Hallo Ik wil graag weten wat is nu een gezond ras. Volgens mij komen bij alle rassen veel ziektes voor of ze zijn helemaal door gefokt
Nee hoor, ik heb 2 honden van verschillende rassen.
Een Barbet en een Bolognezer.
Beide rassen zijn gezond en niet bekend met ziektes of afwijkingen.
Ook allebei niet doorgefokt.
Waar jij op doelt zijn meestal de populaire rassen, waar dus ook Jan en alleman mee gaat fokken zonder enige kennis.
En hondenrassen die door hun uiterlijk niet meer echt normaal kunnen leven, zoals bijvoorbeeld honden met platte neuzen.
Alle rassen zijn in meerdere of mindere maten doorgefokt, kijk eerst wat je zoekt in een hond en wat je een hond kan bieden.
Als je een pup van geteste ouders neemt heb je minder kans op ziektes maar het wordt nooit uitgesloten. Ook de juiste voeding en beweging heeft veel effect op de gezondheid.
Je zou ook bij een asiel of een opvang een volwassen hond kunnen adopteren, dan is de gezondheid al redelijk duidelijk.
Je kan nooit helemaal voorkomen dat een hond ooit ziek wordt.
Zorg voor verantwoorde fok (geteste ouders, hoeft niet perse met stamboom als je daar tegen bent), goede voeding, goede voorlichting en genoeg beweging.
Kruisingen kunnen ook van alles mankeren.
Gezondere rassen bestaan wel nog.
Er zijn heel veel gezonde rashonden. Daarmee bedoel ik vooral rashonden met stamboom. Rashonden zonder stamboom (look-a-likes) lijken veel op rashonden, maar zijn dit niet. Dat maakt ze niet minder leuk of minder schattig, maar ze zijn wel verschillend, want je weet nooit welke rassen er allemaal in een stamboomloze hond kunnen zitten en welke erfelijke afwijkingen ze daardoor kunnen krijgen.
Ik heb zelf twee keeshonden. De keeshond (met stamboom) is erg gezond in vergelijking met andere rassen. Bij keeshond zonder stamboom ( en dan bedoel ik vooral de kleine kees en de dwergkees ) zijn veel problemen. Dit komt doordat ze een tijdje heel populair zijn geweest. Hierdoor zijn er veel (stamboomloze) hondjes gefokt door broodfokkers met het doel om zoveel mogelijk winst te maken. Deze hondjes zijn niet getest en worden soms onder slechte omstandigheden gehouden. Hierdoor is de kans dat je een zieke 'keeshond' koopt zonder stamboom koopt groter geworden. Dit heeft geen invloed op de keeshond met stamboom, want als er gefokt wordt met een stamboomloze hond en een hond met stamboom zijn de pups gewoon kruisingen. Kruisingen krijgen geen stamboom, waardoor ze ook hun gezondheidsproblemen niet door kunnen geven aan de rashond.
Veel rashonden (met stamboom) worden getest, waardoor er bekend is welke erfelijke afwijkingen er in een lijn voorkomen. Hierdoor kan er vaak worden voorkomen dat de pups van een combinatie een afwijkingen erven en is de kans op een gezonde pup het grootst.
Dat betekend trouwens niet dat alles honden met stambomen gezond zijn, maar meestal wel gezonder dan de look-a-likes zonder. Kruisingen kunnen heel gezond zijn, maar je hebt wel een groter risico op erfelijke afwijkingen, omdat de pups de afwijkingen van bijde rassen kan erven.
Ik heb een Lagotto Romagnolo en twee Dogo Argentino's en een Jack Russel. Ze zijn allemaal gezond en ook steeds gezond geweest.
Gioia, de Lagotto, is bijna dertien, Niké de dogo, is bijna negen, Blacky de Jack Russel wordt negen en Nahla is vier.
Ik denk dat het er echt vanaf hangt waar je ze koopt. Enkel Blacky is geadopteerd, van hem weet ik dus niet waar hij vandaan komt, de anderen allemaal van fokkers.
Dat de middenslagkeeshond gezond is ben ik het absoluut mee eens. Maar de dwergkees met stamboom ... nee die zijn niet gezond ... ik ken veel stamboom dwergjes met serieuze problemen helaas ( ook veel zonder stamboom hoor vooral op gebied van patella).
Ik ken mensen die 3000€ betaalden voor hun dwergkeesje met BSD, PL en SM/CM ... er zitten veel, heel veel rotte appels in de dwergkees wereld ( ook zogezegde bekende fokkers)
Maar de dwergkeeshond nee die is ook met stamboom niet gezond helaas.
