Br**dfokker of niet?

plaats een nieuw onderwerp in het hondenforum meest recente onderwerpen in het hondenforum

honden page profiel MartineMartine

honden foto van Martine

Nu vraag ik me iets af.

Ik hoor toevallig van een kennis dat een bepaalde fokker (van één ras) zijn teefje twee nestjes heeft gekregen in minder dan een jaar tijd.  Het laatste nest is in april geboren, nu is ze terug gedekt.

 

Het nest voor april, weet ik niet.

 

Ik verstond onder een br**dfokker altijd iemand die veel verschillende rassen verkoopt (uit het buitenland of niet), nu vind ik, als ik er over nadenk, dit ook wel wat van broodfok hebben.

 

Het nest van april 2016 was ook nog eens met een operatie gekomen omdat er twee pups op zich lieten wachten.  Nu, niet eens een jaar later is dat arme teefje weer gedekt...

Ik vind het wel iets van uitbuiten hebben.

Ik heb geïnformeerd bij KMSH en daar zeggen ze me dat de fokker twee opeenvolgende nesten mag hebben van dezelfde teef, maar dat er dan een jaar tussen moet zijn.  Heeft hij drie nestjes op korte tijd, krijgen de pups geen stamboom, wat dus ook weer het teefje niet helpt...

 

Omdat de meeste mensen niet letten op de frequentie waarop een teefje nestjes krijgt, kan de koper dus ook niks uithalen door bv. een pup niet aan te kopen.  De fokker kan dus rustig zijn gang blijven gaan.

 

Wat denken jullie?

honden page profiel sylviasylvia 3 doggies

honden foto van sylvia

Ja dat vind ik ook wel een vorm van broodfok hoor.

Geld verdienen over de rug van de hond en de hond uitbuiten.

 

Dat gebeurt wel eens, dat een stamboom hond vaker een nestje krijgt dan mag.

De nestjes die teveel zijn, die worden dan zonder stamboom verkocht.

 

En als die fokker waar jij het over hebt, binnen het jaar van dezelfde teef weer een nestje heeft.

Dan zal hij het 2e nestje wel  zonder stamboom verkopen.

Zodat als het teefje daar weer drachtig is, het wel weer met stamboom kan.

 

 

 

 

 

honden page profiel MartineMartine

honden foto van Martine

Ik vraag me af wat je als koper dan nog moet doen... .

Nu moeten we dus ook nog een keer de geschiedenis van de betreffende teefjes opzoeken voor we een pup nemen.

 

Hoe kan je nu zoiets doen?

Die fokker "houdt zoveel van zijn honden" ...

honden page profiel HeleenHeleengoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Heleen

In Belgie is die regel geldig  mag twee x achtereen ,daarna een jaar ertussen .Dan krijg je gewoon stamboom.

In nederland moet er een jaar tussen zitten .Doe je dat niet  krijg je wel stamboom maar daarbij een forse boete ,zodat de raad dubbel vangt .

honden page profiel RenateRenate 3 doggies

Voor de koper is het idd zo goed als onmogelijk om dat te weten. Ik heb ook ooit een pup gehaald (in Duitsland) en pas achteraf vernam ik dat dit tweede nestje direct na het eerste nestje gekomen is. Maar het was een ander kalenderjaar en dan mag dat blijkbaar. De pup had ook een stamboom. Later zag ik op een website dat het teefje de derde loopsheid wéér gedekt was...Volgens de fokster kon het teefje dat aan ;-) .
Uiteindelijk heeft het teefje 5 nesten gehad op 6 jaar tijd en nu mag ze bij mij van haar pensioen genieten.
In feite is dat ook een vorm van broodfok, ook al hadden de puppen een stamboom, waren de ouders getest en vroeg ze niet de hoofdprijs voor een pup.

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Alaska's Finest!

" Ik vraag me af wat je als koper dan nog moet doen... .
Nu moeten we dus ook nog een keer de geschiedenis van de betreffende teefjes opzoeken voor we een pup nemen.
 
