Goedenmiddag allemaal!
Er is iets waar ik al een paar dagen mee zit maar echt niet uitkom. Hopelijk kunnen jullie me op dit forum helpen of met me meedenken.
Ik ben nieuw hier dus please vergeef me als ik dit topic per ongeluk in de verkeerde categorie heb geplaatst.
Het volgende is er aan de hand:
Via via ben ik bij een eigenaar van een prachtige american bully reu van net 2 jaar oud (met stamboom en alles) terecht gekomen die dit prachtbeest wil/moet verkopen. Volgens die eigenaar is de reden van herplaatsing dat Balou (de bully) de veel oudere reu in dat huis constant aan het uitdagen is waarschijnlijk omdat hij vind dat hij de baas is/ moet zijn onder de honden (3) daar. Nu ben ik daar paar dagen terug wezen kijken en kennismaken en ik was direct verliefd. Maar wat ik aantrof was een hond die heel angstig gedrag vertoonde richting mij en mijn vriendin. Vanwege die signalen heb ik aangegeven dat het beter was om Balou te negeren en ruimte te geven. Na een ruime 20 minuten kwam hij dan toch voorzichtig, maar met heel veel zichtbare spanning in zijn lijf, naar ons toe om te snuffelen etc. Maar goed dat was dus het begin van de kennismaking. Na een krap uurtje ontdooien zijn we samen met de eigenaar een wandeling gaan maken. Tijdens die wandeling stond hij op het punt om uit te vallen of viel hij uit naar elk levend en bewegend dier wat we tegenkwamen. Daarnaast vertoonde hij 1x naar mij en 1x naar mijn vriendin hapgedrag en probeerde hij een paar keer dominant gedrag te vertonen richting ons. De hele wandeling, met uitzondering van die paar keer dominante gedrag, waren verder alle signalen die hij afgaf die van angst. Wat mij het meest verontruste was dat de eigenaar Balou niet 1x positieve opvoeding liet zien in de zin van als hij iets wel goed deed dat hij complimenten of beloningen gaf, maar wel elke keer als hij iets deed wat niet gewenst was werd hij gecorrigeerd. Of soort van gesust door middel van aaien en vast/kort gehouden. Het was geen plezierige ontspannen wandeling voor ons allemaal om het maar zo te zeggen. Na de wandeling heb ik de eigenaar gezegd wat ik heb gezien en wat ik er van vond en ook gevraagd waar dat hij denkt dat dit gedrag vandaan komt. Ook gevraagd wat hij zou doen als ik Balou niet overneem. Blijkt dat iemand anders voor mij al had overgenomen maar weer terug gebracht en als ik Balou niet zou overnemen dat hij dan naar het asiel zou gaan. Waarop ik vroeg of hij niet terug kon naar de kennel ipv asiel, maar volgens de eigenaar was hij pissed omdat hij van de fokker een hele andere hond had gekregen dan hij had gewild/verwacht.
Door bovenstaande ben ik gaan navragen wie de ouders zijn van Balou en uit welke kennel hij vandaan komt. Ik heb de kennel gebeld en situatie uitgelegd en afspraak gemaakt. Vandaag ben ik bij de kennel langsgegaan en kennis gemaakt met beide ouders van Balou en de fokker. Beide ouders zijn exact zoals een american bully zou moeten zijn. Geweldige honden met een geweldig karakter en met een super krachtige uitstraling. En heel easy en lief richting mensen. De kennel zelf was niet groot maar het zag er super schoon uit allemaal. Een aantal honden die hier zijn geboren en verkocht hebben diverse prijzen gewonnen in het buitenland. De honden in de kennel zagen er goed verzorgd en gezond uit en de fokkers waren heel open en vriendelijk en waren eigenlijk verbaasd en shocked toen ik vertelde over Balou. Hierdoor heb ik geen twijfels gekregen over de kennel en dat het probleem daar vandaan komt.
En nu komt mijn vraag. Ik en mijn vriendin zijn verliefd op Balou, MAAR...... Is bovenstaande gedrag ontstaan door puberteit in combinatie met verkeerde opvoeding of... Is het mogelijk dat Balou misschien karakter issues kan hebben?
Waarom ik dit graag wil weten is omdat ik ergens wil weten of Balou over een jaar of 2 of (veel) later niet nog steeds terug kan vallen naar dit gedrag ondanks (her)opvoeding omdat dit gewoon zijn karakter blijkt te zijn. Soort van eindeloze tunnel of bodemloze put zeg maar.
Het maakt mij geen reet uit hoeveel tijd/energie en geld het kost voor (her)opvoeding en cursussen. Dat heb ik allemaal! Ik ben zelfs bereid om minimaal een half jaar te stoppen met werken en/of klanten aan te nemen hiervoor (en daarnaast natuurlijk ook een klein beetje genieten van mijn sabbatical ).
