Hallo!
Ik weet dat er al veel topics over zijn geschreven over hond agressie bij amstaffs, alleen kan ik niet zoveel vinden over hoe jullie daarmee omgaan. Mijn staffie is nu 6 maand oud en tot nu toe echt null agressie, eigenlijk stelt ze zich altijd onderdanig op. Nu weet ik wel dat dat op zich nog niks zegt en dat het allemaal nog kan veranderen. Mijn vraag is, waaraan kan ik zien dat het veranderd? Ik bedoel hoe zie je dat het echt agressie is en niet alleen een snauw omdat ze iets niet leuk vind. Want dat doet ze nu namelijk ook nooit. En als ze agressief worden laat je ze dan dus echt nooit meer los? We gaan nu bijna dagelijks naar losloopgebieden om lekker te spelen en zou zo jammer zijn als dat niet meer kan. En wat doen jullie dan voor leuke dingen met je hond? Kaya is dol op ballen en andere dingen om achteraan te rennen, maar mijn tuin is niet groot genoeg om het daar te doen en aan de riem gaat het niet. Ik hoor graag hoe jullie dit doen!
Mijn honden kunnen niet los vanwege hun jachtinstinct. We fietsen, steppen, wandelen aan een lange lijn, of gaan naar een omheind veldje om te rennen. Thuis was hersenwerk, puzzels, snuffelen.. opties genoeg!
Ik weet niet gewoon van jouw ras om iets zinnigs te zeggen over wanneer je ziet dat het gedrag verandert, maar.. ik zou dat moment ten alle tijden voor willen zijn en willen voorkomen.
Ja precies! Dat wil ik natuurlijk ook ten alle tijden voorkomen, daarom wil ik graag weten waar ik op moet letten. En wil haar niet nu al altijd vast zetten als er nog totaal geen reden toe is. Wil liever dat ze zoveel mogelijk positieve ervaringen met andere honden op doet zolang het nog kan. Merk wel dat ze echt het liefste met mij speelt. Als ik met haar bezig ben kan iedere hond haar gestolen worden, maakt niet uit hoe erg die zich uitsloofd om haar aandacht te krijgen. Maar steppen leek me ook helemaal leuk om te doen! Moet ze daarvoor eerst ouder zijn of mag dat nu al in een rustig tempo? Ik loop ook hard met haar maar dan ook in losloopgebieden. Dan kan ze zelf haar tempo bepalen want volgens de regels mag ik dat ook nog niet met haar doen. Maar als ik met haar wandel met een bal rent ze ook aan 1 stuk door dus zie het verschil niet echt..
Het is bij amstaffs niet echt dat ze agressie vertonen naar andere honden meestal. Ze zijn gewoon helemaal niet tollerant. Dit kan heel lang goed gaan tot ze opeens denken ja heuj dat vind ik niet leuk of hee dat is mijn bal en dat ze daarom gaan knokken. Ze pakken gewoon sneller een uitdaging om te vechten aan dan de meeste honden.
Het probleem bij veel eigenaren van jonge Staffords is dat het dus heel lang goed gaat en dat ze dan denken ja de mijne doet niks tot het in eens een keer goed misgaat. De signalen vooraf zijn bestwel lastig te herkennen.
Mijn advies is dus stop dus met het blindstaren om socialiseren enleuk spelen met andere honden, wat heel vaak al geen spelen meer is maar een soort machtstrijd. En ga aan de gang met het negeren van andere honden. Heb je later veeeel meer aan waarschijnlijk.
En met een beetje creativiteit kun je ook met een hond die niet los kan tussen de honden manieren vinden om een bal te gooien en energie kwijt te raken hoor! Succes.
Wat ik zelf begrepen heb, als er over geschreven wordt.
Dat je de hond agressie niet ziet aankomen.
Er gaat eerder plotseling als het ware een knop om in de hond, een trigger op dat moment.
En dan is het lastig.