Hoe kan je nu zoiets doen?Martine

 Het lijkt me gewoon logisch dat je dat als koper doet, navraag doen over de ouders...

Bij ons staat die info gewoon op de website vd fokker. En er wordt daar ook al in het kennismakingsgesprek over gesproken: wat de visie is vd fokker betreft de ouderdom van teef en reu, het aantal nestjes, de frequentie, en het waarom van dit alles. 

Ik dacht dat alle verantwoorde fokkers op die manier open kaart speelden? 

honden page profiel MartineMartine

honden foto van Martine

Ja, logisch... navraag doen, doen we ook.  Alleen... ik vroeg alles aan de fokker en aan mensen die pups bij hem gekocht hadden.

 

De fokker kan me dus alles wijsmaken...

Nu moet ik dus bij St. Hubertus navragen, maar als die fokker meer nestjes heeft, zal die wel niet aangeven.  Bij de fokker op de website, ja, zal ook wel niet te vinden zijn, als hij iets doet wat niet koosjer is.

 

Net zoals een eventuele koper de fokker naar de mond kan praten, kan een fokker wel zeggen wat goed is maar het niet doen...

 

Dat bedoel ik dus, dit heeft mijn vertrouwen geschokt... hoe kan je nu zeker weten of alles volgens de boekjes gaat voor het moedertje?

 

Ik heb trouwens bij die fokker zelf geen pup gekocht omdat er gedurende de jaren wel een keer iets voorbij kwam waar ik niet akkoord mee was...

 

Zoals bv. een import teef die bezoek had aangevallen (angst) maar waar hij wel mee fokte... dit vond ik niet goed.  Dit ras moet standvastig zijn, dus neen, ik heb daar niks gekocht.  Alleen kwam hij erg goed over op mensen, zeker als je hem of zijn pups niet echt gevolgd hebt...

honden page profiel toto 3 doggies

honden foto van to

@ Alaska"s   Ik dacht dat alle verantwoorde fokkers op die manier open kaart speelden? 

 

Ik zou bijna zeggen droom lekker verder. Een fokker kan ook gewoon een nest krijgen en verkopen buiten de boeken om. Zeker als het de fokker alleen maar om geld gaat.

honden page profiel 3 muisjes3 muisjes 3 doggies

honden foto van 3 muisjes

Het begrip broodfokker betekend voor mij persoonlijk precies zoals het er staat ; een broodfokker, iemand die fokt om zijn brood te verdienen. Een broodfokker is in mijn ogen iemand die met het fokken centen wilt verdienen en daardoor eventueel zelfs het welzijn van de dieren en de gezondheid van een ras niet in acht neemt. 

 

Uiteraard zijn er wel verschillende gradaties hierin, een broodfokker met allerlei hondjes uit de oostblok landen is natuurlijk veel erger dan een stamboom fokker met belachelijk hoge prijzen. Maar goed, ik haal zelf het liefst mijn honden bij een fokker die fokt omdat die het leuk vind, dat het een hobby is en met liefde er veel tijd in steekt, waar de hondjes voorop staan. Je zal altijd zien dat op het moment dat er naar de centen wordt gekeken dat er besparingen plaats gaan vinden. Betekend overigens niet dat ik het erg vind dat een fokker iets verdient op zijn pups, echter zou dit niet de reden moeten zijn voor het fokken. 

 

En wat jij nu benoemt, over een teefje die alsmaar gedekt wordt, dat is ook mijn grootste reden om een stamboom hond te kiezen ipv een stamboomloze hond, en ook om goed de achtergrond informatie te krijgen. Zo ook hier op hp iemand die een puppy had gekocht op marktplaats, maar nee was allemaal in orde hoor, ze doen maar 1 nest en was allemaal netjes. Ruim een half jaar later stond mama hond weer op marktplaats met haar pups, t volgende nestje was dr weer al, en ja geen stamboom... Hoelang zal ze door blijven fokken... 3 nestjes? 4? 6? 8? Who knows... 

