Hoi, ik zou graag willen weten hoe de mensen die zelf fysiek niet de meest sterke personen zijn, het doen met een hondenras dat fysiek velen malen sterker is.
Nu ben ik ervaren hondeneigenaar, en weet heus dat het niet veel zegt aangezien veel honden een gemiddeld mens zouden "aankunnen" maar dit vanwege je eigen duidelijke rol als baas dit geen probleem is. Zo heb ik met mijn zeer kleine postuur verschillende hondenrassen gehad, ook grotere zoals een Hovawart of X airedale.
En gewerkt met oa herder. Het zit 'm niet in gewicht, spierkracht of stemgeluid.
Maar, dan nu een hondenras dat wel een stapje verder gaat qua formaat. Een Engelse Mastiff, of OEM. Een vriendin uit de hondenwereld, heeft twee van deze honden. Maar zij weegt minstens 3x zoveel als ik.
Iets trekt me in dit ras, en na herplaatsers en kneusjes en alle zielige hondjes van de wereld willen opvangen, zou ik toch eens wel weer voor een pupje willen gaan. Nou is de lijst van mogelijke rassen nog groot, en is nog niets concreet, maar ik vroeg mij af of een OEM überhaupt mogelijk is als je met een klein rukje van een dergelijke reus al op je gat ligt.
Zal heel wat opvoeding kosten dan ;)
En je krijgt zo'n diertje natuurlijk als pup, dus de band tussen jou en het dier telt ook mee.
Ik heb het zelf ook gehad, de Tamaskans die ik tegenkwam waren veeeeeel te sterk voor mij. Dus ik wilde een teef, want reuen zijn natuurlijk imposanter en zwaarder.
Heb nu een reu, erg groot en erg sterk. Maar hij reageert heel goed op mijn stem en trekt me nooit omver. Dat heeft dan weer te maken met onze band, want hij durft anderen wel mee te trekken.
ik denk dat mensen met een ras als dit, varen op de sterke band die ze hebben en de (hopelijk) opvoeding die ze hun hond hebben meegegeven. volgens mij zijn ze ook redelijk gemoedelijk en relaxed, en sjokken ze met hun baas mee.
ik denk ook niet dat het in dit verhaal nu echt uitmaakt of je 40, 50, 70 of 80kg weegt, want dit stelt allemaal weinig voor voor deze honden.
Hier een hond van 75 kilo, Bams, en nu een jonge puber erbij die al ruim 65 kilo weegt, ja trainen, oefenen, en tuurlijk ga je wel eens onderuit, zijn geen robots...ik train hoofdzakelijk op een terrein met weinig prikkels, en als dat goed gaat...steeds meer uitbreiden, de hond moet wel weten wat jij wilt....trekken is het allerbelangrijkste om af te leren, als je hond weet dat getrek er niet in zit, wordt het al een stuk makkelijker...ik weeg ook niet veel, en het gaat hardstikke goed...loslopen , terug roepen, heb geduld....en lijn aan, en al kom he geen meter vooruit , niet erg, trekken ? Loop terug de andere kant op...pak de aandacht van je hond, op wat voor manier dan ook, heus geduld en conseqwent zijn is eenvereiste....niet de ene keer omdat je haast hebt laten gaan....als ze losloopt, mag ze dr gang gaan, zie ik dat er weinig nog gesnuffeld wordt, ik fluit of roep, ze draait om en komt.....blijf oefenen, en ook aanlijnen en even oefenen, niet te lang, anders komt en doet je hond niets voor je..het moet leuk zijn en de hond mag ook vrijheid proeven...ik laat mijn jonge hond zo min mogelijk bij anderen honden...als ik een hond zie, die te dicht bij komt, roep ik haar, en ga de andere kant met haar op, lukt dat niet, dan aanlijn ik dr...en echt mijn hond isgeen robot, tuurlijk gaat het wel eens mis, maar als ik dan doorloop, komt ze toch mee...... ook thuis ben ik conseqwent, niet alleen buiten....
Voor zover ik weet is een Oud Engelse Mastiff een rustige en baasgerichte hond, dus ik zou niet weten waarom dat niet mogelijk is.
Zelf loop ik met twee malamutes die samen probleemloos honderden kilo's trekken. Dan zou dat betekenen dat niemand ooit die honden zou mogen hebben, want daar kan je als mens fysiek nooit tegenop, of je nu 50 kg of 80 kg weegt.
Dus als het ras jou ligt en je kan de hond alles bieden wat die nodig heeft, lijkt je gestalte me niet zo belangrijk.
Deels karakter van de hond, deels opvoeding, mentaal overwicht. En voor de zekerheid kun je maatregelen nemen om te voorkomen dat als je hond een keer een gekke bui heeft en een eekhoorn ziet of iets dergelijks, de hond je omver trekt. Denk dan bijvoorbeeld aan zowel een halsband als een anti-trek tuig, dat mocht er wat gebeuren, je altijd controle houdt.
