Eerst en vooral excuseer,
(Ik had hier blijkbaar een topic aangemaakt voor Omer toen hij ongeveer 9 weken oud was... Helaas vergeten.. merkte het net toen ik me probeerde te registreren dat ik hier al een account had... Voor diegenen die toen reageerden: Alles kwam goed, en foto's zal ik hier bij deze post posten :) )
Het gaat over Omer, onze Rottweiler reu van nu intussen 15maand oud.
Al bij al verloopt alles goed met Omer. Wij (als baasjes) maakten de hele stomme fout om veel tijd door te brengen op een hondenweide (is hier ook maar 100m ver). Alles ging goed, tot Omer plots uit het niets werd aangevallen van een zeer dominante Border Collie.
Nog enkele akkefietjes later besloten we om het hondenweide verhaal achterwege te laten. We wilden vermijden dat Omer preventief zelf het heft in eigen handen zou nemen (vanuit angst).
De beste beslissing die we konden maken natuurlijk... Intussen hebben we nu een hond die het goed kan vinden met een Amstaff teefje en een Tjechoslovaakse Wolfhond teefje.
Echter hebben we nu ook een hond die absoluut niet meer overweg kan met andere reu'en. We werken hier wel aan. Ik zeg ook niet dat dit volledig komt door de akkefietjes op de hondenweide, maar heeft er toch zeker veel mee te maken.
Waar ik nu vooral duidelijkheid rond wil is volgende:
Onze Omer wordt wel wat dominant. Hij gromt van de ene dag op de andere dag naar zowel mij, mijn vriendin (die er ook al van in het begin bij is), mijn vader (die er ook van in het begin bij is) en anderen. Dierenarts, vrienden,...
Het lijkt me niet gevaarlijk grommen. Hij gromt lichtjes en kijkt vanuit zijn ooghoeken. We laten hem dan ook onmiddelijk gerust. Kan me voorstellen dat onze hond soms ook zegt: Laat me nu eventjes gerust..
Wat me wel eigenaardig lijkt, is dat hij het ook doet naar mijn vader bv, die komt binnengewandeld. Omer gaat dan ZELF naar mijn vader al kwispelen, maar wanneer hij geaaid wordt, gromt hij lichtjes en kijkt vanuit zijn ooghoeken..
Heel eigenaardig.. Staart blijft kwispelen, dat duid op spanning.
Maar hoe dit nu plots begonnen is...
Het lijkt me echt wel dominantie. Toen mijn schoonvader bij ons zat, gromde Omer niet. Wanneer mijn schoonvader Omer met zijn voorpoten op zijn schoot liet staan, gromde hij wel. Dus letterlijk wanneer hij hoger stond dan mijn schoonvader.
Begrijp me niet verkeerd, ik heb alle vertrouwen in mijn hond. Alleen praten nu veel mensen over castratie en dat wil ten koste wat kost vermijden.
Lijkt me ook geen wondermiddel en ik wil gerust aan de slag met onze hond. Dat doe ik anders ook.
Iemand tips?
Alvast bedankt!
Kjelly
Een hond met whale eye (vanuit de ooghoek kijken), die kwispelt en gromt, daar zie ik niks 'dominant' in, maar wel veel spanning en ongemak.
Is de hond lichamelijk helemaal in orde? Is hij recent ziek geweest?
Lastige en potentieel gevaarlijke situatie!
Ik zal hiervoor professionele hulp inschakelen in de vorm van een goede honden gedrags therapaut die jullie hierbij kunnen assisteren.
Ik ben wel benieuwd wat de reden is dat jullie zwaar tegen castratie zijn. Een intakte dominante (onzekere) hond met andere intakte reuen is niet een vreemde situatie.
Hoi, Bedankt voor de reactie!
Neen, Omer is niet ziek geweest.. Vorige week voor inentingen geweest bij de dierenarts en een uitgebreide check up gehad. Alles bleek tip top te zijn.
Zwaar tegen castratie niet. Ik wil gewoon niet castreren indien later blijkt dat het niet daaraan lag..
Wel overwegen we momenteel chemische castratie om te kijken of dat iets veranderd aan het gedrag.
Moeilijk te zeggen vanachter een scherm omdat het niet te zeggen is met welke intentie de hond dit doet. Ik neem aan dat hij overduidelijk niet zijn lip omhoog trekt? Hoe houdt hij zijn hoofd? Rechtop of meer afhangend en met de oren meer in de nek?
