Hallo, ik heb even input nodig om het gedrag van mijn hond te interpreteren. Ik hoop dat jullie daar bij kunnen helpen. Het gaat om een duitse herder reu van 1,5 jaar oud. Bij ons aan de weg wonen een aantal erfhonden, waar mijn hond vanaf pup af aan behoorlijk op reageerde. In het begin wou hij er zo snel mogelijk langs, later kwam daar blaffen bij. Ik heb dit allemaal geinterpretterd als angst. Wel hield hij altijd zijn staart hoog en z'n borst vooruit, zeg maar. Nu is het me inmiddels 2 keer gebeurd dat hij de weg over is gerend en voor het hek de honden begon aan te blaffen. Naast dat ik dat natuurlijk niet hebben wil, vind ik het ook gewoon eng. De ene keer was het tegen 2 pitbull s, de andere keer 2 kangals. Ik wil graag jullie mening over of dit nog van spanning/angst is of dat dit meer richting macho-gedrag gaat. Zodat ik daar mijn training op kan aanpassen. Ik denk zelf aan macho-gedrag, omdat hij inmiddels vaak ook behoorlijk dominant op andere reuen reageert als we die los tegen komen. Ik zou het vreemd vinden als het toch van angst/ spanning is, want dan zou ik verwachten dat hij er zo snel mogelijk langs zou willen lopen en zeker niet 2 honden zou gaan uit dagen. Ik ga er sowieso mee aan de slag, maar de vraag is nog even hoe, want dat hangt van de reden van zijn gedrag af.
Ik denk dat het voor nu niet veel uitmaakt in dit geval of het angst of wat anders is.
Leren negeren. Aandacht van je hond vragen. Een beloning of favoriet speeltje kan hierbij in het begin zeker helpen.
Zodra de aandacht van je hond erheen lijkt te gaan. Aandacht van je hond vragen. Jezelf belangrijker maken dan die honden. Leuker.
Wat kan helpen om signalen van je hond beter te begrijpen. Is op YouTube kijken op kalmerende signalen. Calming signs.
Ook het boekje van Turid Rugaas Kalmerende Signalen met duidelijke voorbeelden van signalen in verschillende situaties vind ik een absolute aanrader. En zeer interessant.
Nu precies zeggen waarom je hond zo reageert en vanuit welke emotie kan ik niet. Een hond geeft vele signalen af die je eigenlijk als combinatie moet leren waarnenen om dit op de juiste wijze te kunnen interpreteren.
Altijd lastig om te zeggen wat voor gedrag dit is vanachter een computer dan gaan we eigenlijk aannames doen en kan er zomaar verkeerd advies komen.
Mij lijkt het verstandig dat je opzoek gaat naar een goede geschoolde gedragstherapeut die niet werkt met correcties en al die ongein.
Zodat die eens met je mee kan lopen en je hond precies een bekijken wat voor signalen hij nou werkelijk afgeeft want 9 van de 10 keer worden honden totaal verkeerd gelezen.
Wij wonen niet op een erf maar gewoon in een rijtjeshuis met aan ons huis direct de stoep.
Onze vorige hond was een reu en erg gestelt op zn eigen terrein.
We hebben ooit meegemaakt dat de hond binnen was, wij allemaal in de tuin en dat er een vrouw met 2 staffords(ik heb verder níks tegen dit ras ik ben er juist gek op!) haar honden toe stond dat ze tegen onze vensterbank aan sprongen en met de snuiten en poten blaffend en grommend tegen ons raam aan sprongen.
Haar honden deden dit uit agressie. Mijn hond is toen echt doorgedraaid tegenover die 2 honden want niemand mag zomaar in zijn terratorium komen.
We hoorde een hoop herrie binnen zijn snel gaan kijken en toen was het al te laat... mevrouw stond overigens zelf keihard te lachen want kijk de honden eens leuk en gezellig naar elkaar zwaaien en babbelen.
Elke keer als ik die vrouw tegen kwam waren haar honden niet meer te houden (die ze toch al nooit onder controle had) en zag mijn hond alleen maar bloed voor zich. Die draaide compleet door bij deze honden. Zelfs toen hij 12 jaar oud was en het al jaren geleden gebeurd was.
Dat die honden op onze vensterbank tegen ons raam aan stonden was puur macho gedrag van die honden met agressie erbij. Bij mijn hond is er toen ook agressie en wraakzucht richting die 2 honden ontstaan...
Zoals hierboven genoemd lijkt het me ook beter als je een gedragstherapeut inschakelt. Ik weet uit eigen ervaring zoals je kan lezen hoeveel woede en agressie t kan oproepen bij de honden van dat erf. En dan kunnen er veel dingen misgaan mocht er een hond ontsnappen.
Inderdaad, dat is waar ik bang voor ben. Naast dat ik het vervelend gedrag vind, ook voor de bewoners/honden van het huis. Het boekje van Turid Rugaas heb ik. Die kan ik in ieder geval weer even doorlezen. Met dominant gedrag naar andere reuen bedoel ik overigens inderdaad groot maken. Maar ook er boven op willen springen en grommen. Ik zie het als haantjesgedrag. Ik laat hem dus ook niet zomaar meer naar andere honden. Alleen bij honden die ik ken en waar het goed mee gaat.
