Goedemiddag, Sinds enkele maanden ben ik zeer geïnteresseerd in titeren om onnodig enten te voorkomen. Ik ben daardoor bewuster gaan nadenken over andere entingen. Nu las ik op het internet dat de L4 enting niet verplicht is, maar wel veel schade kan toebrengen. Ik heb immers veel nare ervaringen gelezen. Enten jullie de L4? Waarom wel/niet? Dank voor jullie reacties!
O, de enters zijn weg. Excuus voor het onoverzichtelijke bericht.
Ik laat mijn hondjes ook titeren sinds dit jaar.
De L4 heb ik toch laten zetten omdat wij hier met ratten zitten en de ziekte van Weil kan opgelopen worden gewoon door aan het gras te likken waar een besmette rat heeft geürineerd.
Voor volgend jaar twijfel ik hard om het nog te laten doen. Ik heb ook al doemverhalen gelezen over honden die erg reageren daarop. (De mijne hebben niets negatiefs ondervonden van de enting)
Ziekte van Weil is te genezen met antibiotica als je er snel genoeg bij bent, maar als je de symptomen van de ziekte opzoekt, dan is het wel niet zo eenvoudig om te zien of je hond de ziekte heeft of niet.
Maag en darmklachten, welke hond heeft dat eens niet ?
Spierpijn ? Moeilijk te beoordelen als je naar je hond kijkt...
Is weer zo een discussiepunt waar je alleen maar meer door in de war geraakt als je alles gaat lezen.
Ik heb er ook een tijd aan gedacht om de L4 enting niet te geven, maar toch besloten dat wel te doen. Java drinkt uit plassen, modderpoelen, beekjes, stopt haar hoofd in de modder, graaft graag.. Dan zou ik er toch geen fijn gevoel bij hebben als ik die niet heb geënt. Ik vond ook artikels over 'massale sterfgevallen' na die enting, maar dan blijkt achteraf dat het nooit bewezen is dat het daadwerkelijk door de enting kwam. Java heeft hem ook bij haar puppycocktails gehad en krijgt hem bij 1 jaar ook weer drbij. Ze heeft nooit ergens last van gehad.
Eerder liet ik L4 nooit enten. Nu met mijn laatste twee pups wel gedaan heb me laten ompraten door de DA.
Na drie dagen werd 1 van mijn pups ineens erg ziek.
Ik kon de link leggen tussen de vacinatie en de symptomen van mijn pup doordat een ander forum lid enkele weken eerder had geschreven over het overlijden van haar pup.
Ze heeft aan het infuus gelegen, meerdere injecties gehad waaronder een anti braak middel, antibiotica en pijnstilling.
Ze is flink ziek geweest.
We waren en gelukkig optijd bij.
Van alle 8 pups welke ieder L4 geent hebben gekregen was zij de enige met een reactie.
Maar ik ga t risico niet weer nemen. Heb hier zover ik weet niet veel ratten en mijn honden zwemmen ook niet.
Wil echt iedereen op t hart drukken er heel goed over na te denken.
Domme vraag misschien.. L4 is tegen de ziekte van weil? Zo ja, dan heb ik deze 2 weken geleden laten zetten, en er wordt volgende maand een titerbepaling gedaan. Kahlúa springt echt in ieder plasje en watertje dat ze tegenkomt, Dus de L4 enting? was best een must.
Onze hond is als pup meteen geënt met de L4 vaccinatie tegen weil. Denk straks een jaar later dat ik het weer ga doen.
Onze hond banjert graag door plassen en drinkt er ook uit.
Ken daarbij een hond die overleden is aan weil en van de eerste enting als pup hebben we ook niet direct nare symptomen van gezien. Al geeft dit denk ik geen garantie voor de toekomst...
Die van mij schoonmoeder bleek er niet voor geent te zijn, is overleden aan de ziekte van Weil, hij was niet zo lekker, dachten we, volgende dag vonden we hem toch wel ziek overkomen dus naar de dierenarts, alles geprobeerd nog maar hij is er alsnog aan overleden. Voordat ze er achter kwamen of het echt de ziekte van Weil was waren we ook nog eens een dag of twee verder, hij heeft daar constant aan het infuus gelegen, was echt zielig....het is echt afwegen vind ik.