Obi gromt ook veel, maar hij probeert vrijwel altijd dan speels een reactie uit te lokken. Oren plat, hoofd iets lager ten hoogte van schouders bijna. Hij kijkt je dan onafgebroken aan. Soms kop op je schoot, kijkt ie je strak omhoog aan. Staart zacht kwispelend. Bij geen reactie veranderd de grom in een jengel en gezucht. Eigenlijk ziet het er voor wie hem goed kent enorm ondeugend uit en zo bedoeld ie het ook. Vreemden kunnen denken wat doet hij nou. Maar alles zit hem in de details. Er zijn veel redenen om te grommen. Ik zou uitzoeken waarom het gebeurt. Wij kunnen niet nagaan of jouw observatie klopt dus haal er iemand bij die dat wel kan als de hond echt foute intenties heeft naar je idee. Een GT bijvoorbeeld..
Verder hebben meer reuen wat minder met andere reuen rond deze leeftijd. Ik zou zijn gedrag goed in de gaten houden en maatregelen nemen, zoals niet los als je er een slecht gevoel bij hebt. Veiligheid voor alles, ook voor de veiligheid van je eigen hond.
Het lijkt er idd op dat hij e.a. nogal spannend vindt en erg op zijn hoede is, de oorzaak is moeilijk te zeggen natuurlijk
ik zou dan dingen doen die niet bedreigend voor hem zouden kunnen overkomen, als bijv. niet naar hem toelopen maar hem naar jou laten komen. Niet over zijn kop aaien, maar een kriebeltje onder zijn kin, altijd rustig laten eten en slapen. Houding en stem altijd rustig. Geen druk op de hond leggen door allerlei commando's te oefenen, wel ontspannen dingen doen.
Buiten lange lijn en alle tijd om te snuffelen, hem zelf eens de route laten bepalen, hem kort naast je nemen en afstand houden als je andere honden passeer.
Het is wel normaal denk ik dat hij eenmaal volwassen niet meer met elke andere hond kan, ik zou gewoon afstand houden en hem leren andere honden te negeren.
Een cursus BAT is misschien iets voor jullie.
Volgens mij gebruiken rotties het grommen vaker als communicatiemiddel. Mijn vorige hond Lola waar ook Rottweiler in zat, keek me eens heel strak aan en gromde, bleek dat aan de overkant een hond liep (die ze overigens niet eens kon zien) die ze niet mocht en me dat wilde vertellen. Toen ik zei, goed opgemerkt dat is jouw vijandin, hielt ze ook op. Wat ik dus zou doen bij grommen (waarbij wij niet altijd meteen weten waarom) zou ik dus even geruststellend iets zeggen. Als je vader de hond aait en hij gromt, zou ik stoppen met aaien (zowiezo niet over zijn kop) en even geruststellen. En het aaien wat voorzichtiger aanpakken, eerst even hand laten ruiken is misschien voorlopig al genoeg.
Ik laat Omer niet meer los. Enkel bij honden waar hij het goed mee doet. Hondenweide's zijn ook niet meer aan de orde..
Het rare is dat Omer dat ook allemaal doet. Hij gromt speels, legt zijn hoofd op de zetel om naar je te kijken, loopt dan achteruit al hevig kwispelend en begint dan inderdaad te kreunen. Dat is allemaal speels.
Maar soms, heeeel soms, laat hij zijn hoofd wat hangen, gromt hij lichtjes, kijkt dan vanuit zijn ooghoeken indien je naast hem staat.
Dat doet hij echter niet altijd. Is bij mij en mijn vriendin al weeeeeken geleden.
Momenteel is hij weer de speelse hond zoals we hem kennen.
Gedragstherapeut die we al een hebben laten komen (ivm gigantisch trekken aan de lijn) zegt dat, indien staart omhoog en kwispelend terwijl hij lichtjes gromt, doelt op zelfzeker zijn en dominantie..
Honden gebruiken zoveel soorten gegrom.
Op dit forum kan niemand horen hoe jouw hond gromt.
Het kan zelfs zijn dat men je de verkeerde raadgevingen gaat geven en dat je het daardoor erger gaat maken.
Hiervoor heb je een goed GT nodig, die kan je uitleggen waarom je hond het doet.
O ja, probeer ten alle tijde het woord "dominant" nooit meer te gebruiken als je over je hond praat.
Heeft hij overigens misschien eerder niet precies dezelfde lichaamstaal laten zien, maar zonder het gegrom? Dan kan het ook zijn dat je hond gemerkt heeft "heey als ik geluid maak, dan reageren ze wel, eerder negeerde ze me dus dat werkt!" Ook rottweilers zijn ontzettend slim dus misschien heeft hij zichzelf iets nieuws aangeleerd.
grommen is een communatiemiddel, en is natuurlijk niet altijd meteen agressief bedoeld.
