Ff doorbijten en wat doen met de tips hierboven. En vergeet niet dat hij nog jong is. Over een jaar is t heel anders.
Voor je uit lopen of trekken heeft niks met geen respect te maken. Trekken is zelfbelonend. Hij trekt en komt uit waar hij heen wil. Daarnaast hebben hinden een Veel hoger wandeltempo en is het heel moeilijk om ingehouden te lopen.
Heeft echt niks met respect of dominant zijn ofzo te maken.
Wat is het probleem met een meter voor je lopen?
Mijn hond loopt wel 4 meter voor me en dan krijgt ze 5 meter ruimte (waar dat kan).
En geen respect? Wat bedoel je daarmee?
En je hoeft niet de baas over je hond te zijn.
Je moet een band willen creëren waardoor samenwerking ontstaat.
Maar dat gaat echt niet vanzelf.
Het kan toch ook niet in één dag veranderen.
Het is een probleem voor je , waar je wat aan wilt doen.
Maar je moet er wel tijd aan besteden, je hond iets anders aan te leren/ aan te bieden.
Ik zou als ik jou was niet persé twee uur gaan wandelen.
Je kan best 2 uur met je hond naar buiten, maar ga iets doen in plaats van domweg willen lopen.
Loop een stukje, ga ergens zitten op een bankje en laat je hond wat oefeningen doen of gewoon even hem aaien.
Neem een balletje mee, verstop die en laat je hond dat opzoeken.
Of verstop een snoepje als je hond een balletje niet leuk vindt.
En op die manier kun je de wandeling leuker maken voor je hond, en wordt jij interessanter voor je hond.
Als je een stukje loopt, vraag onverwacht iets van je hond.
Laat hem zitten, of gooi een snoepje weg etc.
Als er dan mensen aankomen en hij gaat trekken, en jij zegt zijn naam heb je kans dat hij eerder zijn aandacht bij jou houdt, omdat de kans groot is dat jij weer iets leuks gaat doen.
En als je hond een meter voor je uit loopt en hij trekt dan niet aan de riem, dat is toch juist goed!
Hij hoeft toch niet steeds aan je been te lopen, dat is totaal niet leuk voor je hond.
En misschien kun je een activiteit met je hond gaan doen.
Zoek uit wat hij leuk zou vinden, behendigheid, hoopers, speuren etc.
Op die uren is hij dan echt aan het werk, dat kan je hond ook nodig hebben.
Lijkt me dat je toch al héél veel vooruitgang hebt geboekt in 1 avond. Als de hond dichtbij je blijft (1 meter voor je) en zich aanpast aan jóu tempo en op zn dooie gemakje loopt(en niet meer trekt dus). Het geen respect snap ik niet?? Hoezo zou dit geen respect zijn? De hond volgt jóu tempo. Wil je dat hij naast je loopt kan je daar later op verder trainen.
We hebben je heel veel tips gegeven zojuist en staan zeker nog open voor allerlei andere vragen. Maar ik vraag me af waar je nu naar toe wil ?? Wat je wil horen?? Er bestaat geen wonderpil waarmee je een hond kan laten luisteren. Je zal er véél heel veel tijd in moeten stoppen. Dit gaat niet van de 1 op andere dag over... met geen enkele hond, geen enkel ras.
Misschien een optie om jouw hond te leren naast de fiets te laten lopen.
Rustig aanleren.
Hond leren rustig te draven naast de fiets.
Zodat de hond zijn energie ook kwijt kan.
Misschien is er iemand die jou kan adviseren hoe je dit kan opbouwen.
Het komt echt wel goed dit is nu misschien even een nare periode het komt echt wel goed.
Tja, mijn hond was ook zo. Hij is nu 8,5 en omdat hij wat ouder is, is hij iets rustiger. Maar hij heeft het nooit echt geleerd. Het enige wat werkte is zo zwaar fysiek corrigeren, maar dat wou ik niet.
De mijne loopt ook altijd voor me uit. Netjes naast deed hij alleen tijdens cursus. Tja, na 3 jaar trainen trainen trainen, inclusief 10 maanden privéles/gedragstherapie (ook voor iets anders) heb ik het maar geaccepteerd.