Nu zullen er vast een aantal denken: waarom neem je niet gewoon een pup van die fokker of een andere? Reden: Ik ben zelf geadopteerd en heb best wat meegemaakt in mijn jeugd en heb dus bagage. Ik wilde als ik een hond zou nemen er 1 uit het asiel halen om exact die reden. Ik heb een kans gehad en ik heb bagage. Die honden idem dito! En bij toeval ben ik bij Balou uitgekomen en in mijn ogen voldoet die aan die criteria. Maar anyway...
Gedrag daar kan aan gewerkt worden en met bagage kan rekening mee worden gehouden. Maar karakter is een ander verhaal. (hopelijk heb ik duidelijk kunnen maken wat ik met karakter bedoel )
Hopelijk kunnen/ willen jullie meedenken en mij helpen om de juiste beslissing te maken. Wel of niet overnemen...
Alvast heel erg bedankt mensen!!!!
Sorry voor de lap text mensen!!!
Dacht dat "enter" een nieuwe alinea was...
Tenminste zo leek het toen ik het bericht schreef
(update: Heb de knop "wijzigen" ontdekt )
Puur op je beschrijving afgaand, lijkt het me dat deze hond zo angstig is geworden door zijn opvoeding en leefsituatie.
Wat je zou kunnen doen is nogmaals met de fokker contact opnemen, en vragen hoe Balou was in het nest. Ik heb de indruk dat je vertrouwen in deze fokker hebt en er dus van mag uitgaan dat die eerlijk zal zijn in z'n antwoord. Dus als de fokker zegt dat de pup in het nest helemaal niet angstig was, lijkt de angst die hij nu heeft geen aangeboren eigenschap, maar is die gegroeid door de externe invloeden achteraf. Als een hond vanuit zichzelf (dus aangeboren) angstig en onzeker is, zie je dit al in het nest.
oha hoe verpest je een hond, wat zonde dat hij zo angstig is, hoe vaak lees je niet dat mensen om de verkeerde reden een hond nemen.
Die indruk krijg ik dus, dat deze hond bij de foute baas terechtgekomen is, die van hem iemand wilde maken, zonder met de hond zijn gevoelens rekening te houden. Het is bovendien niet heel slim om 2 reuen van dat ras zomaar zonder goede begeleiding bij elkaar te zetten.
Nou is het wel zo dat veel volwassen honden buiten niet meer met andere honden kunnen/willen omgaan, ik heb zelf een hond die toen ik haar net had tegen alles uitviel. Nog steeds kan ze alleen op gepaste afstand rustig voorbij een andere hond lopen. Ik hou daar dan ook rekening mee. Pas de wandelingen aan haar aan, wat kan ze aan, wat niet. In de loop der tijd wordt dat een tweede natuur, maar je moet elkaar wel eerst goed leren kennen en de hond moet het gevoel krijgen dat hij jou kan vertrouwen.
Mijn hart zegt, wat een geluk voor hem dat jullie op zijn pad terechtgekomen zijn, haal hem daar meteen weg en laat hem bij jullie een fijn leven hebben. Want dat die hond daar niet op zijn plaats zit is wel duidelijk, met dominantie lijkt mij dit niets te doen hebben. Ik krijg de indruk dat hij totaal geen steun en begeleiding gekregen hebt en nu onbegrepen en gefrustreerd en angstig is.
Ga veel lezen over hondengedrag en hoe honden communiceren dan komt het vast goed met jullie, daar ben ik eigenlijk van overtuigd.
Je hoeft hem niet druk te gaan heropvoeden, maar hem weer vertrouwen geven, hem het gevoel geven dat hij begrepen wordt, en een maatje van jullie wordt. Enig inzicht is dan wel handig natuurlijk. Misschien is een gt handig, dan wel een die jou uitlegd wat te doen, een die positief werkt.
Mijn eerste herplaatser Lola, uitte haar onzekerheid en angst in agressie, ook naar mij. Dit is helemaal goed gekomen door haar de tijd te geven mij te leren kennen, en te leren dat ik te vertrouwen was. Ik hoefde daar niets voor te doen, dan dingen als: niet naar haar toelopen, haar rustig laten eten en slapen, geen druk maken, houding en stem altijd kalm en rustig naar de hond toe. Buiten nog korte saaie wandelingen maken. Zulk soort dingen.
