Ben de laatste dagen alles een beetje op een rijtje aan het zetten titeren....
Kreeg ik vandaag een mailtje. Wat denken jullie van het onderstaande?
Graag zouden wij Vigo oproepen voor de jaarlijkse gezondheidscontrole.
Tijdens deze controle worden in overleg met u, de noodzakelijke inentingen gegeven.
Voor oudere honden of katten raden wij aan om preventief een bloed- en urineonderzoek uit te laten voeren. Op deze manier kunnen wij vroegtijdig verschillende problemen opsporen.
Indien u hier meer informatie over wenst, neemt u dan contact op met de assistenten; zij helpen u graag verder.
Urine onderzoek doet mijn dierenarts tegenwoordig ook standaard bij de jaarlijkse controle. Voor jong en oud. Ik vind dat wel heel goed. En bij oudere honden zou ik toch ook een keer het bloed laten onderzoeken.
Ik weet dat het een kosten plaatje is , telkens weer is, bams wordt omdat ze nu ouder is , oud voor een newfoundlander , iedere keer na haar loopsheid, ongeveer drie weken later na de laatste dag van haar loopsheid, bloed afgenomen en gekeken via een echo en een foto van de baarmoeder, bams is iedere keer in uitstekende conditie.....en dan ben ik hardstikke blij, en ja vaak is het toch een momentopname...
Het kan geen kwaad een bloed en urine onderzoek, even naar het hart luisteren e.d. maar het is maar een momentopname natuurlijk.
En ook de vraag wat onderzoeken ze precies, een echt uitgebreid bloedonderzoek kost nogal wat. Dus echte garanties heb je niet.
Die entingen zou ik in elk geval niet doen, titeren lijkt me zinvoller.
Jij hebt een reu, monique, zou het eens in het half jaar doen, zijn dan de kosten niet, dierenarts doet het via computer.....en alleen het bloed nakijken, neer preventief is niet nodig dan, anders bel je op en vraag naar de kosten, echo en foto van bams dr baarmoeder en ook dan nog eens bloed is wel een kostenplaatje, alleen bloedbeel niet, en echt ze kunnen er heel veel uithalen...
Hier ook een uitgebreid bloedonderzoek gehad, de kosten vielen mee, echo en foto waren wel weer duur.....
ik heb zelf pas een uitgebreid onderzoek laten doen, dat was bijna 400 euro, maar misschien is het voor honden anders, al kan ik me dat niet voorstellen.
Ik heb het bij Freggle vorig jaar laten doen, urine en bloed onderzoek.
Maar op mijn eigen verzoek, ik vond dat Freggle vaker moest plassen.
Gelukkig is er bij hem niks uitgekomen, alles was prima in orde.
Het vaker plassen is omdat hij het door ouderdom niet meer zo lang op kan houden.
Maar om het nu dit jaar weer te doen, daar heb ik nog niet over nagedacht eigenlijk.
Dus ik lees ook maar even mee.
oneens
tuurlijk kan het helpen maar waarom kosten maken als er geen aanleiding is..geen klachten zijn?
een gezondheidscheck hoort altijd plaatst te vinden voor enten
Maar valt namelijk ook genoeg niet te zien in bloedbeeld, en niet alles valt op te lossen.
Jeff's bloedwaarden waren ook oke 4 dagen voor zijn dood
op kleine afwijking in ontstekingswaarden na
Ik vind het onzin voor mensen die hun hond goed kennen
Die reageren zelf wel op afwijkend gedrag
dat is veel belangrijker dan schot in het donker doen
Ik doe voor mijzelf ook geen preventieve bodyscan
Leuk bedacht maar zie het punt niet
Goed toch?
Hoe zit dat eigenlijk bij jullie als je de oproep voor de jaarlijkse enting krijgt? Op mijn kaart staat dan voor de enting en de jaarlijkse controle, maar hij krijgt alleen een enting, en voor ik het weet sta ik weer buiten met de rekening. Wat houd dan die controle in?
Dan word er naar het hart geluisterd de oren en tanden nagekeken en ze bekijkt de huid en ogen tandvlees. Ik laat zaterdag mijn hond titeren door Tannetje koning maar ga de week erop na mijn dierenarts voor de jaarlijkse controle. Dan word de urine ook nagekeken. Rabiës heeft ze nog niet nodig maar weil is geloof ik wel elk jaar.
