aanval van grond likken & gras eten

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel TheoTheo

Wij hebben een Beagle, Tibbe, van 8 jaar oud met suikerziekte.


Ongeveer een maand of 3 geleden kreeg hij steeds vaker een "aanval" van grond likken en gras eten als een bezetene en dit altijd rond een uur of 8 's avonds.Omdat wij dachten dat dit een gevolg was van een te hoge suikerspiegel dan wat insuline bij gespoten maar meestal zonder resultaat.


Uiteindelijk naar de dierenarts die onmiddelijk dacht dat het een maagprobleem was en pillen voorgeschreven en hoera ! probleem leek meteen opgelost ... tot wij na een week stopten met de pillen en het probleem opnieuw begon.Terug naar de dierenarts met nieuw voorschrift voor dezelfde pillen maar helaas nu zonder resultaat.


Dan maar terug naar dierenarts die Tibbe een ganse dag wou opvolgen owv suikerspiegel en deze bleek véél te hoog te staan ! Dus minder insuline gegeven en hoera !! probleem opgelost ... gedurende een dikke maand maar sinds een aantal dagen is alles weer opnieuw begonnen en lijken de 'aanvallen" nu nog intenser en duren ze langer (2 à 3 uur).


Wij worden ondertussen een beetje radeloos en moedeloos. Wij hebben al vanalles geprobeerd, soms blijkbaar met resultaat maar een dag later helpt het dan weer niet.


Iemand ervaring of raad met dit soort situatie ??

honden foto van Ciska en Spanjaardje Moh (Bambi r.i.p.)

Ja je zelf de suiker waardes in het bloed testen of moet je daarvoor bij de dierenarts zijn?

 

Als je het zelf kan dan zou je steeds even kunnen kijken wat de waarde is op het moment dat zo'n aanval begint. Kijken of er een verband is.eventueel bij spuiten of juist suiker geven in dien nodig aan de hand van de waarde.

 

Verder ken ik het verschijnsel niet,maar ik kan me voorstellen dat afwijkende waardes apart gedrag kunnen veroorzaken. 

honden page profiel luzluz

honden foto van luz

Jawel, ik hoor regelmatig dat oudere honden aarde eten (gras eten alle honden regelmatig).

Geen idee waarom.

Maar de honden die ik ken die het doen, hebben er geen nadelige gevolgen van.

honden foto van Ciska en Spanjaardje Moh (Bambi r.i.p.)

Oh trouwens misschien is een bloed onderzoek ook geen verkeerd idee. 

Ik heb eens bij mijn collega meegemaakt, die hond was al niet echt lekker en ik zag ineens dat deze heel obsessief aan de betonnen vloer aan het schrapen was. Na bloed onderzoek bleken de nieren niet goed te werken. 

honden page profiel TheoTheo

Bloed onderzoek is toen ook gebeurd bij de dierenarts en dat was allemaal in orde.

Het rare is dat de aanval altijd rond hetzelfde uur begint,8 uur 's avonds, nooit overdag of's nachts.
En ik weet dat honden af en toe gras eten maar dit gedrag van gras eten en grond likken is abnormaal, echt als een bezetene !

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!


Het rare is dat de aanval altijd rond hetzelfde uur begint,8 uur 's avonds, nooit overdag of's nachts.
En ik weet dat honden af en toe gras eten maar dit gedrag van gras eten en grond likken is abnormaal, echt als een bezetene ! "

 En wat gebeurt er als je de hond op dat moment binnenhaalt? Gaat ie dan de vloer aflikken, of stopt het gedrag dan?

honden page profiel TheoTheo

Hij begint eerst binnen de grond te likken als een gek, dan wil hij naar buiten om daar gras te eten als een gek. Na een tijdje komt hij weer binnen en begint weer te likken, dan weer naar buiten, gras eten ... en zo gaat het een hele tijd. In het begin was dit na ongeveer een uurtje voorbij maar de laatste dagen duurt het langer ( tot 2 à 3 uur )

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker

honden foto van Alaska's Finest!

Is er 3 maanden geleden (toen dit gedrag begon) iets veranderd aan z'n voeding? 