Je hond zit in een fase van een leeftijd, je hond gaat zich settelen naar volwassenheid , gaat wat uitproberen, wees thuis conseqwent , pik goed de signalen op, laat de hond met rust als je merkt dat er onzekerheid naar boven komt...castratie vind ik geen oplossing voor beter gedrag, dan kan het zomaar zijn dat je hond nog onzekerder wordt... het is zeker niet het zelfde maar hier ook een jonge hond die mij wel eens bekijkt schuin uit de ooghoeken ...wat ze bij me kan doen, het is een leeftijd ....deze hond die ik heb wil dan geibbeld worden, dat wil ik niet de hele tijd, ik negeer ze dan, dat schuin kijken met de ogen naar je zie ik van.....hoever kan ik gaan dat er toch geibbeld mag worden.. ik ga er niet op in, en ze berust er dan in.. zeker niet het zelfde, er komt hier geen gegrom aan te pas..... je kan de band met je hond op deze leeftijd goed sterker maken door iets te gaan doen buiten met je hond, samen, niet alleen maar wandelen...
Na veel te lezen en rond te vragen/bellen zijn dat inderdaad de zaken die we nu doen.
We laten hem komen, aaien niet meer over zijn kop maar eronder, praatten rustig (ik kan, algemeen gezien, nogal luid zijn :) )
Maken nu rustige wandelingen, zijn rustig, laten hem gerust. We kunnen inderdaad nogal druk zijn tegenover Omer. T'is ook zo een knuffelkont.. Misschien met ouder worden dat hij hierin iets veranderd...
We hebben ook 3 katten. Daar doet hij het wel goed mee maar het lijkt me dat hij sindsdien wel wat nerveuzer rondloopt... Zelf ook geen fan van die katten.. maar de vriendin wel... :)
Waarom kan ik dat woord niet gebruiken? Als zelfs de gedragstherapeut het gebruikt? Ik bedoel hier niets mee, ik stel enkel vragen :)
We merken inderdaad dat het wel beter gaat nu intussen. We doen ook veel zaken buiten wandelen.
Zoekspelletjes, apport, we hebben hier een groot stuk landbouwgrond waar we hem laten rennen met de bal en werpstok..
Onlangs naar Vielsalm geweest waar de 3dagen in teken stonden van de hond. 3dagen gaan wandelen in de bossen, lekker los (voordeel van buiten het seizoen te gaan, geen levende ziel te bespeuren)
Ben je al bij een gt?
Dominantie bestaat natuurlijk, maar de dominantietheorie van David Mech is inmiddels achterhaald, dus daar zou ik me wel even over inlezen. Hondengedrag naar mensen toe en naar vreemde andere honden heeft zelden iets met dominantie te maken.
Klopt, wij zijn bij Doggy Talk (West Vlaanderen, België) indien iemand die kent...
Andere voorstellen waar men tevreden van is mogen ook gerust benoemd worden..
De meeste rottweiler reuen zijn helemaal niet zo leuk met andere reuen, dus zou hem daar niet meer bij laten.
Mijn dochter heeft er ook een, wel een teefje, die is nu 18mnd. Ik hoor haar ook wel eens zomaar grommen als ik daar rond loop en ze loopt achter me aan, geef er eigenlijk geen aandacht aan. Haal haar dan ook niet aan, negeer haar gewoon. Vond het de eerste keer dat ik het hoorde ook raar, vroeg, he , loop je nou te grommen tegen mij?
dit is wel een verklarend stukje over hoe de dominantietheorie onstsond en waarom het niet klopt
http://www.dogcity.nl/assets/Plaatjes/Algemeen/watisermetdominantie.pdf
Dat is duidelijk..
Soms zie je natuurlijk door de bomen het bos niet meer...
Er komt zondag een andere gedragstherapeute langs.
High Jinks in Roeselare. Ik weet niet of een link hiervoor toegestaan is. Anders kan je dit gewoon intypen in google. Dan vind je de site. Daar staat wat er allemaal gedaan wordt bij een consultatie..
Is hier net om de hoek. Het lijkt me wel iets.. Ik zal de bevindingen van haar hier anders posten. Indien het niet oke lijkt, ga ik nogmaals op zoek naar een beter iemand...
