daarnet bij het wandelen enkele hondenvrienden tegengekomen waarvan een nieuw koppeltje met een 4maand oude pup die losliep, mijn hond, de pup en nog een andere hond hebben lekker gespeeld samen, ik waarschuwde de eigenaars van de pup om een loslopende herder die vorige week Raiko gebeten had toen wij aangelijnd wandelden (zonder wond gelukkig) ze wisten meteen over welke het ging aangezien de hond losliep vroegen ze of hun pup even mocht snuffelen, maar de man zei dat het beter was van niet (hij heeft bijgeleerd ) de gedachte aan het voorval maakte me eigenlijk weer van streek, ik wou die man helemaal niet zwartmaken eigenlijk aangezien hij ook heel netjes handelde en niet doorliep ofzo hier moet ik dus nog aan werken!
hier komt dus mijn vraag;
nu is die andere hond van die mensen 8jaar en moest ze hier ook terug enorm naar luisteren, het is namelijk al de vierde keer dat Raiko aangevallen werd, kwam een beetje ongelovig over.. hij is pas 2 jaar, ik begin te denken dat hij het aantrekt zou dat kunnen? dat veel honden agressief op hem reageren? iedere keer hij aangevallen werd deed hij eigenlijk zelf niets, niet fixeren ofzo...
Er zijn wel honden die wat doorschieten bij onzekere honden.
De tegenvraag is dan. is Raiko onzeker in contact met bepaalde honden. (Zo ja, als je weet dat Raiko bij bepaalde soort honden onzeker is kun je ervoor kiezen deze te vermijden).
Ja dat kan. Sommige rassen hebben dat door hun bouw, waardoor andere honden ze verkeerd begrijpen. Heb wel eens gelezen dat sharpeis dat hebben Door al die rimpels. En honden met een platte neus waardoor ze veel hijgen en rare geluiden maken bijvoorbeeld.
Shiba inus dragen hun staart hoog toch? Dat wordt vaak gezien als dominantie, terwijl dat bij hun hun neutrale houding is. Misschien kan die "schijn dominantie" agressie opwekken?
hij staat inderdaad altijd naar voren met zijn borst, staart hoog gekruld..
@dutch auti:
onzeker heb ik niet de indruk, als ik merk hij onzeker is mag hij geen kennismaken van me, hij is meestal neutraal, niet zelfzeker, ook niet echt onzeker
Jazeker, dat kan.
Toen mijn oudste hond nog puppy was, viel elke vreemde hond naar haar uit, ook honden die nog nooit van hun leven lelijk hadden gedaan tegen anderen. Alleen andere poolhonden niet, die vonden haar best.
Waarom? Tja… ze was een erg zelfzekere en bepalende pup met een trotse houding, maar helemaal niet opdringerig of drammerig of zo, ze was eigenlijk gewoon rustig. Toch moet ze iets hebben uitgestraald waarvan volwassen honden vonden dat dat ongepast was voor een pup. Eenmaal volwassen, gebeurde dat zo niet meer, maar tegen die tijd was ze zelf fel geworden naar anderen.
Houding, geur, uitstraling,… er kan heel veel spelen. Soms zijn dingen duidelijk, en kunnen we er wat mee. Maar soms ook niet, we zijn nu eenmaal geen hond en kunnen niet alles waarnemen zoals zij dat doen.
Ik heb er geen verklaring voor, maar ik heb twee Eurasiers met krulstaarten en die hebben nooit agressie aangetrokken.
jawel hoor, nu ja -agressie- vind ik een groot woord maar vroeger vaak met mijn 2 poeplieve newfy , hond tegen komen eigenaars willen hun kennis laten maken, zeer dikwijls met gevolg dat die hond uitviel (liet het niet meer toe hoor op den duur) - altijd met de commentaar - mijn hond heeft dat nog nooit gedaan ... begrijpbaar natuurlijk ze voelen hun plots overdonderd door de omvang van de newfy's
Al mijn Bullen hebben/hadden wat problemen met poolachtige honden. De ene reageerde echt heel lelijk, de andere mopperde wat. Geen idee waar dat hem in zat. Ik heb zelf helemaal geen ervaring met poolachtige, ken er persoonlijk ook geen één.