Soms als hij me echt pijn doet met zijn geruk, voornamelijk vroeger, dan kreeg hij een ruk terug. Maar verder ben ik maar gewoon sneller gaan wandelen en heb het zo gelaten.
Ik snap deze reactie wel maar ook weer niet. (Verkopen????) Raiko is nu 2jaar, hij was vaak een fel vervelende pup en puber. Ik wist niet meer wat ik goed kon doen voor hem. Niets hielp... Maarrr geen haar op men hoofd die eraan dacht hem weg te doen! Ik ben gestopt met boos worden, gestopt met dat hele achterhaalde dominantietheorie training. Ik volg mijn eigen regels en Raiko volgt die nu moeiteloos. Nu is er sprake van een vriendschap. Ik weet nu dat hij wandelen veel fijner vind als ie lekker mag snuffelen en af en toe mag hij de route bepalen. Hij mag ook voorop lopen, niet trekken, maar hij respecteert mijn tempo en ik respecteer als hij even stopt om te snuffelen aan een boom ofzo. Ik wandel 2x een uur per dag. Maar soms is het helemaal niet zo ver omdat ie keiveel gesnuffeld heeft, das oké voor me, het was voor ons beide ontspannend, je hoeft geen kilometers af te leggen, Raiko is bvb voldaan na een goede snuffelwandeling, vaak beter dan een uur doorwandelen aan de voet vind ik, meer mentale stimulatie. ( Al kan het ook een leuke oefening zijn) Je wandelt ook voor de hond, en honden snuffelen graag, het is ook stressverlagend om je hond veel te laten snuffelen. Het is geven en nemen bij ons, als ik ergens heen moet en ik heb weinig tijd is het commando 'volg' dat doet ie dan ook als ik het vraag, we hebben intussen een hele sterke band. Dit komt goed, stop met je boos te maken. Je hond moet je vertrouwen, rekenen op jouw steun in moeilijke situaties, ook als hij t even moeilijk heeft kan je hem helpen door hem naar zijn slaapplaats te begeleiden. Raiko was vaak lastig omdat ie gewoon moe werd en niet uit zichzelf wou slapen. Als hij zich op zijn gemak voelt bij je zal dit beteren. Hij voelt dat jij je ergert aan hem, dat jij boos word,... Alleen weet hij niet waarom... Tienerkinderen zijn ook niet altijd makkelijk.
Waar maak jij je nu eigenlijk druk over? De flexilijn ging perfect. Super toch! In de stad voor jou uitlopen in jouw tempo… da's toch ook perfect? Wat wil je nu meer?
Ik weet niet wat voor beeld jij hebt van "relaxed wandelen met je hond" maar dit klinkt lekker relaxed voor mij...
Vergeet de strijd, vergeet dat naast het been lopen, vergeet dat je ergens aan moet beantwoorden, maar ga gewoon eens genieten van het samenzijn met je hond, het gevoel van samen op pad te zijn. Maakt niet uit of ie voor je of achter je loopt, al danst ie onderweg de horlepiep, jullie zijn samen en samen kan je plezier maken en genieten van elkaar.
Hup! Verman jezelf en there you go!
Herkenbaar echt waar, je bent niet de enige. Ik heb hier een bull terriër reu van 1 en het is een drama geweest. Nog steeds wel eens. Ik ben wel de laatste die advies zou moeten geven, maar ben net zo koppig als mijn ei-hoofdige tank en ga er toch even iets van proberen te maken.