Dat grommen, dat doen rottweilers vaak en niet altijd met verkeerde intenties. Doen ze ook als ze zich gespannen voelen in een situatie. Of gewoon om iets te laten weten.
Heb je onderzocht waar je hij zich gespannen van voelt als hij gromt?
Of wat hij wil laten weten?
even gegoogled, op zich klinkt het goed, maar hoe ze precies werken staat er niet bij, ik geloof naar de inzichten van Inge Pauwels, die heel positief lijkt.
Ik ben benieuwd, ik hoop dat ze iets kunnen betekenen voor jullie.
De gevolgde opleidingen staan er tenminste op.
Volgens mij zit het wel snor met deze GT.
Behoorlijke lijst met bijscholing en herken veel positieve stromingen erin, ook B.A.T. wat denk ik best iets voor jouw hond kan betekenen.
Verder is ze lid van de beroepsvereniging APDT- BeNe wat hiervoor staat:
http://www.apdt-bene.net/Default.asp?WPID=134
Voor mij is grommen een vraag om meer ruimte en afstand.
Het kan heel goed dat jouw hond het leuk vindt dat je vader komt, maar niet geaaid wil worden. Er zijn ook verschillende kwispels. Eigenlijk is alleen de heupbrede kwispel dé blije en ontspannen kwispel. Verder valt er nog wat te zien aan de oren,ogen,mond.
In dit geval maakt hij ook een 'whale eye' ,niet op zijn gemak dus.
Gelukkig komt er een GT bij,moet goed komen.
Hier nog een link van een hele fijne GT:
http://hondenlot.nl/gedragstherapie/lichaamstaal.html
Speel denkwerk met je hond, ga wandelen, speel samen, geniet van samen op de bank liggen, werk aan de vertrouwingsband, wees consequent in de regels die je toepast, niet omdat ie anders de baas word maar een hond weet graag waar ie aan toe is, wandel regelmatig dezelfde routes zodat ie op zen gemak is, zorg voor voorspelbaarheid, zodat hij niet onzeker hoeft te zijn. Aai niet over zen kop, vinden veel honden niet fijn. castratie helpt enkel bij seksuele problemen
Nou, de gedragstherapeute kwam afgelopen zondag langs.
Bleef maar liefst 2.5u bij ons. Bezig met Omer, aan het praten met ons. mijn vader kwam ook eens omdat Omer het grommen ook naar hem doet.
Nou moeten we zeggen dat we héél tevreden zijn van de consult. De manier waarop ze alles deed, observeerde.
Hierbij dus ook enkele stukken uit het verslag:
"Hij genoot een consequente, maar hondvriendelijke opvoeding. Omer is altijd zacht geweest in zijn omgaan met mensen, poezen en in het begin met andere honden. Hij werd uitstekend gesocialiseerd. Hij mag normaal buiten en binnen lopen (wat nu wel een probleem is met de poezen die binnenhuispoezen zijn) en in de zomer krijgt hij een hele buitenruimte tot zijn beschikking.
Hij is ook voorzichtig met kinderen en zelfs niet lomp tov hen.
Hij speelt heel graag, is ook wel geleerd van met handen (zachtjes) te spelen.
Met honden had hij enkele negatieve ontmoetingen (trauma’s): hij kreeg verschillende keren een knauw. Hij heeft zich ook willen verdedigen en om de situatie niet te laten escaleren, heeft Kjelli hem dan op zijn kant gelegd om te kalmeren. Nu is Omer minder toegankelijk naar andere honden toe, vooral naar intacte reuen."
Door een zware oorinfectie krabde hij zichzelf een hotspot. Hij moest enkele keren naar de dierenarts voor pijnlijke behandelingen, narcose,…. Begrijpelijk dat hij nu uit angst gromt naar de dierenarts
Omer is nu 15 maanden. Hij is een massieve hond van 56,5 kg spiermassa.
Omer eet KVV: dogmeat.
Hij is één keer op een fiets afgelopen die recht op hem afkwam en hij heeft de fietser dan achtervolgd en in de fietsband gebeten. Dit was ‘wettige zelfverdediging’.
Omer gaat vrijwel elke dag ferm wandelen en komt dan doodop thuis. Als het niet tot wandelen komt en zelfs op andere dagen, mag hij meer dan voldoende spelen met de eigenaars.
De allereerste keer dat hij gromde, was toen de buurvrouw op bezoek kwam. Ze aaide hem op zijn kop. Hij had dit niet graag en gromde lichtjes, maar ze hield hem in een houdgreep, fixeerde hem in de ogen en bleef hem aaien.
