Van de week liet Lotus tot twee keer toe haar urine lopen toen ze door een vriend van mij werd geaaid. Ze had hem al vaker gezien maar toen was er niets aan de hand. Ik schrok hier een beetje van omdat ik dacht dat ze dit uit angst deed en 1 angstige hond is echt genoeg. Ik ben het internet opgegaan en kwam onderstaand stuk tegen over deemoedplassen.
Deemoedplassen. Dit komt zowel bij jonge hondjes als bij volwassen honden voor. Voor honden is het heel belangrijk dat de rangorde-verhouding met de baas duidelijk is. Een hond die onderdanig, deemoedig, van aard is, zal zijn baas willen laten blijken dat hij de baas als veel hoger in rang ziet. Een hond heeft allerlei mogelijkheden om dit signaal af te geven: op de rug gaan liggen, likken, oren naar achteren draaien, staart laten zakken, maar ook deemoedplassen. Deemoedplassen is vanuit de hond bezien een vriendelijk gebaar naar de baas: "Ik zie jou als een hele hoge baas, ik ben veel lager in rang!".
Wat Lotus deed lijkt eigenlijk meer op deemoedplassen dan op plassen uit angst. Ze liet eerst haar urine lopen en ging toen op haar rug liggen om haar buik te laten aaien. Hoe lief bedoelt ook, ik hoop niet dat ze hier een gewoonte van gaat maken omdat ze vaak meegaat op visite en niet iedereen word blij van plasjes op de vloer.
Zijn er hier mensen waarvan de pup of volwassen hond dit ook heeft gedaan of doet?
Hoe moet ik hier mee omgaan, geen aandacht aan schenken?
Mijn hond deed dit als pup ook maar is er overheen gegroeid. Het blijft nu bij andere deemoed-signalen zoals de oortjes plat en een lage houding maar hier doet ze dat eigenlijk alleen bij mij als roedelleider.
Angst-plassen doet ze nog wel als ze echt extreem bang is zoals bij de dierenarts waar ze een keer, helaas, een trauma heeft opgelopen. Ze plast daar standaard de heleboel onder, ook als ze net een plas buiten gedaan heeft.
Ik heb het altijd genegeerd en gewoon achter haar opgeruimd. Ze kan hier niets aan doen tenslotte. Maar ik heb het probleem dan ook niet dat ze het bij 'vreemden' doet.
Kan het ook geen 'vreugde-plasje' zijn? Sommige honden doen het namelijk ook als ze heel erg blij zijn.
Een beetje andere situatie.
Vroeger een duitse herder geadopteerd met 1,5 jaar.
in het begin zodra mijn partner s'avonds thuis kwam liet ze een plasje lopen bij de voordeur terwijl hij haar aaide.
Maar kwam wel zelf naar hem toe samen met onze andere herder.(onzekere hond)
Toen is mijn partner haar gaan negeren bij binnen komst
.
Gewoon doorlopen en niet aaien.
Het was vrij snel opgelost.
Pas aaien wanneer ze naar hem toe ging terwijl hij in zijn stoel zat.
En voor haar de spanning er af was.
Later was het geen probleem meer zij en mijn partner waren echt een siamese tweeling.
Ze was echt helemaal stapel van hem.
De onzekere hond was juist die een plasje deed.
de andere herder was juist op een goede manier heel zelfverzekerd.
Waarschijnlijk al een wat ouder artikel, sommige delen ervan lang achterhaald:
Deemoedplassen. Dit komt zowel bij jonge hondjes als bij volwassen honden voor. Voor honden is het heel belangrijk dat de rangorde-verhouding met de baas duidelijk is.
Een hond die onderdanig, deemoedig van aard is, zal zijn baas laten blijken dat hij de baas als veel hoger in rang ziet.
Heeft absoluut niks met rangorde te maken. Is al bijna 20 jaar achterhaald.
Is vooral een "ik ben onder de indruk van jou-plasje"
Kan blijdschap zijn, angst, geschrokken, gewoon een beetje onder de indruk zijn van die grote mijnheer enz....
Het zal ook een vreugde plasje kunnen zijn maar ze gaat ook op haar rug liggen.
Dit kan ik in ieder geval gaan proberen.
Het zal best een oud artikel kunnen zijn. Maar of het nu uit deemoed, blijdschap of onder de indruk zijn komt, hoe moet je er mee om gaan?
Hangt er natuurlijk vanaf welk soort plasje het is en jouw hondje is niet te zien tot hier
Kan zijn dat ze het alleen bij sommige mensen doet en andere niet.
Meestal lukt het om het af te leren om niet dadelijk naar het hondje toe te gaan. Ze een beetje tijd geven om te wennen. Een tijdje negeren voordat je ze aandacht geeft. Ook niet overdreven blij doen en niet te veel geluiden maken.
Ik heb hier hondjes in het salon die het blijven doen ook als ze wat ouder worden. Heeft hier vooral te maken doordat sommigen toch een beetje onder stress staan of overweldigd zijn als ze binnen komen. De klanten verwachten ook dat ik dadelijk iets zeg tegen de honden (als ik ze een tijdje zou negeren zou het raar overkomen op die mensen...) terwijl ik weet dat het voor die hondjes beter zou zijn als ik ze een tijdje zou kunnen laten wennen aan de stressvolle situatie.