Strak regels opvolgen is niet waar je naar zou moeten streven. Ik had ook gehoopt op een hond die lekker naast me zou lopen op een rustig drafje, een uur lang. Maar kijk eens naar de hond... is dat écht wat je wil? Strak naast, een uur lang? In de stad? Natuurlijk zijn er honden die het kunnen maar aan anderen moet je even sch*** hebben. Je wil rustig en ontspannen lopen en je hebt geprobeerd om hem naast je te krijgen. Dat lukt niet. Loopt hij wel normaal als hij 2 meter voor je loopt? Dan maar 2 meter voor je. Het zij zo. Vaste regels bestaan niet. Ik had ook gehoopt op een hond die alles kan, een soort superheld eigenlijk. Maar ik heb een snel overprikkelde, hyperactieve, onzekere bull. Totaal niet zoals mijn vorige bull was. Strak naast lopen is leuk maar zal nooit bij hem passen. Dus hij loopt een meter of twee voor me en krijgt regelmatig de gelegenheid om te snuffelen waar en hoe lang hij wil (heel belangrijk!). En dat zorgt voor rust in die dikke bullenkop. Eten interesseert hem vaak niet buiten, dus dan eet hij maar niet (frikandel, vis, frolic, paté, gerookt vlees, gedroogd vlees enz. pakt hij niet aan of laat hij vallen). Mijn allegrootste struikelblok was dat ik me vasthield aan allerlei regels en boekjes en daar word je belachelijk onzeker van en die hond vindt het poepielollig en ook wel stressvol. Die gaat dus alleen maar meer trekken en klieren. Leg jezelf en je hond niet te veel druk op en benut de hond zijn kwaliteiten.
Vergeet trouwens niet je hond ook voldoende rust te geven. Ga een hobby zoeken die je samen met je hond kan doen (gebruik zijn passie om iets voort te trekken) en geef hem daarna rust. Verwar overprikkeling niet met ongehoorzaam en respectloos zijn.
Qua denkspelletjes kan je terecht in veel dierenwinkels. Ze zijn echter duur in aankoop. Je kan er gelukkig ook veel zelf maken. Op het forum is er ooit een topic over geopend.
Enkele voorbeeldjes:
-neem een cupcakevorm voor een zestal cakejes. Leg er snoepjes in en bedek met tennisballen.
-Vul een doos met propjes papier. Verstop er snoepjes tussen.
-vul een doos met staande wc-rollen. Strooi in een aantal snoepjes.
wWat ook leuk is, is een voerbal of een kong wobbler. Deze moeten ze rond bewegen in huis/tuin om er de snoepjes uit te krijgen. Je kan er ook zijn eten indoen als je korrels geeft.
Korrels hoef je ook niet in een bak te geven. Strooi ze eens uit in je tuin of huis. Of op een grasveldje dichtbij je huis.
Ik ken genoeg griffons die juist op speurcursus gaan om te leren wanneer ze wel of niet met de neus aan de grond mogen. Speciaal tuigje aan - dan mag het. Ook zijn er veel mensen die hier een flexliijn voor gebruiken, met de flexlijn mag de neus aan de gond, aan de korte lijn mag dat niet. Ik zie niet in waarom je een X-poolhond niet zou kunnen leren dat iets soms wel en soms niet kan.
Fietsen met je hond zou ook een goeie optie kunnen zijn...
Ik snap het ook niet.
Daarbij heb je (@ts) en jaar geleden een hond gekozen waar ook nog poolhond in zit. Dan had je kunnen verwachten dat deze hond enorm zou kunnen trekken.
En hond die gefokt is om te trekken af te leren om te trekken is enorm lastig. En daarbij zou je dat moeten willen?
Gebruik deze eigenschappen op een positieve manier en laat hem trekken zo af en toe. Zet hem aan het werk en voor een step.
Zo zeg, gisteren was een heftige dag. Ik kwam in een enorme rollercoaster van emoties terecht waar ik geen uitweg in zag. Met hetzelfde gevoel had ik mijn hondje gekocht, om een levensdoel te krijgen. Ik moet niet zo makkelijk opgeven en knokken voor mijn hondje.
Vandaag ga ik aan de bak en ga ik daadwerkelijk iets aan mijn probleem doen.
Gister heb ik nog eventjes naast hem gelegen (het is niet zo'n knuffelhond), vandaag werd ik wakker en hij kwam meteen naast mijn bed voor aandacht. Ik heb een hele mooie en lieve hond!
Een mooie zonnige dag om zo positief te starten.
Succes!!
