Ik zou beginnen met ze gelijk te behandelen. En hoezo moet je pup gecorrigeerd worden door Bobby? Laat ze niks meer zelf oplossen maar wees het voor.
Een goeie gter zou je misschien wel kunnen helpen.
Ik ben het helemaal met Kees eens.....
Gelijk behandelen voorkomt veel problemen. !!!!!!!!!
Ben ervan overtuigd dat hier het grootste probleem zit.
Als je 1 voortrekt gaat de een harder werken (vechten) om gelijk te worden.
Of
De ander gaat laten zien dat hij de sterkste is wat jij bevestigd door jou gedrag.
Hier altijd 2 of 3 honden gehad....vaak van uiteenlopende leeftijden.
ALTIJD gelijk behandeld........voorkomt veel problemen !!
Waarom zou je de ene hond boven de andere zetten?
Van dat rangorde verhaal klopt niet veel, als ik jou was zou ik ze gelijk gaan behandelen..
Het rangordeverhaal is ook een verhaal uit de vorige eeuw. Vergeet dat verhaal en begin opnieuw.
Als ik eerlijk mag zijn… zat dat er wel een beetje aan te komen...
Je hebt zelf ongelijkheid gecreëerd tussen je honden: je beschouwt de ene 'lager' dan de andere, de ene mag heftig te keer gaan tegen de andere en die moet dat dan aanvaarden, de ene wordt voorgetrokken tov de andere...
Als je zelf ongelijkheid tussen je honden creëert, dan loop je een grote kans dat daar strijd van komt.
Als je daarentegen inzet op harmonie, rechtvaardigheid en tolerantie dan heb je véél meer kans dat het goed gaat.
Jij bepaalt de omgangregels in je huis.
Als je wil dat je honden elkaar respecteren en niet in de haren vliegen, moet je ervoor zorgen dat hen dit van jongsaf geleerd is.
Nu heb je Bobby al die tijd vrij spel gegeven: die mocht bepalen wat de andere wel/niet mocht doen en deed dit fel, en jij vond dit okee. Je hebt Bobby hiermee het signaal gegeven dat je het goed vond wat ie deed, en je andere hond heb je de boodschap gegeven dat die dan maar voor zichzelf moet opkomen.
Terwijl je aan beide honden meteen had moeten duidelijk maken waar de grenzen zijn, wat je van hen verlangt, en dat beide honden zich daaraan moeten houden.
Je zou nu alsnog kunnen proberen in te zetten op harmonie en tolerantie. Maar dan moet je zowel Bobby als Hugo duidelijk maken wat hoort en wat niet hoort binnen jouw gezin, en moet je zélf aan de slag en je honden leren wat elkaar respecteren (qua karakter, persoonlijke ruimte,enz.) inhoudt.
Zou inderdaad ook beide honden gelijk behandelen en niet accepteren dat Bobby de boel zelf gaat regelen. Probeer dat voor te zijn. Je schrijft dat Hugo erg druk kan zijn en Bobby daar geïrriteerd door raakt. Misschien kan je wat vaker met Hugo alleen gaan wandelen? En natuurlijk ook met Bobby. Meer 1 op 1 aandacht. En als je samen met Hugo en Bobby wandelt eentje aan de riem houden. Zo kan je zelf meer controleren.
Verder lijkt het me inderdaad nuttig om een goede GT te benaderen die kan uitzoeken waarom Bobby naar Hugo uitvalt. Je zegt zelf de aanleiding niet te kunnen zien maar die zal er ongetwijfeld wel zijn. Wellicht kan je daar eerst aan werken voordat je aan herplaatsen denkt.
En zou zonder toezicht de honden altijd apart houden!!
En blijkbaar is dit niet het juiste advies geweest, want het resultaat is dat je nu twee honden hebt die elkaar in de haren vliegen...
Kijk, over dat hele rangorde gedoe en honden zelf de verhoudingen laten bepalen… Als je aan die visie wil vasthouden is het eigenlijk heel simpel: als je van mening bent dat jouw honden zelf in staat zijn hun samenleefregels te bepalen en jij hen daarin moet volgen, dan aanvaard je eveneens dat ze dus kunnen vechten, want ja, dat is dan wat ze doen.
Als je echter niét wil dat je honden vechten, dan moet je ervoor zorgen dat je honden leren leven naar jouw regels. En dan leer je hen dat ze elkaar moeten respecteren. Dan kom jij op voor het welzijn van hen beide. En dan gaan ze daarnaar leven en met elkaar omgaan.
Het is dus maar wat je zelf wil, uiteindelijk...
Je honden hebben nog geen rothekel aan elkaar. Dus wees daar dankbaar voor en zet van af nu een duidelijk kader uit. Wat je wil en wat je wenst. Een goeie GT kan je hier zeker bij helpen!
Super! Dan komt het erop aan dat je je streefdoel (een rustig en sereen huishouden) op een constructieve manier gaat duidelijk maken.
