Hallo,
Ik ben eigenlijk pas sinds vanochtend lid en wat zitten hier toch fantastische topics tussen! Nu zag ik heel vaak een bericht voorbij komen waar aangeraden word om de hond aan de lijn naast de fiets te laten lopen. Hier zit ik al langer over na te denken. Ik heb namelijk vanaf Juni niet meer dagelijks de auto ter beschikking en is naar het bos gaan veel lastiger. Ze heeft af en toe van die momenten dat ze echt even haar energie kwijt moet en dat doe ik lekker in het bos met haar. (In het parkje laat ik haar liever niet los, ze is vrij druk, dominant en speels en veel honden kunnen dit niet waarderen waardoor er wel eens gehapt word)
Onze meid is een hond die niet graag naast je loopt maar juist het liefst kris kras voor je loopt, overal aan snuffelt en als het kan een paar meter vooruit loopt. (Ik heb een lijn van 8 meter waarvan ze denk ik van zo'n 4 a 5 meter gebruik maakt, alleen als ze andere honden ziet dan trekt ze wel)
Ik heb mijn hond nooit echt naast me leren lopen. Toen we onze hond net hadden was ze erg bang en heb ik juist alle moeite erin gestoken om haar juist aan het wandelen te krijgen ipv haar mee te trekken. Dit was dus ook een van mijn doelen geweest bij de puppy cursus. Ik merk dat ze er echt lekker vrolijk van word.
Nu is mijn vraag .. kan ik met deze eigenschappen mijn hond wel naast de fiets laten lopen? (Natuurlijk gaat dit per training, maar omdat ze onder het wandelen ook kris kras door elkaar loopt of trekt als ze een andere hond ziet ben ik bang dat er straks nog ongelukken gaan gebeuren) Hoe hebben jullie het aangepakt? Ben heel nieuwsgierig!
Ik vrees dat je hond dan gaat trekken of alsnog de verkeerde kant op gaat. Je geeft aan dat ze het liefst voor je uit loopt en dan ook nog eens kris kras. Dat sta je zelf toe door zo'n lange lijn te gebruiken.
Ik merk hier ook dat veel mensen in de buurt met een flexilijn lopen, en de hond dus maar doet wat die wilt. Java deed dat ook aan de flexi. Ik vind het dus belangrijk dat als je de hond wilt leren netjes bij je te lopen, je een normale lijn moet gaan gebruiken. Dat is ook makkelijker dan een flexi. Uiteindelijk mag je natuurlijk gewoon de lange lijn blijven gebruiken, maar de hond moet gaan leren dat de normale, korte lijn betekent dat ze netjes naast je moet lopen en bij de flexilijn niet. Aan de korte lijn bepaal jij hoe ver ze kan, waar jullie heen gaan en t is belangrijk dat je haar veel beloont met snoepjes als ze naast je loopt. Helemaal terug naar de basis dus.
Mijn honden lopen met uitlaten ook kris kras, maar aan de fiets lopen ze met een anti-trek tuigje aan, voor mijn eigen veiligheid, en dat gaat goed.
Als ze het leuk vindt om naast de fiets mee te draven, kan je dat zeker leren. En hoef je aan je wandelstijl niks te veranderen, hoor.
Hier bepalen mijn honden ook waar en hoe ze aan de flexi lopen (in het bos bedoel ik dan, niet in de bebouwde kom), ze lopen achter en voor en kriskras door elkaar. Maar aan de fiets lopen ze aan m'n rechterkant mee, met hun hoofd ter hoogte van m'n voorwiel.
Begin met eerst aan de fiets te wennen. Neem de fiets in één hand en de hond in de andere en loop een kort stukje. Pas als ze het okee vindt dat er zo'n ding naast haar meebeweegt, kan je zelf op de fiets gaan zitten en de hond een klein eindje laten meelopen. Bouw zo rustig op. En oefen eerst op plaatsen waar veel ruimte is (dus geen mensen, verkeer, andere honden, enz. in de buurt)
Ik step met de hond. Dit is (voor de hond) hetzelfde als naast de fiets maar stukken veiliger vind ik zelf. Je kan véél beter je balans houden op de step dan op de fiets. Ook ben je veel sneller bij de grond en spring je er makkelijker af dan bij de fiets.