Je hond heeft altijd kunnen spelen met andere honden, maar dat kan dan niet meer.
En misschien gebeurt het nooit, maar je moet er rekening mee houden dat het wel kan.
Daarom zijn er ook mensen met een staff, die van het begin af aan hun hond al leren om andere honden te negeren.
in dit topic vind je veel leesvoer over staffies en aanverwant...
ook de verwijzingen naar deel 1 en 2 vind je in de openingspost.
het is een heel boek, maar je vind er veel over gedrag en leuke dingen om met je hond te doen
http://www.hondenpage.com/hondenforum/191583/stafford-en-pitbull-topic-deel-3.php
veel honden, bepaalde rassen als de amstaff, maar ook herders, chow chows, en andere rassen, kunnen eenmaal volwassen niet met andere honden.
Er spelen uiteraard verschillende dingen mee, hormonen, karakter en omstandigheden.
Een hond die eigenlijk bang is of geen zin heeft met andere honden om te gaan maar toch gedwongen wordt, zal hoog in zijn stress zitten, en eerder uit gaan vallen. Ook een hond die veel onder druk staat zal eerder uitvallen dan een hond die wat relaxter kan leven. Ook hebben honden vaak een voorkeur of afkeer voor bepaalde honden.
Soms kan je aan een bepaalde houding zien dat een hond het spannend vindt en liever niet met de andere hond in contact komt, maar vaak gaat het zo snel dat het nauwelijks te voorkomen is.
Daarom zou ik als regel aanhouden zodra hij volwassen is, dat je op afstand blijft van onbekende honden en geen drukke speelweides gaat bezoeken.
en toch, zie ik dat de Staffs die echt dagelijks met andere, vreemde honden in contact mogen komen het wel kunnen.
Maar die krijgen dan ook echt dagelijks de kans om met andere honden te mogen omgaan.
(en zijn allemaal gecastreerd, sorry voor de tegenstanders maar het helpt wel)
De Staffs die ik ken die het niet kunnen worden meer weggehouden van andere honden.
Ik weet dus niet of dat komt doordat die al ooit hebben gebeten of dat het komt door de eigenaar zijn opvoeding (vb niet willen dat zijn hond met andere in contact komt)
Met een bal spelen is ook niet goed voor de gewrichten, dus kan wel kloppen dat je het verschil niet ziet.
Verder raad ik je aan om je heel erg te verdiepen in de lichaamstaal van een hond.
Het feit dat ze geen aandacht heeft voor andere honden, als ze met jou speelt, is heel fijn en kan je goed gebruiken.
Mijn hond loopt wel los in gebieden waar ik alle overzicht heb en/of niemand komt (industrieterrein bijvoorbeeld).
Ja, maar ik denk dat een verantwoord eigenaar zich toch echt beter kan bezig houden met het leren van negeren van andere honden. Want al die eigenaren die Staffs hebben die wel met andere honden kunnen zijn dezelfde eigenaren die de oeps dat doet ie anders nooit gevallen veroorzaken. En dat wil je echt niet hebben.
Ik zeg niet dat het met alle Staffs die goed met andere honden kunnen gaat gebeuren maar er is gewoon een groot aantal waar het ooit misgaat. En als het bij een Staff misgaat is er ook best een grote kans dat het gauw foute boel is.
Dus ik vind je Staff niet bij andere honden laten ZEKER geen slechte opvoeding. Ik ben juist heel positief over mensen die dat zo doen. Staffs hebben al niet zo'n goede naam en er gebeuren gewoon te veel ongelukken mee.