Yanto...als je geen andere hond in huis hebt en je toch voor deze hond wilt gaan, zou ik zeggen doen, bedenk dat je ontzettend veel energie erin moet stoppen om er een stabiele hond van te maken, hoewel de kans groot is dat de hond toch heel onzeker zal blijven, maar met heel veel liefde geduld kan je zeker met zo,n hond aan de slag, kost tijd, ik zou als je er voor wilt gaan met de fokker gaan praten wat je het beste ermee kan doen...de fokker van Balou....een tweejarige hond heeft al een karakter gevormd dus het zal je heel veel energie en tijd kosten, nogmaals ik zou het doen als er geen andere hond bij jullie is...... als ik lees, heb je al een besluit genomen en wil je er tijd instoppen en energie...het zal met vallen en opstaan gaan.
Ik denk beiden. Zowel ras, karakter als opvoeding.
Bedankt voor de snelle reacties!
Ik was sowieso idd van plan om een kort lijntje met de fokker te houden (je weet nooit waar dat goed voor kan zijn toch), maar idd mbt Balou is het ook zeker een goed advies.
Ja ik had ook wel verwacht dat alles wel gemixed zou zijn qua karakter, opvoeding en ras. Het ras zelf is super lief ook al lijkt het door het uiterlijk absoluut niet zo en gedrag is grotendeels om te buigen. Maar ik zit met het gedeelte karakter...
Als gedrag en ras samen maar 30% van de hele mix is dan heb ik toch wel voor 70% een hele lastige onvoorspelbare reu in huis (probleem).
Daarnaast is mijn vriendin een mooie kleine maar pittige aziatische dame... Dus alles bij elkaar probeer ik een beetje een redelijk zicht te krijgen op het geheel voor ieder zijn/haar welzijn.
Dominantie is geen karakter eigenschap.
Vaak wordt bedoelt met dominantie, een zekere hond, maar deze hond bezit angst.
Het karakter van een hond wordt gevormd door erfelijke eigenschappen samen met de opvoeding.
Deze hond lijkt me totaal geen vertrouwen te hebben, in zijn omgeving, gezien het uitval gedrag (dit komt meestal uit angst, blaffen om iets op afstand te houden)
Doordat de eigenaar zich de baas wilt voelen, zal de hond door onderdrukken zijn opgevoed.
Gelukkig zijn honden, loyaal en kunnen hun hele leven nog van alles leren.
Met heel veel geduld en de juiste begeleiding, zou het moeten kunnen verbeteren.
Het zal een behoorlijke taak zijn, tijd, geduld en heel veel liefde!
wat je kan doen, weet niet waar je woont? Een gt meenemen, voor advies.
Die procenten, als je bedoelt in procenten wat erfelijke aanleg en opvoeding is?? Klopt niet.
De wetenschap komt er nl niet achter, welk deel hoe groot is.
Ik zelf, denk dat het verschilt hoe groot de invloed aanleg en opvoeding, ervaring is.
Dat is dus ook de reden dat ik het lastig vind om mijn rug toe te draaien van deze mooierd.. Het idee dat hij misschien nog meer word verpest kan ik niet goed voor mezelf zo goedpraten. Aan de andere kant moet ik wel echt heel realistisch naar de mensen om me heen kijken en ook daar rekening mee houden.
Ik zou ook om die reden nooit in een asiel kunnen werken denk ik. Mijn huis zou propvol zitten met honden over een paar jaar
Ik word eigenlijk heel blij van je berichtje!! Je hebt ontzettend veel over voor de hond en je bent bereid om een 'moeilijk geval' in huis te nemen ipv een 'makkelijke' pup. Je denkt er ook heel erg goed over na voordat je de stap neemt. Diep respect!
Ik denk dat het karakter/aanleg is en toch ook een heel groot deel een foute baas die de hond niet begrijpt.
Ik was een baby van een paar maanden oud en mijn opa en oma (waar ik veel was) wilde een nieuwe hond. Ze gingen naar het asiel en mn opa werd verliefd op een hond. Een rottweiler dobermann kruising. De hond mocht niet mee met mn opa en oma want de hond zou die dag ingeslapen worden. Hij was al zeker 5 keer terug gebracht omdat hij een mens gebeten had. Hij was onhandelbaar en gewoon niet goed in zn kop werd er gezegd. Mn opa en oma stonden erop dat deze hond mee naar huis ging met hun. Na lang praten kregen ze de hond mee met 1 voorwaarde... als mn opa en oma hem terug brachten werd ie méteen ingeslapen.
Het beessie is uiteindelijk van ouderdom gestorven bij mn opa en oma na nog vele mooie jaren gehad te hebben bij ze. Hij maakte kennis met mij als baby en we hadden een goede band. Ik groeide op met hem. Het was mn paardje... ik liep met hem aan de riem door de tuin zonder dat hij me omver trok. Hij lag (toen ik nog baby was) te waken bij mn kinderwagen. Vreemde mochten niet in de buurt komen, dan sloeg hij aan... maar voor de familie was het een fantastische hond. Hij heeft nóóit iemand iets aangedaan bij mn opa en oma.. gevalletje... keer op keer op keer een hele slechte baas treffen die de hond niet begrijpt. En dan te bedenken dat hij ingeslapen zou worden...
