Hi Iedereen!
Afgelopen woensdag ben ik bij een Alaskan Malamute fokker geweest in Ens, Flevoland.
Deze meneer heeft 20 stamboom Malamutes rondlopen (prachtige beesten uit zeer goede lijnen) en heeft ze om mee te fokken en ze lopen ook voor de kar in het winterseizoen.
Ze wonen per 2 tot 4 in grote kennels en komen 12 uur per dag buiten in een grote buitenkennel.
Nu heb ik het hier en daar over dit bezoek gehad, er waren namelijk zeer leuke pups bij ze waren alleen nog niet erg op mensen gericht.
Begin April stond er een advertentie van hem op Marktplaats en nu weer 2 (3 nestjes dus in April).
Betekent dit dan meteen dat hij een broodfokker is? Nee toch?
Ik ben benieuwd naar jullie meningen, en of er iemand is die zijn/haar hond hier toevallig ook vandaan heeft of ervaring heeft met deze fokker.
Ik meen op het forum gelezen te hebben dat dat geen goede fokker is. Weg blijven.
Zo te zien is deze fokker niet aangesloten bij de rasvereniging. Nou is dat niet noodzakelijk om een stamboom te verkrijgen. Je kan de Raad van Beheer vragen of de kennelnaam geregistreerd is.
Fokker kan stamboomhonden hebben, maar dat wil nog niet zeggen dat hij/zij stambomen voor alle pups aanvraagt.
20 fokhonden vind ik veel. Stambomen van de ouders zou ik bestuderen. Komt dezelfde kennelnaam op 1 stamboom regelmatig voor dan is het inteeltpercentage hoog.
Zijn beide ouders door specialisten getest op oogafwijkingen door middel van de ECVO ogentest en op heupdysplasie met goede uitslagen? Dit overeenkomstig het fokreglement van de rasvereniging:
http://www.amcn.nl/fokkerij/fokreglement-vfr/
Ik kan het niet vinden helaas :(
Hij kwam niet slecht over, hij is erg begaan met de pups en het enige waardoor ik dacht dat het misschien zo was is omdat hij dus meerdere nestjes had in April.
Loesje ik weet niet of met alle honden word gefokt hoor :) hij heeft er in ieder geval 20 lopen.
Hij heeft inderdaad geen stambomen voor de pups aangevraagd, omdat er maar 3 per nest waren en hij vanuit financieel oogpunt heeft besloten om het niet te doen.
Alle4 de ouders zijn getest op HD en daar waren de uitslagen goed van, de vader van het ene nest ook op ED en van het andere nest de moeder.
Ogentest is volgens mij niet gedaan.
Ik vind dat zo vreemd he, geen stamboom aanvragen. Dat zijn echt de kosten niet !
Ik begin dan meteen te denken; laat hij een teefje vaker een nestje krijgen dan goed voor haar is ?
Maar goed, ik ken de fokker niet dus misschien valt dat allemaal hartstikke mee. Ik zou in ieder geval er voor zorgen dat je de gezondheidspapieren van de ouders te zien krijgt
Ik ken deze fokker zelf niet, maar als het is wie ik denk dat je bedoelt, heb ik weinig fraais hierover gehoord… Neem eens contact op met Gwen, zij kan je meer vertellen:
Ben je op zoek naar een malamute pup? Check dan even de lijst met fokkers die zijn aangesloten bij de rasvereniging en neem eens contact op met enkele van deze fokkers en vraag naar hun manier van fokken, hun beleid, hun visie, hoe ze met hun honden omgaan. Dat kan misschien ook verhelderend zijn...
Groeien de pups op in de huiskamer in het gezin en worden ze goed gesocialiseerd?
Of hebben ze nog nooit een stofzuiger gezien en een telefoon gehoord als ze geplaatst worden?
De 2e optie. In mijn startbericht staat hoe de honden worden gehouden, dat geld ook voor de pups alleen zitten zij met het hele nest bij elkaar.
Bedankt voor de tips! Heb Gwen een berichtje gestuurd en ik heb ook even op jouw profiel gekeken. Erg leuk filmpje en prachtige honden heb je! Wat een werklust ook!