Omer ging niet verder in zijn dreigementen.
Sinds een maand gromt hij op bepaalde momenten zachtjes als hij geaaid wordt. Dit komt enigszins voor bij Kjelly en jolynals ze hem aaien.
Het komt vooral voor als de papa of jolyn’souders hem aaien.
Omer gromt niet naar de mama van Kjelli, maar die aait hem minder, maar speelt vooral met hem.
Zijn coping strategy (hoe je met dingen omgaat) is eerst ontwijken, kalmerende signalen en als dat niet helpt zachtjes grommen om te zeggen: dat heb ik niet graag, hou ermee op.
Hij doet het nu iets vaker, maar het grommen is niet heftiger geworden.
Kjelli gaf hem geen correctie voor het grommen, maar hij wilde wel weten wat de goede aanpak is voor het ‘probleem’ van Omer.
Omer kent verschillende commando’s en voert die zonder problemen uit.
Testen en observatie
Omer is een vriendelijke hond. Hij wacht nieuwsgierig af wat ik kom doen en is eigenlijk niet echt terughoudend. Niet dat hij in mijn armen springt, hij wacht af wat er zal gebeuren, maar niet op een negatieve manier. Hij kijkt me niet recht aan waarmee hij wil zeggen dat hij niets kwaads in de zin heeft. Hij heft één pootje op: onzekerheid.
Frustratietest met snoep
Geen enkel probleem. Omer heeft weinig of geen stress tov mij en hij aanvaardt gemakkelijk snoep. Maar hij is niet gefrustreerd: als ik stop met snoepjes geven, gaat hij ermee akkoord en dringt hij niet aan op verder geven van snoepjes.
Wil hij spelen? Kan hij stoppen met spelen (arousal)? Kan hij stoppen met aandacht opeisen?
Omer wil zeker spelen. Hij laat zich makkelijk verleiden tot spel, zelfs met een wildvreemde. Hij speelt dan ook graag. Als ik niet meedoe met hem, dringt hij zich niet op.
Hij probeert zo goed mogelijk af te wachten. Fantastisch voor zo’n jonge hond.
Dreigt hij? Wanneer? Offensief of defensief?
Vanmiddag geniet hij van de aanrakingen van zijn eigenaars. Als de papa komt, is hij opgewonden en blij.
Hij houdt wel niet van het aanraken. De papa hangt ook over hem.
Er zijn stress-signalen en/of kalmerende signalen te zien bij Omer: hij verlaagt zich enigszins, hij tongelt (tong in en uit zijn mond doen), hij likt zijn bek, hij kijkt weg, hij draait zijn bovenlichaam en hoofd weg, zijn mimiek verstrakt, hij legt zijn oren platter.
Geen fixeren (recht aanstaren), geen borstelen (haren rechtzetten), niet bevriezen, wel enigszins verstijven, niet laag blaffen, niet laag grommen, geen tanden tonen, geen fronzen van zijn muil, geen lip optrekken zelfs.
Kan hij zich beheersen?
Omer legt een enorme beheersing aan de dag. Hij gebruikt zeker zijn spieren of muil niet om iets duidelijk te maken.
Wil hij lossen? Wat doet hij als je zelf lost?
Omer lost gemakkelijk, zowel op het commando ‘los’ als op ruilen.
Kan hij luisteren naar zijn naam? Kan hij aandacht geven?
Omer luistert heel goed naar zijn naam en concentreert zich meteen als je hem aanspreekt.
Is hij trainbaar?
Hij is heel goed trainbaar en hij is bovendien een intelligente hond.
Kan hij copen met negatieve ervaringen? Herstelt hij zich van negatieve ervaringen?
Hij blijft goede maatjes met iedereen, ook na de aanrakingen van de papa.
Is de eigenaar een veilige haven bij negatieve ervaringen?
Hier is Kjelly inderdaad de veilige haven die Omer nodig heeft. Omer probeerde eerst nog van onder de tafel naar Kjelly te gaan als de papa hem aaide, maar dan liet Omer de papa begaan.
Interactie eigenaars
Omer heeft een heel goede band met zijn eigenaars. Hij is graag bij hen, hij likt hen, hij vertoont een brede zwabberkwispel. Hij verlaagt zich enigszins. Goede verhoudingen! Hij is graag gezien en ik zie een gelukkige hond die graag in interactie gaat met zijn eigenaars.
