Hallo, ik zit een beetje met het volgende in mijn maag: ik heb een puppy van 14 weken, een dwergpoedel. Enorm lieve pup, meer naar mensen gericht dan naar andere honden maar ze vindt andere honden ook altijd leuk. Ik ga bijna elke week eten bij iemand met drie teckels, vanaf dat de pup 9 weken was. Dit zijn twee volwassen teckels en een pup van nu 5 maanden. En ze speelden altijd leuk met elkaar maar de teckel gaat tijdens het spelen vanzelf op haar rug liggen, zodat mijn puppy altijd bovenop haar zat. Bij de volwassen teckels doet ze dit niet. Nu nu ga ik met haar vanaf 9 weken naar puppycursus en mochten de honden daar voor het eerst los spelen in groepjes van ongeveer hetzelfde formaat. Maar mijn pup ging heel wild spelen en soms grommen en wilde ook steeds bovenop die andere puppy's, zodat het totaal niet meer gelijkwaardig was. Toen moesten we proberen om bij de grotere puppy's te spelen en dat ging wel meteen goed. Ik maak me nu alleen zorgen dat ze dit bij die teckel heeft aangeleerd. Kan ik ze beter niet meer bij elkaar laten spelen? En zou dit gedrag naar kleinere honden af te leren zijn? ik kijk uit naar wat wijze tips
Waarschijnlijk heeft jouw pup gewoon wat meer zelfvertrouwen en ervaring gekregen door met de teckel te spelen. Laat ze maar lekker verder spelen en vermijd desnoods kleinere en onzekere pups.
Ik liet mijn pup alleen spelen met sociale honden die ik kende en als het een 'gelijkwaardig' spelletje was. Op die manier krijgt je pup een goed voorbeeld. Ik wilde voorkomen dat hij 'aso' gedrag van andere honden zou gaan overnemen. Je kan je inlezen wanneer een spelletje leuk is. Grommen hoeft bijvoorbeeld niet erg te zijn. Net zoals af en toe bovenop liggen. En zodra dit niet het geval is ingrijpen en je pup weer aan de lijn doen en doorlopen.
Opvoeden is wel iets persoonlijks. Ken genoeg mensen die hun pup met alles en iedereen laten spelen. Kan ook, alleen kies ik daar niet voor omdat ik een stabiele welgemanierde hond wil die niet overal op af denderd en andere honden lastig valt.
Dank jullie voor de reacties!
dan zal ik voorlopig het spelen met kleine pups of van haar formaat, even vermijden. Dit was inderdaad niet gelijkwaardig want ze wilde er bij alle andere meteen bovenop en dus niet af en toe en dan weer eraf of zo. Mijn puppy hoef ik ook niet met iedereen te laten spelen overigens en ik wil later ook graag een hond die niet op iedereen afspringt, maar ik wil wel graag dat ze sociaal is naar andere honden, ook tegen de kleintjes.
Als je pup te ver gaat en van geen ophouden weet bij de andere pup, dan grijp je als baas in en haalt de 2 uit elkaar. Je kan dit het beste aan een commando verbinden bijv. "genoeg". Als de andere pup op de rug gaat liggen, dan geeft deze zich over en hoort jouw pup te stoppen.
Ik neem aan dat je de trainer(s) vragen hebt gesteld over dit gedrag. Trainers zijn er ook voor om vragen te beantwoorden en raad te geven.
Honden leren context gebonden. Spel met die ene teckel, is tussen hun samen.
Vind die jonge teckel het vervelend als ze op haar rug ligt en je poedel er boven zit?
Op de rug liggen is een spel tactiek van honden. Als ze daarna weer verder spelen, dan is het gewoon prima wat er gebeurd.
Als je merkt dat de teckel het genoeg vind, of weg wilt stop het spel.
Bij ons, laten we pups op de school, niet met elkaar spelen. Pups moeten nog zo veel leren, dat je dat beter met ouders stabiele honden kan laten spelen. Daar leren ze een hoop van.
Pups kennen hun grenzen nog niet. Dan heb je kans, dat er al heel snel grenzen worden overschreden, met niet leuke ervaringen als gevolg.
Je kan wel 2 pups met elkaar laten spelen, maar grijp op tijd in als het nodig is.