Dank je dank je, 't zijn dan ook echt superdoggies!
Nog enkele bedenkingen:
- Klopt het dat die fokker de pups op marktplaats aanbiedt onder verschillende namen en aan verschillende prijzen? Heeft ie daar een verklaring voor gegeven?
- Je zegt dat de honden uit zeer goede lijnen komen... is dit iets wat hij jou zo vertelde, of ben je dit zelf nagegaan?
- Heb je de gezondheidstesten kunnen inkijken, en heeft hij een reden gegeven waarom ie geen oogtesten doet (toch echt wel belangrijk bij de malamute)?
- Kon ie een onderbouwde reden geven waarom ie drie nesten tegelijk deed, uitleg geven over de oudercombi's, en waarom ie geen stamboom geeft (te duur is namelijk een veelgebruikte drogreden)
- Wat onderneemt ie de rest vh jaar dagdagelijks met de honden? Want een winterseizoen voor de kar/slee duurt niet lang. En een malamute is geen hond om 9 maanden 'on hold' in een hok te zetten...
Ik stuur je even een PB
Ik pik er dit even uit, omdat dit een grooooote misvatting is!
Het is pas de laatste eeuw, dat blanken deze honden op deze manier zijn gaan houden. Terwijl het duizenden (jawel) jaren voorheen totaal anders ging, in hun leven bij de nomadische indianen.
Een malamute is altijd een échte familiehond geweest. Hij werd volledig betrokken bij het gezin. Hij hield de kinderen warm in de winter (ze sliepen samen), hij paste op de kinderen als de mensen aan het werk waren. Hij zocht de beste routes uit op de bevroren meren en de gevaarlijke toendra en de mensen vertrouwden op dit talent. Hij was zeer waardevol binnen de familie en hun dagdagelijkse leven samen.
Vandaar dat deze honden NIET graag gescheiden worden van hun familie, ze willen volledig in het gezinsleven betrokken worden, en niet apart in een buitenkennel zitten. Ze kunnen niet goed alleen blijven, daar doe je hen geen plezier mee.
Ze hebben zoveel meer talenten, dan alleen maar een slee trekken. En al die talenten, eigenschappen en karaktertrekken zitten nog stevig in hun aard ingebakken.
Dus nee, het is een beetje de omgekeerde wereld om te beweren dat het voor deze honden normaal is om niét in het gezinsleven mee te draaien. Dat hebben westerse mensen er de laatste 100 jaar van gemaakt, maar het ging duizenden jaren heel anders. En dat zit nog steeds in de hond. Daar mag men niet aan voorbij gaan.
De malamute is een mensenvriend, boven alles!
Ik heb net nog even het eea nagevraagd, de honden hebben geen oogtesten ondergaan en ik ben nu in afwachting van het antwoord op de vervolgvraag waarom hij dat niet heeft gedaan. *Update:
'Oogtest totaal onbelangrijk, komt bijna niet voor bij Malamute'
was het antwoord.
De pups zijn met de moeder de eerste 5 weken in een rustige kennel opgegroeid, daarna zijn ze met mam naar de groepskennel gegaan waar ze ook naar buiten konden.
Ik heb ook besloten om ervan af te zien, hoe leuk en schattig de pups ook waren. Ik merk dat hij chagrijnig word van al mijn vragen en ik kreeg ook al:
'U stelt eisen voor stamboom honden prijs 1250 en hoger', terwijl ik alleen vragen stelde..
Of de ouders ogen test hadden gekregen, wat de reden was van niet, en wat de pups te eten krijgen.
Nouja dan niet.. Wel echt heel jammer.
Bedankt iedereen voor de hulp, dit topic heeft eea wel duidelijk gemaakt over hoe het wel en niet hoort.
Als een fokker met stamboomhonden fokt en geen stambomen voor pups aanvraagt, gaan bij mij de alarmbellen rinkelen.