Ik dacht dat een bal juist wel oké was omdat deze nog door rolt dit ten opzichte van een stok bijvoorbeeld.. dat is mij verteld iig bij de kynologenclub waar we heen gaan. Waar zou je dan mee kunnen spelen buiten? Bedankt voor jullie reacties allemaal! Ik zal dan toch uit voorzorg mijn hond leren anderen te negeren en de focus op mezelf te houden. Op zich speelt ze niet heel veel met andere honden, meestal omdat de honden die we tegen komen niet meer zo speels zijn. Alleen als we een leeftijdsgenootje tegen komen vind ze het heerlijk wedstrijdjes te rennen;) En luz spreekt over gecastreerde honden... ik heb dus een teefje die ik straks ook wil laten steriliseren. Maakt het bij teefjes ook verschil in hoe ze dan met andere honden omgaan of is dat alleen bij reutjes?
Teven kunnen juist wat feller worden in tegenstelling tot reuen. Wat is de reden dat je haar wilt steriliseren?
Ballen gooien is wel erg belastend voor de gewrichten door de sprintjes gekke sprongen snelle wendingen etcetera. Je hebt nog een hele jonge hond. Ik zou nog even wachten en daarna beginnen met rechte stukken naast een fiets lopen en dat netjes opbouwen. Op internet zij hier genoeg schema's voor te vinden over hoe lang dat kan en zo. Als je dit goed hebt uitgebouwd en er zit een goede bespiering op de hond zou ik eerlijk gezegd pas beginnen met ballen gooien en dergelijke.
Ik wil haar steriliseren omdat ik begrepen heb dat dat de kans op tumoren en ontstekingen aanzienlijk verkleind en ik heb geen plannen voor nestjes. Ik begrijp dat je geen voorstander bent? Wat is dan de reden waarom je denkt dat het beter is het niet te doen?
En fietsen/ hardlopen ben ik nu wat aan het opbouwen alleen is dat niet echt spelen.. dus hoe speel je dan met een jonge hond? Heb hier ook gelezen op het forum dat mensen met een hond van deze leeftijd ook rustig beginnen met een flirtpole.. dat zijn toch ook soortgelijke bewegingen?
Ik ben niet per se een tegenstander hoor! Mijn teef is ook gecastreerd maar dat was omdat ze erg veel last had van haar schijnzwangerschap en loopsheid. Ik weet dat dierenartsen vaak stellig adviseren te castreren na de 2e loopsheid maar er zijn hier ook weer een hoop tegenargumenten voor.
Als je even googlet of in de encyclopedie van hondenpage kijk kun je je daar beter over inlezen.. Ik wist dit ook allemaal eerst niet had alleen gehoord inderdaad over ontstekingen en tumoren.
Ik vind flirtpolen bij zo'n jonge hond persoonlijk net te vroeg. Het kan misschien op spelenderwijs en voor heel kort. Als je nu rustig begint met fietsen en hardlopen kun je inderdaad daarna ook rustig met een balletje gooien.
Je kan bijvoorbeeld tuggen met je jonge hondje, of in het bos snoepjes of speeltjes verstoppen en laten zoeken. Je kan het zo gek niet verzinnen. Gewoon nu lekker beginnen met sporten dan komt het helemaal goed!
http://www.hondenpage.com/honden-encyclopedie/wid_319-vroegtijdige-castratie/sterilisatie.php
EDIT: heb even een linkje naar een stukje op hondenpage er bij gezet, heb het niet doorgelezen maar misschien staat er iets nuttigs in. Je kunt ook even in oude topics kijken er zijn veel mensen hier op hondenpage die er erg veel over weten.
Ik persoonlijk laat elke hond die ik ooit in huis had, castreren of steriliseren. Dus ruzies in huis door hormonale schommelingen, daar heb ik geen ervaring bij .
Maar op speelweides (waar ik heel veel ben met mijn honden) zijn het bijna altijd de niet gecastreerde reuen die ruzie maken. De testosteron vliegt in het rond.
Mensen die tegen castreren zijn gaan me nu tegen spreken. Maar het is effectief zo.
De teven zie je daar zelden of nooit ruzie zoeken, behalve een grom van "blijf van me af". meestal omdat een niet gecastreerde reu hun wil beklimmen.