Hoe je hond met andere kleine honden zal omgaan, dat heb je zelf in de hand. Is het gelijk waardig spel, prima, zo nee, grijp in, lijn je hond aan.
De teckel lijkt het helemaal niet vervelend te vinden. Die gaat al op haar rug liggen nog voordat mijn puppy eraan komt en blijft dat ook doen als ze er niet meer bovenop zit en wegloopt oid. Maar dat is wel de enige pup met wie ze tot dan toe had gespeeld dus vandaar dat ik dacht dat ze het misschien daarvan geleerd had .
ik heb inderdaad mijn pup aangelijnd op advies van de hondentrainer. Daarna zei ze dat ik het kon proberen met het groepje (waren er 2) pups van groter formaat. Ik heb wel gevraagd of het normaal was, het grommen enzo. Ze zei dat het speels grommen was maar dat ze het wel apart vond dat mijn pup er telkens bovenop stond. Ik heb eigenlijk niet verder gevraagd toen, en naderhand begon het toch te knagen bij mij, vandaar dat ik het hier vraag .
En in het nest kunnen/mogen pups dan wel met elkaar spelen.
En elke pup kan dan ook met de andere pups omgaan.
Komen ze bij hun eigenaar en opeens mogen ze geen andere honden meer bekijken...
"Kunnen" ze opeens niet meer goed omgaan met andere pups.
En gaat de "mens" hun eens leren hoe ze het moeten doen...
Volg die mensenlogica maar eens als pup/hond.
Eerste les van hondenscholen zou moeten zijn; "hoe houden we onze honden hond-sociaal"
Waar heb je het over geen andere honden meer mogen zien?
Hoe honden zijn: sociaal levende dieren, binnen een vaste groep.
(Als baas, ben jij de aller belangrijkste, mits je een goede band heb)
Hun sociale groep waar ze een relatie mee hebben.
(Net mensen)
Alles daar buiten, niet belangrijk.
Nestgenootjes, die ze kennen, door dik en dun, die aan elkaar gewaagd zijn en een band hebben. Die ontdekken en uitproberen, onder toeziend ook van de mama.
Eenmaal uitgevlogen, ben jij de nieuwe mama, die opvoed, die zorgt voor de veiligheid.
Om je pup op te laten opgroeien tot een stabiele hond, is het belangrijk dat ze zoveel mogelijk goede ervaringen opdoen.
Om te iets leren, moet worden herhaald, eer iets eigen is.
Uitzondering, angst en pijn, dat zit gelijk in het geheugen gegriefd.
Die situaties moet je dus proberen te voorkomen.
Als je je pup met alles en iedereen laat spelen en ze het zelf maar laten uitzoeken, geheit, dat je pup nare ervaringen opdoet, wat maakt dat andere honden er niet leuker door worden.
Laat je pup met stabiele honden spelen en leren, of met een andere pup, die aan elkaar gewaagd zijn.
Dat is een mooi leerproces voor je pup.
Zo krijg je een stabiele volwassen hond.
Een sociale hond die met alles en iedereen speelt en door een deur kan, is wat mensen verwachten.
Is niet reëel voor een sociaal levend dier, levend in een vaste sociale groep,
Belangrijkste les op de puppy cursus, honden leren lezen, begrijpen en interpreteren.
Leren te voldoen in de behoefte van je hond.
Als baas ben jij super belangrijk, het belangrijkste wat er is.
"Een sociale hond die met alles en iedereen speelt en door een deur kan, is wat mensen verwachten.
Is niet reëel voor een sociaal levend dier, levend in een vaste sociale groep"
------------------------------------------------------------------------------
Er zijn nog andere stukken van je tekst waar ik het absoluut niet mee eens ben, maar deze zin slaat echt alles.
Vraag me toch af of je wel ooit echte sociale honden, die gewoon zijn om met vreemde honden om te gaan, die van jongs af aan gewoon zijn aan vreemde honden en niet verpest zijn in een club, bent tegengekomen in je leven.
Zelfs honden die thuis in groep leven, heb je totaal geen ervaring bij.
Je kent het niet, dus het kan niet voor jou....
Maar geef dan ook geen commentaar op iets wat je niet kent.
Voor de rest ga ik er niet op in gaan, het heeft geen enkele zin....