Dat wil in praktijk zeggen dat je nu even wél met haviksogen moet toekijken. Niet om een gevecht te stoppen, maar wel om het te voorkomen.
Kijk dus naar de lichaamstaal van je honden en hou rekening met hun karakter. Bijvoorbeeld: Als je ene hond graag zijn rust en persoonlijke ruimte heeft, leer de andere hond dan zich te beheersen en afstand te houden. Tolereer op dat moment geen gedram, getreiter of opdringerig gedrag, zodat de boodschap duidelijk wordt voor beide honden.
En zo zijn er vast nog meerdere karaktertrekjes/voorkeuren waarbij je je honden op een constructieve manier kan aanleren dat ze die van elkaar moeten aanvaarden.
Hier twee honden,een jongere en een oudere, ik grijp direct in voor de jongste de oudere belaagt......als ik er niet bij ben dan gaat er een traphekje tussen hun in, ze zien elkaar maar kunnen niet bij elkaar....... als ik thuis ben liggen ze ook bij elkaar maar ik let altijd op.....de jongere hond die net een jaar is wil de oudste belagen, dat gebeurd dus niet, grijp in als je dat gaat bemerken, ik zie het direct, en de jongste laat de oudere echt met rust dan......buiten hou ik de oudste bij me zodatde jongste de ruimte krijgt...en ook dan zorg ik ervoor dat ze de oudste niet belaagd.......
Hier worden beiden honden het zelfde behandeld, niemand wordt voorgetrokken......maar de jongste wil soms op haar strepen staan bij de oudere, dat voorkom ik dus......ze gaan goed met elkaar om, de jongste is net een jaar en belaagd bams , daar ben ik voor om dat in goede banen te leiden..zodat ze het niet zelf moeten beslissen....en ik doe ook vaak aparte dingen met ze, zodat ze allebei de volledige aandacht van mij krijgen.....
Idd bezig geweest met de verkeerde kant van hoe je honden kan "opvoeden". Als alles een strijd is,dan zal het dat ook worden.
Hier een link van de betere Gt's :
Hier 3 reuen en 1 teefje
De reuen onderling vochten met elkaar ik heb ze alle 3 moeten laten castreren nu is het probleem over
Ben begonnen met 1 reu te laten castreren ( eigenlijk voor iets anders) toen greep hij de andere reuen 2e reu eerst chemisch gecastreerd dat ging daarna samen heel goed nu dus alle 3 en geen gevechten meer
Het is uiteraard geen garantie
Iemand die ik ken had dit probleem met haar drie honden, ze heeft de hulp ingeroepen van een goede GT die haar de juiste tips gaf en de rust keerde helemaal weer.
En het rangorde verhaal is al achterhaald hoor ;-) je bedoelde het goed, maar net als die vriendin van me, die het ook te horen kreeg, lig je mee aan de basis van het probleem vrees ik. Vandaar dat jij nu moet gaan leren hoe het juist aan te pakken.
"Het eerste half jaar ging het hartstikke goed, toen was Hugo nog echt een pup natuurlijk en Bobby corrigeerde hem wel vaak en ook best heftig maar Hugo deinsde altijd terug en dan was er verder niks aan de hand.
Ongeveer 3/4 maanden geleden ging het voor het eerst mis en ontstond het eerste gevecht, in huis. Toen ben ik met heel veel dingen al veel strenger en duidelijker geworden en heb ik in eerste instantie m'n best gedaan dat het thuis zo rustig mogelijk is. Vanaf het begin al trek ik Bobby voor met begroeten, eten, koekjes etc."
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ik heb niet alle antwoorden gelezen.
Maar hier ben jij, wat ik zo lees, in de fout gegaan.
Je hebt Bobby laten doen en voorgetrokken, zodat hij nu denkt dat hij zich alles kan en mag veroorloven: hij is gewoon een pestkop en tirannetje geworden.
En Hugo neemt dat niet meer, logisch.
Het verhaal van "er moet een ranghogere zijn bij honden" zit er bij jou goed ingenesteld.
Maar zo te lezen aan je antwoorden sta je niet echt open voor andere opvoedingstheorieën .....
(persoonlijk zou ik ze zeker allebei laten castreren)
Als het een beetje een stafford kruising is met het juiste karakter van een stafford, dan is er geen rang, hij is en zal altijd de baas zijn over elke andere hond en al helemaal een geslachtsgenoot. Ik vind het bijzonder onhandig een reu-reu combinatie te maken met dit soort rassen, dat is namelijk vragen om ellende!
Je krijgt dus advies van mensen die een theorie hanteren, die al mateloos verouderd is en waarvan bekend is dat die "onzin" is.
Eigenlijk doe je heel veel fout, terwijl je op basis van je kennis denkt het goed te doen. Ik vind het spijtig dat je op het verkeerde been ben gezet.
