Hallo allemaal, Ik heb hier nog nooit gepost maar ik hoop toch dat iemand mij advies kan geven. Sinds een jaar weten we dat onze Amstaf(4jr)artrose heeft in haar linkerpoot. 2 weken geleden zijn we bij de dierenarts geweest om foto's te laten maken voor iets anders (problemen met maag/darm-is nu weer goed na medicatie) alleen hebben ze ook gezien dat de artrose nu ook in haar rug zit. Nu hebben we gisteren weer foto's laten maken omdat we graag wilden weten hoe ver de artrose in haar knie was en we kregen te horen dat ze daarbovenop nu dus ook een gescheurde kruisband heeft in haar artrose poot. Advies was opereren met 80% kans dat de kruisband in haar rechterpoot op den duur ook scheurt. Ze leefde voor de bal en lekker rennen op het strand en de duinen wat ze door haar artrose niet meer mag doen en nu hebben we van de DA gehoord dat ze helemaal niet meer mag rennen(in de zin van lekker los en donderjagen) mede door haar rug nu en de kruisband nu ook nog eens gescheurd is, ookal laten we dat opereren, dan is ze alsnog heel zwaar gezegd 'gedoemd' tot een leven aan de riem als een 'oud' vrouwtje. We zitten nu in een dilemma. Gaan we dit doorzetten met uiteindelijke uitkomst dat ze alsnog een leven aan de riem krijgt of mag ik haar dit niet aan doen? ik zit er even helemaal doorheen en zou graag jullie kijk hierop willen weten en als jullie een ander alternatief hebben hoor ik het ook graag want ik wil er niet aan denken om haar te moeten missen.
Eerst een goede orthopeed zoeken, laat die het beoordelen....gescheurde kruisband moet geopereerd worden.....en dat er naderhand gelopen wordt als een oud vrouwtje, onzin, hier een zware newfoundlander ook geopereerd aan een gescheurde kruisband...tplo...na zes weken liep ze al aan de fiets, in een goede rustige draf..daarna mag mijn hond gewoon los lopen rennen en zwemmen... .lees je even goed in dan kan je de vragen beter formulieren bij de orthopeed en weet je ook waar die het over heeft... er zijn drie methodes... TTA TTO...TPLO deze laatste wordt vaak gebruikt voor grote en zware rassen, hoewel de laatste methode de TTO ook nu gebruikt wordt bij de newfoundlander, minder ingrijpend..en met goed resultaat.... nogmaals eerst op zoek gaan naar een goede orthopeed...en laat het snel opereren, hoe langer je wacht hoe meer arthrose er ontstaat....
Die kruisband loopt ze dus mogelijk al even mee.
Mijn gevoel. Als opereren niet direct hoeft. Hou haar een paar weken aan de lijn en kijk hoe ze dat doet. Kan ze bolwerken als ze haar energie niet kwijt kan? Middels rennen.
En ga kijken voor hersenwerkjes. Snuffel spelletjes.
Als het in die combinatie kan handelen. Merk je echter dat ze er niet lekker door in haar vel zit. Depressievig word e.d. zal dat welkicht je twijfel bevestigen.
Maar voor zelfde geldt als je genoeg hersenwerkjes vind die bij haar aansluiten en leuk vind. Gecombineerd met speuren. Blijkt ze t misschien wel heel goed te handelen. Dan zou je voor de operatie kunnen gaan.
Ik zou wel een duidelijke indicatie naast dat willen hebben als baasje betreft pijn. De pijngrens van honden is vaak erg hoog. En helemaal bij de amstaf lijkt me. Alleen al t feit dat de gescheurde kruisband bij toeval door foto's is ontdekt.
Wellicht dat er ook nog wel baasjes reageren die ervaring hebben met gescheurde kruisbanden.
Zo jong al atrose in poot en rug klinkt mij zorgelijk in de oren. Das wel heel erg vroeg op 4 jaar al.
Ik heb hier verder weinig verstand van, en dus geen idee of het in dit geval van toepassing kan zijn, maar ik weet van honden met artrose die baat hebben bij een brace.