Zie je verder nog symptomen die zouden kunnen wijzen op maagproblemen: smakken, geeuwen, boeren, met gebolde rug lopen, moeite met slikken, borrelende buik,...

 

honden page profiel TheoTheo

Voeding is niet verandert. Er zijn wel dagen dat de eetlust minder is. Verder geen andere echte symptonen, alleen veel winden laten, maar dat is eignelijk altijd al zo geweest.
Het vreemde is ook dat hij bij zijn "aanvallen" ontzettend veel gras eet maar dit achteraf niet uitbraakt terwijl ik weet dat dit meestal de redden is dat een hond gras eet, om zijn maag te schuren

honden foto van Roos,Jeff † en Waldo † en Mootje †

" Voeding is niet verandert. Er zijn wel dagen dat de eetlust minder is. Verder geen andere echte symptonen, alleen veel winden laten, maar dat is eignelijk altijd al zo geweest.
Het vreemde is ook dat hij bij zijn "aanvallen" ontzettend veel gras eet maar dit achteraf niet uitbraakt terwijl ik weet dat dit meestal de redden is dat een hond gras eet, om zijn maag te schuren "

 Ik had je al prive berichtje gestuurd

Jeff heeft precies hetzelfde, zelfs de tijd  (rond 20 uur  in de avond )klopt

Jeff heeft zelfs wel eens rolletje gras gepoept..of begon zijn schapenvacht op te eten (eraan plukken)

Het kan inderdaad lang duren al helpt  wandelen en gras eten hier het best.

Bij hem is het overbelasting van de lever wat het veroorzaakt

Samen met de holist is het nu stuk beter hij heeft het ipv dagelijks nu meestal 1xper 2 a3 maanden (jeff is redelijk versleten dus helemaal weg gaat het niet)

Aangezien je hond een tijdje teveel insuline heeft gehad is het niet onwaarschijnlijk dat de lever het ook flink te verduren heeft gehad

Ik raad je dus aan om eens naar een holist /acupuncturist te gaan om te kijken of er een verstoring zit in de wisselwerking van de organen of overbelasting of stagnatie van de lever is en daar gericht op te behandelen

Dikke kans dat je daarmee  op zijn minst grotendeels van het probleem afkomt.

Zo misselijk zijn elke avond urenlang is geen doen voor je hond.

 

 

honden page profiel LoesjeLoesje 2 doggies

honden foto van Loesje

De bloedglucosewaarde dient zeer regelmatig gemeten te worden. Je kan zelf een bloedglucosemeter aanschaffen en het dan zelf meten. Meten is weten. Te veel insuline tegenover te weinig voedsel kan fataal zijn.

 

Wat het eten van gras en likken van grond betreft, zou dit door buitensporige honger kunnen komen bij een te hoge dosis insuline.

citaat

Waarom is een goede uitleg en begeleiding van uw dierenarts nodig? 

In verband met het somogyi-effect, dat kan ontstaan bij een slechts iets te hoge dosis insuline.

Als door een iets te hoge dosis insuline het bloedglucosegehalte langzaam daalt, wordt uw hond ongewoon hongerig en onrustig of juist ongewoon sloom en mat.

einde citaat

Bron: http://www.windhonden.nl/suikerziekte.htm

 

Als je tijd en gelegenheid hebt, kan je het volgende artikel doornemen. Het gaat over katten, maar is grotendeels ook van toepassing op honden.

http://www.katnapolsky.nl/kenniscentrum/gezondheid/diabetes.html

 

Met suikerziekte van je hond Tibbe omgaan, vergt veel en accurate begeleiding. Dat valt niet mee.

 

Succes en sterkte. 

 

 

honden page profiel TheoTheo

Bedankt voor alle reacties en tips !

Gisteren avond is alles weer goed gegaan. We hadden Tibbe in de loop van de namiddag en avond af en toe een koekje gegeven. Weet niet of dit de oplossing is maar we gaan het in ieder geval vandaag weer zo doen, en dan maar weer afwachten ....

Volgende forumvraag: Ontwormen
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^