Een herder is terug houdend naar vreemde.
Van bekende weet je hoe ze zijn en hoe ze reageren, die zijn voorspelbaar, van vreemde niet en dat maakt onzeker.
Met zijn agressie, wil hij vreemde weg jagen, hij wil ze uit zijn buurt.
Zijn gedrag is dus niet om jullie te beschermen, maar hij voelt zich bij jullie wel dapper genoeg om de vreemden weg te jagen.
Als iemand echt kwaad wilt, dan zal hij jullie zeker wel beschermen.
Hoe heb je hem gesocialiseerd met mensen?
8maanden is een angst fase, dat maakt alles even extra spannend.
Ik zou in iedergeval, zorgen dat je op voldoende afstand blijft.
Stres loopt op bij je hond, namate de afstand kleiner wordt. Uitvallen, dan is de stres al heel erg hoog.
Honden gebruiken allerlei stres signalen als stres oploopt, belangrijk is om signalen te herkennen en optijd ingrijpen, weg lopen eigenlijk.
Als je weg loopt als de hond nog laag in de stres is, hersteld hij daar snel van, terwijl als je hond elke keer uitvalt, er zoveel stres in zijn lichaam komt, dat hij steeds sneller en eerder reageert.
Ik zou wel als ik jou was, met een goede gt in zee gaan, je wilt nl inderdaad geen bijtincidenten.
Hier zie je de stresladder. Honden gaan niet netjes het rijtje af, maar gebruiken elk hun eigen signalen.
Bijnde eerste signalen die je ziet, gelijk weg lopen
Ja we slapen allemaal op dezelfde kamer hoor
Nee, in tegendeel!
Als zijn gedrag komt uit onzekerheid (vrijwel altijd komt zulk gedrag uit onzekerheid) dan kan dit gedrag toe nemen, door het weg vallen van de tostesteron.
Spijtig dat hij te vroeg uit het nest weg is gegaan.
Een bezoekje da kan nooit kwaad, om zeker te weten dat het niets lichamelijks is.
Wat ik lees, denk ik dat hij te weinig is gesocialiseerd met vreemde mensen.
Hij vind ze heel erg eng.
In welke situatie heeft de hond gebeten? Het verontrust me wel dat een jonge herder nu al behoorlijk heeft kunnen groeien en daadwerkelijk toehapt en heeft kunnen happen.
Waaks en verdedigen zijn inderdaad wel eigenschappen die een herder bezit, maar als baas moet je daar zelf goed de hond in begeleiden.
Mijn visie is eigenlijk dat ik op voorhand geen hond nodig heb om mij te beschermen, vanuit die visie voed ik de hond op. Op straat, in huis heeft hij niet op voorhand te beslissen of iemand goed of slecht is, dat bepaal ik wel. Dat wil ik TS wel meegeven, de hond is nu nog jong, dus nu is wel het moment om daar heel goed mee aan de slag te gaan, het liefst met mensen met kennis van zaken.
Hoe heb je de socialisatie met mensen aangeleerd?
Nou langs een kant wil ik ook niet hij een doetje is voor iedereen hoor dat had ik wel een andere ras gewild..Hij moet waken en beschermen en niet agressief zijn pas wanneer ik zeg zo of zo mag het..We hebben hem ook ter bewaking maar hij moet het verschil leren dat is het probleem
Het is mij niet geheel duidelijk wat je nu precies van de hond verlangt t.o.v. mensen. Misschien is het voor de hond ook niet duidelijk wat ie met vreemden aanmoet?
Aan de ene kant wil je dat ie waakt en beschermt uit zichzelf (en niet pas als jij dat zegt). Aan de andere kant wil je niet dat ie blaft naar onbekenden, en dat ie niets doet als er een vreemde in je huis staat…
Hoe zie je dat dan concreet, dat waken en beschermen?
Hij mag niet aanvallen als ik dat niet zeg pas als ik dat wel doe zo op deze manier springt en blaft hij onbekende mensen omver moest hij er bij kunnen zou hij ook bijten dat is het enige probleem voor De rest is hij zoals we willen
Is de hond dit aangeleerd? Zodat hij het onderscheid kan maken.
