in verband met hartworm
citaat
In de meeste delen van Europa waar de infectie endemisch is, loopt het overdrachtsseizoen van de hartworminfectie van april tot oktober. Op de Canarische eilanden kan de infectie het hele jaar door worden overgebracht.
Als u in deze periode met uw hond een gebied bezoekt waar hartworm heerst, is het raadzaam om binnen 30 dagen na aankomst op uw vakantiebestemming te starten met een (maandelijkse) behandeling tegen de jonge stadia van de hartworm. Dit is om te voorkomen dat de hond volwassen hartwormen krijgt. Deze profylactische behandeling moet worden voortgezet tot 30 dagen nadat u het betreffende gebied heeft verlaten.
De middelen die voor dit doel geregistreerd zijn bevatten Ivermectine, Milbemycine oxime, Moxidectine of Selamectine.
einde citaat
Bron: https://www.mcvoordieren.nl/hartworm
Als je korter dan 30 dagen gaat; dan zou ik na terugkeer in BE meteen ontwormen. Verifieer even met je dierenarts.
Dan ga ik dat zeker doen na thuiskomst met die DRONTAL tablet 1/4 tabletje .
Als ik echter versch keren buitenland ga....telkens ontwormen bij thuiskomst?
Dat was mijn vraag feitelijk......
Eigenlijk moet je standaard maandelijks ontwormen als je hond in een gebied komt waar franse of gewone hartworm voorkomt. Dit om te voorkomen dat evt aanwezige larven kunnen uitgroeien tot volwassen wormen. Mijn buren wonen de helft van het jaar in Zuid Frankrijk en ontwormen eigenlijk het hele jaar door een keer per maand met milbemax, ook omdat ze bang zijn dat ze hier andere honden kunnen besmetten.
Goed om te weten, ik ontwormde nooit in het verleden.
GA ik nu zeker doen , bedankt
Ontwormen 3 a 4 x per jaar bedoel je? Welja normaal raden ze dat zelfs iedere 3 maanden aan tegenwoordig. Als je hond er niet erg op reageert lijkt het me niet erg. Als je hond bijvoorbeeld nog wormen heeft moet je het sowieso ook herhalen.
Beterschap!
Het gaat over Spanje, Spaanse hartworm (maar geldt evengoed voor Franse hartworm).
Als je niet woont of op bezoek bent geweest in een gebied waar hartworm voorkomt, is 3 a 4 keer per jaar ontwormen inderdaad voldoende.
(Franse hartworm komt inmiddels volop voor in Engeland en ook in sommige delen van Nederland, dat komt niet per se door honden, want ook vogels die slakken of hondenpoep eten kunnen de eitjes en larven over grote afstanden verspreiden. Slakken eten graag hondenpoep, verspreiden zo de eitjes via hun poep en slijmspoor, en er zijn teveel mensen die te beroerd zijn om de drollen van hun hond op te ruimen.)
Ja anny lilly is er weer door denk ze soms teveel eet dan ongemakkelijk is en dan een dag niks nu terug normaal eetlust dank voor te vragen
En muizen, ratten vogels die slakken eten, dat zijn ook dragers.
Anny,
Ik zou elke keer bij terugkomst uit Spanje in BE direct ontwormen.
Ben je langer dan 30 dagen in Spanje, dan daar om de 30 dagen ontwormen.
Mijn hondje komt niet in het buitenland; ontwormen doe ik alleen als hij daadwerkelijk wormen heeft. Ontwormen werkt nl. niet preventief. Ik laat 1 of 2 maal per jaar de ontlasting van mijn hondje bij de dierenarts nakijken of laat dit onderzoeken door het diergeneeskundig parasitologische laboratorium "Het Woud" www.wormbestrijding.nl Tot nu toe is mijn hondje wormvrij.
Ik geef mijn hondje geen chemische producten als het niet nodig is. Als je vaak ontwormd kan er resistentie ontstaan tegen reguliere ontwormmiddelen. Er zal geen opbouw eigen weerstand tegen wormen plaatsvinden. Niet bevorderlijk voor gezonde evenwichtige darmen.
Bij mij gaat het niet iedere maand zijn hoor , enkele keren maar, ik ga wél na iedere terugkeer van een Middellands zee klimaat ontwormen. Ook goed dat ge geen voorschrift nodig hebt voor zulke middeltjes.
Dan ben ik met hem op dat gebied al mooi door het oog van de naald geraakt....dus weeral iets bijgeleerd op forum
offtopic: moet ik mijne Rosse ( vrijlopende kater) ook ontwormen ? Ook nog nooit gedaan .....
je kan ook de ontlasting laten testen als je terug komt, volgens mij zit daar de hartworm bij.
