Mijn jonge border collie heeft een sterke aangeboren drang om te drijven.
Dat is op zich normaal en niet erg, en hoort bij haar ras, maar ze kan soms zelfs over fanatiek en bijna baldadig te keer gaan.
Dit baldadige drijven doet ze bij mijn paard Jac, en bij de kruiwagen. Paarden en kruiwagens waar andere mensen mee lopen trekt haar aandacht niet.
Gelukkig heeft Jac erg veel geduld met haar. Als ik haar tijdens een bosrit mee neem, drijft ze hem de hele rit, vooruit rennen, cirkelen, soms zelfs sneppen in zijn staart of hakken. Daardoor vind ik het eigenlijk niet heel plezierig om haar mee te nemen, ook niet voor Jac. Ze kent de basis comando's (naast, wacht, zit, af, hierkomen etc), maar als ze in die fanatieke modus is lijkt ze alles te zijn vergeten.
Als hij briest of hinnikt lijkt ze bijna een soort van agressie te vertonen.
Met de kruiwagen loopt ze altijd aan de riem (ook dan met de sterke drang), maar naast en met Jac is de controle moeilijker. Ik heb weleens geprobeerd om haar dan aan een lange lijn naast ons te laten lopen, maar dat werd al snel een keer gevaarlijk omdat de lijn Jac in paniek deed raken met die stuiter aan de andere kant.
Ik vind het best moeilijk en jammer dit ongewenste drijfgedrag, en ben benieuwd of er misschien goede tips en trainings manieren bekent zijn die ik bij haar kan oefenen en toepassen.
Als ik jou was zou ik eens contact opnemen met Mike van der Most, hij geeft daar speciaal clinics in, tegen ongewenst drijfgedrag:
http://www.descheperij.nl/Honden/Workshops-en-clinics
Succes met je hondje!
Ik denk dat dit een hele goede tip is!
Daarnaast denk ik dat dit iets is waar je even een extra paar handen bij nodig hebt om te corrigeren. Dus ik zou ook iemand anders om hulp vragen wanneer je er aan gaat werken.
Super deze tip Jacqueline, daar ga ik zeker contact mee opnemen. Het is dan wel niet om de hoek voor ons, maar zeer zeker de moeite waard als het ons helpt en we er plezier van beleven :).
@Ziva, ja..dat zou een hele goede zijn, mits je dan iemand vind die ook verstandig is en kunde heeft. Over het algemeen zijn de mensen die ik ken meer betrokken met het gedrag van paarden dan met honden (ook al zitten daar ook overeenkomsten tussen).
Ik ben nu al blij dat ik hier ervaringen kan delen
Mike van der Most klinkt heel goed.
Een cursus schapendrijven gaan doen, is sowieso een goed plan en mogelijk heb je daar al genoeg aan zonder gedragstherapie (op zich is het vaak al therapie/medicijn voor een BC of andere schapenhond om met schapen te mogen werken). Waarschijnlijk zit er bij je in de buurt wel een of meerdere trainingsmogelijkheden. Op zo'n cursus leer je hoe je die drive van je hond kunt beheersen. Je band met de hond wordt er bovendien een stuk sterker door, plus je doet jouw hond er echt een enorm plezier mee omdat hij kan doen waar hij eigenlijk voor bedoeld is.
Ook bijv. de Schapenhoeve in Eibergen geeft goede cursussen, en ze werken samen met een gedragstherapeut waar nodig. Op hun site vind je veel interessante info over BC's.
Het klinkt zo mooi het drijf instinct, ik kijk graag naar de filmpjes van deze honden als ze schapen bij elkaar drijven, bijzonder, dat zal mijn ras nimmer doen, al zou ik er me gek op trainen... eens een border gezien die achter zijn eigen schaduw aanging, triest... de hond en ook de eigenaar werden er tureluurs van, in het begin was het leuk maar daarna niet meer, deze hond deed dat ook bij autoos. En dan is dat geen leuk iets meer.. ik heb geen advies, maar wat ik hierboven lees....Mike van de Most !!
Een cursus schapen drijven is altijd leuk om te doen , maar ik merk zelf dat het toch nog wel anders is of je iets wilt controleren of eigenlijk gewoon wilt afleren. Want het is behoorlijk gevaarlijk als een hond naar een paard nipt en het paard is het opeens zat.
Dat gevoel had ik ook al. Het is een soort van obsessie nu voor haar, wat inderdaad icm een paard van 500kilo fataal kan worden. Het lijkt me veel lastiger om iets af te leren, dan iets aan te leren. Ik ben heel benieuwd wat de uitwerking gaat zijn. Ik heb me ingeschreven voor de workshop, het lijkt me inderdaad ook voor onze band en samenwerking erg goed zoals Careana zegt. Plus dat het leuk is om gericht met haar bezig te zijn inderdaad.
