijten naar je, blijf rustig, pak een goed bot en geef het haar op haar plekje.
Nooit grommen corrigeren!
Grommen is communiceren, ze wilt je iets vertellen. Als je dat corrigeert, zal ze niet meer grommen en dus gelijk gaan bijten.
Als een hond gromt, uitzoeken waarom en dat gewoon voorkomen.
Misschien vind ze oppakken vervelend, of op het moment dat ze moe is oppakken vervelend.
Als je haar van de bank wilt hebben, gooi een paar brokjes op de grond, zo zal ze geheel uit zich zelf van de bank gaan.
Je kan dat ook gaan oefenen, doe een brokje op de bank, als ze er op springt zeg je: op. Gooi een brokje op de grond en zeg: af. Als je dit blijft oefenen, kan je haar op commando op en vanaf de bank krijgen. Wel belonen met een voertje, zo zal ze het graag gaan doen.
Dat ze je stalkt is logisch, ze is haar hele familie kwijt geraakt, ze wil niet ook nog jou uit het oog verliezen.
Ze zal moeten leren, dat je altijd terug komt.
Wat je kan doen om te wennen aan de bench, geef haar eten in de banch, gewoon deurtje open.
Als je wilt dat ze de bench in gaat, geef haar er dan iets te kluiven in.
Zo kan je de bench op een positieve manier opbouwen en zal ze de bench als iets leuks gaan zien.
Mijn hond is nu 4.5 en nog steeds het liefste bij mij. Lopen ook nog 3 van de 4 katten regelmatig achter me aan. Ik zelf, vind dat gewoon erg lief. Goed, op de wc wordt het wel erg vol.......
Ik denk dat het grommen niet per se irritatie hoeft te zijn. Ik herken het wel van Beer. Die beet wel eens heel hard in mijn handen of voeten. Als hij dat deed zette ik hem direct van de bank af (hij mocht op de bank maar niet als hij ging bijten). Hij werd juist druk en opgewonden van vastpakken en ging dan nog harder happen en grommen. Hij draaide er een beetje van door. Ik zette hem dan op de grond en liep daarna weg. Ik zou toch gewoon vol blijven houden. Af en toe op de bank is, zeker voor een jonge pup, moeilijk te begrijpen. Of wel op de bank mogen, of helemaal niet.
Doet ze het toch, dan zou ik haar van de bank af tillen en even doen alsof het grommen er niet is (dus niet op reageren) en daarna weglopen en even geen aandacht geven.
Bijten kan je vrij snel afleren me je stem maar dan moet je je stem wel goed gebruiken.
Zacht en hoog: liefdevol
Hard en hoog: Enthousiast, belonend
Zacht en normaal: aanlerend, commando's
Zacht en heel laag: dominant maar kan met de juiste intonatie ook genietend zijn (tevreden knorren)
Hard en laag: Verbiedend, bestraffend (kort en krachtig, geen tirades)
Grommen gebeurt hier gewoon niet. Er wordt niet gegromd naar de baas. Punt uit.
Bedenk wel dat je een hond alleen kunt 'bestraffen' op het moment dat hij iets fout doet. Geen seconde eerder en geen seconde later. Dat begrijpen ze echt niet. Schuldgevoel en nabrommen snappen ze ook niets van. Hoe boos je ook bent; stoppen met het ongewenste gedrag moet ALTIJD stoppen met brommen/terecht roepen zijn. ALTIJD.
Ze snappen mensentaal niet? Nou, je intonatie weldegelijk! Elsa beet ons niet meer binnen 1 dag en de bench van Momo liet ze na 1 duidelijke correctie verder links liggen. Belangrijk vind ik wel dat je minimaal 80% aan het belonen bent en niet voornamelijk aan het afleren. Dus zorg voor activiteiten waarbij je pup juist veel succes momenten heeft.
Er zijn verschillende manieren om met een hond om te gaan.
Praten is iets wat eigen is aan de mens. We gebruiken het nog wel (beperkt)lichaamstaal, maar zijn ons er niet van bewust.
Honden daarentegen gebruiken wel lichaamstaal (en soms ook vocaal). Het zijn super intelligente dieren en die leren door ons te observeren en linken te leggen.