Uiteraard ben je het niet met me eens, ik weet hoe je over honden denkt, wat je van ze verwacht.
Jij verwacht, dat honden alles en idereen leuk vinden, dat zie jij als sociale hond.
Honden zelf, denken daar anders over.
Ik blijf me erover verbazen, hoe negatief je staat tegen over hondenscholen. Je schrijft, dat als ik het niet ken, het niet bestaat.
Geld dat niet voor jou?
Er zijn nl ook hele goede hondenscholen. Jammer dat je die niet kent en daar geen ervaring mee hebt.
Ik zou je bijdeze graag uitnodigen, om een dagje met mij mee te lopen.
Dan zal je zien, (dat ook al ben je er niet mee bekent) goede scholen weldegelijk bestaan.
Ik weet niet goed overigens hoe je weet wat voor ervaring ik met honden heb?
Ik geloof niet dat ik een biografie heb openbaart over mezelf.
Bij deze, ben opgegroeid met ouders die boxers en teckels fokten, opggroeid in een roedel honden.
Ik loop al jaren lang mee met een hondenschool, zodat ik mijn ervaring niet alleen op mijn eigenhond basseer, maar op talloze eigenaren. Allerlei soort mensen, honden en allen een unieke combinatie.
De hond:
pups staan open om te leren, om de wereld en zich zelf te ontdekken. Te leren waar hun grenzen zijn, wat en wie ze leuk vinden, wat ze kunnen. Zo vormt zich hun karakter, nurture en nature.
Eenmaal volwassen, weten ze wat ze willen, hun karakter gevormd, hoewel ze hun leven lang zullen bijleren.
Dan is de eigen sociale groep het belangrijkste.
Alles waar ze een relatie mee hebben, de rest is niet belangrijk.
Alles wat bekend is, geeft rust, dat ken je, dat is voorspelbaar. Van bekende honden, weet je hoe ze zijn, die zijn voorspelbaar. Voorspelbaarheid zorgt voor rust en dat is prettig.
Alles wat je niet kent, maakt onzeker, je hebt nl geen idee hoe of wat ze zijn en wat ze willen, dat maakt elke ontmoeting met een vreemde hond onzeker en onvoorspelbaar.
Als je alleen maar goede ervaringen hebt gehad met vreemde honden, zullen de ontmoetingen spannend, maar niet bedreigend zijn.
Helaas hebben de meeste honden wel eens een minder leuke ontmoeting gehad met honden en dus, vormt elke vreemde hond een potentieel gevaar.
Ontmoeten van vreemde honden is voor elke hond spannend. Dat kost energie, en zorgt in meer of mindere mate voor voor stres.
Opzich is dat geen probleem, als je maar zorgt, dat stres niet de overhand neemt.
Heel vaak is dit niet niet herkend door bazen, „want een hond moet maar sociaal zijn", moet maar met alles en iedereen kunnen opschieten en spelen.
Hoeveel honden, uitvallen aan de lijn, ooit gegrepen zijn, een slechte ervaring hebben opgedaan met andere honden en deze niet leuk vinden.
Dit kan worden voorkomen, door er vanuit te gaan, dat een hond niet met alles en iedereen hoeft te spelen en om tegaan.
Laat hem wennen aan vreemde honden en socialiseren met bekende honden.
Dat is, waar ze uiteindelijk bij gebaat zijn.
Sorry voor het rood: schreeuw-kleur...
Jij vind toch, dat alle honden sociaal moeten te zijn?
Wat heef t het voor nut om met vreemde honden om te moeten gaan?
Wat voegt dat toe?
Daar heeft een hond niets mee, die zijn niet belangrijk.
Verspilde energie.
Het aller belangrijkste is niet, om met zoveel mogelijk honden te gaan spelen, grote kans op slechte ervaringen, maar om alleen goede ervaringen op te doen.
Wennen aan vreemde honden is belangrijk, weten dat ze er zijn, zonder contact te maken.
Dat geeft rust en maakt de situatie voorspelbaar.
Zo krijgt je hond alleen maar goede ervaringen met vreemde honden en zal niets te vrezen hebben voor ze.
Socialiseren met bekende en sociale honden, zo doet je hond alleen goede ervaring op.