Lotus is een heel vrolijk, ongecompliceerd hondje. Ze heeft tot nu toe nooit haar urine laten lopen ook niet bij deze vriend die ze regelmatig ziet. Wel gaat ze meestal op haar rug liggen maar kwispelt ook blij als je haar gaat aaien. Op haar rug liggen doet ze ook bij mij als ik haar aai.
Over het op de rug gaan liggen, deze mijnheer krijgt het beter uitgelegd dan ik
Ik vind dit een slecht 'onderzoek' omdat het gebaseerd is op aannames. Zoals ze zelf al schrijven: >Als het op de rug leggen tijdens het spelen een vorm van onderwerping zou zijn, dan zouden we verwachten dat dit gedrag veroorzaakt zou worden door openlijk agressief gedrag<
>De hond die benadeeld is, zal normaal gesproken dan kleiner of zwakker dan de andere partij moeten zijn <
Het enige dat ze 'bewezen' hebben met hun 'onderzoek' is dat het op de rug gaan liggen van een hond voor een andere hond niets te maken heeft met formaat of fysieke kracht. Niet dat het niets met dominantie te maken kan hebben.
Volgens mij is het toch een algemene consensus dat formaat en fysieke kracht helemaal niets te maken heeft met het onderlinge gedrag. Een Chihuahua stelt zich net zo gemakkelijk agressief op naar een Deense Dog als naar een andere Chihuahua.
Als je groepen los spelende honden kan observeren, weet je gewoon dat hun onderzoek klopt.
(ik hoef daar zelfs geen onderzoek voor te hebben: als je meerdere honden in huis hebt kan je het dagdagelijks voor je neus zien gebeuren )
Dus het komt er op neer dat Lotus het gewoon lekker vind om op haar buik gekriebeld te worden.
Dat op de rug liggen is waarschijnlijk alleen maar een gewoonte die ze overgehouden heeft als pupje door te spelen bij jou. Niet meer achter zoeken.
Hier doet onze Ellie dit al 7 jaar!
Gewoon negeren en als je aait, steeds van onder haar koppie en nooit van bovenaf met je hand.
Wij hebben nu geen ongelukjes meer, tenzij er iemand op visite zich niet aan 'de regeltjes' houdt...
Of je het nu rangorde of 'onder de indruk zijn' noemt, komt voor mij op hetzelfde neer in dit geval.
Lotus is nog een pup, hierom maakte ik mij ook zorgen over het laten lopen van de urine omdat ze dit eerder niet deed. Ik vroeg mij dus af wat de reden is dat ze dit nu ineens wel doet. Misschien komt ze in een eenkennige periode ik weet het niet, ze is nu zeventien weken oud.
Ik hoop alleen dat Balou zijn angst voor andere mensen niet op haar overbrengt. Om dit te voorkomen neem ik Lotus al zo veel mogelijk met mij mee als ik op visite ga, ze ziet dus regelmatig andere mensen.
Lotus gaat gelijk op haar rug als hij zijn hand maar uitsteekt om haar te aaien dus van bovenaf wil niet.
Dan gewoon niet gaan aaien, tenzij de pup zelf tegen je hand komt aanduwen... En op haar rug gaan om op de buik geaaid te worden, is niet echt hetzelfde als een plasje doen...
Onze andere Jack en de galgo gaan ook soms op hun rug liggen om op hun buik te worden geaaid, maar zij hebben nog nooit een deemoedplasje gedaan.
Wij negeren Ellie compleet en als ze op de bank tegen me aan kruipt, dan ga ik haar wel stilletjes aaien. Zelf ga ik er nooit op af, want dan is de bank nat!
Vind ik persoonlijk niet.
"onder de indruk" kan een pup ook zijn van lawaai, omgeving, iemand die met iets te veel lawaai binnen komt, iemand die te snel naar hem toe komt enz.
Een ranghogere is iemand die een bepaald gezag over je heeft.
Het ging toch over die vriend die de pup aait?
Ik geloof niet zozeer in rangorde-toestanden hoor, maar als ik kijk naar de uitleg erover en naar jouw antwoord, dan bedacht ik gewoon dat het eigenlijk om hetzelfde gaat...
'Die mens vind ik een beetje eng...', of 'Wooow, wat is die groot, zeg, en ik ken hem niet zo goed en hij komt op me af, spannend...' Of iets in die aard om het dan te vermenselijken, hahaha.
Was helemaal niet slecht bedoeld.
Ja, dacht hetzelfde als jij.
Maar met het woordje rangorde te gebruiken zou men het kunnen verstaan alsof die "griezelige spannende man" een soort van hoger geplaatst, alles te zeggen, wezen is tov van ts hond (zo legde de rangordetheorie het gaan liggen op de rug vroeger ook uit...)
Waarom zou iemand die hoger in rang staat eng en spannend moeten zijn? Is dat jouw persoonlijke interpretatie?
Ik vind mijn baas niet eng hoor en toch is hij het die bepaalt of ik morgen nog werk heb en hoe ik dat werk dan moet doen.
Lotus plast eerst en gaat dan op haar rug liggen, ze komt zelf aandacht vragen.
Het gaat idd over een vriend waarbij mijn pup sinds kort haar urine laat lopen als hij haar aait. Dat op de rug liggen werd genoemd in het stukje tekst dat ik over deemoedplassen had gevonden, dit doet Lotus dus ook.
Ik kan mij voorstellen dat ze een vreemde een beetje eng of spannend vind maar hij is geen vreemde, hij komt hier regelmatig over de vloer. Ik ga er maar van uit dat dit de een of andere puppy face is en hoop dat het ook weer voorbij gaat.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?