Zou een zogenaamd tussendoor nest kunnen zijn. De fokteven moeten van de Raad van Beheer 12 maanden rust tussen de worp van 2 nesten hebben. Fokkers van tussendoor nesten zonder stamboom zijn niet beter dan broodfokkers en buiten hun teven uit.
Ik zou kijken op de site van de vereniging
http://www.amcn.nl/
en contact opnemen met de rasinfo.
Hier zie je de aangesloten fokkers:
http://www.amcn.nl/fokkerij/aangesloten-fokkers/
En denk dat de eigenaren hier ook van alles kunnen vertellen
Ik denk dat dit een wijs besluit is, MaYo.
Ga eens langs bij een paar fokkers die aangesloten zijn bij de rasvereniging. Maak kennis met de honden, stel je vragen. Dan zullen er vast nog wel verschillende visies naar voor komen (hoe oudercombi's worden gekozen, outcross of lijnteelt, enz.), maar dan kan je zelf beslissen in welke visie je je het best kan vinden, en waarom een fokker de keuzes maakt die ie maakt en hoe verantwoord je die vindt.
Omdat deze fokkers zijn aangesloten bij een rasvereniging en de pups stambomen hebben, wordt alles toch al een pak transparanter, en dat geeft je toch de mogelijkheid alles beter na te gaan.
De meeste fokkers zullen erg blij zijn met je interesse, en je graag honderduit vertellen over hun honden, hun karakters, hun gekkigheden, enz.
Succes met je zoektocht, want het zijn werkelijk héérlijke schepsels, die Malle Mutsen!
Alaska's Finest waar heb jij jouw honden vandaan?
Ik moet heel eerlijk zeggen dat een thuisnest van volledig geteste, maar stamboomloze honden mij persoonlijk meer aantrekt omdat ik de prijzen van stamboomhonden vaak echt achterlijk hoog vind.
Ik vind ook niet dat het zekerheid biedt namelijk omdat ik teveel verhalen heb gehoord over stamboomhonden die al op vroege leeftijd zijn gestorven aan bijv orgaan aandoeningen die ook erfelijk zijn.
Dat is, uiteraard, mijn eigen mening :)
Wellicht dat ik daar ooit nog wel voor kies.
Voor nu even de teleurstelling verwerken.
Bij malamutes?
Eerlijk gezegd, nog nooit van gehoord...
Het is niet omdat je info gaat inwinnen bij fokkers die zijn aangesloten bij de rasvereniging, dat je daarna niet voor een ander nest mag gaan, natuurlijk. Dat staat je vrij. Ik vind het gewoon waardevol om eerst bij hen je licht op te steken, en te weten wat zij belangrijk vinden, zodat je zelf kan aftoetsen of jij dat ook zo ziet (of helemaal niet), en dus een betere basis hebt om later je beslissing te nemen.
Zo vind ik het bijvoorbeeld erg belangrijk dat de oorsprong en de aard van het ras wordt behouden. Dan gaat het niet alleen over het functionele uiterlijk maar zeker over karakters.
Een fokker die zijn ouderdieren niet selecteert op rastypische eigenschappen, vind ik fout bezig (of dat nu een broodfokker is of een 'erkende' fokker). Want het zijn net die rastypische eigenschappen die een poolhond tot een poolhond maken, en het is bedroevend om deze eigenheid verloren te zien gaan. En dat zie je bij broodfok of onverantwoord gefokte malamutes toch wel es gebeuren, dat ze helemaal niet meer op-en-top poolhond zijn en karaktertrekken hebben die haaks staan op hun oorsprong. Zoooooooo ontzettend jammer!
Prijzen van stamboompups zijn ook niet achterlijk hoog, ze liggen misschien een 300 à 400 euro boven de broodfokprijzen. Gezien dit een eenmalig bedrag is voor een hond die 12 à 15 jaar leeft, vind ik dat -eerlijk gezegd- verwaarloosbaar… maar goed, dat is uiteraard volledig je eigen keuze!
Aan de gezondheidstesten die clubfokkers doen
zit uiteraard een prijskaartje evenals DNA profiel. Ze lopen shows. Letten op rastype.
Natuurlijk blijven het levende wezens dus kan een hond uit geteste ouders ook wat mankeren.