Bams was nog heel jong, luisterde goed en trok nimmer...goed geleerd dat dat niet mocht, had bams als pup, dat maakt het makkelijk......bams was net een jaar, ik had een verbrijzelde arm, er was een vriend die bams uit wilde laten.....eens maar never meer, een man van meer dan 110 kilo, bams rukte zich 20 meter verder los van hem, en bams vloog zo een dierenwinkel in....en kwam met een giga bot eruit en liep naar huis, ben me rot geschrokken.....nimmer meer uitlaten door een ander, nu Bams ouder is, bijna 10 gaat dat goed als het nodig is, maar....Ogin de grote bengel, die kan alleen ik uitlaten, en niemand anders, wat het is, opvoeding en traning en conseqwent zijn, altijd, straks als ogin ouder wordt kan een ander ook ogin uitlaten, maar de eerste jaren echt niet......tuurlijk zou een ander ogin kunnen uitlaten maar dan zou er geweld aan te pas komen, en daar ben ik nietvoor, en is ook niet nodig.
Je ziet toch wel veel mensen suggelen met dergelijke rassen.
Robots krijg je er niet van, ondanks het vele trainen.
Meestal zijn het de mannen die de leiband houden en die hebben in noodgeval toch wel al hun kracht nodig...
Hier ook iemand die een hond heeft die, als ze wil, mij moeiteloos onderuit trekt en met zich mee sleept
Ik wist dat natuurlijk van te voren, maar heb me welbewust aan dit ras gewaagd. ( Sint Bernard)
En kende de moeder hond al vóórdat de pups er waren.
Dus een duidelijke keuze voor weliswaar een grote en sterke hond; maar kwa karakter heel relaxet en rustig. Net zoals haar moeder: een gentle giant.
En ja, als je ze als pup in huis neemt en wat van honden weet; dan kun je een goede en sterke band opbouwen zodat je het niet van jouw fysieke kracht hoeft te hebben om op 1 lijn te zitten.
Meer dan ooit tevoren heb ik geleerd samen te werken met mijn hond en te accepteren dat dingen soms anders gaan dan ik bedacht.....
Wat niet wil zeggen dat ze mij in haar pubertijd niet een paar keer flink in het gras heeft laten bijten hoor! Tjesses....
Maar goed, het kán dus zeker, een joekemeloeris van een hond en een klein mens. Maar mentaal moet je wél heul sterk en stabiel zijn. Dan komt t goed.....
Als eigenaar van een kleine (dus kwetsbare) hond ben ik altijd bang als ik mensen tegenkom met grote honden. Ik zie ook vaak genoeg dingen foutgaan.
Hier in de wijk wonen twee boerboels (denk ik) die voornamelijk achter de muur in hun tuin brullen als leeuwen als je langsloopt. Dan kan het geen kwaad. Maar als de heer des huizes erdoor over straat gesleept wordt en ze totaal niet in de hand heeft, maak ik dat ik wegkom.
Bij het asiel waar ik als vrijwilliger honden uitlaat zitten regelmatig veel grote sterke honden. Ik laat ze niet meer uit. Ze hebben direct door dat je onzeker bent / of niet sterk genoeg, en dan nemen ze een loopje met je. Andere sterke mensen (met name mannen) hebben soms geen enkel probleem met zo'n hond, maar ik begin er niet meer aan.... Ik wil geen ongeluk krijgen of veroorzaken!
Hier ook twee 50-kilo knallers. Net zo zwaar als ik zelf, maar vele malen sterker.
Vanaf dag één zijn ze strak en heel consequent opgevoed: trekken aan de riem is pertinent verboden, luisteren is een must en vooral: baasgericht!
Gelukkig zijn het-ondanks hun grootte- doetjes en erg vriendelijk, en doen ze alles voor ieniemini puppybrokjes als beloning.
De enige keer dat ik zand hap is als zij een kat zien en ik per ongeluk niet.
Begrijpelijk hoor, ik heb nu ook een fliepertje van geen 15 kg. En nog ziek ook, dus we hoeven geen grote drukke honden bij ons.
Ik ben zelf niet onzeker, maar simpelweg fysiek stel ik weinig voor, ik ben klein en dun, en door ziekte weinig spierkracht. Ik heb wel vertrouwen in mijn "kunnen" mbt honden, maar een echte reus heb ik nooit gehad.
Bedankt voor jullie reacties. Mijn voorkeurslijstje is best divers, maar ik wil eigenlijk vooral gaan voor lekkere, relaxte, lobbes achtige honden. Ik kom dan uit bij OEM, en zou het toch fijn vinden dit ras als optie te hebben, ook al kan ik dan paardrijden op mijn eigen hond.
Mijn zus heeft een Bullmastiff reu van een goede 60 a 65 kilo. Die loopt gewoon netjes naast mij.....mijn zus en haar vriend hebben nog wel eens problemen. Eddy is namelijk gek op mij en mijn moeder en als wij toevallig net daar aankomen en Eddy is net ook aan de wandel dat moet zelfs de vriend van mijn zus in de ankers.