Wat nu, honden gescheiden houden. Als je dat niet wil of niet kan, is 1 herplaatsen vrees ik de enige optie. De kans dat ze een keer vechten tot de dood is meer dan aanwezig!!! Zeker nu de "stafford" wat ouder begint te worden, word zijn lontje steeds korter en al helemaal als er al een voorgeschiedenis van voortrekker is..... Je kan beide laten helpen, maar dat gaat voor 95% niets uithalen. Ik begin dat soort adviezen hier behoorlijk beu te worden, snijden in een hond lost niets op!!!!
Los laten lopen met een muilkorf om vind ik ook totaal onverstandig. Daarmee vergroot je alleen de gevaren....
Ik ben het volledig eens met Mick zijn verhaal ,
Het gaat je het leven van de bastaard jack kosten ,als je hier niet mee om kan gaan .
Je kan nog zoveel adviezen lezen en krijgen maar dit gaat gewoon een keer goed fout .
Misschien handig om weten dat er bij honden geen vaste rangorde is. Dat wisselt. Afhankelijk wat er op dat moment al dan niet belangrijk is voor de hond.
Wat ook nog handig is om weten? Jack Russels zijn honden die bij de niet juiste opvoeding heel zenuwachtig worden/zijn.
Terwijl de stafford net honden zijn die heel gevoelig/ontvankelijk zijn voor stress en zenuwachtige toestanden. En daar niet goed mee om kunnen.
Heel belangrijk is om rust te creëren. Zorgen dat de honden niet te veel aan prikkels worden blootgesteld. Geef hen bezigheid, maar vermijd opwinding.
Castratie. Honden hebben een fenomenaal reukorgaan. Wanneer een hond gecastreerd is, ruikt hij voor andere honden niet meer naar een reu. En ruikt hij ook niet naar een teef. Wat voor een intacte hond dan weer voldoende kan zijn om naar uit te vallen.
In dit geval kan je misschien beter ook de 2e chemisch laten castreren.
Ik zou de raadgevingen van de hondenschool netjes verticaal classeren. En je adviseren dringend in te lezen aangaande lichaamstaal van honden. Zodat je de jouw nog beter leert kennen en kan inspelen op het gedrag wanneer nodig.
http://kynoblog.com/artikelen/kalmerende-signalen-de-kunst-van-het-overleven
https://www.youtube.com/watch?v=ptgqVgtFEI4
Hier ga ik dus helemaal niet akkoord bij, ook al omdat mijn ervaring met gecastreerde reuen en teven heel anders is.
Mijn honden zijn heel hond sociaal opgevoed, zijn allemaal steriel gemaakt (op dit moment heb ik 3 teven) maar worden nooit aangevallen.
Als een "andere geur" bij een bepaalde hond een trigger is om aan te vallen, dan scheelt er iets met die hond zijn sociale vaardigheden.
Hij zal dan ook nog wel 100den andere redenen verzinnen om een andere hond aan te vallen.
Meestal gebruikt het baasje van zo'n uitvallende hond dit als uitleg/excuus waarom zijn hond aanvalt. Onzin dus.
Ik ken toch wel veel staffords mixen die helemaal niet "altijd de baas willen zijn". En ook heel hond sociaal zijn.
Maar ja,het zijn mixen en daarbij weet je nooit hoe het karakter gaat evolueren.
Begrijpelijk, hoor. Je bent heus niet de enige die dacht dat ze bepaalde 'inzichten' moest volgen om het 'juist' te doen, maar in praktijk helaas tot de vaststelling moet komen dat het heel anders uitdraait, met alle gevolgen vandien.
Er is ook geen standaard opvoedingsmethode die voor élke hond werkt. Het zijn allemaal individuen, met eigen voorkeuren, aard, karakter, enz. die dan ook nog es samenleven met mensen die ook allemaal anders zijn en een ander leven leiden.
Dus lees adviezen kritisch, haal eruit wat bij jou past, wat jou logisch lijkt, waarvan je denkt dat dit zou kunnen werken voor jou en jouw honden. Een goede GT zal ook zo werken: niet vanuit een strakke visie die moet gevolgd worden, maar zal je advies op maat geven, na grondige observatie.
Ik wens je veel succes!
Ik kan het niet beter verwoorden, hier staat alles in wat je moet weten.
Als je besluit om een hond te herplaatsen dan zou ik de makkelijkste herplaatsbare hond herplaatsen.
Je zegt het zelf al een staffordachtige is kansloos is het asiel.
Waar in het midden van het land woon je? Chantal Olfers zit in Rotterdam en die zit al jaren in het hondentrainer vak, maar is wel mee gegroeid met de nieuwe inzichten. Ze heeft, indien nodig, dus wel kennis van oudere technieken voor het geval je een hond hebt die op nieuwere trainingsmethodes niet reageert (zoals mijn hond, deels).
Maar inderdaad, een naam krijgen van mensen van het forum die bij jou in de buurt zou zitten zou waarschijnlijk wel handig zijn.
Als je er 1 uit de link hebt gekozen,dan moet het goed komen.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?