Oke, dan maakt mijn dierenarts zich er makkelijk vanaf, moet van de week toch, dan zal ik er eens naar vragen!!
Als er klachten zouden zijn of je hond moet onder narcose, dan ja zeker. Als hij zo gezond is als een vis, kan het wel maar moet niet vind ik. Bloedonderzoek heb ik laten doen alvorens tand te laten trekken bij Charlie. Urine nog nooit laten onderzoeken bij een hond. Heeft nog nooit een dierenarts van gesproken ook niet. Maar goed tijden veranderen...
Zelf doe ik het niet, want zou ook niet weten waar ze naar moeten zoeken als er niets afwijkends is.
Hier een linkje wat ik toevallig gister tegen kwam. Bij yara moet namelijk binnenkort bloed geprikt worden dus dacht eraan om meteen een algeheel onderzoek te doen.
Maar aangezien er geen klachten zijn zou ik niet weten waar ik op zou moeten laten testen.
Het klinkt voor mij dus ook een beetje als geldklopperij, maar kan er uiteraard helemaal naast zitten.
Misschien kan je eens vragen waar ze precies naar gaan kijken.
Maakt het ook iets makkelijker om te bedenken of het nuttig is.
Hier laat ik elk jaar de honden checken via bloedonderzoek op nieren, lever en overige bloedwaardes. Hier ben ik 20 jaar geleden mee begonnen omdat er bij de BT veel nierfalen voorkomt. De lever en overige bloedwaardes neem ik gelijk mee omdat ze toch al prikken. Ik doe dit al vanaf 2-jarige leeftijd, tevens gaan ze hier allemaal voor een dopplertest van het hart, omdat ook hartafwijkingen regelmatig voorkomen bij de Bull. Ook al tonen je honden gezond, ze zijn hard voor zichzelf, er kunnen wel degelijk onderliggende ziekten aanwezig zijn. Ben er liever op tijd bij in zo verre dat mogelijk is. Het is ook een stukje geruststelling voor mijzelf omdat je ook niet alles van de buitenkant kan zien.
Ik liet het met mijn oudere kat altijd doen.
Had er nooit aanleiding toe, maar er is toch eens een blaasontsteking uit gekomen.
Meteen kunnen behandelen voordat ze klachten kreeg.
Ik vind het goed dat dit bij oudere dieren gedaan wordt, omdat kleine dingen zoals blaasontsteking of verminderde nierfunctie wel meteen kan leiden tot ernstig ziek zijn of overlijden bij het oudere dier.
Maar waar liet je dan precies op controleren?
Ligt er ook aan wat je wilt weten. Maar blaasontsteking is alleen een kwestie van een bakje urine wegbrengen (kosten gemiddeld 15 euro) en anders kan je vragen aan de DA of hij op de nierfunctie wil prikken. Dan ben je uiteraard wat meer kwijt.
Bij Wopper is er ook uitgekomen dat er iets mis was met de blaas, ze verloor wel bloed, maar had geen blaasontsteking. Dus n.a.v., verdere onderzoeken laten doen en bleek dat ze een zwaar geïrriteerde blaas had. Ik had dit zelf nooi kunnen ontdekken, want het bloed was niet zichtbaar met het blote oog en ze had ook geen blaasontstekingsklachten. Wel pijn dus waarschijnlijk, maar dat was niet merkbaar.
Voor uitgebreid bloedonderzoek ben ik ca. 140 euro per hond kwijt.
Hoezo onzin? Je kan je hond nog zo goed kennen, maar er zijn honden (of bepaalde rassen) die pas pijn laten zien als ze bijna letterlijk dood neervallen. En natuurlijk kan je uit een uitgebreid bloedonderzoek niet alles halen, maar vrouwen worden toch ook opgeroepen voor borst- en baarmoederhalskankeronderzoek. Dan zeg je toch ook niet: Ik ken mijn lichaam, dus als er wat aan de hand is, dan merk ik dat vanzelf wel. Onze eerste bull die begon in één keer verschrikkelijk te braken, voor die tijd niets aan de hand, levendig, vrolijk, at en dronk normaal. Na 3 dagen braken bloedonderzoek, nier en lever deden vrijwel niets meer. Hadden we eerder onderzoek laten doen, hadden we medicatie, juiste voeding in kunnen zetten. Ondanks haar vrolijke gedrag moet zij ook hebben geleden.