Dat is nu juist het punt, je kunt een instinct of aanleg niet afleren, wel leren beheersen door er commando's aan te hangen en de drive te kanaliseren. Je leert namelijk hoe je de rem erop zet. Dan kun je een hond laten liggen, terug roepen of iets anders laten doen terwijl een auto passeert of een paard of groep kinderen langsloopt. Door het te verbieden zal het alleen maar erger worden en gaat je hond op steeds meer reageren.
Leuk! Hopelijk heb je echt iets aan de clinic van Mike. Ik wilde het een tijdje ook een keer doen, maar helaas was ik in die periode iets te druk om het te kunnen doen. Mijn Border Collie drijft namelijk mijn andere Border Collie en ook regelmatig mijn kat (mijn kat daagt haar ook uit )
Met mijn Ziva doe ik aan schapen drijven, maar dat betekend niet dat ik haar in elke situatie dus beter kan controleren. Ik kan mijn Border Collie haar drive net zolang laten 'kanaliseren' maar zij blijft toch echt mijn andere hond en mijn kat drijven, maakt niet uit hoeveel ik met haar doe... (en asjeblieft ga niet uitleggen hoe ik het allemaal wel zou moeten doen - als je dit niet wilde doen alvast excuses -, want ik heb al verschillende methodes geprobeerd om het af te leren)
@careana, ja eens, dit gedrag is niet afteleren. Maar nu doet ze het zo fel, vermoedelijk omdat ik niet precies weet hoe ik daarop moet reageren, waardoor ik het misschien zelfs ongewild versterk.
@ziva, jaaa zeker leuk! Ik heb vandaag een erg enthousiaste mail terug gehad, waarin ze vertelde dat ze meestal 1 op 1 werken, en ook op lokatie kunnen en willen komen. Ik woon nogal uit de buurt bij hen, maar zou natuurlijk wel het efficientst werken als ze zien hoe ze bij Jac is.
Body drijft trouwens ook sommige andere vrienden honden, maar heb gemerkt dat ze dat alleen doet als die honden ergens op gefocussed blijven. Of als zij drijven, dan drijft zij er weer achter, gekkehuis afentoe (zijn ook vooral borders)
Ik geloof zoals je zegt, dat ze naast het schapendrijven gewoon hun dingetjes blijven doen. Hoop ook echt dat ik met Mike een beheersder situatie kan creeren, want inderdaad stoppen of minderen daarmee, nee.....zie ik niet gebeuren :) net wat je zegt, het houd niet op.
Mike heeft niet alleen veel verstand van borders, maar is daarnaast ook nog eens een erg aardig mens die dingen leuk kan overbrengen.
Als je ergens in goeie handen gaat zijn met je hond, dan is het wel daar...
En ja, je kunt bij hem ook leren schapendrijven, maar deze clinics gaan niet over schapendrijven, maar over ongewenst drijfgedrag afleren.
Hoe meer succes honden met bepaald gedrag hebben, des te sterker wordt dat gedrag, totdat het een ingeslepen patroon is.
Eigenlijk, zal je bij elke gedrag wat je niet meer wilt, het gelijk moeten voorkomen. De lijn eraan doen als eerste stap.
Dan is het makkelijker er iets aan te doen.
Soms is gedrag zo sterk aan wezig, dat aanlijnen houden de enige optie is.
Ik zou sowiso lekker aan het werk gaan met je border en even niet meer mee naar je paard, voorkomen, dat hij kan gaan drijven.
Dat klinkt super!
Leuk om te horen! Ik heb er heel heel veel zin in!
Misschien komt Mike in februari naar amsterdam, en kan zijn bezoek aan ons dan combineren. Ik wil ook graag andere clinics/cursussen met Body doen, we hebben dus nog veel leuke dingen in het verschiet :)
Super tip!
Inderdaad aan de riem houden is nu helaas even de enige optie.
Vandaag ging het eigenlijk wel redelijk. Zodra ze zich in de riem gooit omdat ze eigenlijk vreselijk wil drijven ben ik stil gaan staan en opnieuw het comando naast. En dit wel tig keer tot verveling van Jac, maar er kwam iets meer (hele kleine iets) rust in.
Haar niet mee naar mijn paard nemen kan ik niet doen, omdat ze overdag alleen is tijdens mijn werk. S'avonds is echt voor haar.
Ik kan niet wachten op de samenwerking met Mike :)
Oeh! Dat wil ik volgen. Weet je waar ik dat het beste kan volgen? Hebben ze een Facebook pagina ofzo? (Ik kijk te weinig op websites van mensen )
Leuk Ziva, ik wacht nog op een datum, maar zal zeker mijn ervaring delen. Het mooiste is als ik ook iemand kan vinden die er beelden bij kan maken :).
Heb jij ook een border met deze issue?
