Als je graag naar wolven kijkt (tenminste, diegenen die in roedel leven, want er zijn ook vele wolvensoorten die solitair en semi-solitair leven), dan ken je vast ook dit:
Deze foto laat zien hoe een roedel wolven gedijt op mededogen en zorgzaamheid: de eerste 3 wolven op de foto zijn de oude of zieke wolven, zij geven ze het tempo aan voor heel de roedel. Als het andersom was geweest, zouden ze achter blijven en het contact met de roedel verliezen. In het geval van een hinderlaag zouden ze opgeofferd worden. Vlak achter hen komen 5 sterken, de frontlinie. In het centrum loopt de rest de roedel, gevolgd door de 5 sterksten. De alfa sluit af. De meest kwetsbaren lopen dus voorop, de sterksten ondersteunen hen, en de alfa ondersteunt iedereen.
Posities zijn dus relatief, het gaat om wat erachter zit.
Feit blijft dat bepaalde gedragingen die nu nog steeds hetzelfde zijn te herleiden zijn naar de wilde soortgenoten. Natuurlijk kan je niet verwachten dat álle honden en wolven zich hetzelfde gedragen. Maar van de andere kan kan je ook zeggen dat een jachthond en een wolf wel hetzelfde handelen qua prooi.
Gedomesticeerde dieren zijn vergelijkbaar met hun wilde soortgenoten, tot op zekere hoogte. Dit is een onbetwistbaar feit.
Toch zal een hond niet hetzelfde reageren als een wolf, natuurlijk niet. Daar geef ik jullie volkomen gelijk in. Maar bepaalde dingen zijn nou eenmaal hetzelfde gebleven. De hond en de mens zijn nu verbonden, als wolf met wolf. Dus het is logisch dat de hond bepaalde gedragingen naar ons toe uit.
Je pup is zijn familie kwijt geraakt, hij wil jou niet kwijt, daar let hij heel goed op.
Daarom lopen ze je achterna en als hij op je voeten ligt, weet hij waar je bent.
Lekker oogjes dicht en slapen.
Heb je al ooit een jachthond aan het werk gezien?
Die geeft zijn "prooi" wel af aan zijn baas. Doen ze zelfs zonder training.
Dat zie ik een wolf nog niet doen.
Maar als jij zo graag wil dat jouw honden op wolven lijken, doe maar.
Onze honden stammen niet af van de huidige wolven. De wolven waar ze vabaf stammen zijn uitgestorven, weren we niets meer van af.
Ze wolfachtigen, daar is ook alles mee gezegd.
Een heel groot verschil, honden zijn volledig gedomesticeerd.
Daar waar bij wolven het overleven centraal staat, is het bij de hond, of hij wel optijd zijn knuffels krijgt.
Gewoon niet willen vergelijken, nergens voor nodig ook.
Het zou ook nog controle kunnen zijn. Als de hond op je voeten ligt, merkt hij het meteen als je opstaat of gaat bewegen. Makkelijk toch, zo'n alarmering's systeem als je constant je baas in de gaten wilt houden?
Mijn hond doet ook zoiets, maar gaat dan in de deurpost liggen. Dan kan hij de binnenhal en de bewegingen bij douche, slaapkamers en toilet in de gaten houden terwijl de andere helft in de woonkamer ligt en hij zo ook de woonkamer en voordeur in de smiezen kan houden.
Ik zou het wel deels afleren, een hond bij voeten kan toch aardig gevaarlijk zijn. Net gaan liggen terwijl je iets af staat te soppen en dan struikel je vervolgens over de hond. Je hebt van die erge monsters die gaan niet óp je voeten liggen, maar er nét achter. Het is al erg genoeg dat je als baas kan vallen, maar vaak probeer je op alle mogelijke manier níet op de hond te vallen en maak je het daarmee voor jezelf alleen maar erger met spastisch draaien in de lucht. En in het ergste geval wel op je hond vallen is gewoon gevaarlijk voor de hond. Dus als het bij het zitten op de bank is, okee. Maar ik zou wel grenzen stellen ivm. gevaar op struikelen.
Wat voor gedragingen?
Wolven zoeken zorgvuldig hun partner uit en leven samen, stichten een gezin, waar beide ouders bij betrokken zijn. De welpen, blijven tot een jaar of 3 thuis wonen.
Wij kiezen de partners van honden zelf uit, door het uitpluizen van papier werk. Zwerfhonden, zijn niet bepaald kieskeurig en na de paring, is de reu uitbeeld. Pups vliegen uit, blijven geen 3 jaar bij de ouders.
Het jagen is bij wolven om te overleven. Ze jagen en weten hun prooi goed te doden.
Een hoop honden zijn het jagen verleerd, dat is drijven geworden.
Anderen jagen wel, maar hebben geen idee wat ze moeten als ze iets gevangen hebben. Sommige doden nog wel, maar dan....
Een jachthond die zijn prooi netjes bij de baas brengt, is geen wolven gedrag.
Een wolf kiest zijn prooi zorgvuldig uit, heeft het nut om het te vangen, of levert het me te weinig op. Dat zie je niet echt terug bij honden.
Wolven zijn volledig afhankelijk levende dieren, honden zijn afhankelijk.
Zelf zwerfhonden zijn afhankelijk van mensen, ze leven van onze voedselresten.
Voor een hond zijn wij de nr één, ook al zijn er meerdere honden in huis.
Bij wolven is dat anders.
Kwa gedrag zijn we druk bezig honden steeds beter te gaan begrijpen met allerlei onderzoeken. De recente ct scans die gemaakt zijn.
We hebben veel kennis betreft honden opgedaan.
Ik zou daarom echt niet weten, waarom je een hond met een wolf zou willen vergelijken. Waarom een wolf er bij te betrekken
Zelfs Gaus heeft gezegd dat je al zijn boeken zoals "mijn hond is een wolf" (jaren '80) mag weggooien...
Nou als dat dominantie betekent heb ik een hele dominante hond haha. Mijn hond ligt het liefst de hele dag tegen me aan en legt automatisch zijn poot en/of kop op mijn voeten, schoot enzovoorts. Ik zie echter aan zijn hele lichaamshouding dat hij ontzettend onderdanig is. Plaatst zijn lichaam altijd onder die van mij, oortjes naar achter en een lage enthousiaste kwispel. Ik zou het pas niet goedkeuren als je een rangorde probleem krijgt, maar die kans is heeeel klein en dan merk je dat aan hele andere dingen.
En over hond vs. wolf.. Een hond is echt iets heel anders dan een wolf. Je vergelijkt een leeuw en een tijger of een paard en een zebra toch ook niet met elkaar. Ze zijn verwanten van elkaar en hebben raakvlakken met elkaar, maar deze dieren zijn allemaal heel anders.
Zoek je iets op de HondenPage ? Vul dan hier jouw zoekwoorden in ?