Bij mij weet tie gewoon dat ik dat niet wil. Eerst rustig zijn en dan mag je hallo zeggen. Ligt dus ook echt aan de opvoeding en ik ben zelf een kleine hond gewend maar ik heb ook vaker met 5 honden gelopen. Waar dan ook een Duitse dog met mee liep. Ik vind het dan gewoon belangrijk dat ze naast je lopen en niet als ongeleide projectielen door elkaar lopen.
Jouw fliepeltje weegt nog geen 15 kg, mijn nog geen 6 kg...!
Ik heb een tydje gaan wandelen met de asielhonden en moet zeggen dat ik het niet niks vind.ooit een heel grasveld meegetrokken geweest op mijn buik door een Duitse dog en ook bijna omvergetrokken door een Turkse herder.Ik heb liever mijn paard dat trekt dân zo'n loebas van een hond dat graag een klein hondje wil opeten :-).dus mja vind het niet zo verantwoord tenzij je de hond misschien zelf opvoedt kan dit misschien schelen?
Jantien bedoel je mijn Fiepeltje?? Hahaha
Die weegt 8 kilo hahaha of bedoel je hem niet?
Ik denk dat er een vrij groot verschil in zit of je de hond van pup af hebt of dat het gaat om een herplaatser.
Van de laatste hebben wij er 2 Een labrador en een Berner, samen goed voor een kilo of 85 , ik zelf haal die kilo's ook niet!
Ik laat ze veelal apart uit of ik moet lopen op tijden dat ik weet dat het rustig is, dan gaan ze samen mee!
Met beide ben ik hard aan het trainen om netjes naast te lopen, maar vooral om andere honden te negeren aan de lijn!
Het honden negeren, dat gaat voornamelijk om de labrador (hij denkt serieus dat alle honden daar lopen om met hem te spelen!)
Heb ik ze beide mee, tja, dan wil de Berner ook graag even gaan kijken bij die andere hond (hij is alleen prima af te leiden met bv wat lekkers).
Bij mijn beide honden is er niet vanaf jongs af aan hierop getraind en dat kan je merken..
Geeft niet, halen we dubbel en dwars in!
Ik denk overigens dat alleen het gewicht niet veel zegt hoor, ook mijn labrador van een kilo of 32 trekt mij, als hij echt wil, zonder pardon omver!
Zoals snuf & snuitje aangeeft, WEES TEN ALLE TIJDEN VOORBEREID OP KATTEN!
Ik denk dat het ook te maken heeft met de bouw van de hond. Mijn herder van 33 trekt mij echt niet omver, en ik ben ook niet groot en zwaar, hoe hard hij ook zijn best doet. Maar goed, hij is dan ook niet bepaald gebouwd als een tank, hij is een heel rank herdertje, hoog op de poten, 71 cm schoft, maar smal en niet veel substantie.
Ik ben sowieso met elke hond wel van gewoon naast me lopen, niet rukken, of zomaar naar andere honden. Of het nu een minihondje of reus is.
Een hondje van 2 kg zou ik dat ook aanleren, maar dan heb je toch net iets meer tijd en ruimte om de fout in te gaan hahaha. Een reuzepup is met twee keer je ogen knipperen een reus.
Ik loop met 2 honden, 34 en 44 kilo dus samen 78 kilo. Meestal in dezelfde hand. Ook wel samen voor mij op de fiets op carnicross. Ben zelf maar 1.63 en 65 kilo..
Vooral onze reu is grof gebouwd en gespierd en als hij trekt, moet ik wel mijn best doen dus mag niet trekken:)
Ben niet sterk, maar wel altijd bedacht op wat ze doen. Altijd stevig in de schoenen staan.
Denk dat ras wat jij noemt nog wel meer wegen, maar hier geleerd dat ze niet mogen trekken (behalve bij Carnicross en dan heb ik commando's). Ik merk dat ze bij anderen anders lopen dan bij ons (vriend en ik) en laat ze ook liever niet uit door anderen omdat die dat niet gewend zijn en niet zo bedacht zijn.
Ik heb met vier honden gelopen, ging prima.
Mijn vriendin heeft een Old English Mastiff gehad, de liefste, zachtste hond die ik ooit heb gekend. Zij is maar een klein wijffie, net als ik, ze hield hem prima, ikke ook
Ik loop in de wijk met de honden apart, de jonge hond moet nog leren negeren.....alleen in de blauwe stad waar weinig prikkels zijn en de omgeving vrij weids is en weinig honden laat ik ze samen uit, en als ik ze aanlijn , laat ik er een los lopen, niet beiden.....bams is geen enkel probleem, naar de jonge hond is echt nog onstuimig, hoewel ze uitstekend luisteren kan............ik weeg weinig, onder de 60 kilo , en als ze willen gaan ze er met mij vandoor., vandaar een hond is te houden maar twee niet, doe wel een paar x in de week aan bodypump.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?