Misschien iets om eens te bespreken met een orthopeed.
https://orthopedieren.wixsite.com/orthopedieren
Hier een hond met gescheurde kruisband operatief verholpen.
Artrose op heup knie pols.
Hond loopt mank en blijft mank lopen.
Hij krijgt wel flexadin advanced.
Dit is bij mijn hond gedaan met zeer goed gevolg, ze was net 5, en is inmiddels tien jaar oud..... De TPLO operatie zorgt er in essentie voor dat de situatie van het schuine plateau in de tekening wordt terug gebracht tot die van het vlakke plateau. In de situatie van het vlakke plateau is er helemaal geen voorste kruisband meer nodig om de knie te stabiliseren. Het grappige is dat deze model situatie ook in de praktijk geldt. Bij een TPLO operatie wordt het scheenbeen plateau zo gekanteld en met een sterke botplaat met schroeven vast gezet, dat de hond geen nieuwe kruisband nodig heeft. Wel voeren wij in deze operatie altijd een inspectie van het kniegewricht uit, waarbij losse flappen en rafels van de kruisband en de meniscus worden verwijderd. 5a5bNa deze operatie zien we dit op de controle foto direct na de operatie. Het scheenbeenplateau helt niet meer dan 5 graden. Ook deze honden komen na een lijnrust periode van 6 weken terug voor controle en dan wordt een revalidatie advies gegeven. Vaak zijn de honden al grotendeels pijnvrij bij dit controle bezoek, maar lopen ze nog niet perfect. Daarvoor staat een periode van maanden, waarin de beweging geleidelijk wordt opgevoerd. De prognose van deze operatie is zeer goed en adviseren wij met name bij zwaardere en zeer actieve honden met kruisbandletsel. 6Hond 6 weken na een TPLO operatie. De zaagsnede door het bot is volledig genezen en de hond mag revalideren. De plaat blijft levenslang zitten en bezorgd de hond geen problemen.
Al die problemen, met vier jaar al, zou voor mij een teken zijn dat er iets (of meerdere dingen) veranderd moet worden.
Ik denk dan aan een goede voeding, beweging op de juiste manier, evt. supplementen en fysiotherapie evt. een constitutiemiddel
De foto s zou ik laten beoordelen door een orthomanueel diergeneeskundige de stand van het skelet is van groot belang. En dan pas kijken of je voor een op wil gaan of niet.
de hond is nog erg jong
ik zou dus naar een totale aanpak kijken om het arthroseproces en andere problemen terug te draaien, en heus dat is mogelijk al beweren velen van niet.
Hier ook artrose en gescheurde kruisband.
Kruisband is onmiddellijk geopereerd, na drie maanden kon ze terug over hekjes springen enz. voor de artrose kreeg ze glucosamine en ontstekingsremmers.
Ze heeft nooit meer gehinkt na de operatie, ervoor eigenlijk alleen toen het gebeurd was en een dag later zaten we bij de DA.
We werden toen ook gewaarschuwd dat de kruisband van de andere poot ook kon scheuren, we zouden die dan gewoon ook laten opereren. Helaas is ze een jaar later overleden na complicaties na een operatie aan de milt.
Ik zou mijn honden altijd de kans geven om een leuk én pijnloos leven te hebben. Je hond laten rondlopen met een gescheurde kruisband is niet zo vriendelijk, dat doet pijn...
Er is een nieuwe techniek ontwikkeld om kruisbanden te opereren.
Deze techniek is recentelijk ontwikkeld in de USA.
Weet niet of er in NL al gebruikt wordt gemaakt van deze techniek.
Vragen bij de orthopeed kan geen kwaad, de link is wel in het engels:
http://thebark.com/content/new-developments-canine-knee-injuries
In ieder geval succes...
Er is een nieuwe techniek ontwikkeld om kruisbanden te opereren.
Deze techniek is recentelijk ontwikkeld in de USA.
Weet niet of er in NL al gebruikt wordt gemaakt van deze techniek.
