“GAIA vraagt het gerecht onmiddellijk een onderzoek in te stellen naar de dierenarts uit de uitzending die zo gewillig deze documenten vrijgaf en dient bij de Orde van Dierenartsen een klacht in tegen de betrokken dierenarts. Ook de Vlaamse Minister van Dierenwelzijn, Ben Weyts, moet drastisch ingrijpen. Hij moet de Vlaamse lijst van erkende Oost-Europese ‘kwekers’ van puppy’s uitmesten. Hij mag zich onder geen beding als een zachte heelmeester opstellen, want die kunnen zoals geweten, ongewild, stinkende wonden maken”, aldus GAIA in een persmededeling.
"Gezondheids- en welzijnsbelangen van honden moeten voorgaan op winstbejag"
GAIA eist dat de verkoop van puppy’s uit Oost-Europa aan banden wordt gelegd. De minister van Dierenwelzijn moet ook paal en perk stellen aan broodfok en groothandel in puppy’s. “Dat vereist structurele maatregelen. De gezondheids- en welzijnsbelangen van de honden moeten voorgaan op het winstbejag van de handelaars en fokkers. Het is onaanvaardbaar dat wie een pup wil aanschaffen geen garantie heeft dat hij een gezonde en goed gesocialiseerde hond in huis haalt.”
Groot risico op ongezonde, slecht gesocialiseerde probleemhond
“Mensen moeten beseffen dat wie bij grootschalige fokkers van verschillende hondenrassen een pup koopt, groter risico loopt dat hij zich een ongezonde en slecht gesocialiseerde probleemhond laat aansmeren”, voegt Michel Vandenbosch toe.
“Op dit moment mogen bijvoorbeeld volgende Oost-Europese "kwekers" ongelimiteerd puppy's transporteren om ze door te verkopen aan Belgische doorverkopers: het Slovaakse "Puppy Export" en "Animal Transport"; het Hongaarse "Eurodog Hungary"; de Tsjechische ondernemingen "Pavlikova" en "Skladalova"; enzovoort. Er staan niet minder dan 17 ondernemingen op de lijst. Kern van het probleem is dat Oost-Europese bedrijven de dieren helemaal niet zelf kweken, terwijl dat nochtans wettelijk verplicht is. Waar de dieren dus vandaan komen en in welke omstandigheden ze gekweekt zijn, weet niemand.”