Mag ik iedereen erop wijxen dat iedere hondenbezitter zich aan de regels van de wet te houden heeft!
Je bent verplicht goed voor je hond te zorgen en mag je hem ook geen medische zorg onthouden.
Iedereen heeft dus een soort contract!
Dus wat maakt een "labradoodle " contract daarbij nou uit?
Beste anoniem,
In een labradoodle contract staat dat je verplicht bent je reu of teef voor een bepaalde leeftijd te castreren/steriliseren. Het is in strijd met de wet en regelgeving waarin je zelf zeggenschap hebt over het 'product' wat je hebt gekocht. Dit heeft dus niks te maken met het onthouden/ontzeggen van medische zorg. Uiteraard ben je verplicht bij de aanschaf van een dier hier naar alle behoren voor te zorgen, anders heet dit dierenmishandeling en kan je dier worden afgepakt door de dierenbescherming.
Het castreren van een reu of steriliseren van een teef is namelijk niet per definitie altijd nodig. Dit kan een eigenaar prima zelf bepalen in overleg met de dierenarts, en al helemaal op welke leeftijd die dit zou willen doen. Het is dus gek dat in een labradoodle contract staat dat je hiertoe verplicht bent. Ken geen ander ras, en dan is een labradoodle nog niet eens een erkende stamboomhond, waarbij dit ook geëist wordt. Dat blijft dus een beetje vreemd. Maar ben het er ook mee eens dat iedereen met volle verstand zo een contract tekent en als men dit niet wil kies je in mijn ogen voor een ander ras.
Hier hoeven geen procedures over te zijn geweest om de uitkomst te weten ; de wet heeft een grotere macht dan een contract, de wet is dus altijd leidend. In zo'n geval zou een dergelijk contract nietig worden verklaard.
Ja, maar áls er een keer een proefprocedure gestart wordt ben je daarna van de machtspositie van de fokkers af.
Maar goed, ik zou nooit een pup kopen bij een fokker die verplicht tot castratie, dus waar maak ik me druk om.
Dat je 'verplicht' wordt tot een operatie die misschien helemaal niet in het belang van de hond is.
Er staan NERGENS in de wet dat honden verplicht gecastreerd moeten worden.
auto rijden van een kennel en jullie vallen over een contract??
Inderdaad kees,dat zou geen slecht idee zijn.
Want zo een wurgcontract is toch alleen maar gemaakt om te voorkomen dat er iemand anders ook die labradoodle zou fokken.
Over broodfokkers gesproken.
Kijk je hebt ook zo iets bij de hollandse smoushond maar dat ligt toch heel anders,dit gaat als ik mij niet vergis over een terugfokprogramma of zo iets.
En er worden ook niet van die belachelijke hoge prijzen gevraagd voor een pup.
Hollandse Smous en volgens mij ook het Markiesje, hebben een fokprogramma ivm de smalle genenpoel. In principe krijgen alle geboren honden een oproep na 1 - 2 jaar om naar een keuring te komen en aan de hand daarvan wordt alles geïnventariseerd en eventueel overlegd met pupkopers of zij het zien zitten om hun reu/teef in te zetten in de fok.
Dan komen alle testen, worden er eventueel nog honden uitgesloten vanwege de uitslagen, komt er vanuit de fokcommissie een advies wat betreft de combinatie en dan kan er een nest geboren worden. ;)
Nouja, ik zie helaas niet echt in hoe je dan die "machtspositie" van de fokkers weg speelt? Het is namelijk enkel dat ene contract van die ene pupkopers die voor de rechter staat wat dan nietig wordt verklaard. De andere contracten van de andere pupkopers die al zijn opgesteld of nog worden opgesteld zijn ook niet geldig, maar dat zullen die goedgelovige pupkopers nooit te weten komen, of ze moeten er heel toevallig iets over lezen of horen, maar die kans is klein.
Even off-topic ben je niet verplicht om je reu of teef in te zetten voor de fok. Ik meen dat je een éénmalige fokverplichting heb als je hond aan alle eisen voldoet.
Een smoushond staat op mijn verlanglijstje,die heeft eigenlijk alles wat ik zoek in een eventuele volgend hond.
Maar omdat ik geen hond wil die ingezet moet worden voor de fok ben ik verder afgehaakt.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?