Mensen met teven blijven daar natuurlijk weg als hun teefje loops is. of ze dan feller reageren op vreemde honden kan ik dus niet opmaken.
ja..wat versta je onder "spelen"
ik denk dat het gewoon gaat om activiteit, uitdaging en beweging aan je hond te geven..en plezier
dat kan goed met fietsen, steppen, inderdaad ook flirtpole, of springpole, tug of war, powerwalks
maar denk bv ook aan zoek spellen of speuren, dat geeft rust maar ook erg veel voldoening, al zou je dat niet zo snel denken. mijn hond vind dat naast alle actie ook heel erg leuk.
ga eens kijken wat je hond graag doet en zoek hier een leuke balans in.
idd is flirtpole, en ook springpole wel belastend, vooral als je het verkeerd doet. dus laat je hond wel eerst een beetje uitgroeien voordat je hier te enthousiast mee bent.
Ik heb twee Dogo Argentino's (heb er vijf gehad, helaas zijn drie van mijn meiden reeds overleden), ze zijn alle twee gesteriliseerd.
Eén van hen, Niké, is hond-agressief ondanks dat ze dezelfde opvoeding heeft gekregen als de anderen. Ze loopt wel los in de groep waar we mee gaan wandelen maar als er een nieuwe hond bij komt, moeten we erg opletten. Bij elke nieuwe hond wil ze even laten weten dat ze niet met zich laat spotten... .
Niké is door omstandigheden ook later gesteriliseerd dan de anderen (zij is na de tweede loopsheid geholpen), wij hebben echter een duidelijk verschil in haar tolerantie gezien voor en na sterilisatie.
Niké had duidelijk last van haar hormonen en is na sterilisatie minder opvliegend geworden, toleranter dus (al moet een hond niet veel doen om haar te triggeren, het is duidelijk verbeterd).
Ik zou als ik jou was vreemde honden negeren, maar wel honden toelaten waar ze mee kan spelen die ze regelmatig ziet. Je zal zien, als ze volwassen is, kan haar tolerantie verminderen, let op haar uiterlijke tekenen : oren, staart, borstelen, houding en als je iets ziet dat je niet bevalt, roep je haar beter bij je, zo voorkom je ongelukken.
Inderdaad, leren negeren ga je profijt van hebben. Mag je hond dan helemaal niet meer spelen? Nee, mijn advies is vaste speelmaatjes. Eerder dacht ik ook dat losloopgebieden en hondenparken helemaal het einde waren voor honden en hun socialisatie. Maar kijk maar naar kleine kinderen,die worden socialer zodra ze naar school gaan, maar er zullen ook opeens woorden uitkomen waar je u tegen zegt en die ze niet van jou geleerd hebben. Misschien geen geweldige vergelijking maar ze kunnen dus ook slechtgedrag oppikken. Vaste stabiele speelmaatjes zorgen voor altijd positieve ervaringen. Als je zorgt dat ze een beetje tegen elkaar opgewassen zijn en van hetzelfde energielevel kan je hond heerlijk spelen en voorkom je een hoop ellende. Hondintoleratie kan altijd ontwikkelen, maar ik denk dat je wel invloed hebt op de ontwikkeling en het triggeren ervan. Zie vaak dat een slechte ervaring het triggert. En zie dan maar weer voor elkaar te krijgen dat je weer ontspannen rondloopt.
Pups en jongen honden, vinden nog alles en iedereen leuk. Dat moet ook, ze moeten hun eigen kunnen leren en ook ontdekken wat ze leuk vinden.
Eenmaal volwassen, weten ze dat wel inmiddels en dan worden andere zaken belangrijk.
Het allerbelangrijkste voor een hond is in mijn ogen, zijn baas.
Verder alles en iedereen die in zijn huis woont en de mensen en honden met wie hij een band en klik heeft.
Het kan, dat je hond als hij jong is, geweldig leuk met een speciale hond kan spelen en volwassen, dat het over is.