Want ik neem aan dat dit een specifieke training is: leren aanvallen op commando (en de manier waarop)?
die ervaring heb ik ook, als er echt onraad is zal hij aktie ondernemen, per slot was het toch een kuddebewaker. Zo'n bewaker zal dan ook niet te pas en te onpas alles gaan aanvallen.
Ik zou idd dit niet gaan trainen de hond zal het niet snappen en voor je het weet heb je de verkeerde (gevaarlijke) dingen aangeleerd
De hond is nog een pup, een waarschijnlijk niet goed gefokte en niet goed gesocialiseerde pup (maakt hem niet minder lief natuurlijk). Met acht maanden gaan ook de hormonen werken, puberteit komt gauw, dat werkt allemaal door.
In dit artikeltje wordt ook ea verklaart
http://kynoblog.com/artikelen/de-puppy-en-de-jonge-hond-over-opgroeien
Ik snap wat je bedoelt, hoor, het zou ook mijn keuze niet zijn, want ik wens helemaal geen beschermende hond in huis.
Maar als (als!) TS van deze hond een waak- en verdedigingshond wil maken, lijkt het me wijzer om dit begeleid en correct aan te leren, dan ervan uit te gaan dat deze hond zelf wel situaties kan inschatten en z'n taak kan invullen. Als je ziet hoe die nu reageert…
Herders doen dit als geen ander is mijn ervaring inderdaad ook. Zelfs mijn "doetjes" witte herder meneer, wat in feite een enorme held op sokken is. Het maakt niet uit, één blik van hem met z'n alerte kop en hij heeft aandacht.
Het is aan jou om dit bij jouw hond in goede banen te leiden. Leer je hond dat wanneer er mensen binnen staan die jij "goedkeurt" omdat jij ook aanwezig bent hebt je hond gewoon z'n gemak houd. Beloon hem uitbundig als hij het goed doet. Of geef hem wat lekkers als er bezoek komt. Werk de positieve kant uit, niet de negatieve. Zorg ervoor dat hij zich comfortabel voelt ook met vage kennissen in huis.
Zoiets als "aanvallen op commando" zou ik hem persoonlijk niet leren. Een hond weet precies wanneer het echt mis is, hij weet het zelfs vaak eerder dan dat jij zelf. Die heeft daar geen commando voor nodig. Maar jij moet met je opvoeding ook zorgen dat de hond de goede inschatting kan maken. Als veel dingen eng zijn, dan ligt de grens om zoiets te ondernemen en "iemand weg te jagen" heel ergens anders dan waar jij gehoopt had dat hij lag bij de hond. Dit mag geen eigen leven gaan leiden.
Ik zou dat wantrouwende gedrag van hem zeker niet stimuleren. Ik heb het idee dat je dit vooral als waken en beschermen ziet, maar ik denk dat het zoals mensen hierboven ook schrijven meer komt door angst. En zoals men altijd zegt: "Angst is een slechte raadgever". Je krijgt er alleen maar onvoorspelbaar, extremer gedrag door. Straks komen er vriendjes mee van je zoontje en begint het geëmmer....
ja helemaal eens hoor, dat bedoelde ik eigenlijk ook, hier moet ts deskundige hulp bij krijgen, (zelfs als ze er geen waak of verdedigingshond van wil maken).
Maar vertoont hij dat gedrag nou binnen of buiten? Of allebei?
Want mijn witte is buiten onzeker en heeft daar mijn begeleiding nodig. Afleiden of onder commando zetten is dan een prima oplossing.
Maar binnen is ze in haar comfortzone. Als er iemand aan de deur komt wordt er wel even flink geblaft. Zodra diegene binnen is en ze ziet dat het goed is dan houd ze ook meteen op. Ze blijft er wel graag bij staan kijken maar dat is het ook. En als ze iemand eenmaal kent dan wordt diegene enthousiast begroet. Ik heb er dus zelf geen ervaring mee maar als een hond zich binnen ook zo gedraagt naar vreemden dan moet daar toch ook een goede aanpak voor zijn. Misschien kun je de situatie wat beter omschrijven, hoe gedraagt hij zich precies, waar doet hij dat en tegenover wie?