Je mag absoluut niet keihard fietsen/steppen met de hond. Je moet het tempo van de hond aanhouden en dit is een drafje, niet rennen! Bij mijn hond is dit maar 5/6/7 km per uur waardoor ik haast om viel op de fiets omdat het te langzaam was. Bij de step heb ik totaal geen last van dit langzame tempo.
Ik heb een hele eigenwijze beagle die soms nogal abrupt kan stoppen voor een heel lekker ruikend grassprietje. Dan moet ik een noodstop maken en ook dát gaat beter op de step dan bij de fiets. Mijn hond is ook een ongeleid projectiel soms maar voordat ik ben gaan steppen heb ik haar eerst heel streng lopend aan de riem getraind. Ze kan volgen, wachten/stoppen, versnellen op commando en het commando 'kijk'. Als ik dat zeg dan legt mijn beagle dr aandacht weer op mij en kan ik haar aanwijzingen geven als we bijv. een bocht gaan maken of een gat in het pad tegen komen.
Het is dus zeker aan te raden om eerst je hond lopend te trainen en het dan pas naast de fiets te proberen.
Er zijn maar 5 hondenrassen in nederland die mogen trekken aan de fiets/step zónder ontheffing. Alle andere rassen en kruisingen moeten een medische keuring en ontheffing aanvragen voordat de hond mag gaan trekken.
In theorie mag wel elk ras náást een fiets/step lopen.
Ik wil je zeker aanraden om een speciale adapter voor de fiets te kopen om de hond aan vast te maken en niet de riem los in de hand te houden. Ook dit verkleint de kans op ongelukken. Daarnaast moet je geen hele lange lijn gebruiken en zéker geen flexi!! Je hebt speciale bungee lijnen met een elastiek deel erin die de klappen voor jou en de hond opvangen. Ik heb er 1 van Neewa.
Ook moet je dit absoluut niet met een halsband gaan doen. Mocht je vallen kan de hond een hernia oplopen. Je kan beter een goed passend tuig kopen voor de hond. Ik ben zelf voor Y-tuigen. Die verdelen de druk het beste en belemmeren de hond het minste. Yulius K9 tuigen hebben bijv een band over de schouders lopen waardoor het bewegen belemmert kan worden.
Volgens mij was dit het wel haha.
Welkom op dit forum! En heb je nog vragen.. stel ze gerust!
Ook ik heb een rocket on the rope
8 kilo 40 cm.
Dan naast me wandelen dan kris kras net hoe het uitkomt.
Ik heb een stang aan de zadelpin. Ben nu toch even de naam kwijt.
Jazz heeft een h-tuig om.
Vast aan die stang en nog een riem in mijn hand dat vind ik een veiliger gevoel.
Met starten is hij erg beweeglijk als ik daarna fiets vind hij het prachtig.
Gewoon rustig opbouwen als je het leuk lijkt.
Steppen? Dat heb ik nog nooit iemand hier zien doen! Ik ga eens informatie erover opzoeken. Ik denk zelf ook dat het steppen wat veiliger zal zijn dan het fietsen zelf.
Hihihi, nochtans scheuren wij met een vrolijke 35km/u met de step over een bospad…
Er zijn meer steppers op dit forum haha(er bestaan zelfs hele wedstrijden voor). Ik krijg ook veel leuke reacties vanuit de omgeving want bijna niemand kent het inderdaad.
Nu zijn we ook wel een bonte verschijning met mijn knalroze step, roze tuigje van de hond en mijn vaak roze sneakers/jasje hahaha.
Mijn dwergpoedel loopt los ook van hot naar haar, maar naast de fiets draaft hij netjes mee. Een hond mag niet harder dan draf naast de fiets. De snelheid om mijn hondje in draf te houden is maximum ca. 10-12 km/uur. Bij jouw hond ligt dat uiteraard hoger. Let goed op je hond, als je met haar fietst. Neem ook altijd drinkwater mee.
Ik kom bijna dagelijks in gebieden, waar vele kilometers lang goede fiets/wandelpaden zijn en mijn hondje los mag lopen. Er mogen geen auto's in dat gebied. Hij blijft vaak ver achter, maar als hij in de gaten krijgt, dat ik toch wel erg ver weg ben, komt hij bij het commando "hier" op het juiste moment gegeven (bijv. als hij niet aan het snuffelen is), als een speer bij mij.