Ik zou ook met de fokker overleggen hoe hij als pup was en wat de ervaring is met de ouders van de hond en de broertjes en zusjes uit hetzelfde nest.
Ik ben van mening dat er maar echt een heel klein deel van alle honden is die écht niet 100% in hun kop zijn en daardoor dit gedrag vertonen. De meeste honden zijn gewoon onbegrepen en heel slecht behandeld. Het zijn hele stoere honden dus hebben ze een harde aanpak nodig, zo word er vaak gedacht. Terwijl het juist hele mooie prachtige gevoelige honden zijn die een band met de baas heel belangrijk vinden. Wederzijds vertrouwen en respect, elkaar begrijpen en door het vuur gaan voor elkaar. Die band bouw je niet op met hard en afstandelijk doen tegen een hond.. iets waar veel bazen vaak nog wel in geloven.
De vraag is wat jij verwacht van de hond... het zijn over het algemeen geen hele sociale honden naar andere honden toe. Dit moet je als bully baas ook niet verwachten van zn hond vind ik.
Wij hebben zelf een beagle x labrador kruising herplaatser. Ze vertoonde ook probleem gedrag (slopen, niet alleen kunnen zijn etc). Van nature is het geen baasgerichte hond en heeft ze momenten dat ze totaal niet wil luisteren. Dat is het ras. Daar moet je als baas mee dealen.
Ik zou heel goed nadenken of dat jij en je vriendin beide 100% achter het ras staan. Niet de hond persoonlijk, maar het ras. Ook moet je je afvragen wat je allemaal over hebt voor de hond, maar zoals ik al las zit dat wel goed bij jou! Dan zou ik overleggen met de fokker hoe de hond als pup geweest is (en hoe de broertjes en zusjes zijn). Als dit allemaal in orde is zou je misschien kunnen overwegen om de hond 3 weken in huis te nemen.
Als het echt een goede fokker is dan nemen ze vaak de hond terug als het niet gaat bij de huidige eigenaar ipv de hond naar het asiel te doen. Misschien kan je overleggen of de fokker de hond terug wil nemen als het bij jullie toch niet klikt na de proefperiode. Of dat de fokker een betere oplossing heeft voor de hond dan naar de huidige baas terug doen of het asiel.
Uiteraard staat jou veiligheid (en die van je vriendin) voorop! Maar ik zou in het begin niet teveel gaan trainen met de hond en de hond al willen veranderen. Bouw gewoon een band samen op. Geef de hond de tijd en ruimte om jou en je vriendin te leren kennen. Geef de hond de tijd om weer vertrouwen in de mens te krijgen.
Toen wij Puk kregen luisterde ze ook een stuk minder goed dan dat ze nu doet. Haar meteen nieuwe dingen aan willen leren heeft echt niet gewerkt. Ze gaf zelf aan dat wij ons eerst maar eens als baas moesten gaan bewijzen. Haar vertrouwen geven en laten zien dat we haar niet na een tijdje weer weg zouden doen. We hebben toen alle commandos maar een beetje gelaten. Uiteraard alle belangrijke commandos gingen wel gewoon door!! We zijn eerst gewoon lekker veel plezier gaan hebben... we hebben haar laten zijn wie ze is (de eigenwijze beagle) en haar ook de kans gegeven om ff haar ding gewoon te doen. We zijn haar eerst gaan begrijpen en pas na een paar weken/maanden, toen we een band hadden en er vertrouwen was zijn we aan de problemen gaan werken.
Nu was Puk haar gedrag wel minder erg dan in jou situatie maar veel mensen willen meteen teveel van de hond zonder dat ze de hond de kans geven om te wennen, vertrouwen te krijgen en de nieuwe baas en situatie te leren kennen.
Als je echt duidelijkheid wil over de situatie van de hond kan je een gedragstherapeut op neutraal terrein (niet bij de huidige baas thuis en ook de huidige baas er niet bij) eens naar de hond laten kijken. Neem er wel 1 die gespecialiseerd is in deze rassen.
Oeiii lang verhaal, sorry!
Ja idd dus dat..!
Ik ben zelf met 2 Dobermann opgegroeid en ik heb me de afgelopen maanden ook behoorlijk verdiept in gedrag en lichaamstaal etc vandaar dat mijn eerste indruk ook echt was dat hij gewoon bang/angstig was.
