Ik heb een amerikaanse stafford van nu ruim vijf maanden. Eigenlijk vanaf het begin heel goed gegaan (had hem al toen hij zes weken was) en hij leerde snel de nodige commamdo's en luisterde goed.Alleen tijdens het uitlaten wordt hij naar mij toe heel erg bijterig en hangt constant in me jas en bijt daar ook doorheen.Wat ik probeer, hij is niet te corrigeren en het wordt alsmaar erger. Hij is niet dominant of zo, naar andere honden zelfs erg onderdanig maar ook in huis is hij moeilijk te corrigeren als hij stout is geweest. Heeft ook een paar keer geprobeerd zowel mij als me dochter te bijten en gromt dan ook naar ons. Hij is verder heel lief, goed zindelijk, slaapt en eet goed en heeft geen medische klachten. Het uitlaten is op deze manier een drama aan het worden en heb echt alles geprobeerd. Nieuwe routes geprobeerd, het haalt allemaal niets uit. Weet het even niet meer want ben echt heel streng voor hem.
Waarom ben je streng voor hem? Wat houdt dat in?
Kan het zijn dat hij niet snapt wat de bedoeling is? Problemen ontstaan het vaakst door miscommunicatie.
Een hond is niet stout, hij reageert op prikkels, geurtjes, bewegingen, stemmingen e.d.
Het beste is om gedrag dat je niet wil voorkomen, dus niet afwachten en daarna gaan corrigeren maar kijken waarom de pup zo reageert. Ben je te laat, haal de pup dan rustig uit de situatie.
Wat is je dagindeling voor de pup?
Grommen is een communicatiemiddel van de hond, meestal voelt een hond zich dan bedreigd en wil afstand.
Wat ik zou doen is me heel goed inlezen over hondencommunicatie, deze sites zijn alvast een goed begin
http://kynoblog.com/artikelen/de-puppy-en-de-jonge-hond-over-opgroeien
http://upsidedown.homestead.com/Kalmerende_signalen__de_kunst_van_het_overleven.pdf
als je de links doorleest zal veel duidelijk worden
Hoe begeleid je je dochtertje en de hond?
Voor de veiligheid zou ik je dochtertje leren altijd rustig te zijn in de buurt van de hond, niet naar de hond toelopen, niet om zijn nek hangen voor knuffels en kusjes.
Blijf er altijd bij.
Er is een leuk spel, de blauwe hond genaamd, waar kinderen veel over honden kunnen leren.
En verder bijt een pup natuurlijk graag overal in onderzoekt alles graag met de tandjes.
Ik zou voor buiten een tuigje proberen en even de wandelingen kort en saai houden, vaak geeft het houvast als de pup weet waar hij aan toe is. Het bijten in de riem komt vaak van teveel prikkels. Blijf rustig staan mocht ze het toch nog doen en kalmeer hem even. Laat hem eens snuffelen naar lekkertjes en houdt de wandelingen in het tempo van de hond, laat hem snuffelen waar hij wil (en het mogelijk is).
Doseer het spelen met andere honden en grijp tijdig in als je ziet dat het teveel wordt.
Ik sluit me aan bij Dobry .
En verder heeft jouw pup te vroeg het nest verlaten. Dit kan ook een impact op zijn gedrag/ontwikkeling hebben.
Misschien is een goede gedragstherapeut (op de hoogte van de laatste ontwikkelingen) ook op zn plaats.
Vooral ook qua begeleiding icm jouw dochter.
Uit welke regio kom je? Misschien kunnen we meedenken over een geschikte gedragstherapeut.
Super bedankt voor jullie reacties!! De reden dat hij zo jong kwam was omdat hij was verstoten door zijn moeder en het met de andere pups niet meer ging. Dit gedrag is echt van de laatste tijd en ik deed eigenlijk steeds hetzelfde rondje en toen ik andere wegen nam ging het een paar dagen goed. Ik ben de hele dag thuis en speel veel met hem en ga vijf keer per dag naar buiten met hem. Het gekke is dat als we buiten zijn en een kleine hondje lelijk tegen hem doet hij toch ook bescherming bij mij zoekt en dan niet dat gedrag vertoond. Juist op momenten dat er eigenlijk niets aan de hand is doet hij het en snap ook niet waar het vandaan komt omdat hij het niet eerder heeft gedaan. Me dochter is 13 en gaat er zelf heel goed mee om en laat hem ook met rust als hij zo een bui heeft. Misschien wordt het anders als hij straks gecastreerd is? Hij is zeker aan het puberen en uitproberen, dat is heel duidelijk.
En met streng bedoel ik kort houden aan de riem, hij heeft overigens een tuig.....en hem corrigeren daar waar nodig is, zoals het tegen mensen aanspringen, achter katten aan rennen..dat soort dingen
Voorkom in elk geval dat hij tegen mensen aan kan springen, hou afstand, en loop tussen de hond en het mens in, de hond naast je zodat hij niet voor je langs kan glippen. (voorkomen van ongewenst gedrag)
Misschien heeft dit helemaal niets met puberen en uitproberen te maken. Ik zou wachten met castreren,als je dat al will, totdat hij stabiel en ruim volwassen is en er dan liever eerst een deskundige (iemand die een diploma heeft op het gebied van hondengedrag dus niet de dierenarts) naar laten kijken. Anders ben je verder van huis en blijft hij in dit gedrag hangen.
Wat doe je voor spelletjes met hem?
Waarom wordt ie zo nerveus tijdens het wandelen?
Denk dat daar ergens iets fout gebeurt.
Ben jij dan nerveuzer?