Hier ook hoor Bulleke, uitgebreid bloedonderzoek laten doen, een jaar geleden hartonderzoek, en na de loopsheid, de baarmoeder een echo en foto laten maken, Bams is al op leeftijd, bij een jonge hond vind ik het nog anders, maar hartonderzoek doe ik wel om de zoveel tijd.... de dopplertest is bij Bams uitgevoerd door een duitse hartchirurg, in Roden, drenthe.....ook onlangs na laten kijken...
Bedankt voor de info.
Maar jij laat jaarlijks uitgebreid bloedonderzoek doen?
En wordt dan altijd hetzelfde gecheckt, bijvoorbeeld nier en lever waardes?
Mijn dierenkliniek heeft een "oude katten en honden programma".
Is gewoonweg een algemeen bloedbeeld en algemeen urineonderzoek.
Is heel veel wat er dan mee wordt meegenomen.
Ja, ik laat elk jaar een uitgebreid bloedonderzoek doen op nier- en leverwaardes + aanvullende bloedwaardes als calcium, leuco's, lymfo's, hemoglobine etc. Het is een behoorlijk lijstje wat nagekeken wordt. En uiteraard sluit je hier absoluut niet alles mee uit, maar zeker bepaalde dingen die bij de bull veelvuldig voorkomen wel. En ik vind dat een geruststelling. Ik ben mij er ook van bewust dat het een momentopname is, maar dat is met elk preventief onderzoek.
Als het je een goed gevoel geeft zou ik het ook zeker doen.
Ik denk er dit keer ook aan doordat er toch bloed afgenomen moet worden (titeren + volledig schildklierprofiel).
Dus tja als ik dan toch al ga, maar vroeg me inderdaad af waar ik dan op zou moeten laten testen.
Maar ga er nog even over nadenken, dus bedankt voor de info in elk geval.
Iedereen bedankt voor jullie mening,heb Roos gequoted omdat ik er eigenlijk ook zo over denk.
De dag dat ik maar merk dat er iets niet klopt dan sta ik bij een dierenarts.
Oké ze zijn keihard,maar je merkt het ook bij een hond die keihard is voor zichzelf. Het zijn kleine dingetje maar je weet het als baas,je voelt het, zeker als je zo een intense band hebt met je hond zoals velen van ons.
Bij Tosca liet ik iedere vreemde bult aanprikken,in april kreeg ze uitgebreid bloedonderzoek omdat ze onder narcose moest. In juni merkte ik iets aan haar,foto's en dergelijke laten maken.
In augustus bloedonderzoek,urine...niks helemaal niks kwam er uit.
Mijn dierenarts die jammer genoeg weg is, zei,de bazen hun gevoel daar luister ik naar,die is vaak betrouwbaarder dan al onze testen.
Ben samen met de da blijven zoeken en 3 weken later heb ik haar laten inslapen,ze had een tumor van ruim 3 cm in haar borstholte.
In de praktijk hadden ze het niet afgelezen van de foto's,de echospecialiste zag het meteen.
Ik denk dat preventief een schijnveiligheid creeërt,alles is goed dus mijn hond is gezond,zo werkt het jammer genoeg niet altijd.
Ik krijg ook nooit preventief bloedonderzoek,urineonderzoek.
Vigo is vandaag gezond,morgen kan het anders zijn en dan zal hij alle zorg krijgen die nodig is.
Vigo krijgt ook vetbultjes die laat ik ook niet allemaal aanprikken,zolang het allemaal rustig is.
Mensen gaan minder enten,die praktijken zijn duur en hup daar wordt weer anders in leven geroepen.
Zo voel ik het een beetje.
