hallo, Ik heb een Duitse Herder/Border Collie mix puppy van bijna 15 weken. Echt een schat wil heel graag leren en is zeker een knuffelkont! Maar.. Als ik met hem buiten loop en hij een stok ziet is alles wat hij geleerd heeft weg. Hij komt niet meer, hij weet niet meer wat los betekent en is de totals focus op mij kwijt.. Met een speeltje buiten en binnen luisterd hij super goed en doet hij alles. Alleen mij aankijken wat hij normaal gesproken doet is dan voorbij, hij volgt alleen het speeltje en kijkt naar niks anders. Is deze focus te erg of komt dit vaker voor? Het is misschien omdat hij nog erg jong is en met training er wel uit te krijgen maar als iemand tips heeft zijn ze van harte welkom!
Wij hebben een Labradoodle Mini die bijna een jaar oud is. In het begin luisterde hij ook helemaal niet goed, maar nadat we heel erg veel met hem geoefend hadden lukte het wel. Het zit er volgensmij bij puppy's heel erg in dat het leven op die leeftijd bestaat uit eten, slapen en spelen. Ook is alles nieuw voor hun en vinden ze alles interessant. Bij onze hond is het nu alweer weg en luistert hij weer goed, alleen als de hond in de pubertijd komt komt dat niet luisteren weer terug.. Mijn tip bij dit is eigenlijk: Veel oefenen en niet al te boos worden, maar als hij het goed doet groots belonen.
Ik hoop dat je iets aan deze tip hebt gehad!
Doeii, Tia
ja, dat is zeker waar met pups! Alleen is hij wel erg extreem.. Buiten doet hij niks anders dan zoeken naar stokken of andere dingen op de grond, maar echt heel zenuwachtig aan het zoeken. Als hij eenmaal iets gevonden heeft laat hij dat ook niet meer los en probeerd weg te rennen.. Ik probeer hem dan af te leiden met zn speetje alleen daar heeft hij dan ook geen oog meer voor. Als hij met zijn speetje buiten rond loopt laat hij die gelijk los wanneer ik dat vraag. Binnen is eigenlijk hetzelfde idee, als je perongeluk iets laat vallen of iets op tafel laat liggen springt hij er op en vast is vast.. Hij luister verder super goed en is de uitblinker op de puppy cursus! Alleen na zo veel proberen weet ik niet goed meer hoe ik dit kan oplossen..
Hij weet dat je waarschijnlijk achter hem aan jaagt als hij iets pakt wat die niet mag. Java doet precies hetzelfde. Vaak is het niet leuk meer als je dan geen aandacht geeft, en valt het vanzelf uit dat bekkie. Bij iets gevaarlijks moet je het natuurlijk wel afpakken. Probeer dit echt door te ruilen met iets heel erg lekkers, of een super leuk speeltje.
Wanneer een pup iets van jou 'pikt' is dat altijd om aandacht. Hoe maar aandacht jij dan gaat geven; "Hey laat los, neen niet doen, kom hier, wil je speeltje...wil je koekje..kom hier..." hoe leuker het voor hem is. Pikt de pup iets dat niet gevaarlijk is, negeren! Ze zullen het wel snel loslaten.
Toen onze Pyx nog een pup was en ze pikte bv de vaathanddoek...dan gaf ik er geen gehoor aan en ging ik mij op enkele meters van waar zij uitdagend stond te wezen met het ding in haar mond, mij amuzeren met iets anders. Ik zat dan bv op de grond en tokkelde wat met mijn vingers...echt onnozele dingen...maar absoluut niet naar haar gericht. Je moest eens weten hoe snel die handdoek dan op de grond lag en ze bij mij kwam piepen wat ik toch aan't doen was. Even spelen, haar gedachten verzetten en dan stond ik op en nam ik nonchalant die handdoek weer mee. Ze was hem tegen dan al vergeten.