Zelf geef ik de voorkeur om steeds vanuit de hond te vertrekken. Het zijn wij (de mens) die tenslotte de keuze maken om een hond bij ons te laten leven. Is het dan niet aangewezen je in het wezen van de hond te verdiepen? Zodat je weet wat de noden van een hond zijn en we toch een beetje weten wat een hond is.
Wanneer mensen bij mij komen, hetzij op cursus, hetzij met gedragsproblemen. Is het eerste wat ik opentrek, de deur van de hondenwereld. Zodat men leert kijken naar de hond zoals die is. Je leert op die manier je hond kennen, leert hem lezen. Zodat wanneer hij iets komt vertellen je ook weet wat. Zodat de manier waarop je dan met je hond leert omgaan alleen maar een verrijking is voor de relatie die er groeit tussen hond en mens. Zodat men optimaal van elkaar kan genieten.
Het enige wat je hond doet is je iets komen vertellen. Is naar hem luisteren dan niet belangrijker, dan zijn communicatie af te snijden? Wij als mens hebben ook graag dat er naar ons geluisterd wordt, als we iets willen vertellen.
Ik werk ook praktisch heel weinig met mensentaal. Ik zal eerder geluid gebruiken. Uiteindelijk kan je een hond prefect opvoeden en zaken aanleren zonder dat allemaal te gebruiken. Kijk maar hoe doven honden leren. Is gewoon super.
Ipv gedrag te blokken? Leer het ombuigen naar een gedrag dat wel ok is. Maar luister en kijk naar je hond. Ik blijf het herhalen, honden worden zo onderschat op hun intelligentie. Ze hebben zoveel te bieden, alleen hebben veel mensen dat nog niet ontdekt. Maar maakt het wel een hele aangename ontdekkingsreis.
Leer je in, betreffende hun taal en je krijgt er zoveel voor terug.
hee.
ik heb het er met een trainster over gehad, en nu was ook mijn vraag aan jullie;
ik ben 1.5 week geleden met lady naar de dierenarts van de ranzijn geweest voor haar prikje, maar ook omdat ze zo jeukte. hij heeft toen puppyschurft vast gesteld en mij 3 pippetjes meegegeven. ik moest deze om de 4 weken geven aan haar dus ik heb haar vorige week meteen 1 pippetje gegeven. nu word sinds een paar dagen de jeuk erger, dus ik heb meteen een afspraak gemaakt bij een andere dierenarts in de hoop dat die meer voor ons kan betekenen zodat ze hopelijk snel af is van de jeuk. ik vind dit zo sneu voor haar:( maar zou het evt daardoor kunnen komen dat ze af en toe zo dwars is??
want zoals vandaag bijvoorbeeld heeft ze goed geslapen in de nacht en na ons ochtendrondje werd ze meteen dwars dat we thuis waren! dus vermoeidheid kan het dan toch niet zijn??
kan het komen dat ze omdat ze zoveel jeuk heeft, te weinig slaap krijgt waardoor ze af en toe zo dwars is??
Je schrijft in je eerste bericht dat je soms ook angstig bent. Dat kan je natuurlijk niet voorkomen omdat dat van jezelf ook een impulsreactie is. Maar realiseer je wel dat de hond dit direct aanvoelt. En daardoor ook weer anders op jou kan reageren.
verder staan er al genoeg tips waar je iets mee kan, denk ik. Het enige wat ik daarvan nog zou willen benadrukken, is dat je misschien in deze fase beter consequent zou kunnen zijn, en dus sowieso niet op de bank. Nooit op de bank begrijpt een hond beter dan soms wel, soms niet. Zelfde principe waarom je nooit een oude schoen mag geven om te kauwen, want hij snapt het verschil met een nieuwe echt niet.
Mijn honden mogen niet op de bank. Bewuste keuze, vanaf dag 1 aangeleerd, nooit een probleem met de oudste. De pup probeert het nog heel soms, maar maakt ook geen probleem meer van het eraf gaan.
over je tweede vraag: natuurlijk is het heel goed mogelijk dat jeuk invloed heeft op het gedrag. Je wordt er zelf ook knorrig van als je steeds jeuk hebt. Maar dat betekent niet dat er andere regels gelden, hooguit dat je zelf meer begrip hebt!
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?