Preventief doe ik jaarlijkse senioren conditie check (zonder enting) en ik lever urine in. Als urine uitslag daartoe aanleiding geeft kan een bloedonderzoek een van de volgende stappen zijn, maar dat is dan niet preventief. Er wordt dan gericht bloedonderzoek gedaan op basis van verdachte urine uitslag, die geeft dan ook meteen een richting aan. Een afwijkende urine uitslag hoeft niet meteen te betekenen dat bloedonderzoek noodzakelijk is.
Mijn (inmiddels gestopte) dierenarts was altijd heel eerlijk over de zinloosheid van een preventief bloedonderzoek, precies om reden die hierboven al genoemd wordt ... Waarop dan? Er moet een duidelijk aanleiding zijn om gericht bloed te onderzoeken, is die aanleiding er niet is het prikken in het duister.
Preventief urineonderzoek is een relatief simpele en snelle (en betaalbare) manier voor vroegtijdige opsporing van sommige problemen, maar geeft lang niet altijd gewenste duidelijkheid. Bij afwijkende urine (zoals bij mijn hond het geval) lever ik 2 maandelijks wat urine in om het verloop beter in de gaten te houden. Tezamen met overige klachten kan gerichter onderzoek gedaan worden ... wat ook niet altijd de gewenste duidelijkheid geeft Soms voelt een baasje aan z'n water dat er iets niet klopt .... maar wat ... en kennelijk in een heel vroeg stadium, waar de medische wetenschap weinig mee kan en misschien ook weer opgelost wordt door het systeem van de hond zelf.
misschien moet ik enigszins nuanceren voor rassen of katten die niks laten zien..of de baasjes die nooit een arts zien met hun dier die behoorlijke controle uitvoert bv.
en iedereen die twijfelt of ze iets missen bij gezondheid van hun oudere dier
Mijn dieren lopen bij holist arts die goed beeld heeft van werking van de organen in het algemeen..
daar kan nog geen bulletje of kat wat voor verbergen.
Hun energiebanen vertellen , waar blokkades zitten ,naast gewoon fysiek onderzoek
Tuurlijk kan er altijd wat uitkomen..maar ook vaak niks
en heel soms moet er ook gewoon bloedonderzoek worden gedaan bij mijn holist arts ivm klachten(bij jeff recent en bij oude poes pluis ook)
maar als er geen klachten zijn is is het een duur middel..wat lang niet over alles een goed beeld geeft
Het is een behoorlijke hap geld uitgeven zonder reden
Wij mensen krijgen ook geen preventief bloed onderzoek..dus zonder reden
urine is wel mee te nemen ivm niet duur en kan paar nare dingen uitsluiten
Maar bloedonderzoek..gaat ver zonder klachten dan
Al kan ik me voorstellen dat je het 1x doet bij bv ouder dier
Maar elk jaar?
Ik snap hun ingang maar in algemeen
zal je er weinig mee kunnen.
Urine is meer prijs efficient voor wat het oplevert en vind ik fair als standaard
En ik heb een probleem.
Mijn geliefde dierenarts is weg,die vrouwelijke dierenartsen kunnen niet overweg met Vigo dan is er 3 man nodig om hem vast te houden.
Hij is panisch in het verleden raakte hij wel eens zo in paniek dat hij een bloedneus kreeg.
Hij vertrouwde zijn eigen dierenarts,die behandelde in het begin op de grond,ging gewoon naast hem zitten.
Na een aantal jaren,kon hij op de tafel,hij zat wel te trillen maar onderging het.
Ik weet het echt niet,ik zou willen dat er dierenartsen in mijn regio waren die als specialiteit hebben,het behandelen van extreem bange honden.
Ben ik even blij dat dit topic is geopend. Ik was nl. van plan om Rocky eens goed te laten nakijken en ook bloed en urine onderzoek te laten doen.
Waarom? Omdat hij in december 10 jaar is geworden en dus nu wel tot de oudjes gerekend kan worden. Een onderzoek leek mij daarom wel zinvol.
Maar als ik bovenstaande reacties lees heeft het weinig zin. Hij is zoals ik hem nu bijna 6 jaar ken. Geen zin in spelen, niet veel zin in wandelen, alleen als we richting huis gaan, dan maakt hij vaart. Alleen actief te krijgen als er eten of snoep in het spel is. Verder geen bijzonderheden.
Dus ja, wat moet je dan laten onderzoeken.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?