Uitvallende honden, zijn niet de honden, die zogenaamd niet de kans hebben gekregen om te socialiseren en wennen, maar die slechte ervaringen hebben omgedaan.
Waarbij keer op keer, hun grenzen zijn overschreden,(omdat ze maar met iedereen moeten spelen) tot het moment dat de hond gaat uitvallen.
Voor een pup maakt het zeker uit, een vreemde pup of nestgenootjes. Nestgenootjes zijn aan elkaar gewaagd, vreemde pups, zitten heel vaak te grote verschillen in, waardoor spel niet leuk is, met een nare ervaring als gevolg.
Ik vind broodfk pups, nu niet echt goed om als voorbeeld te geven Natuurlijk kruipen ze tegen elkaar aan, het enige vertrouwde wat ze hebben, is elkaar. Te triest voor woorden.
Als honden volwassen zijn en elke keer vallen honden naar hem uit, dan zal hij het gedrag over gaan nemen en zeker niet weg lopen.
Als je weg loopt, ben je kwetsbaar. Op het moment dat je je omdraait, zie je niet wat je belager doet, die kan wel in je rug gaan hangen, vandaar dat ze gewoon terug gaan schelden.
Bij onze hondenschool, socialiseren de honden zeker met elkaar. Ze leren elkaar kennen en weten wat ze aan elkaar hebben.
We laten alleen pups niet spelen, omdat de verschillen onderling te groot zijn, een chihuahua, een Cane corso, rigdeback, kruising mechelaar, shihzuh, nee, die laat je niet samen los
Als ze ze los willen laten, zoeken ze maar een stabiele hond uit van kennissen, of spreken met pups af, die samen gaan en gaan ze lekker samen wandelen, buiten de lessen om.
Op de club, kennen ze elkaar, na de eerste les, begroeten ze elkaar, soms een snuffel, soms even kort spelen en dan lekker aan de slag.
Weten dat er honden om je heen zijn, waar je niet altijd iets mee hoeft.
Handig dat als je op straat loopt, je hond je niet over straat sleurt om een vreemde hond, die daar helemaal niet op zit wachten, te begroeten.
Ik vind dat je een hele bijzonder kijk hebt op honden en niet geheel reële verwachtingen.
"Ik vind dat je een hele bijzonder kijk hebt op honden en niet geheel reële verwachtingen."
Neen Suzanne, Het is geen "kijk". Het is ervaring. Doordat ik al zoveel honden(groepen) in mijn leven heb gehad heb ik veel met die honden kunnen experimenteren.
Telkens een andere generatie groep honden hier binnen kwam, heb ik andere dingen kunnen uit proberen (en vroeger veel opleidingen hondengedrag gevolgd, maar dat is al een tijdje geleden).
Hoe ouder ik werd hoe meer dat ik tot de conclusie kwam dat we honden en hun gedrag als mens diep onderschatten en dat de dingen die fout gaan als ze bij elkaar zijn, vooral door onszelf veroorzaakt is.
Over de hondenschool: we laten pups niet met elkaar spelen, (gebeurd sowieso niet tijdens lessen, spelen gebeurd in de vrije tijd)
dat wil niet zeggen, geen contact hebben.
Ze kennen elkaar. Even snuffelen alkaar begroeten.
Pups hebben een hele korte concentratie boog, gewoon onmogelijk om zich alleen op de baas te richten.
Dat wordt bij ons ook niet verwacht.
Pups en de andere honden, mogen vooral zich zelf zijn.
Bazen komen om te leren, om op een prettige manier met hun hond aan de slag te zijn.
Ze komen niet op hun pup los te gooien en maar te laten spelen, dat doen ze in hun eigentijd en met honden, waar ze aan gewaagd zijn.
Met honden experimenteer je niet, vind ik.
Dat laatste klopt helemaal, door niet opvoeden, geen grenzen te stellen, honden het zelf maar moeten laten uitzoeken,
waardoor je onopgevoedde ongeleide projectielen krijgt, of honden die door slechte ervaringen maar gaan uitvallen.
Conclusie, voed je hond op, stel grenzen en begeleid je hond.
Maak onderscheid tussen wennen en socialiseren.
Spijtig genoeg worden honden nog steeds vaak niet goed begrepen en zo gaat het idd fout.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?