En een gt is een gedragscoach neem ik aan?
Dat zou idd de eerste persoon zijn die ik zou bellen de dag dat ik een hond in huis zou hebben die extra aandacht nodig zou hebben.
Ik woon in rotterdam en daar zitten er 4 geloof ik. 2 particuliere en 2 vanuit een centrum
Oh enne...
Geen idee wat dat met die doggies is (want ik ben nieuw) en wat je ermee kan als je het krijgt, maar ik ben heel blij met jullie reacties dus elke reactie is gewoon een doggie van mij!!
Joehooeee Haha...
Dankjewel...
Oehh je komt uit Rotterdam lees ik. Hier nog een Rotterdammert!
Welkom op het forum trouwens!
Je kan 1, 2 of 3 doggies geven aan een reactie. Zo kan je aangeven hoe goed je een reactie vindt. De meeste geven standaard gewoon 3 doggies hier haha. Een soort positieve beloning voor een reactie die iemand achterlaat in je topic.
Je kan alleen als topic opener doggies uitdelen.
Als jij in andere topics gaat reageren zal je zelf ook doggies verdienen. Je kan op iedereen profiel zien (naar beneden scrollen) hoeveel doggies iedereen heeft. Als je zelf genoeg doggies verzameld hebt (volgens mij 500??) Dan word je toegelaten in 'de koffiehoek'. Een 'geheim' deel van hondenpage waar geen hond gerelateerde onderwerpen besproken worden.
'Quote' bij een reactie betekend dat je die reactie kan quoten en daaronder je reactie erover kan schrijven. Jou stukje tekst hierboven in mijn reactie is bijv een quote.
'+1' kan je indrukken bij een reactie als je het met die reactie eens bent.
'Modmelding' kan je indrukken als je vind dat een reactie gezien moet worden door een moderator. Als er bijv. In gescholden wordt.
Quote, +1, modmelding kan je altijd gebruiken. Ook als je geen topic geopend hebt.
Die hond liet ik mooi voor wat hij was.
Er zijn genoeg honden met minder zware problemen die voldoen als eerste hond en waarbij je nog steeds een 'ik heb die gered' gevoel kan hebben.
Hij heeft zijn karakter niet mee, zijn ras niet mee, zijn verleden niet mee, jullie hebben de ervaring niet mee... nee, ik zou eerst leren wandelen vooraleer ik begon met lopen.
Wat als de hond jullie bijt? Een omstaander bijt? Een ander dier bijt? Ontsnapt? Jullie omver trekt? Te veel onzekerheden voor een eerste hond vind ik.
Ben het wel een beetje met Maart eens. Als eerste hond (ondanks ervaring uit het gezin) zal het een enorme klus worden.
Hoe is verder de situatie. Werken jullie? Moet de hond dus regelmatig alleen zijn? Willen jullie gezinsuitbreiding in de toekomst? Wonen jullie in een huis met tuin of appartement? Wonen jullie in een dierrijke/kinderrijke omgeving? Kan je kleine maar pittige aziatische dame (quote ) de hond houden als ze alleen op pad is en de hond uitvalt en z'n volle gewicht in de riem zet?
Gedrag en verhelpen van angst is zeker te trainen. Kost alleen heel veel tijd en energie. Resultaat is ook niet gegarandeerd. En zijn jullie bereid om een hond in huis te halen die altijd aangelijnd moet zijn en onder scherp toezicht van jullie moet staan? Want wat bedoel je precies dat de hond tijdens het wandelen hapgedrag liet zien? Realiseer je dat dit als jullie vertrouwd zijn bijvoorbeeld kan verergeren... hoeft uiteraard niet zo te zijn maar ik probeer te zeggen dat er een grote kans bestaat dat je een hond in huis haalt die altijd probleemgedrag zal houden en wat van jullie dan een enorm doorzettingsvermogen en tijd zal vergen. Want staat jou vriendin er dan net zo in? En wat als jullie op vakantie willen? Kan er dan iemand voor zo een hond zorgen? Bedenk ook dat er een hele grote kans bestaat dat een uitlaatservice of hondenpension geen bully met agressie/problemen zal aannemen.
Allemaal zaken denk ik om heel goed over na te denken.
En een paar weken op proef zou ik niet doen. Ga anders nog een paar keer alleen wandelen met de hond of neem hem een dagje mee. Als de hond jullie dan nog steeds aanspreekt en je overtuigd bent dat jullie dit willen en kunnen ga er dan ook helemaal voor. Na een paar weken de hond terugbrengen is niet fair naar jullie en de hond toe en geeft ook vaak problemen omdat de oude eigenaar moeilijk gaat doen.
