Priveles kan tegenwoordig ook :)
Ik ga het zoeken met je site en je dan ff appen.
Dat ding ligt maar in de kast zo. Gewoon zonde
Zelf werk ik met de Canon EOS 5D Mark III in combinatie met de Canon EF 70-200 F/2.8 IS II USM.
Neem de rust tijdens het maken van een foto en zet jouw focuspunt op een oog. Mocht de hond gedraaid staan, moet je dus het voorste oog in je focus opnemen. Meestal gebruik ik tijdens portretfoto's de one-shot. Hierbij stel je scherp op een punt door jouw ontspanknop half in te drukken. De camera onthoudt dat punt, zodat je makkelijk een compositie kan bepalen zonder jouw focuspunten te veranderen. Bij actie fotografeer ik met AI Servo en natuurlijk met een continu-opname (hoge snelheid). De camera zal dan continu scherpstellen op het onderwerp wanneer die in beweging is.
Een F/4 is een prima diafragma om weinig scherptediepte te creëren en om toch het onderwerp scherp te krijgen (ik gebruik dit getal regelmatig). Nu moet ik zeggen dat de 1100D een oud model is en dus niet meer de beste kwaliteit levert. Je kan ook gaan kijken naar een beter model die weer net wat meer kwaliteit kan leveren.
Wanneer je wilt bewerken, raad ik je aan om in RAW te fotograferen. Het nadeel van deze bestanden is dat ze groot zijn en je dus minder foto's kan maken en je schijf sneller vol zit. RAW bestaat uit losse lagen, waardoor de foto minder snel beschadigt tijdens het bewerken. De camera bewerkt al wat wanneer je in JPEG schiet, waarbij die vervolgens alles in 1 laag opslaat. Wanneer je zo'n bestand gaat bewerken, pas je de bron van de foto aan en raakt de foto dus sneller beschadigt. JPEG kan prima bij hobbyfotografen die toch nooit/amper bewerken. RAW is wel een must bij beroepsfotografen, omdat je toch details moet corrigeren.
Ik houd persoonlijk erg veel van bewerken. Ik zie het als een kunst apart, net zoals fotografie dat is. Het is knap als je het ook goed kan en je kan een foto net iets extra's geven. Ik doe sowieso de basisaanpassingen, zoals het contrast en witbalans en daar houd ik het dan bij. Maar soms wil ik ook even losgaan met Photoshop.
Ik gebruik Photoshop CS6 en Lightroom 5.
Hoeft niet persé ;)
Het is over het algemeen duurder, maar je kan ook een privéworkshop volgen bij diverse fotografen.
Ikzelf ben nu ook bezig met het voorbereiden van workshops. Ook ik zal zowel groepen als individuen dit vak leren. Een privéworkshop zal dan gevormd worden naar jouw wensen.
Wat een mooie foto's komen er voorbij! Heel leuk om de vooruitgang te zien . Met welk programma bewerken jullie? En welke instellingen passen jullie aan?
80D is een hele vooruitgang op de 1100D. Ik had de 1100D ook toen ik net begon zo'n 3 jaar geleden. Ik ben toen overgestapt op de 50D en je merkt dan echt verschil. De 50D is niet meer op de markt, maar ik denk dat je geen spijt zal hebben om over te stappen op de 80D.
8GB is best weinig als je in RAW fotografeert, aangezien RAW veel grotere bestanden zijn.
Ik gebruik ook geen SD-kaart, maar een Compact Flashcard. De SD is langzamer en niet zo sterk als de CF. Ik kan ook niet anders. Ik gebruikte voor mijn camera even een SD-kaart en ik kon maar 2 foto's maken en dan moest ik lang wachten tot ik weer foto's kon maken, omdat mijn bestanden zo groot zijn.
Ik heb zelf één van 16GB. Omdat ik bewust een foto maak en weet wat ik doe, maak ik niet eens zoveel foto's. Dus voor mij is dat genoeg. Ik kan ongeveer 550 foto's maken als ik in RAW fotografeer. Ik schiet er hooguit 200 als ik een sessie heb.
Lightroom 5 en Photoshop CS6. Het leuke aan bewerken is dat je alles aan kunt passen wat je zelf wil. De basis van je foto moet natuurlijk al goed zijn. Als iets niet in focus is, zal Lightroon of PS je daarmee niet helpen. Bewerken doet iedereen naar zijn eigen smaak. Ik hou wel van een lekker bewerkt plaatje, met een ultra smooth achtergrond (moet al goed zijn op de foto zelf, door een klein diafragmagetal of door het onderwerp ver van de achtergrond te plaatsen) en vind er niets mis mee als dat nog extra aangezet is in een bewerkingsprogramma, zolang het maar netjes gebeurt. Ik pas dus de achtergrond een beetje aan, haal storende elementen weg (clone-tool in PS) en maak het onderwerp vaak iets opvallender door dingen lichter of donkerder te maken.
Voorbeelden kun je vinden op mijn Zoom-account (HannahV), zal er vanmiddag een aantal plaatsen :)
Waar slaan jullie je bestanden in op? Ik vind het namelijk zonde als mijn hele computer vol staat met foto's.
Achter ons huis groeien struiken die nu vol zitten met witte bloemetjes, telkens als ik langsliep zag ik mooie plekjes waar perfecte foto's gemaakt konden worden.
Net verveelde ik me (examens leren is zo saai ) en dus heb ik mijn broertje als lieftallige assistent meegevraagd en deze foto's gemaakt!