Hier zijn alle honden van de week geent met L2
Bij mij komt L 4 er niet meer in ,Dat heeft een pup van mij het leven gekost ,ze was nog maar ruim vier maanden ,
Al de andere waren toen ook met L 4 geent en hadden geen klachten , maar de pup is na drie dagen infuus en medicatie toch afgemaakt omdat al haar ingewanden verwoest waren .
Veel dierenartsen zeggen dat L 2 niet meer te bestellen is ,maar dat is dus niet waar .
Het is gewoon nog te koop .Al mijn pupkopers hebben bij hun dierenartsen ook om de L 2 gevraagd en gekregen .
Is geen domme vraag hoor ,ja het is tegen de ziekte van weil ,
Je kan op weil niet titeren .
L4 titeren heeft weinig zin...is maar beperkt dat het in het lichaam blijft, de L4 als deze voor het eerst gegeven wordt moet deze na drie weken een keer herhaald worden.....het jaar dr op is deze eenmalig...
Mijn honden krijgen de L4 vaccinatie. Ze zitten heel veel in waterlopen, poelen, rivieren, drassige oevers, e.d.
Vorig jaar hebben enkele mensen hier nog de rattenziekte opgelopen tijdens een watersportdag op de rivier, waar ik met m'n honden ook vaak loop, dus nee, ik probeer dan toch liever het risico te beperken.
Ik dacht dat er geen echt betrouwbare titerbepaling op de ziekte van Weil was? Is dat veranderd?
Hier wordt niet geent, ik heb teven , lebberen niet zo aan urine als reuen, en bij mogen ze nimmer in een sloot of stilstaand water zwemmen, en bij rietkragen hou ik ze ver bij vandaan, ik heb contact met waterschap de AA Hunze en die controleren de ratten stand waar ik woon.....
Nee, niet veranderd, titeren is van geen enkele waarden voor weil.
Thanks!
Ze wordt nier getiteerd voor L4, Ik weet dat dit weinig zin heeft, daarom krijgt zij elk naar de L4 enting, Maar wordt er voor de andere een titerbepaling gedaan.
Nee hoor, is nog steeds niet te titeren.
Persoonlijk zou ik m niet meer aan een pup geven. Paddy is er erg ziek van geweest als pup. Maar je kunt eigenlijk niet zonder als je in een gebied woont waar veel ratten zijn.
De L4 werkt maar hoogstens 1 jaar, daardoor moet ze ieder jaar herhaald worden.
Ik blijf het lastig vinden: Lynn heeft wel de L4 enting gehad en hadat nergens last van. Aan de andere kant hoor je steeds nare verhalen, dus ga je weer twijfelen... Ik ga mij in ieder geval nog even goed inlezen.
Waarom vraag je dan niet de L 2 ?
Er zijn ongeveer 200 verschillende soorten weil ,met de L 4 ent je tegen de vier meest voorkomende soorten met kans op een zieke of dode hond .
Met de L2 ent je tegen de twee in Nederland meest voorkomende soorten ,wat dus al jaren gedaan werd .
Onze dierenarts vertelde vandaag nog dat zelfs de eerste x de L 4 dubbel enten echt niet nodig is en vindt het geldklopperij.
Door de vele klachten van L 4 ent hij nu weer met L2 en na de dood van onze Dora heeft hij zijn eigen hond ook geen L4 gegeven .
Nash en Joya werden een maandje geleden gevaccineerd tegen Weil. En de jaren daarvoor ook trouwens. Ook nergens last van.
We lopen hier door de velden, ratten en muizen zijn talrijk en mijn duo laat zich volledig gaan op wandeling.
Toevallig zag ik vanmiddag een grote, bruine rat het pad oversteken. Nash had ze ook geschoten en ik kon hem nog net bij z'n nekvel pakken.
Maar ook m'n katten brengen wel eens dode ratten mee naar huis en leggen ze aan de deur. Dank u, katjes!
Zijn er mensen die hun haarballen tegen Weil laten inenten?
En zo ja, welk vaccin is dat dan?