Succes in het maken van deze keuze. Uiteraard is het heel mooi als jullie deze hond een tweede kans willen geven maar maak een hele goede afweging en wees eerlijk naar jezelf en je vriendin of dit ook echt is wat jullie willen en kunnen.
Wat fijn dat jullie voor een herplaatser willen gaan! Ik denk er precies zo over als jullie.
Het klinkt alsof de hond zo is geworden door zijn opvoeding en verleden.
Honden kunnen bij een andere baas en omgeving heel anders zijn. En zeker als hij qua karakter eigenlijk niet onzeker of angstig is aangelegd, kun je er een totaal andere hond aan krijgen. Wat natuurlijk heel positief is.
Maar denk wel dat het heel pittig kan worden, zeker voor, een eerste hond. Zelf zou ik er eerlijk gezegd niet aan beginnen, maar ik wil dan ook heel graag een sociale hond naar mens en hond.
Als je veel twijfelt zou ik voor een andere hond gaan. Want deze hond verdiend een blijvend huisje, en geen heen en weer gesleep meer. Gelukkig (eigenlijk helaas) zijn er heel veel honden die een baasje zoeken.
ja als zo'n dier op je pad komt, en je wordt ook nog eens verliefd op hem is het moeilijk om hem te laten vallen. Misschien in alle rust nog eens alles op een rijtje zetten. En ook ik heb alle respect voor mensen die in een asiel werken. Het lijkt me enorm moeilijk om ze achter te laten of ze naar iemand toe te zien gaan waarbij je grote twijfels hebt.
Als gedrag en ras samen maar 30% van de hele mix is dan heb ik toch wel voor 70% een hele lastige onvoorspelbare reu in huis (probleem).
Dit kan je zo niet zeggen denk ik. Wat zou er lastig aan hem zijn en wat zou onvoorspelbaar zijn? Alles draait er om dat je wel inzicht krijgt in de triggers. Een bange hond die zich bedreigd voelt kan idd gevaarlijk zijn. Dus als je bijv. ziet dat hij niet op zijn gemak is, ga je hem niet aaien of over hem heen hangen of naar hem toe lopen, of oefeningen onder druk doen of oefeningen om zijn voerbak wegnemen enz enz.
Kinderen en volwassenen ook trouwens, laat je hem natuurlijk niet aaien, andere honden ga je voor alle zekerheid uit de weg, je maakt bogen (Turid Rugaas heeft een goed boekje dat heet help mijn hond trekt, waar een methode beschreven wordt om rust in de wandelingen te brengen) (als de hond eenmaal gewend is zou je evt. BAT met hem kunnen doen).
Als de hond dus merkt dat hij niet geconfronteerd wordt met dingen die hij niet aankan, zal hij ook rustiger worden, meer vertrouwen krijgen in zichzelf en in jou, waardoor ook zijn angstagressie steeds minder wordt. Al zal je uiteraard wel altijd met alle mogelijke scenario's rekening moeten houden. Maar dat is eigenlijk met heel veel honden zo.
Ik zei ook dat de hond dan daarna niet terug moest naar de huidige eigenaar maar er wellicht met de fokker gekeken kan worden naar een oplossing.
Ik ben ook zeker niet van honden een paar weken op proef nemen. Maar deze hond zit duidelijk niet op zn plek bij de huidige eigenaar. Dan word het óf meteen het asiel óf een kans bij TS. Dan zou ik toch liever kiezen om het bij TS te proberen en dan via de fokker een goede oplossing te vinden als het niet gaat. Dan de hond meteen laten wegrotten in een asiel.
Nogmaals.. ik ben zelf ook nooit zo van het slepen met honden en proefperiodes... maar in dit geval zit de hond gewoon echt niet in een fijne situatie en zou ik de gok toch nemen met een proefperiode dat het toevallig wel bij TS goed gaat en de hond gewoon een gouden mand vindt.
Het is zeker een hele stap om zn soort hond in huis te nemen en alle bovengenoemde dingen moet TS ook goed over nadenken. Maar ik moet zeggen dat TS beter met de situatie omgaat en erover nadenkt dan menig andere honden eigenaar die zomaar ff zn hond nemen... dat TS al zó gemotiveerd is om veel voor de hond te doen vind ik al een groot pluspunt. Ik ken TS niet en TS moet zelf inschatten of hij genoeg van honden afweet en genoeg ervaring heeft om deze hond in huis te nemen. Daarom zou een afspraak met een GT sowieso al goed zijn... garanties zijn er helaas nooit. Hoe goed je je ook voorbereid. Dr is altijd een kans dat de hond niet veel veranderd in gedrag.