Net wat hierboven wordt geschreven dat veel honden problemen hebben met bv de Engelse/Franse Bulldog vanwege het geluid wat ze maken. Daar hadden ze hier dan weer geen moeite mee. Er zal iets zijn, wat ze triggert, maar wat? Ik heb geen idee.
Toch apart. Als een DH bijt heb je altijd wonden (ik kan er helaas over meepraten en mijn hond ook).
Was het wel bijten of was het afsnauwen/wegjagen/op de plek zetten? Dat kan er heel gevaarlijk uitzien maar de 'agressieve' hond bijt dan niet maar dreigt alleen maar.
Dat kan wel denk ik.. Kahlúa draagt haar staart erg hoog in een krul, En veel honden reageren erg fel naar haar op straat, waardoor Kahlúa soms ook fel terug kan reageren als ik haar niet meteen afleidt.
Ook erg onzekere honden kunnen lokaas zijn, dat is hier wel eens het geval, als er een grote groep honden is, met doggydate ofzo, is het al een aantal keren voorgekomen dat Kahlúa samen met wat andere honden op de onzekere hond afrennen. Erg sneu, En van mij krijgt Kahlúa dan direct een time out aan de riem. Maar het is een meeloper haha, als andere honden het doen, doet zij het ook.
Als een BC bijt zijn er ook altijd wonden
... Of een Golden Retriever.... Of een Labrador :')
het was wel een beet, hij smeet zich bovenop en had hem echt wel vast. Raiko heeft echt hard gejankt toen. Ik had al wel nog gehoord dat een gevecht bij honden niet altijd wonden meebrengen? Uit ervaring weet ik wel al dat het vaak veel en eng lawaai is maar het niet altijd om echte agressie gaat. Als die hond hem had willen bijten had hij doorgebeten en had ik nu mss geen hond meer. Dus of het een beet was? Het zag er wel naar uit op het moment maar er was dus geen schade
Houding, uitstraling, energie; er zijn zoveel dingen (en ook is veel voor ons mensen niet echt zichtbaar) die reactie uit kunnen lokken.
Zo is één van onze honden zwart en draag haar staart omhoog, bijna in de krul. Haar ogen/kop zijn moeilijk te zien en dus moeilijk te lezen door andere honden. En ook de stand van de staart kan verkeerd geïnterpreteerd worden.
Haar energie is ook héél anders dan van onze andere hond, dat is een Leonberger en straalt veel meer rust en 'goedheid' uit (haar expressie/kop is ook heel 'zacht', haar ogen staan anders, haar staart hangt gewoon naar beneden, ze beweegt minder springerig, etc.).
Andere honden reageren op beide honden dan ook vaak heel anders; niet alleen als ze apart zijn, maar ook als ik samen met ze loop.
Persoonlijk maak ik onderscheid tussen verschillende 'nare' gedragingen tussen honden onderling.
1) Waarschuwen dat ze geen contact willen; vaak blijft dit bij grommen
2) Aangeven dat de ander hond te ver gaat; dit is vaak een heftige grauw met soms een bijtende beweging naar de andere hond
3) (Ja, ik weet het, velen hier zijn hierop tegen) Rangorde bepalingen: Wie maakt de dienst uit en wie gaat volgen en accepteren? Dit volgt soms uit spel waar de honden elkaars grenzen, kracht en wil onderzoeken. Dit blijft doorgaans beperkt tot stoeien, op elkaar klimmen, rijgedrag en de ander tegen de grond drukken. Er wordt niet bij gebeten maar het kan wel veel gegrauw opleveren.
4)(Ja, ik weet het, velen hier zijn hierop tegen) Rangorde bepalingen: Wie maakt de dienst uit en wie gaat volgen en accepteren? Dit volgt soms uit 2 waar de hond die afgesnauwd wordt weigert dat te accepteren. Dit gaat er heftig aan toe maar er wordt niet echt in de ander gebeten. Wel zie je direct na afloop vaak natte plekken op de huid waar de bek van de andere hond langs op is gegleden
5) Vechten. Honden die 'goed zijn in de kop' komen hier vrijwel nooit op uit. Bij 1 t/m 4 geeft één van beide honden op/toe en is het over. Maar is één van beiden niet 'goed in de kop' dan worden die stappen overgeslagen of het ontaardt in echt vechten. Bij vechten is alles veroorloofd om de ander te dwingen tot what ever. Hierbij wordt dus echt gebeten en bij de echt foute honden ook bewust zoveel mogelijk schade toegebracht. Er zijn ook foute honden die niet eens 'overwinnen' als doel hebben maar het vechten zelf als doel zien.