Interactie met mij
Ook bij mij heeft Omer geen problemen. Ik heb me op geen enkel moment op mijn ongemakken gevoeld door de lichaamstaal van Omer. Hij gedroeg zich voorbeeldig, kwam graag spelen en op het einde van het consult liet hij zich zelfs zonder problemen op zijn flank aaien.
Speelt hij? Is er welzijn bij de hond? Is er welzijn in het gezin (kosten, letterlijk en figuurlijk)
Zowel Omer als zijn gezin kennen heel veel welzijn door de aanwezigheid van elkaar. Omer speelt graag en veel. Hij loopt gezwind door het huis, hij heeft het niet nodig om zichzelf een hoge houding te geven, hij voelt zich goed en zijn eigenaars voelen zich ook op hun gemak bij Omer.
Kan hij zich settelen na de kennismaking?
Zonder enig probleem. Hij gedraagt zich zoals anders, vermoed ik.
Vacht, voedingstoestand, spanning in de spieren, mimiek
Alerte jongeman, goede voedingstoestand, heel gespierd. Ik vermoed dat er wat spanning in de spieren was bij mijn binnenkomst en bij de binnenkomst van de papa.
Welke gedragssystemen?
SEEKING |
Motivatie, interesse, frustratie |
PLAY |
Plezier, vrolijkheid |
Arousal? Stress? Kalmerende signalen? Bang? Verlegen? Sociaal? Vrolijk? Nadert hij?
Ik zie alleen wat lichte arousal (opwinding) als ik binnenkom, als de papa binnenkomt, als een moto voorbij komt of als er iets vlak voor het raam gebeurt. Kalmerende signalen bij onze binnenkomst, zowel van mij als van de papa. Bang zou ik hem niet noemen, eerder onzeker. Hij speelt heel vrolijk en het is echt een sociale rakker, alhoewel dat niet echt een raskenmerk is.
Dierenspiegel?
Dat heeft Kjelli goed aangepakt. Als hij zelf nerveus wordt van Omer of als Omer zich misdraagt, doet hij een stapje terug, zodat zijn negatieve gevoelens niet overslaan op Omer.
Aangepaste omgeving aan de hond? Wat kan beter? Kauwspeelgoed? Speelgoed? Ruimte om zich terug te trekken?
Omer heeft een eigen bench waarin hij zich mag terugtrekken als hij daar zin in heeft.
Hij wordt er met rust gelaten. Hij heeft hele dozen speelgoed tot zijn beschikking, waaronder ook kauwspeelgoed. Hij krijgt voldoende ruimte, zowel letterlijk als figuurlijk.
Druk gezin? Rustig gezin? Manipuleren van de hond? Evenwicht in drukte en rust?
Respect van beide kanten,aandacht van eigenaars voor hond, wie stuurt wie, feedback? (feedback stuurt het gedrag),wanneer aaien? Wanneer snoep? Voldoen aan alle wensen? Grenzen?
Omer groeit op in een rustig gezin, maar er komt voldoende bezoek en er komen voldoende mensen en honden om gewoon te zijn aan bekenden en onbekenden. Hij wordt niet zomaar gemanipuleerd. De papa zal het nog moeten gewoon worden om eerst ‘toestemming’ te vragen aan Omer voor hij zijn lijf manipuleert. Heel veel respect van beide kanten, zowel van de eigenaars voor Omer als omgekeerd. De eigenaars sturen Omer aan en niet omgekeerd.
Eventueel iets meer feedback.
Er is hier zeker evenwicht tussen activiteiten en rust en aan Omers hondse behoeftes wordt ruimschoots voldaan.
Omer krijgt voldoende grenzen voor zijn eigen veiligheid, welbevinden en veiligheid van iedereen.
Hij krijgt zeker voldoende knuffels en aandacht en alles wat hij nodig heeft en meer, maar wordt niet op zijn wenken bediend door zijn eigenaars.
Ik zou hem in de groengele zone op de agressieladder situeren. Hij gromt ook wel, maar dat zou ik situeren als het vocaliseren naast ear backs.
‘creeping’ doet hij niet, maar het is zacht grommen. Omer heeft dus individueel een enorm goed karakter. He zit niet echt in het ras om weg te gaan uit de situatie en kalmeringssignalen te geven, maar hij doet het toch maar. Met grommen heeft het wel al gewerkt om mensen te laten ophouden met aaien, dus hij probeert dat nog een keer. Op deze manier hoeft hij niet verder te dreigen: er wordt naar hem geluisterd.
hij vertelt je dat hij niet wil dat je hem zomaar aanraakt
Doel
Hij zegt ermee: hou ermee op of ik zal echt moeten dreigen.