Nog een aanvulling... hoe zie je de toekomst?? Heb je kinderen? Wil je kinderen? Heb je andere huisdieren? Wil je nieuwe huisdieren?? Bedenk je goed wat jij in de toekomst wil en of de hond ook in de toekomst nog bij de situatie past. Zou heel spijtig zijn als de hond na een tijdje alsnog weer herplaatst moet worden.
Oeeeepppsss sorry mensen ik denk ik geef maar 1 doggie want straks is het iets wat niemand wil hebben en dan heb je er ineens 3 van mij hahaha...
Yesssssssss een rotterdammert haha altijd gezellig om meer stadsgenoten te ontmoeten!
En super thnx voor je uitgebreide uitleg! Scheelt weer uitzoeken etc
Wat bedoelde je eigenlijk met: hij vertoonde dominant gedrag tov jullie tijdens de wandeling?
Neen, ik begon er ook niet aan, alleen al om zijn gedrag wat hij vertoonde toen jullie binnen kwamen.
Blijkbaar een hond die totaal geen vertrouwen heeft in mensen (ofwel geen socialisatie gehad bij de fokker ofwel kapot gemaakt door de huidige eigenaar)
Vrees dat het jullie veel geld zal kosten aan een gedragstherapeut en dan nog zal het een hond blijven met een gebruiksaanwijzing.
Op proef heeft geen zin bij zo'n hond met zo weinig zelfvertrouwen. Zo'n hond heeft al minstens 1 jaar nodig om jullie te leren vertrouwen.
Ik zou ook de gt of meenemen, of nog een keer wandelen en een filmpje maken en die aan de gt laten zien.
Ik zou wel naar de opleiding en ervaring vragen van de gt en hoe hij werkt. Met een positieve inslag is heel belangrijk.
Ik ken zelf een hele goede gt die ook in Rotterdam werkt, mocht je er niet uitkomen.
Ik heb er hoewel ik jou en de hond niet ken, dat het met de juiste begeleiding moet lukken.
Honden willen niets liever, dan een fijn en vertrouwd huis
dat gevoel had ik dus ook
Aan de ene kant vind ik het super dat je de hond in huis zou willen halen en denk ik dat hij bij jou heel goed terecht zou komen. Dus voor de hond zelf hoop ik dat je hem in huis neemt Toch denk ik dat het heel belangrijk is dat je het niet onderschat.
In je openingspost en bvb zeker dit stukje "Waarom ik dit graag wil weten is omdat ik ergens wil weten of Balou over een jaar of 2 of (veel) later niet nog steeds terug kan vallen naar dit gedrag ondanks (her)opvoeding omdat dit gewoon zijn karakter blijkt te zijn. Soort van eindeloze tunnel of bodemloze put zeg maar." heb ik het gevoel dat je denkt dat je een moeilijke hond in huis neemt die je wilt "heropvoeden" op enkele maanden of een jaar en dat je daarna een min of meer gemakkelijke hond hebt. Dus dat je denkt dat het een periode moeilijk zal worden en veel tijd zal vragen en dat je daarna weinig problemen meer hebt. Terwijl dat volgens mij een beetje een verkeerde verwachting is.
Ik denk dat het eerder zo is dat jij zult moet leren leven en omgaan met de problemen van je hond. Je kan er natuurlijk aan werken en de kans is groot dat er zeker wel verbetering in komt, maar ik denk niet dat je kunt verwachten dat alle problemen helemaal opgelost kunnen worden. De hond zal waarschijnlijk wel gevoelig blijven aan de problemen die hij nu heeft.
Zelf heb ik het hondje van mijn vader in huis genomen na zijn dood. Dat hondje had eigenlijk geen echte problemen bij hem, maar was wel een redelijk onzeker hondje was. Door het overlijden van haar baasje heeft ze verlatingsangst en nog wat problemen gekregen. Dat is dus ook een stukje haar karakter (onzekerheid) en een stukje door wat ze meegemaakt heeft. Ze woont nu bijna een jaar bij ons en er is zeker verbetering, maar regelmatig bij veranderingen heeft ze ook een grote terugval. We werken eraan met haar om het voor ons meer leefbaar te maken, maar ik ben ervan overtuigd dat dit altijd een probleem zal blijven bij haar en dat we er altijd rekening moeten mee houden dat ze periodes heeft dat ze zal terugvallen. Dit is natuurlijk een heel ander probleem, maar ik denk dat het bij bijna geen enkele hond zo simpel is dat de problemen echt volledig verdwijnen met goede begeleiding. Wel dat ze enorm kunnen verbeteren (maar ook dat is geen garantie natuurlijk).
Ik denk dus dat je je vooral de vraag moet stellen of je bereid bent om in het slechtste geval met de problemen die hij op dit moment heeft vele jaren (misschien zelfs zijn hele leven) te kunnen omgaan.