Zelf vind ik 1 t/m 3 niet zo'n drama en dan heb ik het ook niet over 'vechten'. Bij 4 ligt zo'n beetje mijn grens omdat de kans dat het doorschiet naar 5 imho te groot is. Ik kap dat dus af en dat is ook geen probleem.
Wel heb ik het gevoel dat heel veel mensen alles boven 1 al als 'vechten' zien en de hond dan als 'agressief' betittelen of 2 als een 'aanval' benoemen. Ik schrik best wel van sommige verhalen over hoe vaak mensen al 'gevechten' hebben meegemaakt en dan vraag ik me dus af of dat wel 'gevechten' zijn. In al die jaren met mijn hond waarbij wij heel veel verschillende honden zijn tegen gekomen heb ik één keer een gevecht meegemaakt (helaas) en dat was idd uit het niets door een hond die niet goed in de kop zat en hierom bekend bleek te staan.
Door 1 t/m 3 steeds te verbieden verbied je een vorm van sociaal gedrag, van communicatie ook en dat lijkt mij niet wenselijk. Bij 3 vraag ik de andere eigenaar of die hond goed in de kop zit en zo ja dan laat ik het gewoon gebeuren. En ja, ik weet dat er hier veel zijn die daar fel op tegen zijn. Mag. Net zoals ik het ook op mijn manier mag doen.
Het was een losloper die naar hem toe kwam gestormd met grote snelheid, wat al heel associaal is, 2sec snuffelde en dan 'aanviel' mijn hondje stond gewoon stil en liet zich besnuffelen, ik vind dat namelijk wel een aanval eigenlijk... Ook al is er geen wonde.
Rangorde tussen 2onbekende honden die elkaar nog niet eens kennen hoeft niet uitgevochten te worden .. maar dat is mijn idee hierover
Okee, jouw keuze als je absoluut wil blijven geloven in die (al heel lang) achterhaalde theorie.
Maar stop met ze te blijven verkondigen op forums en hou ze voor jezelf.
Sommige mensen zijn ook agressief en intolerant
Heeft niks met agressief of intolerant te maken.
Sorry hoor, maar we zitten hier met handen en voeten artikels te plaatsen met bewijzen van studies dat die rangordetheorie achterhaald is en niet klopte, zelfs de uitvinder ervan heeft toegegeven dat hij volledig fout zat.
Heel internet staat er vol van...je hoeft maar een paar artikels te lezen erover, ergens een cursus te volgen over hondengedrag, en zelfs de goede hondenscholen zijn mee.
Je hoeft zelfs alleen maar een vb.Monique Bladder te volgen op Fb.
Dan gaan mijn haren wel recht omhoog staan als iemand nog steeds dingen uit die rangordetheorie zit te verkondigen die al 20 jaar achterhaald is!
Je moet al echt de laatste 20 jaar onder een steen geleefd hebben....
Ik heb ook een hond, reu 2 jaar oud die regelmatig wordt benaderd door honden die met hoge houding voor hem gaan staan. Hij snauwt ze dan weg en roep hem gelijk en loop snel door. Hij gaat dan gelijk mee. Of dit komt omdat hij intact is weet ik niet maar heb hem nu chemisch laten castreren om te kijken of dat werkt. Hij is nl al wat onzeker en hoop dat het werkt. Mijn hond benadert honden los altijd liggend. Dit wil ik er graag uit trainen. Ik kan hem terugroepen en met aandachtsoefeningen naderbij komen. Maar dan, hoe pak ik dit aan loop ik door wanneer zeg ik toe maar of vrij als hij mag kennismaken. Als ik vrij geef speert hij met hoge snelheid op hond af en dat wil ik niet. Of aanlijnend benaderen? Aan de band lopen gaat redelijk goed vind hij nog steeds wel spannend omdat hij nooit aan de band is geweest? Met bal zou ook gaan maar dan gromt hij om zijn bal te verdedigen. Wie heeft er tips of ervaring om dit te begeleiden.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?