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Alaska's Finest!

Dat bedoel ik dus, dit heeft mijn vertrouwen geschokt... hoe kan je nu zeker weten of alles volgens de boekjes gaat voor het moedertje?Martine

 Ja, dat snap ik, dat dit je vertrouwen schokt!

Maar ik neem aan dat zo'n fokker toch bekend is bij de rasvereniging en van de lijst van verantwoorde fokkers wordt gegooid?

Misschien hangt dit erg af van ras tot ras en hoe sterk de ethische code van de rasvereniging is...

 

Maar zeker zéér betreurenswaardig! Bah!

honden page profiel MartineMartine

honden foto van Martine

Hij ís de rasvereniging in België! 

 

Ik weet niet waar ik hier voor nog meer terecht zou kunnen...

honden page profiel Alaska's Finest!Alaska's Finest!goedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Alaska's Finest!

" Hij ís de rasvereniging in België! 
 

 

Het moet niet gekker worden, zeg!

honden page profiel MartineMartine

honden foto van Martine

Leuk hé?  Ik vraag me af wat je doet als je je eerste hond koopt en niks van dit alles weet.

 

Broodfok, kan je over lezen en op het nieuws zien, en we weten allemaal hoe goed dat werkt!?

 

Wat doe je nou met zulke fokkers?  Er zou een soort meldpunt moeten zijn waar mensen dit kunnen aangeven en waar de klachten geregistreerd worden, zodat kopers ook daar even kunnen gaan kijken.

honden page profiel MaartMaart 3 doggies

honden foto van Maart

Ik snap het wel, op zich zou ik het ook wel toepassen, moest ik 2 nesten van mijn teef willen hebben.
Grote voordeel is dat ik dan jaar 1 jaar mijn teef kwijt benlaar, tov anderhalf anders.
Uiteraard mits het eerste nest geen ontzettend groot nest was en het probleemloos verliep. Na keizersnede zou ik sowieso niet meer fokken met een hond.

Kennissen van me hebben het nu ook gedaan, dan nog met dezelfde reu, daar zie ik dan weer geen meerwaarde in, zeker gezien het niet het laatste nest zal zijn van die teef.

honden page profiel Witte DraakWitte Draakgoedgekeurde fokker

honden foto van Witte Draak

Eens met Maart. Bovendien zijn er indicaties dat back to back, twee nesten achter elkaar, minder belastend voor de teef is dan dat je telkens een jaar wacht. 

 

Vind dat er veel te snel gestrooid wordt met het woord 'broodfok' als mensen het gewoon ergens niet mee eens zijn, en het niet is zoals zij het zouden doen. Alsof er wordt gezocht naar redenen om anderen te bestempelen als slecht. Als een teef 4 nesten zonder rust achter elkaar heeft, snap ik dat je een oordeel klaar hebt. Maar twee nesten achter elkaar is helemaal niet raar en kan goede redenen hebben. 

honden page profiel XtineXtinegoedgekeurde fokker

honden foto van Xtine

" Eens met Maart. Bovendien zijn er indicaties dat back to back, twee nesten achter elkaar, minder belastend voor de teef is dan dat je telkens een jaar wacht. 
 
Vind dat er veel te snel gestrooid wordt met het woord 'broodfok' als mensen het gewoon ergens niet mee eens zijn, en het niet is zoals zij het zouden doen. Alsof er wordt gezocht naar redenen om anderen te bestempelen als slecht. Als een teef 4 nesten zonder rust achter elkaar heeft, snap ik dat je een oordeel klaar hebt. Maar twee nesten achter elkaar is helemaal niet raar en kan goede redenen hebben.  "

Klopt.

Ook totaal geen kans op baarmoederontsteking en een vlottere bevalling.

In sommige landen wordt dit zelfs regelmatig zo gedaan.

Uiteraard met een teefje in perfecte conditie en een probleemloze bevalling, en daarna een lange rustperiode.

Persoonlijk zie ik er in dat geval geen probleem in, en uiteraard éénmalig.