Volgende webpagina geeft heel veel info over fietsen met honden en schema's om op te bouwen en te onderhouden:
https://www.nlv.nu/activiteiten/activiteiten/fietsschema
Maar jij en jou honden zijn erop getraind neem ik aan. In de slede en stepsport gaat het er ook véél harder aan toe.
Maar TS is nog totaal niet bekend hier mee. En hoevaak ik niet zie dat de honden verplicht keihard in rengalop (heet dat ook zo bij een hond??) 10 km lang moeten rennen. Vaak zonder goede training of kennis...
Daarom wijs ik er toch maar op dat een drafje meestal toch al het juiste tempo is voor de hond.
Ik trek soms ook sprintjes met de hond waarin we best hard gaan. Maar dit tempo hou ik zeker niet de hele tijd aan.
Edit:
Zó hard zou ik ook zelf niet durven gaan. Kickbike heeft V-brakes... jeugdtrauma met mijn fiets hahaha. Ik remde toen iets te snel waardoor ik letterlijk kaarsrecht in handstand over mijn stuur van de fiets vloog, die fiets had ook die remmen. Ohhhh wat was ik beurs op de meest rare plekken toen!
Nee het drafje van Puk en onze sprintjes vind ik hard genoeg hahaha.
Ook omdat ze soms een beagle bui heeft en we een noodstop moeten maken... ik ben die bungee lijn zó dankbaar.
Je hebt gelijk, hoor. En ik dacht wel dat je het zo bedoelde.
Maar ik had even een binnenpretje omdat het er zo stellig stond: 'mag absoluut niet'.
Mijn hond loopt het liefst los, en als ze vast moet ook aan de flexi, dus kriskras.
Maar naast de fiets gaat het prima, heb ik haar aangeleerd, maar ik heb wel zo'n speciale beugel aan mijn fiets (springer)zodat ze netjes naast mij blijft lopen en ik gewoon beide handen aan het stuur kan houden.
Ze heeft dan wel een tuig om, geen halsband
Hier ook een hond die het leuk vindt voor me uit te lopen, ze kan ook prima volgen als ik het vraag. Fietsen vindt ze heerlijk. Ik heb een fiets met een springer maar deze gebruik ik nooit. Ik heb bij haar voor mijn gevoel meer controle als ik haar aan de riem vast heb. Het kan ook allebei, aan de springer en een riem maar is hier niet nodig.
Ik heb het mijn hond aangeleerd door eerst naast de fiets te lopen, beide op de grond. Daarna de fiets tussen ons in, En daarna ik erop. Ik liet haar het tempo bepalen en dat doe ik nogsteeds. Vaak is het draven, maar geregeld wil ze ook een stukje snel (galop) en dit mag dan ook van mij aangezien het vaak niet langer dan een halve minuut is, zo wel, zorg ik dat we op het gras fietsen, En ze gaat ook geregeld los naast de fiets mee, dan gaat ze heel erg hard en moet ik haar bij houden :) het is heel leuk om dit samen met je hond te kunnen doen, en goed voor beide.
Ik ben alleen bang dat onze hond erg enthousiast word van een ander hond en ik van de fiets/step afgerukt word Welke tuig raden jullie mij het beste aan? Ben aan het twijfelen tussen de Julius en Hunter tuigjes.
Die K9 tuigen?? Die hebben een band over de schouders. Die zou ik persoonlijk niet doen!
Ik zou voor Hunter Neopreen gaan. Helaas hebben ze erg rare maten en valt mijn hond precies tussen 2 maten in waardoor wij die niet hebben. Maar ik kan ze zeker aanraden.
Hurtta active harness kan ik afraden. Die hebben we nu maar rekt behoorlijk uit...
Nee hunter neopren tuig heeft geen rare maten, je hond heeft rare maten
Ik heb ook een hunter neopren tuig en ben daar idd zeer tevreden over. (Te koop bij de pets place)
Voor het steppen of fietsen zou ik in ieder geval een y tuig adviseren.
Ik step ook met mijn hondje om dezelfde reden als Denies. Moh haar draaf tempo is ongeveer 7 km per uur en dat is echt te langzaam om te fietsen.
Als ik ander honden tegen kom dan stap ik af en leid Moh af met wat brokjes, strooi wat op de grond. Moh valt aan de lijn nogal eens uit naar andere honden...