Hebben wij mensen ook, als kind speel je met vrijwel iedereen, leuk om te zien op vakantie in het buitenland, kinderen hebben vrijwel geen taal barriere. Eenmaal volwassen, heb je je vaste vrienden kring.
Het is dus heel normaal, dat je hond nu iedereen nog leuk vind, maar richting volwassenheid, zal je merken, dat hij niet iedereen meer even leuk vind.
Hoe ze dat laten zien, verschilt per hond.
Niet meer lang leven de lol, maar terug houdend, of weg kijken, negeren. Als de andere hond, toch contact maakt, een snauw, of verstarren, grommen.
Het lastige met een stafford is, dat ze super gedreven zijn en gewoon een enorme kracht in hun kaken. Daar wil je gewoon geen ruzie mee.
Als er geen interactie is, dan gebeurd er meestal niets. Voor een conflikt, heb je een interactie nodig.
Het is dus eigenlijk nu al heel belangrijk, dat je je hond niet op alles en iedereen af laat gaan.
Dat je een interactie voorkomt.
Honden die je inmiddels kent, die kan je samen laten, maar vreemde honden, probeer daar met aandacht voor je zelf langs te lopen.
Zo leer je je hond, dat hij niet met elke hond contact hoeft te maken.
Vreemde honden, worden zo niet meer belangrijk, niet meer beladen.
Als hij volwassen is, loop je zo zonder problemen langs honden, waar je hond geen klik mee heeft.
Wat ik zelf ook erg belangrijk vind, train overal met je hond, waar ze los mogen, ook aan de lijn.
Zo wordt het aangelijnd zijn, geen enkel probleem. Doe leuke en gekke dingen, met en zonder de lijn.
Als je later twijfelt of je hond los kan, laat hem dan gewoon die stukken even aangelijnd.
Dan is dat voor je hond geen enkel probleem.
Je hebt zeker volwassen staffords die iedereen leuk vinden.
Toevallig ken ik hier een hoop, maar dat weet je nooit van te voren.
Daarom nu maar beter oefenen, met vreemde honden niet belangrijk te maken, te negeren, dan voorkom je eventuele problemen op latere leeftijd.
Hoe leer je een hond dat?
Jammer genoeg heeft ze geen vaste speelmaatjes.. toen ze nog kleiner was speelde ze veel met het hondje van mijn vriendin. Een Frans bulldogje.. maar ben bang dat dat nu niet meer een gelijkwaardig speelmaatje is haha. En ze vind nu echt alles en iedereen leuk! Altijd onderdanig.. Maar ga me meer bezig houden met leren negeren wat dus het makkelijkst is met een bal. Maar aangezien dat ook niet zo goed is moet ik iets anders verzinnen. Iemand leuke ideeën wat ik makkelijk mee kan nemen en een beetje stafford proof is? Touwen heb ik genoeg, maar vind ze niet echt heel bijzonder.. Bedankt voor alle reacties!
Een balletje aan een touw?
Daar kan je ook veel leuker samen mee spelen.
Het is ook niet zo dat de bal meteen ritueel verbrand moet worden hoor haha.
Ze moet ook nog wat lol kunnen hebben, maar de bewegingen die gemaakt worden met achter een bal aan rennen is niet bevorderlijk voor de gewrichten.
Daarnaast verhoogt het ook het stresslevel, dus gewoon iets om bewust van te zijn.
Je kan ook de bal verstoppen en haar m laten zoeken. Minder belastend en ze heeft nog steeds haar geliefde bal
Zijn dat staffords of Stafford achtige, want daar kan een wereld van verschil in zitten. Een allemans vriend als Stafford is een niet rastypische hond....
Als staffordliefhebber zit je op zo'n dergelijke niet te wachten!
Het laten helpen heeft zeker niet altijd effect, mijn AST teef werd er feller van en het lontje werd er ook korter van!