Stel dat nu die eigenaar van die bully hier een topic opent over zijn hond. Dan adviseren we allemaal massaal om de hond te herplaatsen naar een baas die zo overkomt als TS nu op mij overkomt.
Ik ken TS niet maar het lijkt me geen domme man. Hij overdenkt alles heel goed, vraagt advies, staat overal voor open. Is bereid veel tijd (en geld) te investeren in de hond. Hij staat al open voor gedragstherapeuten die hem kunnen bijstaan. Hij doet navraag over de herkomst van de hond en bekijkt de situatie van a tot z. Dan ben je in mijn ogen al een betere potentiele baas voor de hond dan mensen die al 20 jaar bullys hebben maar nogsteeds geloven in de dominantie theorie.
Er zijn geen garanties voor het gedrag van de hond. TS heeft veel advies gekregen hier en vele kwesties om over na te denken voordat hij de hond neemt en ik heb er wel vertrouwen in dat TS er goed over na gaat denken voordat hij de stap neemt. Het is geen leuke hond zoals de situatie nu is en er zijn risicos aan verbonden maar ik denk dat TS die goed beseft.
Nóg een tip... laat de hond eerst onderzoeken bij een dierenarts. Wie weet is er ook een medische rede voor het gedrag.
Ben erg blij nogmaals met alle reacties en zelfs de reacties die zeggen om het niet te doen!
Ik snap de bedenkingen van jullie, maar in dit geval zie ik mezelf niet als onervaren mbt honden. heb ook vaak oppas honden gehad. Qua signalen oppikken en lichaamstaal van mens en dier etc is soort van mijn 2e natuur maar dat komt dan weer door mijn bagage. Geluk bij een ongeluk zeg ik dan maar.
Oh en ook al denk ik dat ik geschikt ben dan nog is het feit dat dit idd mijn eerste hond is wat ik hopelijk voor heel lang om me heen mag hebben. Ondanks dat was het de fokker die mij eigenlijk de grootste steun in mijn rug gaf door te zeggen dat hij echt denkt en geloofd dat Balou bij mij goed zal zitten (we hebben denk ik wel bijna 3 uur gepraat ofzo).
Ik heb geen kinderen en geen huisdieren in huis en beiden ook geen plannen. Verder heb ik een natuurlijk overwicht (zegt men) en heb ik leidinggevende functies. Ik ben een people's manager. Daarnaast geef ik 2x per week les in Street Combat.
Dat was het wel een beetje wat betreft over mij voor nu.
Mijn vriendin heeft Balou bewust uitgelaten tijdens de kennismaking zodat ik ook gelijk kon zien of ze het aan zou kunnen. En dat ging prima ondanks het trekken en uitvallen van Balou.
Anyway ik hoop dat met alles wat ik heb gezegd en verteld er een beetje een beeld is gekomen dat ik niet een impulsieve beslissing zal nemen, en ik goed heb nagedacht over alle nadelen en voordelen van het hebben van een bepaald ras hond.
Ik zou ook net zo goed een andere hond kunnen kiezen. Het enige waar ik wel schuldig ben is dat ik de Bully gewoon een prachtig ras vind (behalve de extreme of XL.) en andere rassen in volgorde de Dobermann en dan de Rotweiler. De laatsen zijn alleen voor mijn woonsituatie minder geschikt. Dus ja ik heb voorkeuren en nee ik vind een chihuahua of een teckel gewoon helemaal 3x niks.
Volgens mij word TS hier niet als een god neergezet zoals jij nu omschrijft.
Daarbij word er vaker door mij en andere verwezen om advies te gaan vragen 'in de echte wereld' zoals een dierenarts of GT.
Dit forum is zeker niet het absolute middel om te bepalen of de hond en baas geschikt zijn voor elkaar. Zie het meer als extratje. Mensen die je op nóg meer dingen wijzen waar je aan moet denken.
TS had hier ook gewoon niet kunnen komen en de adviezen hier kunnen missen die hem wellicht doen besluiten het niet te doen en dan tóch voor de hond te kiezen...
Ik schat TS wel hoger in dan iemand die zomaar ff een br00dfok hondje aanschaft op advies van online mensen. En daar volledig vanuit gaat... oh sorry.. ik hou me mond al... straks trekt ie door de vele veren in zn reet zn superman pak nog aan en denkt te kunnen vliegen maar pleurt van 10 hoog van een gebouw...
http://www.hondengedragrotterdam.nl/wie-ben-ik/
Ik heb even gezocht in Rotterdam, ik ken haar niet, maar ze heeft wel een goede opleiding.
Je zou haar een berichtje kunnen sturen en haar advies kunnen vragen.
Hou je ons op de hoogte?
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?