En als t allemaal niet lukt kun je altijd nog een fietskar kopen. Heb je meteen een oplossing voor de boodschappen als je geen auto hebt.
Heel veel goede tips omtrent fietsen met de hond in deze link.
Belangrijk om te bedenken is dat het in Juni hoogstwaarschijnlijk al veel te warm is om te fietsen met de hond.
http://www.doggo.nl/artikelen/recreatie/fietsen-met-je-hond/
Dat ook hahaha
Maar ik vind tussen 2 maten wel érg veel verschil zitten. Of ze hebben me de tussenmaat niet laten zien bij de pets place. Eerst hadden ze me een veel te grote aangesmeerd(laat al zien dat ze er niet veel van snappen) en de maat daarna was een veel te kleine die met moeite dicht ging. Die probeerde ze me daarna aan te smeren. Kan best dat ik dan een maat gemist heb maar volgens hun was het écht de opvolgende maat.
Hahaha ik benadruk het graag héél duidelijk.
Ook voor mensen die in de toekomst dit topic eens vluchtig doorlezen. Als het er dan niet duidelijk staat word die hond straks 10 km lang op hoog tempo meegetrokken.
Hoe langer je stept, hoe meer je leert en erover leest dan merk je vanzelf wel dat het soms ook gewoon wat harder kan.
Dat is wel een beetje gek idd want Moh paste in principe 2 maten...
Maar goed zal wel aan het deskundige personeel liggen dan hihi.
* en weer on topic *
Ik heb niet alles doorgelezen.
Ook een zeer belangrijk punt van aandacht is de temperatuur. Het volgende staat in de door mij genoemde link:
Als het te warm is om mijn hondje naast de fiets te laten meelopen; zet ik hem in zijn mandje achterop de fiets en breng hem naar lommerrijke gebieden, waar hij lekker in zijn eigen tempo los kan lopen en snuffelen. Dat is het voordeel van een hondje van klein formaat; zelfs op de fiets te vervoeren.
Je moet de step ook zekeren aan jezelf .Zodat als je valt je hond niet met step al aan de haal gaat.
Als je gaat steppen . zoiezo geen hunter of julius tuig gebruiken . maar altijd een xback of een h-tuig . En je mag je hond gerust kleine stukjes laten galopperen voor de step hoor. Maar niet overdrijven .
ook zul je en lijnuithouder moeten kopen . die zijn zo rond de twee tientjes. en een treklijn met demping erin .
vergeet niet het tuig af te doen als je eenmaal in het bos gaat wandelen .
Ik pik even jou stuk tekst eruit. Het zijn opzich zeer goede adviezen!
Al ben ik het er bijna compleet niet mee eens, maar dat kan door andere ervaringen komen!!
Cindy, op je profielfoto afgaande ga ik er even vanuit dat je een akita hebt?
Om die reden zou ik juist eerder gaan fietsen dan steppen, deels wat je zelf zegt je bent bang dat ze je ergens heen trekt. Ik heb ervaring met het fietsen met een akita, en inderdaad deze kunnen hard trekken. In die gevallen ben ik juist erg blij met de fiets want die geeft mij tegengewicht, gewicht dat ik in mijn voordeel kan gebruiken.
Denise ik zie ook dat je een spanner (iig iets voor aan de fiets of step aanrad) ook die raad ik net af. Iig in het begin!
Toevallig ging ik laatst voor het eerst met een labrador (ongeleid projectiel) fietsen. Die zat bij mij aan de spanner en aan de riem, KANONNEN!! Ik werd door hem bijna overal naartoe getrokken (incl. Bijna de dijk af..) dit omdat hij aan mijn fiets vastzat.. ik heb hem.met de riem zoveel mogelijk terug geleid naar het pad dat ik wel voor hem wilde.
Met alleen een riem heb je veel meer mogelijkheden tot sturing.
Als ik met de akita fiets, heeft hij alleen een halsband om. Maar deze is 7 en trekt niet. Loopt op.zijn eigen tempo altijd in de 8km/u zo 7km met mij mee. De eerste keer dat ik met hem ging fietsen heb ik ewoon de fiets gepakt, geloof dat ik ijn husky bij me had, wel aan de spanner, hem aan een grwone riem en fietsen maar.