Wat bedoel je daarmee? Als stafford liefhebber zit je daar niet op te wachten? Dat je hond per ongeluk sociaal wordt? Mijn hondje heeft geen stamboom, dus misschien geen volbloed alhoewel ik beide ouders heb gezien.. en het is ook niet dat ik perse mijn hond met anderen wil laten spelen, maar zou wel heel graag met haar blijven spelen in gebieden waar ze los mag. En als ze straks toch haar stafford trekjes begint te ontwikkelen en het kan niet meer vind ik mijn weg daar ook wel weer in. Maar ben ik dan geen liefhebber als ik het prettig zou vinden dat ze niet intolerant wordt? Of begrijp ik het verkeerd?
Een Stafford neem je omdat het rastypische karakter je aanspreekt, het totaal pakket dus en niet alleen om 1 eigenschap die je leuk vind.
De zogenaamde "sociale" staffords missen niet alleen het intolerante, maar naar mijn ervaring ook drive, will to please en ga zo maar door, veelal zijn dat angst hazen.... Hetgeen een Stafford een Stafford maakt. Daarom snap ik als liefhebber en fokker van SBTs niet als men een sociale Stafford wil, dan had je beter voor een ander ras kunnen gaan!
Daar zijn rasechte Staffords bij.
Daarom dat ik het altijd dubbel vind als ik lees dat Staffords weinig andere honden kunnen uitstaan.
Ik zie daar dat het wel kan.
Als Staffords in een groep leven thuis, kunnen ze toch ook sociaal zijn tegen hun groepsgenoten...
ik zeg alleen maar wat ik zie, ik heb totaal geen ervaring met Staffords.
Veel fokkers zijn ook bezig met het fokken op sociale minder felle honden. Ik vind het een kwalijke zaak maar veel mensen zullen daar wel anders over denken.
Het is ook niet dat ik een sociale hond wil die met alle honden kan en wil spelen, dan had ik idd wel een ander ras gekozen. Maar zoals ik al zei zou ik het wel prettig vinden als ik haar kan leren andere honden te negeren, ook in een losloopgebied zodat ik alles met haar kan blijven doen waar we zoveel plezier aan beleven. Maar goed, tijd zal het leren! Voor nu zal ik me goed bezig houden met het leren negeren van andere honden en hopelijk op die manier ellende voorkomen. Wederom bedankt voor alle reacties!
Er zijn wel wat kapot gefokte showlijnen, die "sociaal" zijn, maar die missen ook de andere eigenschappen, die ik als liefhebber veel belangrijker vind. Helaas gaat het bij die groep ook met zeer grote regelmaat fout, daarom vind ik het onverantwoord wat die mensen doen. Maarja blijkbaar is het risico nemen dat ze een hondje doodbijten minder groot voor ze als dat ze het "spelen" met andere honden voor hun belangrijk is. Tja ik kan daar niet bij, Maarja.....
ik heb er 3 in huis, waarvan er 1 niet met 1 andere kan, zonder bloed aan het plafon. De 2 die samen kunnen, kan heel snel fout gaan! Een kruimel is voldoende om een bloedbad te starten, zelfs een veertje die ze beide willen hebben is een aanleiding om te knokken. Ze zijn alle drie hier als pup opgegroeid en hebben een zeer duidelijke opvoeding gehad! Regels en grenzen zijn bijzonder duidelijk. Je kan redelijk wat beïnvloeden maar zeker niet alles, wat erin zit kan eruit komen, aan de eigenaar om dat te voorkomen!
Mijn eerste is ook vrij lang "sociaal" geweest, totdat de vlam in de pan schoot, toen een hond uit het kwam en der bal pakte, ik had de mazzel er met mijn neus bovenop te zitten, want dat was anders heel lelijk afgelopen. Vanaf toen was het klaar, dulde aan nog maar pups en zelfs die werden zeer hardhandig gecorrigeerd.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?