Vragen bij de orthopeed kan geen kwaad, de link is wel in het engels:
http://thebark.com/content/new-developments-canine-knee-injuries
In ieder geval succes...
Hallo allemaal!! Wat een hoop reacties, bedankt dat jullie allemaal meedenken, ik stel het zeer op prijs!
Wat haar voeding betreft en beweging. Momenteel zit ze op pedigree adult en glucosamine tabletten, daarnaast krijgt ze ook haar pijnstiller en ontstekingsremmer. Beweging krijgt ze normaal 4x per dag: 3x +/- 15minuten en 1x +/- een uur. Dat is natuurlijk nu na het nieuws van gister wel korter.
Waar ik vooral bang voor was/ben is dat ze niet meer het leven heeft straks dat ze verdient, mede omdat ze ook veel beweging nodig heeft, voor zowel haar fysieke als voor haar mentale gezondheid.
Ze mankt niet echt, alleen na rust. Dat weet ik eigenlijk aan haar artrose. Daarom ben ik gister zo geschrokken dat haar kruisband ook gescheurt blijkt te zijn. Haar artrose is al best ver, dat hebben we gezien op de foto's.
Ik wil morgen met een orthopeed bellen over het hoe en wat. Zit al even te googlen naar een goede. Als jullie nog een goede weten? Afstanden zijn geen probleem.
Ik laat haar niet met pijn rondlopen, dat verdient ze niet. Haar leven moet alleen wel waardig blijven als we de problemen aanpakken. Dat is waar ik het meeste mee zit.
Met natuurlijke middelen is wel heel veel op te vangen bij atrose.
Maar wij zien niet de foto's dus kunnen ook niet inschatten hoe erg de atrose op dit moment is.
Een orthopeed contacteren is in elk geval heel slim.
Hou je ons alsjeblieft op de hoogte?
Dierenliefhebbers leven snel mee en horen graag hoe t verder gaat en hopen natuurlijk dat de atrose goed te ondersteunen is. En je kanjer niet te veel aan kwaliteit van leven hoeft in te leveren.
Er zijn al heel wat honden gebaat bij het nemen van Vitamine D3 en Omega-3...bij Artrose.
Er zijn mensen die dit afwijzen,maar er zijn toch echt honden die weer normaal kunnen lopen en nergens last van hebben, zie pagina voor positieve verhalen en filmpjes van hondeneigenaren.
Meer info kun je hier vragen,vragen staat vrij:
https://www.facebook.com/profile.php?id=100001501832202&fref=ts
Er zijn heel wat zaken die door een andere benadering al veel voor de hond kunnen verbeteren.
Wat de voeding betreft ben ik zo vrij geweest de samenstelling te kopiëren
Granen, vlees en dierlijke bijproducten (waarvan 4% gevogelte), oliën en vetten (waarvan 0.2% visolie, 0.2% zonnebloemolie), plantaardige bijproducten (waarvan 2% gedroogde bietenpulp), mineralen (waarvan 0.7% natriumtripolyfosfaat).
-> Van zodra er 4% vlees in de voeding zit mag de producent op de verpakking zetten dat er vlees in zit.
Wanneer honden deze voeding krijgen zijn ze praktisch vegetarisch, aangezien de hoeveelheid vlees amper waard is te vernoemen. Gezien de hoeveelheid granen in dit soort voeding verwerkt zit, zijn er heel wat schimmelwerende producten en bewaarmiddelen die de hond ook mee opneemt.
Vol bites van de producent Darf is een zeer degelijke brokvoeding.
Verder zijn hier nog een deel mensen die in de vorm van natuurlijke producten hun hond ondersteuning bieden bij artrose.
Een kruid waar ik zelf zeer positief over ben is curcuma (in de vorm van flexi puur).
Je kan ook advies inwinnen bij een holistisch dierenarts.
Verder kan je de wandelingen best aangenaam en heel hondsleuk maken zonder dat de hond loopt.