Galgo Espanol: is een van de zuiverste rassen die er nog bestaan aangezien alle kleuren mogen en het uitzicht van de honden er eigenlijk niet toe doet! Als ze maar hard kunnen lopen en hun jachtinstinct goed werkt.
Spijtig genoeg is de reden dat dit ras nog zo zuiver is, niet zo'n mooie reden. Het 'gebruik' of eerder 'misbruik' van dit ras is fel omstreden en wij hondenliefhebbers kunnen alleen maar hopen dat er eens een keer wat gebeurt daar in Spanje!
Gisteren was het trouwens de dag waarop weer zo'n 50 000 tal galgo's worden 'weggegooid', achtergelaten, gefolterd en vermoord... Einde van het jachtseizoen in Spanje dus...
Heb je het nu over "rassen" zonder stamboom of echte rassen met stamboom?
Wat is je definitie van gezond?
Gezond als in helemaal geen erfelijke afwijkingen?
Dan zijn er inderdaad geen gezonde honden. Want zelfs wolven hebben erfelijke afwijkingen.
Gezond als in worden heel oud en hebben geen levensbeperkende ziektes, jahoor, die zijn er zeker nog wel.
Inderdaad... wat is gezond? Een levend wezen volledig zonder mogelijke erfelijke aandoeningen .... bestaat dat?
wat ik bedoel is dat bij de meeste echte rashonden veel ziektes voor komt, denk aan HD, oogafwijking of iets anders. Maar bij welke bepaald ras komt eigenlijk geen ziektes voor. Daar ben ik gewoon nieuwsgierig. Wat is nu een gezond ras?
Je moet het treffen.
Over westie's hoor je ook altijd zoveel slechts.
ik heb nu mijn 4e en nog niet een heeft er gezondheidsproblemen gehad.
Ieder ras heeft ziektes.
HD kan bijvoorbeeld altijd voorkomen, dat is grotendeels erfelijk, maar ligt ook aan wat de eigenaar met de hond doet.
Zoals ik al zei, zelfs een wolf heeft erfelijke afwijkingen, ook bij wolven komt bijvoorbeeld HD voor.
Dus om een duidelijk antwoord te geven: Nee. Er zijn geen rassen (of kruisingen) zonder ziektes.
Ik heb bewust gekozen voor een hond met stamboom en uit geteste ouders.ook het ras is voor zover ik weet erg gezond en bereikt meestal hoge leeftijden 13-17 jaar.
ook op hoge leeftijd blijven ze speels en energiek: de poedel.
Had het dit ras niet geworden, had ik gekeken naar een ander ras dat ook niet doorgefokt is en dus zo onbekend mogelijk.
Ik geloof dat bij de whippet geen erge erfelijke afwijkingen voorkomen.
Maar dit valt natuurlijk ook gewoon tegen te gaan door nu juist een rashond uit geteste ouders te kopen, dan weet je zeker dat de ouders ook gezond waren.
Kijk eens naar de Hollandse Smous. Volgens mij zijn die nog redelijk vrij van ernstige gebreken.
Bij de meeste windhondensoorten zijn er geen of verwaarloosbare afwijkingen. Zoals ik al zei: het enige wat belangrijk is (was), is hun snelheid. Hoe ze eruit zien, is van ondergeschikt belang door de geschiedenis heen.
Er is geen enkel levend wezen dat vrij is van ziekten.
Bij elk dier komen wel es ziektes voor, dat wil niet zeggen dat de diersoort niet gezond zou zijn.
Ook mensen mankeren in hun leven vanalles en nog wat, maar daarom noemen we hen niet meteen 'ongezond', toch?
Dat rashonden worden getest op HD, oogafwijkingen e.d. is net om het risico hierop te bepérken. Je hond heeft dus minder kans op deze afwijkingen als ie uit geteste ouders komt.
Met look-a-likes (dus honden die het uiterlijk hebben van een ras maar daarom niet raszuiver zijn) uit onverantwoorde fok (zoals brookfok) die niet getest worden op erfelijke afwijkingen, loop je dus veel meer risico op een ongezonde hond. Maar die honden noemen we dan ook geen rashond.
Er zijn gelukkig dus nog heel veel 'gezonde' rassen, waarbij de mogelijke erfelijke aandoeningen zeer beperkt zijn.
Gewoon goed je huiswerk maken en je goed inlezen, zodat je bij de juiste fokkers terecht komt.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?