Oorzaken voor Omer
- de oorsprong ligt vermoedelijk in de onaangename ervaring met de buurvrouw
- hij wil enige controle over zijn eigen lijf
- het werkt ook voor hem
Wat houdt het voor Omer in?
Het gaat hier om het dreigen met agressie om de controle te houden over zijn eigen lichaam.
Hij vindt het belangrijk dat een mens eerst contact zoekt en toestemming vraagt voor hij zijn lijfje laat aanraken.
Wanneer?
Omer doet dit enkel als hij aangeraakt wordt zonder dat hij het graag heeft.
(=de situatie aanpassen zodat de hond minder stress moet hebben)
Als je de stress vermindert voor Omer, vermindert ook zijn behoefte om te moeten zeggen: blijf van mij
Het is niet nodig om te dreigen, Omerke
Verhinderen dat Omer het nodig heeft om agressie te vertonen: neem de dreiging (of wat hij denkt dat dreiging is) weg:
- benader hem niet als hij ligt te rusten op zijn plek of in de zetel
- raak hem niet aan als hij dat niet wil, toon eerst dat je hem zal aanraken en als hij toont dat hij het leuk vindt, aai hem dan
- wat in zijn mond zit, is van hem en pak je niet af (spelen mag wel, maar geen bot wegnemen, geen eten afpakken)
- niet strijden voor de macht: blijf staan en doe ontspannen, ga weg uit de situatie als hij gekalmeerd is en jij kalm bent
Oefenen met Omer op aaien
Alleen oefenen als hij en jij ontspannen zijn. Pas als jij je goed voelt bij hem en hij zich goed voelt bij jou.
Let op bij triggermomenten:
bv de bel is meestal een trigger om te opgewonden te zijn en vanuit die opgewondenheid tot dreigen/agressie over te gaan, opstaan uit de zetel, de leiband aandoen om te gaan wandelen, thuiskomst van een gezinslid, bezoek, enz… dan zou ik hem niet aanraken, want dan is zijn huid veel gevoeliger voor aanrakingen.
Worstelspelletjes met lichamelijk contact
Voorbehouden voor Kjelli. Doe dit ook alleen als hij aangeeft dat hij het tof vindt.
Beloon elk gewenst gedrag
Alles wat hij doet wat je wel wil, beloon je met flink en vaak een snoep. Wel opletten: als hij iets fout doet en je beloont dan het gedrag dat hij wel juist doet: beloon dan alleen met stem. Een intelligente hond als Omer zou eventueel ‘het foutje’ begaan om daarna het correcte gedrag te vertonen en snoep te krijgen.
Niet recht op de hond aflopen, maar in een boogje of van opzij
Hem niet recht aanstaren, maar boven hem of naast hem kijken of knipperen met je ogen
Fixeren is bedreigend voor een hond.
relatie verbeteren tussen hond en slachtoffer(s)
De papa is leuk
De papa zou best van al alleen heel toffe spelletjes doen, makkelijke commando’s geven die hij kan belonen met snoep, enz… Hij moet dus de tofste van Roeselare worden. Ook de ouders van jolyn kunnen deze tactiek toepassen. Niet zomaar snoep geven, maar een klein commando laten gehoorzamen ervoor.
High Jinks in relatie met je hond zie handout
Beschermen tegen wildvreemden die hem willen aanraken
Het is normaal dat hij dat niet verdraagt. Hoe zou je zelf zijn?
Als eigenaar ben je dan de bunker waarlangs ze moeten passeren voor ze aan je hond raken.
Doe dit ook met andere honden.
Jij bent zijn veilige haven, jij beschermt hem tegen de buitenwereld.
Probeer ook te verhinderen dat de papa hem zomaar aanraakt. Steek de papa meteen wat van speelgoed in zijn handen als hij komt, zeg niet ‘je mag niet…’ maar zeg, probeer eerst eens te spelen, dan zal hij liever hebben dat je hem aait. Geef het voorbeeld van hoe zijn schoondochter zich zou voelen bij plots aanraken door hem.
Honden hebben heel vaak dezelfde gevoelens als wij!
Lees je hond heel goed
Als je ziet dat Omer gespannen wordt, stop wat je doet.
Let op! Het kan subtiel zijn: verstrakken van zijn mond, stijve spieren, je ziet zakken onder zijn ogen, bek aflikken, oogwit, heel even verstijven, lip heel even optrekken …
Deze vroege signalen kunnen voorbodes zijn van een beet.