Doe je dit vaak genoeg, dan leren ze dat stelen niets wil zeggen. Ze krijgen er geen aandacht door, neen, ze worden er eigenlijk door genegeerd.
bedankt coor de tips!! Hoe zit het nu buiten als bij een stok pakt? Moet ik dit ook negeren want ik wil eigenlijk niet dat hij met stokken loopt! Dit omdat hij ze ook heel vaak met de punt richting zijn keel vast heeft.. Ruilen heeft buiten geen nut, binnen lukt dat wel. Als hij buiten zijn zinnen op iets heedt gezegt laat hij dit niet meer los ook niet voor zijn favorite speeltje.. Het lijkt we of hij obsessief maar iets aan het zoeken is buiten. Zijn focus is dan helemaal weg van mij en hij is alleen nog maar gefixeers op dingen op de grond, plasic, stokken, bladeren, papier enz enz.. alles wat hij was kan pakken wil hij hebben
Hoi Doron,
Is ook wel erg de leeftijd om alles wat hij in z'n bek kan stoppen ook te doen. Wat je kan proberen is om de commando's los en vast te leren. Als je gaat wandelen geeft hem dan bijvoorbeeld een bal (niet om te gooien maar puur om in zijn bek al vast te houden). Zeg het commando vast en wandel verder. Misschien omdat hij dan al iets in z'n bek heeft is de verleiding minder groot om andere dingen nog te pakken. Doet hij dit toch, probeer dan de bal weer te geven zodat hij het andere wat niet de bedoeling is loslaat. Kijk wel goed vooruit, mocht er echt iets gevaarlijks liggen, lijn je pup dan op tijd aan of loop er met een grote boog omheen.
Lukt dit niet kan je een stapje terug doen en aan de riem leren dat hij dingen die niet de bedoeling zijn laat liggen. Loop bijvoorbeeld langs een zakdoekje of plastic zakje (of wat hij ook aantrekkelijk vindt), krijgt hij het in de gaten zeg dan duidelijk Nee (als hij dit kent) en laat je hond een stukje de aandacht op jou houden (volgen). Laat hij het liggen en loopt hij aandachtig met jou mee, dan heel goed belonen met wat lekkers. Zo leert hij dat als er iets ligt hij beloond wordt door naar jou te komen en dan iets lekkers te krijgen.
hoi Emma,
Bedankt voor de reactie. Dit ben ik nu inderdaad aan het proberen met zijn favorite speeltje maar als hij een stok ziet is zijn speeltje niet meer interessant en wil hij de stok ook niet meer ruilen voor zijn speeltje. Het los commando kent hij en dat werkt ook met zijn speeltjes echter met iets wat hij vindt luisterd hij naar niks meer en is hij gefixeerd op hetgeen wat hij heeft gevonden. Dit doet hij ook als hij aan de riem loopt!
Hou je pup aan de lijn en zorg dat hij buiten geen stokken kan pakken. Iedere keer dat hij langs of richting een stok loopt, hou je iets lekkers voor zijn neus en lokt hem er voorbij. Doet hij dat goed dan geef je hem het lekkers. Vind hij het lekkers minder interessant dan de stok? Dan heb je iets veel lekkerders nodig. Zo moet hij leren dat het baasje iets veel leukers heeft.
Hij vind die stok veel te belangrijk en heeft helemaal geen zin hem af te geven.
Wat doe je als hij een stok heeft? Pak je die gelijk af en doe je hem weg?
ik ben nu 2 dagen erg bezig met ruilen. Ik wilde de stok in het begin gelijk afpakken, dit heeft juist tegen me gewekt haha.. Het moment dat hij een stok pakt negeer ik hem even, daarna roep ik hem bij me en ruil ik het voor een stukje honden worst (hier doet hij alles voor). Nu laat hij af en toe de stokken uit zichzelf al vallen. Soms is het nog even moeilijk voor hem, aan he lijn heeft hij meer moeite met de stok loslaten dan als hij los is.
Precies! Goed opgelost.
Wij maken het zelf dat een hond iets gaat verdedigen.
Zorg dat een stok niet belangrijk wordt en idd iets heel lekkers geven.
Je zou kunnen uitvinden, wat hij leuk vind om in zijn bek te dragen.
Een flos, bal, of een speeltje. Die zou je aan de lijn hem kunnen geven.