Maak gebruik van een lange lijn, zodat je qua vrijheid en ruimte kan geven en nemen. Leer je hond genieten door snuffelwandelingen. Een neus is o zo belangrijk voor een hond. Laat je hond overal op eigen tempo lekker snuffelen. Sommige honden zijn het soms verleerd. Dan kan je gebruik maken van lekkere stukjes gezond en gedroogde vleesbrokjes te geven door ze op de grond te strooien. Dit houdt de hond intensief op een hondse manier bezig en zorgt voor rust in hun hoofd, wegens aanmaak van bepaalde stoffen waardoor ze zich rustig en goed voelen.
In huis kan je de hond dagelijks trakteren op lekker en gezond kauwmateriaal zoals gedroogde kophuid of een smakelijke bullpees.
Ook voor binnen kan je "bezigheidsdozen" in elkaar steken. Grote kartonnen dozen 2/3 gevuld met kleine lege kartonnen rolletjes en strooi daar maar wat blokjes in. Eierdoosjes met ook een paar vleesblokjes in het en der in huis opgesteld. Laat die neus maar werken
Een kruisbansscheuring komt vaak voor en is na een operatie een goede prognose en heeft je hond weer echt een volwaardig leven.....een goede orthopeed...utrecht, dr..meij...staat op de europeselijst van orthopeden, faculteit diergeneeskunde utrecht, is niet duurder dan andere klinieken....zeker zijn er meerderen orthopeden waar ook deze operatie in goede handen uitgevoerd wordt....ik raad je aan om snel een orthopeed bezoek te brengen, langer wachten veroorzaakt meer arthrose...
Pip....ik heb bij Bams een stamcelbehandeling laten doen met heel goed resultaat, stamcellen uit haar eigen lichaam en overgezet in haar knie, met heel goed resultaat....google er maar eens op.
Yalelaan 1, 3584 CL Utrecht telefoon, 030 253 9000 Diergeneeskunde faculteit . Dierenkliniek Arts en dier. Hoofdweg 26A, 7871 TC Klijndijk Vandaag geopend 08:00–19:00 Provincie: Drenthe. Diergeneeskundig Centrum Hopmans 4,5 (10) Dierenarts · Groene Zoom 2 Open om 08:00 Dierenartsenpraktijk Roden 3,6 (5) Dierenarts · Ceintuurbaan Noord 105d
Met alle dierenklinieken heb ik goede ervaring.....die ik hier neer geschreven heb.
Er bestaat voeding die extra glucosamine heeft voor de gewrichten. Pedigree is nu niet direct bekend om een goede voeding te zijn.
Die operatie, zoals ik al verteld heb, was bij mijn hond en enkele die ik ken geen probleem.
De artrose is onomkeerbaar, maar je kan er wel voor zorgen dat door extra glucosamine én ontstekingsremmers, het proces vertraagd wordt. Artrose vormt zich na verwonding/ontsteking, als je dus ontstekingsremmers geeft, zal dit zowel op de pijn van invloed zijn als op verdere artrose vorming.
Traditionele ontstekingsremmers zijn geen onschuldige medicatie. Vandaar dat ik eerder de flexi pure (curcuma) had vernoemd.
Je hebt al veel tips gekregen.
Ik geef je een simpele,die bal, weg ermee,er is niks zo belastend als een bal.
Gescheurde kruisband uiteraard laten opereren.
Rechtlijnig wandelen en later als alles goed is,fietsen rustig tempo,goed voor de spieropbouw wat de artrose klachten vermindert.
Een hond met artrose heeft ook nog voldoende beweging nodig maar gedoseerd.
Als jouw hond zoals de mijne is dan zit er geen rem op,die blijven doorgaan.
Ik moet bij hem en mijn vorige engelse stafford altijd uitkijken dat ze niet over de grens gaan om blessures en letsels te voorkomen.
De hond wordt heus niet ongelukkig als die geen bal meer mag.
Loslopen e.d mag nog wel als hij goed genezen is van de operatie.
Honden kunnen zich super goed aanpassen aan veranderende situaties.