Nooit dwingen
Zelf niet benaderen, geen contact opdringen
Op de juiste manier benaderen: een uitgestrekte arm of frontale benadering kan een hond dwingen om zich te verdedigen. Hij kan dit zien als provoceren of als bedreigen.
Beter is het om hem van opzij te benaderen.
Hem niet aanstaren, maar je blik afwenden. Laat Omer het eerst contact maken.
Dwing hem niet tot contact. Spreek met een vrolijke stem en gooi veel kleine snoepjes rond: dat kan zijn indruk van jou gunstiger maken.
Geen machtsstrijd aangaan met Omer
Ofwel maak je hem zo bang dat het leven eruit gaat. Je hebt dan enkel nog een robot in huis.
Ofwel pakt hij je terug op een dag.
Ofwel wint hij nu al en dan zal hij denken dat hij met agressie alles kan bereiken.
Hoe contact maken?
Hou je hand naar beneden met een heel lekker brokje in.
Als hij komt, krijgt hij het brokje.
Als hij niet nadert, doe je gewoon je hand weer weg. Hij krijgt dan niets.
Doe hetzelfde in de zetel en hij zal wel genoeg ‘honds’ spreken om hem te lezen.
niets voor niets
Hij moet er eerst iets voor doen, bv ‘kom’ ‘zit’
Doet hij het niet: geen probleem. Dan krijgt hij het gewoon niet.
Je hoeft je geen baas te maken van de bronnen, hij krijgt alles als hij het beleefd vraagt
Niet sussen of troosten
‘het niet-slachtoffer’ mag de hond niet sussen, aandacht geven, enz…
Doe geen pogingen doen om hem gerust te stellen als je ziet dat hij dreigt of agressief wordt: niet aaien of andere pogingen doen: doe niets tot hij gekalmeerd is. Als hij zich flink gedraagt, dan mag je wel ‘stoefen’ met hem en hem snoep geven.
Niet vasthouden, zorg dat hij altijd weg kan
Drijf hem nooit in een plek waar hij moeilijk weg kan (bv je zit in zijn baan om weg te lopen)
Hou hem niet vast: als je honden vasthoudt in een houdgreep, kan de hond bang of reactief worden elke keer als je het probeert.
Hij krijgt wat hij nodig heeft, niet alles wat hij wenst
De regel van drie:
- negeer ongewenst gedrag als dat kan
- als je dat gedrag niet kan negeren, probeer het dan te voorkomen
- als dat ook niet kan, dan zeg je ‘nee’, maar je biedt hem wel een alternatief aan, bv hij gromt, je pakt een speelgoedje uit je zak en je begint een spel met hem
Vaste dagroutine
Voorspelbaarheid en controle werken beter gedrag in de hand: de hond kan al voorspellen wat er dan komt, daardoor voelt hij zich veilig. Ik denk wel dat Omer zich 99 % van de dag al heel veilig voelt.
Omer is een hond met een fantastisch karakter, verstandige, welmenende eigenaars en heel goed opgevoed. Jullie hebben al meteen aan de alarmbel getrokken, nog voor zijn gedrag erger wordt. Ik voorzie een goede prognose voor dit probleem met deze kanjer en jullie als eigenaars!!!!!!!!!
Het verslag bedraagt echter 20 paginas dus er staat nog veel meer in! Maar dik tevreden. Ze was vol lof over Omer en we zien alles al veel rooskleuriger in!
Wat een mooie GT!
En wat een geweldige hond is Omer zo zie je maar weer, je twijfelt over zijn grom/houding....en hoe ermee om te gaan, dan komt de GT en die ziet tal van kalmerende signalen die hij laat zien, hij communiceert! Echt een hele goede hond.
Hoe het grommen is gekomen is nu ook stukken duidelijke...oeh die buurvrouw(daar was ik ter plaatse al heel boos op geworden op het moment dat di zich voordeed voor mijn neus).
Mooi "rapportje" van Omer en van jullie!
Zijn agressie naar andere honden, zou kunnen komen, door slechte ervaring Dus gedreven door onzekerheid.
Door castreren, kan een hond onzekerder worden (het tostesteron hormoon, of terwijl, macho hormoon, zorgt dat een onzekere hond zich nog staande kan houden) en dus kan het totaal verkeerd uitpakken.
Absoluut niet castreren is dan ook mijn advies
We zullen niet castreren. Was ook het advies van de GT.
We zijn daar ook blij om dat we het niet hoeven te doen.
Wat een geweldige gt!
Gaat helemaal goed komen, met jullie!
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?