Dank voor de reacties
Allereerst denk ik ik mezelf fout heb laten.verstaan ik wil er geen boze hond van maken of wat dan ook in.die richting ik zoek hierbij naar ervaringen of advies ivm zijn boosheid op onbekende
Dat heeft hij dus ook als er voor hem een onbekende binnen is ook al geef ik hem commando's of probeer ik het juist aan te pakken hij wil het helemaal niet horen en is dan helemaal over zijn toeren van zodra we hier gewoon zitten met zijn bekende mensen is het ok en mijn.ouders en broer begroet hij super lief als zij op bezoek.komen..Is het onzekerheid? Angst? Ik weet het echt niet en ik wil hem graag helpen
Toch verdiepen in kalmerende signalen dan zul je dat antwoord get makkelijkst vinden
Cindy, Ik heb alleen de laatste reactie van je gelezen maar je wil iets van je hond, zelfs helpen bij iets wat jij niet wil dat hij doet?
Hij waakt, laat zien dat er vreemden (voor hem) zijn en jullie waarschuwen.
Dat is nou pressies wat een herder doet.
Het gaat er om hoe jullie er op reageren.
Goed zo, het is goed, ga maar even kijken en begeleid je hond.
Zo leert hij dat vreemden geen enge wezens zijn.
Boze hond? juist door jullie onzekerheid weet de hond ook niet wat hij moet doen en gaat zelf iets uitproberen.
Sterker nog, hij gaat zich zelf iets aan leren. Uit zijn dak gaan met wat je daar ook mee bedoeld.
Blijkbaar weet deze herder dit dan niet....
Waaks zijn( een waaks ras hebben) heeft totaal niks te maken met mensen bijten uit angst.
belangrijk is in elk geval dat jij kalm blijft en hem even geruststeld,
misschien kan je hem bij je houden aan de lijn, en dan zoiets zeggen als goedzo jongen goed gezien, dat is een bezoeker.
Of als hij te opgewonden is als er bezoek komt leer je hem naar een eigen plekje te gaan, maar niet boos of luid gefoei e.d. rustig en even benoemen. In het begin kan je hem dan iets lekkers geven, een kluifje of een kong om tot rust te komen.
Ik heb er een artikel over gevonden, misschien kun je hier iets mee?
www.moniquebladder.nl/visite/
Nou die van mij beschermt me echt niet hoor, maar dat hoef ook niet. Daar heb ik haar ook niet voor.
Hier ook niet hoor. :p
Komt vast omdat jullie beide geen *kuch* heldhaftige reu hebben.
Klopt ik heb een ontzettende bitch
Nu heb ik het wel gelezen kan er denk ik ook een beeld bij maken.
Eigen verhaaltje,
Ik heb een geweldige boef van nu 1 jaar oud, 3 oude kinderen maar een paar keer per week is er een nichtje van nu 3 jaar oud.
Dat gaat heel goed samen. We gaan dagelijks meerdere keren naar het bos, ook wel eens met die kleine erbij.
Nou was het mooi weer en we zijn midden op een zandvlakte gaan zitten, dochter, man, ik en die kleine.
Lekker met het zand spelen, gat graven, noem maar op.
Onze hond die met alle honden speelt veranderde ineens en jaagde alles wat maar een beetje in de buurt wou komen weg met een hoop herrie.
Hij schroomde niet om te pakken.
We zijn weer gaan staan en door gelopen en alles was weer zoals vanouds, geen verdediging meer, helemaal niets.
Natuurlijk ben ik uit gaan proberen en een dag of wat erna alleen gaan zitten.
Niks, gewoon gedrag.
Zo ook met dochter, zoons man noem maar op, helemaal geen reactie.
Maar zo gouw die kleine erbij is veranderd onze hond.
Ik vertel dit om je te laten zien dat het door 1 persoon of zelfs 1 ding kan dat je hond zo beschermend wordt.
Het zou me niks verbazen dat het je zoon is die hij zo wil beschermen maar het kan net zo goed iets anders zijn.
Zoek eens wat nou werkelijk de aanleiding is.
Dan pas kan er advies komen om je te helpen wat zeker nodig is want je hond zal steeds verder gaan met dit gedrag.
Een heldhaftige teef op sokken!
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?