 

 

honden page profiel LoesjeLoesje 3 doggies

honden foto van Loesje

" In Belgie is die regel geldig  mag twee x achtereen ,daarna een jaar ertussen .Dan krijg je gewoon stamboom.
In nederland moet er een jaar tussen zitten .Doe je dat niet  krijg je wel stamboom maar daarbij een forse boete ,zodat de raad dubbel vangt . "

 

Dit is toch niet te geloven; eerste 2 nestjes van een teef mag wel achter elkaar. Dit vind ik al uitbuiting. Dit mag inderdaad in NL niet.

 

Vervolgens als een Belgische fokker de fout ingaat om de teef geen 12 maanden rust te geven, worden er wel stambomen afgegeven en ontvangt Hubertus een flink bedrag aan boete. Hubertus verdient dus dubbel aan uitbuiting van de teef; en aan de stambomen en aan de boete.Fokker kan de tussendoor nestjes ook zonder stamboom verkopen en geen melding doen bij Hubertus. Controle en handhaving van de regels zullen er niet of nauwelijks zijn.

 

Wat een walgelijke toestanden. Het draait allemaal om de poen.

 

honden page profiel MaartMaart

honden foto van Maart

" Eens met Maart. Bovendien zijn er indicaties dat back to back, twee nesten achter elkaar, minder belastend voor de teef is dan dat je telkens een jaar wacht. 

 

Vind dat er veel te snel gestrooid wordt met het woord 'broodfok' als mensen het gewoon ergens niet mee eens zijn, en het niet is zoals zij het zouden doen. Alsof er wordt gezocht naar redenen om anderen te bestempelen als slecht. Als een teef 4 nesten zonder rust achter elkaar heeft, snap ik dat je een oordeel klaar hebt. Maar twee nesten achter elkaar is helemaal niet raar en kan goede redenen hebben.  "

 



Helemaal akkoord.
Ik vind het persoonlijk triestiger als een teef van haar 1,5 tot 6,5 jaarlijks een nest mag werpen en dan herplaatst wordt uit liefde... maar dat maakt het nog geen broodfok. Alleen (verre van) mijn manier niet.

honden page profiel HeleenHeleengoedgekeurde fokker 3 doggies

honden foto van Heleen

"  
Dit is toch niet te geloven; eerste 2 nestjes van een teef mag wel achter elkaar. Dit vind ik al uitbuiting. Dit mag inderdaad in NL niet.
 
Vervolgens als een Belgische fokker de fout ingaat om de teef geen 12 maanden rust te geven, worden er wel stambomen afgegeven en ontvangt Hubertus een flink bedrag aan boete. Hubertus verdient dus dubbel aan uitbuiting van de teef; en aan de stambomen en aan de boete.Fokker kan de tussendoor nestjes ook zonder stamboom verkopen en geen melding doen bij Hubertus. Controle en handhaving van de regels zullen er niet of nauwelijks zijn.
 
Wat een walgelijke toestanden. Het draait allemaal om de poen.
  "

 Nee juist bij Hubertus krijg je geen boete als je 2 x achter elkaar fokt met je hond ,Dat is bij de raad van begeer ,

Bij hubertus mag je zelfs met de teef  tot 10 jaar fokken  ,en in Nederland bij de meeste rassen tot acht jaar .

honden page profiel LoesjeLoesje 3 doggies

honden foto van Loesje

"  Nee juist bij Hubertus krijg je geen boete als je 2 x achter elkaar fokt met je hond ,Dat is bij de raad van begeer ,
Bij hubertus mag je zelfs met de teef  tot 10 jaar fokken  ,en in Nederland bij de meeste rassen tot acht jaar . "

 

Sorry verkeerd gelezen.

"Zeg" dat wel Raad van Begeer.

Volgende forumvraag: Stressen voor keuze pup !
De HondenPage maakt gebruik van cookies. Dit zorgt er voor dat onze website voor jou als bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o.a. cookies voor onze webstatistieken en advertenties.info / verbergen en toestaan
^