Ziva, mijn border collie, drijft regelmatig mijn andere hond en mijn kat Het gaat af en toe wel al wat beter, maar ik wil het graag beter leren aanpakken
hihi....zo herkenbaar! Drijft Ziva altijd de andere hond? Ik heb namenlijk gemerkt dat Body alleen de andere hond drijft als deze met een focus dingetje bezig is. Bijvoorbeeld drijft ze de border van mijn vriendin altijd, omdat hij altijd aan het drijven is. De herder van mijn vriend drijft ze in principe niet, totdat hij gaat focussen op steentjes die verschuiven door je voetstappen, dan stelt ze zich achter hem op en begint ze meteen met drijven. Als hij weer gewoon gaat rondsnuffelen en rond rent stopt ze meteen met drijven..... Dus honden met een obsessie ergens op, maakt niet uit wat dat is, wil ze drijven.
Er zijn ook honden vriendjes waar ze dat nog nooit bij heeft gedaan, omdat deze geen specifieke bal/stok/drijf etc dingetje hebben, hier rollebolt en speelt ze gewoon mee.....
Dit merk ik inderdaad ook bij Ziva! Mijn andere border is geobsedeerd op ballen en zodra hij een bal heeft gaat zij drijven, of als hij iets doet wat niet mag (volgens haar) dan zal zij hem ook corrigeren
Heb je je hond dan niet gewoon te vroeg van de lijn af gehaald..als ze niet luistert en zich nog niet kalm kan gedragen (tot op het agressieve af).
Een hond die nog niet voldoende luistert en nog niet voldoende heeft geleerd, die kan eigenlijk niet van de lijn.
Iets leren is een proces, bepaald gedrag moet inslijten (dat geldt voor goed aangeleerd als slecht aangeleerd gedrag) en heb je dit lang genoeg gedaan, dan weet je hond wat er van haar verwacht wordt.
ik heb haar inderdaad misschien te vroeg los laten lopen, maar vanaf het moment dat ik merkte dat haar gedrag baldadig werd heb ik haar wel aangelijnd. Sindsdien is zij eigenlijk altijd aangelijnd als ik op stal met Jac loop, of met de kruiwagen....Wat ik opmerkelijk vind is dat ze het echt alleen met mijn paard doet, en alleen met de kruiwagen waarmee ik loop. Andere paarden kijkt ze niet eens naar om. Misschien het zelfde idee als honden vriendjes drijven die met iets specifieks bezig zijn, zo is haar baasje op dat moment ook met iets specifieks bezig....
Goed van je opgepikt
Als ik het goed begrijp is ze overdag al alleen thuis, de avond is voor haar zeg je,maar je gaat ook met haar naar Jac.
Hoe werkt dat?
Hoeveel dagen in de week doet deze situatie zich voor?
Is het misschien een idee dat je eerst haar 1 uur goed uitlaat(rennen/speuren/snuffelen naar lekkers-weer rust in het koppie krijgen na het lekker lopen en rennen) voor je naar Jac gaat.
Ga je direct door naar Jac met haar?
Ja, ik moet elke dag het paard ook beweging geven. De dagen waren nog te kort om na mijn werk naar het bos te gaan (donker), maar daar gaat nu verandering in komen gelukkig. Dan ga ik inderdaad voordat ik naar Jac ga, eerst met haar een uur wandelen en spelen.
Ik deed het nu zo, dat ik haar niet mee naast het paard neem, en niet naast de kruiwagen om de stress te voorkomen. Dus dan maar even netjes bij de stal blijven wachten. Alleen als ik daadwerkelijk in de rijbak ga rijden lopen we een klein stukje samen, want dan zit ze netjes, en ook rustig aan de zijkant te wachten totdat ik uitgereden ben....
Ik ben ongeveer 2 uur bezig met het verzorgen van Jac.
Opmerkelijk is, is dat als we met zn drieen lopen, er nog niet zo veel aan de hand is, behalve dat ze meer trekt dan anders. Ze loopt natuurlijk aan de riem, die haar belemmerd om vooruit te lopen voor het drijven. Maar zodra Jac hinnikt (en dat doet hij als hengst iets vaker dan een merrie of ruin), triggerd haar dat, en wordt ze agressief (althans, zo komt het op mij over). Ik vraag mij af wat er dan in haar gebeurd waardoor ze dan ineens zo veranderd....
Ik hoop echt dat ik snel een datum heb met Mike van der Most. Ben erg benieuwd wat zijn visie hierop zal zijn.
Mijn interpretatie is dat ze reageert als Jac hinnikt, omdat ze het opvat als een teken van onrust bij Jac en dat hij bij je weg kan gaan lopen. En het drijfinstinct van de BC zegt dat Jac bij je moet blijven...
Maar wat doet ze precies wat op jou overkomt als 'agressief'?
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?