Garanties zijn er nooit. Belangrijk is ook dat er gekeken is naar de hele lijn wat betreft HD etc. Ouders kunnen vrij zijn maar als het in de lijn zit. Praten met eigenaren op evenementen zoals een wandeling, clubmatch of via Facebookgroepen voor echte liefhebbers van het ras kunnen je veel wijzer maken.
Ook mensen hier op het forum met het ras.
Op de site van de raad van beheer en stamboom zijn allerlei uitslagen na te pluizen in de afstamming. Ook op de stamboom. Daarom kan die toch nuttig zijn ook al wordt er niet geshowd.
De kans op een goed gesocialiseerde gezonde hond lijkt me alleen wel duidelijk groter.
De prijzen van een kleine hobby fokker die wel uitgebreid test zal ook nog wel een stukje hoger zijn vermoed ik. Goede fok kost de fokker ook heel veel geld en pups fokken kost ook veel tijd en geld.
Nadeel van een hobby fokker kan ook zijn dat er wat minder now how is van de betreffende lijnen. AL hoeft dat natuurlijk niet.
Misschien is een herplaatser ook een optie.
Die staan soms ook wel eens in van die Facebookgroepen of soms krijgt de vereniging een verzoek tot bemiddeling binnen. Of wie weet zit er een in het asiel.
Dat is ook zeker zo! Is een waardevolle tip dankjewel :)
Ik heb al eens een Malamute gehad trouwens in een vorige relatie, een reutje van 4 maanden. Kwam bij een erkende fokker uit Duitsland vandaan (is ook nog wel een mooi verhaal, is een heel avontuur en, voor mijn gevoel destijds, reis om de wereld geweest) en bleef over omdat hij een korte staart had (door moeder afgebeten).
Het was een geweldig dier maar helaas toen het uitging met mijn toenmalige vriend kon hij niet met mij mee..
Brak m'n hart :(
We hadden een Husky teefje en die Malamute reu.
Herplaatsers heb ik er al 2 van, en daar zal ik niet snel nog een keer voor kiezen.
Zeker bij een poolhond zal ik daar niet voor kiezen.
Hai,
Ik volg al enige tijd deze fokker, mede aangestuurd door dit forum.
Het zijn prachtige beesten ,goed verzorgd,schoon en een mooie vacht.
Er lopen nu geschat 40 fokrijpe Malamutes en Husky's
in goed geoutilleerde kennels. Zij kunnen dag en nacht buiten wezen. Hiernaast zijn er ook nog enkele nestjes met pups.
Er is bedrijfsmatig geïnvesteerd om het de honden zo aangenaam mogelijk te maken.
U heeft er dan iets mee te maken vermoed ik? Niets van wat u hierboven beschrijft heb ik gezien namelijk.. Ouderdieren waren vies (vacht en poten geel van de urine) en 1 reu was erg bang, kennels waar de pups zaten (zonder moeder) waren smerig en de pups hadden diarree.
Iemand die zoveel fokt/nestjes heeft en zieke diertjes verkoopt noem ik toch echt een onverantwoorde fokker..
Heb er uiteindelijk niet voor gekozen omdat ik naast mijn onderbuikgevoel nog eea had uitgezocht over deze fokker.
Bovendien mocht ik de kennels niet zien, de ouderdieren werden 1 voor 1 naar voren gehaald.
Afrader voor mij.
Bah; niets meer dan een ordinaire br**dfokker, voor wie welzijn en gezondheid niet belangrijk zijn; dit ten koste van de honden en kopers van de honden. Een bezoekje van de Landelijke Inspectie Dienst Dierenbescherming (LID) zou op zijn plaats zijn.
https://www.dierenbescherming.nl/inspectiedienst
Mijn alarmbellen gingen dus terecht rinkelen.
Ach bah, vreselijk lijkt me dat. Maar reden te meer om naar een goede fokker te zoeken.
Suc6 hoor.
Oohhh dat klinkt erg slecht!
Heb je inmiddels een Malamute pup??? Of een fokker op t oog?
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?