Ik ben ontzettend tevreden, vooral met die van Bruno; zo sprekend
Ik zet ze gewoon op mijn pc en eens in de zoveel tijd zet ik ze in Dropbox, omdat ik al heb meegemaakt dat mijn pc kapot ging en ik dus alles kwijt was (geen back-up gemaakt)
Ik heb een dubbele backup. Ik sla alles in principe op op mijn PC maar eens in de zoveel tijd verwijder ik daar wat dingen van dus oude bestanden staan hier niet meer op. Ik heb twee externe harde schijven waar foto's op opgeslagen staan (maakt die in principe dagelijks een bakcup op) en daarnaast ook nog een cloud waarin ik gelijk als ik klaar ben met de foto's bewerken e.d. deze ook op opsla.
Hier een voor en na.
Mooi! Netjes bewerkt
Ik heb weer een vraag voor mijn mede-fotografen
Heb twee weken terug een paar foto's gemaakt in de dierentuin, met RAW in plaats van JPEG. Ten eerste merkte ik dat mijn camera véél langzamer was nu, maar dat ligt waarschijnlijk aan het model (is al wat ouder, Canon 1100D). Maar, ik heb heel veel last van ruis als ik ga nabewerken. Nu weet ik dat dit komt door de ISO, maar dat is nu het probleem..
Als ik met een lage ISO fotografeer, is de sluitertijd zo laag dat mijn hele onderwerp bewogen is. Dus om de sluitertijd hoger te zetten, gooi ik de ISO omhoog. Wat dus voor ruis zorgt.. Heeft iemand tips om de sluitertijd omhoog te krijgen zonder dat de ISO omhoog moet, zodat ik minder ruis heb? Of is dit ook weer een beperking van mijn oudere model camera? :c
Probeer je diafragmagetal eens kleiner te doen. f/2.8 Bijvoorbeeld, in plaats van f/5.6 of iets. Oudere modellen kunnen wel eens moeite hebben met hoge ISO's, het is dus handig om te investeren in een lichtsterke lens, een waarvan het diafragmagetal zo laag mogelijk is en de opening dus zo ver mogelijk open kan. Hoe groter de opening (laag getal), hoe meer licht er binnen komt en hoe korter de sensor licht nodig heeft, dus dan kan je sluitertijd omhoog.
Het kan zijn dat je geheugenkaart moeite heeft met het verwerken van RAW.
Het F-getal zorgt alleen voor de scherptediepte. Het maakt je onderwerp niet scherper, maar bepaald de grootte van het scherpteoppervlak. Met de autofocus (waar ik al een uitleg over gegeven heb) kan je zorgen dat jouw foto's goed gefocust zijn tijdens het fotograferen van actie. Ik krijg ook haarscherpe actiefoto's met een diafragma van F/2.8.
RAW bestanden zijn groter. Een SD kaart moet dus meer de tijd nemen om een bestand op te slaan. Om deze reden gebruik ik een Flashcard. Deze kaarten zijn iets duurder, maar wel sneller.
Dankjewel! Heeft het dan misschien te maken met het aantal scherptepunten dat een camera heeft? Heb jouw stukje even teruggelezen en ik gebruik ook Al Servo met een continue-opname, met F/4. De hele hond is dan ook scherp, geen teen of haartje dat verkeerd staat. En toch blijven die ogen wazig en niet scherp.. Of ik ben gewoon te langzaam en schiet buiten het scherpteoppervlak haha.
Ik ga eens kijken naar zo'n Flashcard!
Zit er eerder een onscherpe waas over de foto heen of is het echt onscherp?
Het aantal focuspunten maakt in dit geval niks uit. Wanneer je focuspunten verspreid hebt over het hele beeld, kan je veel meer plekken gebruiken om je onderwerp neer te zetten zonder je camera te bewegen. Het middelste focuspunt heeft elke camera en is het gevoeligst. Stel scherp op de ogen van de hond en blijf de hond volgen in zijn bewegingen.
Eerder een onscherpe waas denk ik, zeker als ik inzoom op de foto
Ja dat probleem ken ik met mijn oudere modellen (50D/7D). Dit is camera eigen en je komt er niet echt vanaf. Je kan je sensor laten schoonmaken (helpt een klein beetje), maar misschien is het dan beter om te upgraden naar een model die al iets meer aankan.
Balen! Ik wou eigenlijk pas volgend jaar een nieuwe body kopen maar ach, ben over 2 maanden jarig.. Misschien doe ik het wel gewoon haha. Heb jij aanraders? Ik zat zelf te kijken naar de 80D maar wil volgend jaar/over twee jaar niet weer tegen hetzelfde probleem aanlopen..
80D is een hele mooie opstap.
In 2015 ben ik van de 1100D overgegaan op de 50D en dat heeft heel wat gescheeld. Echter liep ik dus een jaar later weer tegen dingen aan, maar het is maar net hoe snel jouw niveau stijgt.
80D is natuurlijk weer wat beter dan de 50D, dus ik denk, zeker voor een hobbyist, dat je er veel plezier aan hebt. Je kan ook kijken naar een (tweedehands) full frame camera, zoals de Canon 6D.
De 7D mark II lijkt mij wel beter dan de 80D. Deze is ook zeer geschikt voor sportfotografen. Deze kan wel 10 frames p/seconde maken. De 80D maakt 7 frames p/seconde. De 80D heeft alleen ruimte voor een Compact Flashcard en de 7D Mark II voor de CF en de SD kaart. De 7D kan ook iets meer ruis aan.
Dit model is wel duurder, maar misschien is die ook ergens tweedehands te vinden. Je zou ook kunnen kijken in een fotozaak (en dan heb ik het niet over de Mediamarkt of iets dergelijks).
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?