Dutch auti gaf als tip leren negeren met een beloning. Dat vind ik wel een goede. Hij is niet voergericht, dus dan zal ik zijn bal mee moeten nemen. Wel vraag ik me af of hij dan niet op het moment dat ik de bal niet mee heb, alsnog terug valt in hetzelfde gedrag?
Misschien nog handig om te vermelden. Hij reageerdt alleen op honden die zelf al blaffen. Dus is een hond rustig op z'n erf, dan doet hij ook niks. Daarnaast loopt er ook een teefje mee. Dat kan misschien ook verschil maken.
Als je hond gewoon raakt met negeren van honden. Hoef je uiteindelijk minder de aandacht van je hond te vragen omdat ue dan zelf al gaat negeren of contact met jou gaat zoeken.
In een verder stadium kan een giedzo braaf kanjer voldoende beloning zijn. Maar dat hangt ook een beetje van je hond af. Het kan ook zijn dat t handig is gewoon altijd een tennisbal in je zak te hebben voor als dat toch even nodig is om de aandacht terug bij jou of de bal te krijgen.
In het leren negeren van andere honden kan een honden gedrags therapeut ook handvatten geven. En helpen mee uit te zoeken welke aanleer methode het best past bij jou en hond.
Ook is het goed op te Letten hoe je jezelf voelt en opstelt. Als je langs zo'n erf moet en je doet dit met al de gedachte van o je daar gaan we weer of schrap zetten. Dan kan je hond daardoor ook feller reageren.
Niet dan de lijn strak trekken maar proberen om te zetten naar afleiding. En of dat in beginsel die bal is of effe gek doen of iets lekkers voor houden maakt niet zoveel uit als t voor jou hond maar werkt. Soms is dat best even zoeken welke methode het beste werkt.
Een dominante hond, ik spreek liever van een zekere hond, heeft het niet nodig een ander weg te jagen.
Vrijwel zeker dat het onzekerheid is.
Staart omhoog is pure opwinding.
Als het angst is, zie je een angstige houding, staart tussen de benen, ineen gedoken lichaam, oortjes laag, vaak oogwit te zien. Vandaar onzekerheid.
Je hond bluft, als ik maar doe alsof ik heel stoer bent.
Aanval vinden honden vaak de beste verdediging. Als jij het initiatief neemt, wordt je niet overvallen.
Ik zou met een goede gt aan de slag gaan.
Als gedrag ontstaat, komt er een nieuwe verbinding in de hersenen, een dun draadje. Namate gedrag vaker voorkomt, komen er meer draadjes bij, totdat gedrag ingeslepen is, dan staat er een brug.
Als het nog een dun draadje is, is het veel makkelijker aan het ongewenste gedrag te werken, dan als er een brug staat.
Het zou inmiddels een ingeslepen patroon kunnen zijn. Dat is een stuk lastiger dus om er iets aan te doen. Vandaar met een gt aan de slag.
Duidelijk verhaal. Ik ga er mee aan de slag. Ik vraag me toch nog wel af waarom hij zo nodig de straat moet oversteken en voor dat hek zijn punt moet gaan staan maken, als hij ook uit de situatie kan gaan door gewoon door te lopen?
Als het uit onzekerheid voor komt bedoel ik dan
Misschien omdat ie nuet geleerd heeft dat ie ook de ruimte mag nemen? Er niet heen hoeft. Er niks gebeurt.
Wellicht ander soort begeleiding nodig van jou. In de zin dat je hond nu t gevoel heeft iets te moeten oplossen terwijl dat nergens voor nodig is?
Als je weg loopt, heb je „kans" dat een ander aanvalt. Dat kan, als je je rug toekeert.
Loopt je er naar toe, heb jij het heft in eigen hand.
Hij heeft al een ervaring met blaffen. Ook al loopt je dan door, hij heeft de ervaring al, dat blaffen helpt.
Als het lukt, zou je op zo een grote afstand moeten blijven, dat hij nog niet reageert en dan omdraaien en samen weg lopen van die honden. Zo kan je hem leren, dat weg lopen ook een mogelijkheid is.
En op die zelfde afstand, hem iets lekkers gaan geven. Honden leren oa door associeren, zo kan hij de andere honden aan iets lekkers gaan koppelen. Die honden worden dan de voorspeller, van iets lekkers.
Nog grotere afstand kan niet. Het is een plek waar ik langs moet. Er zit overigens wel een behoorlijke afstand tussen.Ik heb hem juist iets meer ruimte gegeven, door hem niet naast de voet te laten lopen, wat hij normaal wel moet op bepaalde stukken. Juist omdat ik dacht dat hij spanning voelde
Wat je ook kan proberen, op dat stuk juist even kort nemen en in een hoog tempo erlangs.
Zo regel jij het voor je hond, doordat je vlot doorloopt, heeft hij misschien minder tijd om te reageren.
Waarschijnlijk is ie in het begin, als jonge pup, onzeker en bang geweest.
Maar heeft hij ondertussen goed door dat de honden niet aan hem kunnen en is hij zelfzekerder geworden.
Het zou zelfs kunnen dat ie het terug blaffen ondertussen leuk is beginnen te vinden.
Veel honden houden van wat actie, drama en kermis.
Het zou ook kunnen dat het terug blaffen gewoon een gewoonte is geworden.
Kan je moeilijk via een forum antwoord op geven...
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?