Snuffel wel gedaan. Simpelweg omdat hij er meteen in springt wanneer hij een sloot ziet. Wilde het risico niet lopen
Ik ent de L4 of L2 niet. Ik neem dus wel het risico met een mogelijke besmetting van Weil. Kaylo is vorige maand getiterd en ik twijfelde ook erg over de lepto. De dierenarts raadde mij echter aan om het niet te doen ivm Kaylo's demodex verleden. Zodra ik Kaylo ook maar een beetje ziek vind ogen wordt hij direct getest op Weil en bij echte griepverschijnselen testen we en starten met een Antibioticum kuur.
Je kan een enting eventueel ook laten ontsporen bij/door een homeopaat. Dat heb ik toen ook gedaan met de Rabiës enting en dat werkte erg goed.
Puk krijgt ook de L4 enting. Hier zijn veel ratten in de buurt. Puk is een varken die overal in rolt, soms op eet en drinkt uit plassen/sloten. Ook komt ze heel soms zelfs met een dode rat aanlopen. Vandaar de overweging het wel te doen. We kennen de verhalen maar willen ook niet dat ze Weill krijgt. Ze heeft ook nog nooit last gehad van de enting.
Ja, dat is ook zeker een optie! Bedankt!
Wat ik het meest kwalijke vind van de L2 of L4 enting, is dat mensen er van uit gaan dat hun hond beschermd is tegen Weil.
Dat is dus pertinent niet zo.
De L2 'beschermt' tegen 2 van de vele aanwezige stammen.
De L4 'beschermt' tegen 4 van de vele aanwezige stammen.
Daarnaast is de werking zeker niet gegarandeerd voor een jaar.
Die ligt ergens tussen de 4 en de 9 maanden dus is ook een geënte hond nog steeds een deel van het jaar onbeschermd
Vandaar dat geadviseerd wordt om deze enting in het voorjaar te geven zodat hij in ieder geval werkt in de risicoperiode
Dus of je nu wel of niet ent, houd altijd rekening met een eventuele besmetting.... nu wordt er bij ziekteverschijnselen vaak niet aan Weil gedacht, 'want de hond is geënt'
Ja dat is helemaal waar ,En wat ook kwalijk is dat de dierenartsen ondanks dat er al zoveel ellende is met de L 4 gewoon doorgaan met dat enten ,en hun klanten doodleuk vertellen dat L 2 uit de handel is ,
En dat is nog gewoon te koop bij de fabrikant .
Zoals ik al eerder tikte zijn er ongeveer 200 soorten bacterien die weil veroorzaken ,maar je kan maar tegen twee of vier soorten enten .
Ook triest dat er al zoveel slachtoffers gevallen zijn door de L 4 en het in de eerste instantie afgedaan wordt als zijnde dat het niets met L 4 te maken had .
Want er waren al duizenden honden mee geent ,Is ook zo ,maar je zal maar net bij de andere duizenden zitten wiens hond een afgrijselijke lijdensweg had .
Hier ook weil enting en de verplichte rabiës enting voor het buitenland. Vigo wordt 10 is vorig jaar geent was dit jaar niet nodig maar ik zal hem ook niet meer laten enten hij zal wel genoeg afweerstoffen hebben voor de rest van zijn leven.
Hier zijn ook alle 3 de honden met L4 geënt. Vita is de laatste en in pas geënt. De keuze was voor ons heel gemakkelijk.
Wij wonen namelijk op een boerderij, veel polderse slootjes waar wij regelmatige een rat in zien zwemmen. Niet alleen waterratten maar ook de grote muskusrat zien wij regelmatig hier...
De kans is bij ons dus groter wat betreft Weil. En dat wilde wij niet riskeren. Volgend jaar zal er dus weer opnieuw geënt worden met L4
Dit wist ik inderdaad allemaal wel maar goed dat je het sowieso nog vertelt hier. Helaas zijn er mensen die er toch wat te makkelijk over denken.
Ondanks dat we dat in ons achterhoofd houden hebben we toch voor de enting gekozen omdat Puk van de enting zelf geen last heeft en echt een varken is in een rat-rijk gebied. Zo sluit je toch alweer een kans op Weil (grotendeels) uit. Ze kan het alsnog krijgen, zeker... maar zonder enting loopt ons varkentje nog meer kans erop.
Gemeente rotterdam heeft van de week ook aangegeven dat er een grote stijging is van ratten in rotterdam. Dus ik ben best blij met de enting!
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?