Maar als je een angstigere hond heb. Zal ik zeker aan de fiets laten wennen. Mijn akita kemt verder geen speciale commando's. Wel wacht ondertussen, dat is handig bij stoplichten. Maar verder loopt hij aan de riem naast mijn voorwiel. Wil hij sneller trap ik sneller, wil hij trager trap ik trager. Zo simpel is het.
Ik gebruik als lijn gewoon de politielijn op kleinste stand. Opzich zou een lijn van 1M kunnen voldoen, kunnen ze ook niet te hard trekken
Iig wat denies al zei, zeker geen flexi!
Een tuig is zeker wel aan te raden, spanner kan zeker! Maar dat zou ik pas doen als ze gewend zijn!!
Even een vraag over fietsen, wat toch een beetje aansluit. Is dit een goed tuigje?
(telefoon werkt even niet mee met afbeelding opslaan haha)
Ik denk dat het idd de ervaring is haha. Ik schreef het ook vanuit mn eigen ervaring. Mijn hond is een beagle kruising en totaal niet voorwaarts. Ze vind het steppen echt heel leuk hoor! Anders deden we het natuurlijk niet.
Ze gaat te langzaam voor op de fiets. Dat was al rede nr 1 om over te gaan op een step. Daarbij vind ik het persoonlijk fijner om haar aan mn step vast te hebben ipv in de hand zodat ik met 2 handen stevig de step vast kan houden en ze niet door het trekken aan 1 hand me uit balans brengt.
Voordat ze aan me step vast ging hebben we eerst veel geoefend op commandos en het opgebouwd. Eerst met de riem aan de hand en step in de andere hand en zo steeds stapjes verder.
TS moet vooral zelf kijken wat haar het fijnste lijkt en het beste bij haar en haar hond past. Meerdere verschillende meningen en ervaringen zullen hierbij alleen maar helpen!
Wat ik trouwens nog niet vermeld heb maar wat ik wel een enorm voordeel vind...
Als stepper ben je voor de wet een voetganger. De meeste losloop en uitlaat gebieden zijn alleen voor voetgangers. Dus je kan nooit eruit gestuurd worden als je daar stept. Maar dan moet je je wel aan de snelheid van een voetganger houden.
Op rustige stukken step ik ook harder hoor en trekken we ook sprintjes.
Je mag ook gewoon over de stoep met je hond zonder problemen te krijgen. Dit vind ik op sommige stukken wel fijn.
Het is ook echt niet om je af te kraken of te zeggen dat mijn ervarig beter zijn ofzo hoor!!
Iedere ervaring is totaal anders!
Ik heb toevallig vrij veel ervarig met fietsen met honden van de meest uiteenlopende rassen en meerdere tegelijkertijd, dus heb er wat handigheid in gekregen.
Dat van de step en wet wist ik niet, maar is zeker een handig iets!!
Moet ik bekennen dat als ik met May, een labrador en een border collie fiets. En van het ene naar t andere bos fiets. Ga ik ook door de bossen, voornamelijk fietspaden maar gaat niet volledig. Dat ik dan 2 honden los laat en May vast. Pas ik me ook aan op de wandelaars. Nog nooit een probleem gehad.
Kijk inderdaad wat het beste bij je past, succes ermee
Ik vatte het ook niet op als afkraken hoor. Ik ben juist blij als er veel verschillende ervaringen voorbij komen. Zo kan TS zelf de beste keuze maken voor haar en de hond.
Haha ik heb de wet meteen opgezocht. Ik dacht ... 'de eerste l*l die nú begint dat het niet mag die krijgt een uitbrander!!'. Hier word soms al geklaagt als een klein kindje over de stoep fietst/stept.
Volwassenen die keihard fietsen door een losloopgebied met honden in de buurt vind ik zelf ook niet fijn. Al vaak meegemaakt dat mijn hond er bijna onder lag.
Zelf hou ik daar heel erg rekening mee als ik daar step en er is een andere hond in de buurt.
Maar als je gewoon rekening houd met elkaar is het geen probleem lijkt me. Hier ook mensen die na het fietsen ff de hond losgooien in het losloopgebied en zelf heel rustig mee fietsen.
En mocht ik ooit door stadswachten of politie aangesproken worden heb ik altijd een slag om de arm want het mag volgens de wet gewoon.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?