Dirofilaria immitis is met een Idexx snap-test pas na zes maanden aan te tonen, maar dat is een bloedtest. Pas na zes maanden gaat de worm een stofje afscheiden waarop de test reageert.... https://www.idexx.com/small-animal-health/products-and-services/snap-heartworm-rt-test.html
Ik weet eigenlijk niet of je Dirofilaria Immitis via de ontlasting kunt aantonen. Bij Franse hartworm kan dat wel.
EDIT: Diagnose: Uw dierenarts kan met behulp van microscopisch onderzoek proberen hartwormlarfjes aan te tonen in de ontlasting. Echter, bij slechts 25% van de besmette honden kunnen de hartwormlarfjes gevonden worden. Een andere mogelijkheid is om bloedonderzoek te doen. Wij hebben op het dierenziekenhuis de mogelijkheid om het bloed te testen op antistoffen voor hartworm.
Volwassen hartwormen zijn vaak ook met behulp van echo- of röntgenonderzoek aan te tonen.
Volwassen hartwormen in een bloedstolsel
Ook de hartworm komt (tot nog toe) alleen in het zuiden voor. Zowel honden als katten kunnen worden besmet. De wormen hebben echter de neiging om meer naar het noorden te trekken. De eerste infecties worden al halverwege Frankrijk gezien. Het zijn wormen die door bloedzuigende muggen worden overgedragen. De larven die via het muggenspeeksel in het bloed terecht komen zullen naar de grote longslagaders trekken en daar uitgroeien tot volwassen wormen van 15-30 cm. In erge gevallen zitten ze ook nog in het hart. Uiteindelijk leidt dit tot bloedvatbeschadigingen, longontstekingen en hartproblemen. De hond of kat gaat hoesten (soms met bloed), krijgt het benauwd, dikke buik met vocht, … De eerste symptomen van de ziekte kunnen vaak starten nadat het dier alweer een half jaar tot een jaar terug is in Nederland. De behandeling van hartworm is erg moeilijk en gevaarlijk. Als er een middel wordt gegeven die de volwassen wormen in de bloedvaten doodt, dan kunnen er ernstige verstoppingen van de bloedvaten optreden. Zo kan er acuut sterfte van de hond of kat optreden. Het is dus erg belangrijk om erge infecties te voorkomen. De jonge larven die in het bloed komen kunnen zonder problemen gedood worden. Als u korter dan 4 weken op vakantie gaat, is het voldoende om na de vakantie te ontwormen met een middel dat ook hartwormen doodt (dit is bij de meeste ontwormingen NIET het geval), gevolgd door een behandeling een maand later. Gaat u langer dan 4 weken op vakantie dan moet er op vakantie élke 4 weken worden behandeld én bij thuiskomst nog een keer. Ook zijn er een paar ontvlooiingsmiddelen op de markt (stronghold, advocate) die ook tegen hartworm werken. Doe de test om te kijken welke middelen het meest geschikt zijn voor uw hond of kat.
Daar gaat mijn zin in spaghetti ...
Ik wilde het net gaan zeggen...
Careana wat een interessante reactie. Zeer leerrijk .
Ik heb de test gedaan . Zandvliegjes ok beschermd
Qua wormen en ben ik nu goed ingelicht en weet wat te doen .
Maar...ik zit nu wél met het probleem dat Lance niks bescherming tegen teken heeft, ik kan geen band omdoen met zijn lange haren, , ik kan geen nieuwe pipet meer bijgeven.....
dus.....hopen maar en goed uitkijken.
Welk middel beschermd tegen zandvliegjes maar geen teken, nog nooit van gehoord namelijk?
EFFITIX
Anny,
Je schrijft zelf in dit topic 13:45 uur:
Na 20 mei geef ik EFFITIX ( muggen, teken, zandvliegen, vlooien)
Op de site van Virbac staat:
Effitix spot-on voor de hond bestrijdt 4 ectoparasieten gedurende 4 weken na één toepassing. Het doodt teken en vlooien en weert muggen en zandvliegen af (repellent/antivoedend effect).
Daarnaast vermindert Effitix spot–on het risico op de overdracht van Babesia canis.
Bron: https://www.virbac.nl/Effitix/Wat-is-Effitix
Goed om te weten, dank je Loesje!
Ohhh maar dat is wel tegen teken hoor!!
Dan heb ik Yoop verkeerd begrepen....sorrryyyyyy.
Effitix wordt het in ieder geval in de toekomst
Vandaag ziet de bult er nog altijd rood en ontstoken uit. Nu oppassen dat het mooi geneest is de boodschap.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?