Monique heeft 200% gelijk wat de bal betreft.
Honden zetten een enorme spierkracht neer om achter de bal te gaan. Ook met ander speelgoed waar ze achter gaan. Maar als het de grond raakt, is zeker de bal heel onvoorspelbaar naar welke richting die uitgaat of weg botst. Door de enorme kracht en spanning die op de gewrichten staat en plotse hevige veranderingen van richtingen zijn zo nefast voor kruisbanden.
Als de operatie geslaagd is, zwemmen in een revalidatie bad, is dat te duur dan zelf meegaan in het water, en kan je hond gerust achter een bal aan gaan, een speelelement met bal, en nimmer meer op het droge.....
........weet niet waar je woont, Buinerveen in drenthe een revalidatiebad, een op een, geen andere honden erbij........Bams ....nadat de hechtingen eruit waren na tien dagen ....na twee weken operatie lag Bams in het revalidatiebad...in overleg met de orthopeed.
Doet mij erg goed dat jullie zo met mij mee denken!
Vandaag contact gehad met de DA en met een kliniek in GE gebeld voor informatie over de operatie en als mijn man vanmiddag thuis komt weer even bellen om een afspraak te maken.
Heb op advies van de DA royale canin mobility besteld. Ik hoop dat dat voor haar artrose al een heel verschil maakt.
Laat ik wel gelijk er even bij melden dat die bal al een jaar weg is, sinds dat we weten dat ze artrose heeft. Ook geen stokken of andere dingen waarbij ze voluit gaat heb ik allemaal al geschrapt. Met het loslopen heb ik al een hele kluif om haar wat in te tomen. Ze wil met bijna elke hond spelen. Er zit bij haar indd geen rem op.
Dat zwemmen na de operatie is een goed idee. Zwemmen is ze al gek op. Daar zal ik ook zeker dus even naar vragen.
Ik hou jullie op de hoogte!
Wat een goed punt...pip... zwemmen doet ze graag, we gaan de goede kant op, eerst revalideren in het zwembad als dat geen probleem is, daarna kunnen jullie gaan zwemmen samen....alleen maar leuk voor de hond, zo kan die zijn energie heel goed kwijt en zonder belasting.....hou ons graag op de hoogte Pip....... als het betaalde zwemmen te duur is...lange ty (hardloopbroek) en tshirt aan, kan je mee zwemmen met de hond zonder dat je het koud hebt.....
Ja dat zwemmen is een goed idee van jou.
De afspraak is gemaakt. Ze word maandag middag geopereerd!
Ik hoop zo dat het allemaal goed komt met haar en ze straks weer normaal hond kan zijn. Dat is mijn grootste zorg.
Heb gelijk ook maar een bench aangeschaft om haar rustig te houden in huis... weet anders niet hoe ik dat ga doen haha.
Goed besluit Pip ...bams heeft niet in een bench gezeten, was echt niet nodig, als jouw hond dat niet gewend is, niet doen.....maandagmiddag operatie, zorg voor goede botten, bijvoorbeeld runderkophuidplaat, doet je hond lang mee, en kan die daar zijn energie in kwijt, ook botten van farmfood en biofood..de witte botten, verteren goed....heb je in de tuin een plekje voor de eerste dagen dat je hond daar kan plassen ? Bams heeft de volgende dag al buiten tien minuten gelopen, rustig aan.....vraag ook een schema aan de orthopeed wat mag en wat niet mag......
Als je kinderen hebt, instructie geven dat ze pip net rust laten, en desnoods een kamer kennel waar de hond achter blijft...of keuken....en wees nuet bang, je hond heeft straks na de revalidatie gewoon weer een volwaardig leven hoor...hou je goed aan de instructies van de orthopeed, dan komt het echt goed.
...heb geen nare fotoos laten zien, bams liep de volgende dag alweer...eerst 24 uur met een drukverband om daarna mocht het eraf, iedere dag een stukje verder, en zes weken echt aan de lijn....rechtlijnig, heus het komt goed hoor.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?