Ben je dan te streng, zodat de wandeling niet meer ontspannend is maar stressvol voor hem?
Wordt hij nerveus van die korte riem?
Waarom gaat hij niet lekker snuffelen tijdens die wandelingen?
Heeft hij meer energie dan dat jij kan wandelen?
Mag hij ook los met andere honden rennen en spelen?
Ik noem maar van alles op.....
Mijn hond heeft daar ook een handje van gehad. Dit was in een periode toen zij veel groeipijn had. Ik liep daarom kleine stukjes.
Naar mijn idee had het bij haar te maken dat ze haar energie niet goed kwijt kon. Ze was nog zo jong en ondernemend en werd beperkt door haar groeipijn.
Ze wilt nu ook nog wel eens lekker in de riem bijten en dan trekken maar dat is spel. Als ik wil dat ze ermee stopt dan doet ze dat.
Ik hoop voor je dat je de oorzaak snel vindt. Heel vervelend dit
Misschien doe je wel teveel met hem en krijgt hij veel te weinig rust om alle prikkels te kunnen verwerken.
Vaak is gedrag een uiting van "baas ik weet het allemaal niet meer" m'n emmer is compleet vol.
Corrigeren werkt dan vaak averechts want de hond weet nog steeds niet wat hij dan wel moet doen en wat er van hem verwacht word.
Dat is dus het begin, wat wil je dat je hond doet in bepaalde situaties en ga daar op trainen en ga dat gedrag belonen.
Als het de hond iets oplevert zal hij dat gedrag gaan herhalen en het voor ons foute gedrag achterwege laten.
Voor de wandelingen, geef de hond eens wat meer ruimte om lekker te snuffelen en hem eens de route te laten bepalen.
Kan enorm verrassend zijn kan ik je uit ervaring vertellen.
Ga eens bij houden wanneer hij dat gedrag laat zien wat je echt niet wilt buiten.
Hoe lang slaapt je hond per dag, en kan hij ook zelf zijn rust goed pakken?
Staffs zijn ook wel erg blije eieren die ook flink kunnen stuiteren.
Je kan tijdens het wandelen er ook voor kiezen om hem iets te laten dragen, vinden heel veel honden geweldig.
Hou er ook rekening mee wat wij heel normaal vinden buiten kan voor een hond best pittig zijn.
Ga je nog naar een hondenschool?
Een enorm vreemde reden. Temeer omdat een beetje fokker geen pup afgeeft met al 6 weken en om bovenstaande reden puppie dus niet 'gezond' zou zijn.
Maar goed, je hebt hem nu eenmaal.
Wat Dobry al schreef, sta ik volledig achter. Daarnaast heb je een opgroeiende pup die de wereld wil ontdekken. Vaak willen ze niet zo snel naar huis en willen ze samen met de baas spelen en klieren. Ik heb altijd een trektouw bij me, zodat 'pup' (nu 9 mnd.) zich niet aan mij vergrijpt, maar zich uit kan leven aan het trektouw in mijn hand. Al spelenderwijs leert hij dat 'klaar' ook echt 'klaar' is en begrijpt hij ook de verbale correcties dat hij niet in mijn lijf moet gaan hangen. Te 'streng' optreden zonder daar iets tegenover stellen, werkt averechts. Aangelijnd loopt mijn pup trouwens altijd met een losse lijn. Misschien voor jou een aanrader om de boeken van Turid Rugaas te lezen en mogelijk ook volgens deze visie je hond te trainen.
Castratie is hiervoor geen oplossing. Castreren en zeker in geval van deze onzekere hond met niet zo'n beste achtergrond, zou ik zo lang mogelijk uitstellen totdat hij volledig fysiek volgroeid en geestelijk volwassen is.
dubbel
veel medische zaken en zeker indien ze niet zo evident zijn, vallen niet zomaar direct op bij een DA.
Ik vraag me echt af hoe normaal dit is!!! (ik kan er niet op antwoorden - moet een kweker of zo doen)
Ik heb ook een hond met zware gedragsproblemen gehad, we gingen te raad bij de kweker, behalve normale zaken zoals iedere hond is anders en wat je hier te horen krijgt - ook de hond gedroeg zich reeds 'vreemd' in de nest , wat we nog nooit in een andere nest gezien hebben.
we wisten niet hoe dit te interpreteren, en de GT negeerde het totaal - wel achteraf bleek er wel degelijk spraken van medische afwijkingen - zeker niet zomaar direct gezien door onze DA!!! - ik zou medische oorzaak zeker niet zomaar uitsluiten, ik zou aan kwekers vragen hoe normaal het bovenstaande is - volgens mij bestaat er een waarschijnlijkheid dat het verstoten niet zonder reden is !
Ik heb inmiddels een gedrags therapeut benaderd die ons verder gaat helpen. Bedankt voor de reacties en we gaan ervan uit dat het goed komt!
Fijn dat je hulp ter plekke krijgt, ik hoop dat het een goede gt met diploma is en op de hoogte van de laatste kennis en ontwikkelingen over communiceren met honden en hoe honden met ons communiceren. (En dus geen Stafford driller)
Raiko was ook een pittige pup en een vervelende puber. Blauwe plekken had ik op men benen van zijn tanden. Als mensen ons zagen wandelen zag ik ze soms al denken... Hij sprong op me, beet me, in men been, in men mouw... Hij kan overenthousiast zijn of overprikkeld, het beste hielp dat ik een handvol eten in het gras wierp en snuffelen maar
Nog even bij vermelden dat het nu een hele voorbeeldige hond geworden is <3
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?