Hij heeft nu inderdaad zijn favorite speeltje mee naar buiten en hij is gek op apporteren dus dit maakt het uitlaten voor mij hem hem een stuk leuker! Nu ging het net weer even mis, hij liet zijn speeltje liggen en pakte een stok vlak voor de deur en wilde niet meer naar binnen toen.. uiteindelijk toch naar binnen gekregen en de stok voor ook stukje worst geruild! Is het nu het beste om de stok daarna weer naar buiten te doen want zodra de worst op was had hij alleen nog maar oog voor de stok die ik net opgepakt had..
Als hij een bal erg leuk vind bijvoorbeeld. Dan deze niet meer ter beschikking geven maar enkel buiten gebruiken om te ruilen voor de stok. (zal niet bij elke hond werken, het is soms echt een zoektocht om uit te vissen wat wel en wat niet werkt. Maar niet vergeten het is een pup. Pakken graag iets vast. Zijn nog snel hun concentratie kwijt. )
Je zou ook opzoek kunnen gaan naar wat speur oefeningen. Blijkt je pup dit leuk te vinden. Dan kun je dit ook buiten toepassen.
Een brokje in de schors van een boom verstoppen of onder een tak leggen. (aandacht dus ook verleggen naar wat anders dat ook een belonend effect heeft)
Snuffelen is soms werken maar ook ontspannend.
Ik denk dat er op het forum wel wat mensen zitten die op vlak van speuren. En snuffelspelletjes buiten wat meer ideeen of interessante linken kunnen geven
Hij heeft nu wat nieuws bedacht, als hij nou heel snel de worst van mn hand af pakt blijft de stok in zn mond, echt heel aggresief wordt het van mn hand gepakt. En dan raakt hij niet alleen de worst maar ook mijn hand zelf.. Los gaat het stukke beter maar als hij 's avonds aan de lijn loopt is het raak! Alles wat op de grond ligt moet hij pakken (kleine dingen eet hij op) hij loopt heel zenuwachtig te zoeken over de grond en spring op de kleinste dingen op de grond die ik nog niet eens gezien heb en dan heeft hij het al in zijn bek.. Zijn speeltje is ook niet interessant genoeg meer en de worst alleen als hij het snel genoeg kan pakken maar loslaten ho maar!
Slimme border, heeft het spelletje door.
Zijn stok is te belangrijk, bang dat hij afgepakt wordt.
Nu is de stok een strijd geworden tussen jullie, hij verdedigt de stok.
Hoe je dit zou kunnen oplossen, de stok volledig negeren.
Doen alsof je de stok niet belangrijk vind.
Is er met hem met stokken gespeeld, waarna de focus is begonnen?
Als ik globaal door je informatie lees denk ik dat je teveel opwindende spelletjes doet me je jonge hond. Lees dit artikel eens:
http://www.dierenoppasamersfoort.nl/honden-tennisballen-natuurlijk-gezond/
Mijn advies zou zijn om (voorlopig) het aantal prikkels waar je je hond aan blootstelt drastisch te minderen. De obsessie voor stokken is een uiting, maar niet de oorzaak.
Goed punt Anne-Will!
Wat doe je op een dag met hem en hoeveel rust krijgt hij?
Het kan idd ook dat zijn koppie te vol zit
Ik denk persoonlijk niet dat het met rust te maken heeft. Vandaag heeft een gedragdeskindige op de honden school tijden de puppy cursus even gegeken. Ze zei dat er al veel positieve vooruitgang is dus ik ga nog even door met hoe het nu gaat, los gaat het nu super alleen aan de lijn is nog een probleem. Even de dag: 's morgens even naar buiten voor de behoefte, dan eten en een wandeling van +/- 15 minuten. Hierna even spelen en dan zoekt hij zijn bench op om te slapen, als hij wakker wordt weer een lopen en buiten de basis commando's trainen (ong 5 minuten doe dit liever 5x dan 1x een half uur). Dan binnen even rondrennen en weer slapen enz enz. Hij krijgt genoeg rust en geeft het zelf ook aan als hij moe is, dan gaat hij of tegen mijn voeten liggen of in zn bench.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?