Houdt je ons op de hoogte?
Ik sluit me hier volledig bij aan.
Even een vraagje die flexlijn ging wel goed maar daar staat altijd spanning op. Maar als ik een lange lijn van 8 meter koop moet ik altijd die touwen meeslepen? Doet een flexlijn werkelijk zoveel kwaad?
op een flexlijn staat continu een ( lichte) spanning.
Deze spanning voelt jou hond.
als je hond gaat trekken met de flexlijn krijgt hij dus meer ruimte.
Trekken word dus beloond.
een hond die al trekt zou ik een gewone lijn nemen.
is even puzzelen misschien in het begin om er handigheid in te krijgen.
verder maakt het geen donder uit of je hond achter je , naast je of voor je loopt.
laat je hond ook snuffelen , strooi wat lekkers onderweg ga zelf even gek doen met je hond.
en laat m af en toe trekken daar is ie voor gefokt ( deels dan toch ) .
je kan de plezier van ze af zien stralen als ze mogen trekken echt het is zo mooi om te zien
Hier hebben mijn honden het trekken afgeleerd door de combinatie van een tuigje ipv de halsband en… de flexilijn!
Ik ben dus fan van dat ding, het werkt super. Ze krijgen meer vrijheid om hun ritme te bepalen en dat heeft ervoor gezorgd dat ze niet langer de behoefte hadden om te trekken.
Een lange lijn gaat hier niet. Dat hangt binnen de korste keren vast in struikgewas, sleept door modder, en dat met twee honden… nee, dat valt niet te hanteren.
Dus als de flexi goed werkt voor jou, gewoon doen!
Wat voor tuigje dan?
Vind het wel eng want tuig werd juist afgeraden omdat hij dan die spieren kweekt om te trekken. Echter merkte ik gisteren wel dat de flexlijn op de halsband niet zo lekker werkt (telkens een klapje op de nek). Er zijn verschillende tuigjes, mag ik vragen welke jij hebt voor je poolhonden?
Dierenarts gebeld helaas niet bereikbaar.
Hondenschool gebeld en we kunnen laatste week van april instromen bij een groep die van puppys naar gehoorzaamheid gaat.
Morgen ga ik even langs belgië voor zo'n kong. Daar zijn de prijzen veel goedkoper dan hier. Bij het asiel weet ik dat ze van die grappige spelletjes verkopen dat ze hun poot erop moeten houden dat er dan iets opengaat waar een snoepje in ligt, zijn die ook inspannend genoeg?
Ik heb de korte Y-tuigjes van Kiwaq.
Waarom ik een Y-tuigje verkies:
- de schouders zitten vrij (er lopen geen riemen dwars over de borst), dus kunnen voluit en ongestoord bewegen
- de keel is vrij (geen dwarsriem), zodat er daar geen druk op komt
Verder moet je opletten dat: de riemen geen snijdende randen hebben (Kiwaq tuigje heeft fleece afwerking), niet in de oksels drukken en de hond in geen enkele positie belemmeren: dus dat ie zonder beklemming kan zitten, liggen, hoofd omlaag doen voor snuffelen, enz.
Er zijn heel veel tuigjes op de markt, dus kijk goed rond en ga vooral passen!
Een goedzittend tuigje zorgt ervoor dat je hond zonder ergernis kan bewegen. Sommige honden gaan immers net daarom trekken: de halsband is vervelend en hinderlijk, en door die constante ergernis gaan ze uit frustratie in de lijn hangen. Door het tuigje voelen ze zich comfortabeler, en valt de ergernis weg.
Ik volg even.
Oh, en nog dit: ik zou nu niet meteen alles tegenlijk gaan doen. Dus én andere manier van wandelen én andere spelletjes én andere cursus is al meer dan genoeg. Wacht nog maar even met die castratie, want dat is weer een extra belasting op de hond (hormonale veranderingen + impact van narcose), waardoor de hond zich weer anders kan gaan gedragen.
Dus hou het rustig, neem vooral je tijd om nieuwe dingen uit te proberen, zodat alles ontspannen en zonder druk kan verlopen. Als daarna blijkt dat je je hond alsnog wil castreren, kan dat natuurlijk. Maar ga niet overhaast te werk.
Komt goed!
Ohh wat een positief bericht nu. Heel fijn!
Nog even wat aanvullende tips wat betreft het fietsen met de hond.
Omdat het geen volbloed poolhond is moet je een ontheffing aanvragen en een medische keuring bij de dierenarts laten doen als je je hond wil laten trekken. Náást de fiets mag altijd wel maar dan mag de hond niet trekken.
Ook zou ik eerst met je hond goed gaan trainen op commandos die handig zijn bij het fietsen. Mijn hond wacht op commando en ze heeft geleerd naar mij te kijken als ik dat van haar vraag zodat ik haar de weg kan wijzen of andere aanwijzingen kan geven. Mijn hond kan ook rennen(versnellen) op commando haha.
Ook gaat mijn persoonlijke voorkeur uit naar Y-tuigjes. Die belemmeren de hond het minste en beschermen de hond goed als er toch een klap komt. Ook heb ik een Neewa bungee lijn. Deze vangt de meeste klappen al op voor de hond en voor mij zelf.
Heb je ook nog een idee wat voor ras er nog meer in zit, behalve poolhond? Misschien dat je daar dan nog iets mee kunt
Is zo'n K9 tuig ook goed? Y tuigjes verkochten ze niet bij de speciaalzaak hier, heb dus een K9 even meegenomen maar twijfel nogal, daarnet van de parkeerplaats naar huis gelopen maar merkte dat het tuigje nogal stevig is.
En is een flexlijn van 5m voldoende of is 8meter toch beter? Heb gister met een 8 meter gelopen maar flexlijn met tape ipv koord hadden ze alleen in 5 meter. Die drie meter zijn die echt nodig? Denk het wel achteraf.
Ik heb voor mijn hond beide, een lange lijn en een flexi.
De lange lijn laat je door je handen glijden om je hond meer ruimte te geven en wordt de afstand weer letter tussen jou en je hond neem je de lijn weer bij je. Vervolgens loopt de hond weer verder van je af en laat je de lijn weer door je hand glijden. Een flexi doet dit uit zichzelf en staat idd constant onder lichte druk. Maar een lange lijn die je door je hand laat glijden geeft ook lichte druk...
Het grote voordeel van een lange lijn vind ik dat je wat minder abrupt een stop geeft, met een flexi druk je op de stop knop en dat is behoorlijk abrupt. Maar mijn hondje kent het commando wachten en staat dan stil dus ik hoef de stopknop niet te gebruiken.
Maar qua druk op de lijn en daardoor het trekken te stimuleren ben ik niet van overtuigd. Maar dat is net zo dat er mensen zijn die zeggen dat een hond juist gaat trekken als je hem een tuig om doet. Dat heb ik bij mijn honden tot nu toe ook nog nooit zo ervaren.
Juist het feit dat je ze meer ruimte geeft zorgt er vaak voor dat ze minder trekken om de ruimte te krijgen.
Ook het niet trekken zou je moeten oefenen als je je hondje in bepaalde stukken minder ruimte kan geven ivm veiligheid, zoals in de bebouwde kom.
Goed dat je inmiddels weer positief bent
Ik ben nu best benieuwd naar een foto van je hond
Mijn vriend had vroeger bij hem thuis chow chows die liepen ook aan een flexilijn en een speciaal voor hen gemaakt tuigje.
Zelf heb ik tijdens de wandelingen gewoon een lange lijn, die uiteraard daar waar het kan lang is.
Maar moet ik langs verkeer, of andere honden, of mensen, dan hou ik haar altijd kort naast me met de riem in twee handen (zodat ze niet onverwachts voor me langs kan schieten en ik dat met 1 hand niet zou houden als het zou gebeuren), en dat kan denk ik met een flexilijn niet.
K9 kan wel, maar mijn hond ontsnapt daar wel uit, ik gebruik m in combinatie met een halsband.
Ik vind een y-tuig prettiger. Je kunt ze via internet bestellen.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?